forum.poloniaberlin.de
 Portal  Album FAQ  Szukaj Grupy Użytkownicy Firmy Tematy Kontakt   Rejestracja   Profil   Sprawdz wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

Atak Muzulmanek na polskie blondynki

Autor Wiadomość
Anetta 
Super Dyskutant

Wysłany: 2004-06-23, 07:36   Atak Muzulmanek na polskie blondynki

Przeczytalam wczoraj pewnien artykul w "BK"... ciekawa jest jakie jest wasze zdanie na ten temat.... szczegolnie jesli macie wlasne dzieci w wieku szkolnym...

cyt

"Kopftuchmädchen gehen auf blonde Schülerinnen los

Neid auf mehr Freiheiten ist der Grund für Gewalt an einer Neuköllner Schule

Gewalt unter Schülern: Jetzt gehen Kopftuch tragende Mädchen auf andere Mädchen ohne Kopftuch los.

Berlin – Die Kopftuchdebatte bekommt in Neukölln eine neue, brutale Dimension: Kopftuchmädchen gehen plötzlich auf andere, vorzugsweise blonde Schülerinnen los. Schulleitung und Senatsschulverwaltung sind sehr besorgt.

Es geschah auf dem Schulweg: "Zwei Mal schon schlugen Mädchen mit Kopftuch mit den Fäusten auf blonde Mitschülerinnen ohne Kopftuch ein, rissen sie zu Boden, traten sie mit Füßen", sagt Volker Steffens, Leiter der Thomas-Morus-Hauptschule in Neukölln. Der Ausländeranteil unter den rund 500 Schülern liegt bei mehr als 80 Prozent. 41 Nationen sind vertreten. Der Rektor: "Einmal versuchte ein Kopftuchmädchen, einem anderen die blonden Haare anzustecken. Die Opfer sind meist Polinnen."

Rita Herrmanns von der Senatsschulverwaltung: "Fundamentalistische Tendenzen nehmen in den letzten Jahren auch an Berliner Schulen zu. Immer mehr Mädchen tragen Kopftücher. Immer mehr Eltern moslemischen Glaubens verbieten ihren Töchtern Klassenfahrten, Schwimm-, Sexualkunde-Unterricht." Schulleiter Volker Steffens bekommt in vorderster Linie die Konsequenzen zu spüren: "Islamistische Tendenzen und direkte rassistische Angriffe von Mädchen sind auffällig."

Opfer werden die blonden Polinnen, weil sie katholisch und dennoch sehr liberal sind und damit alles verkörpern, was die Kopftuchmädchen ablehnen. Der Grund der Konflikte ist häufig Neid. Steffens: "In stark religiös geprägten Elternhäusern ist viel verboten. Die Mädchen sehen in der Schule andere Mädchen, bei denen mehr geht. Sie werden neidisch, hauen die Kinder liberaler Familien."

Volker Steffens setzt bei Gewalt und Aggression sofort Grenzen. "Vorfälle werden mit den Schülern besprochen und geahndet. Das reicht vom Tadel über den Verweis bis hin zu Ausschlüssen von Veranstaltungen oder gar der Schule."

Rita Herrmanns: "So ist es richtig, denn eines darf auf keinen Fall passieren: Wegschauen! Diese Gewalt muss öffentlich gemacht werden." ."

fotojan 
Uzytkownik

Wysłany: 2004-06-24, 23:48   

oto do czego doprowadza zazdrosc ( tak wynika z artykulu) podbudowana i posycana muzulmanskim fundamentalizmem. Tureckie, lub jak kto woli kurdyjskie dziewczeta i kobiety sa chyba nieszczesliwe.

A pomyslec, ze najpiekniejsze rozkosze opiywane sa w Basniach 1001 Nocy. :cry:

Pozdrawiam Wszystkich

Jasiu

Anetta 
Super Dyskutant

Wysłany: 2004-06-25, 08:01   

Niemcy: zakaz noszenia islamskich chust

PAP 25-06-2004, ostatnia aktualizacja 25-06-2004 07:43
Federalny Sąd Administracyjny w Lipsku uznał, że zakaz noszenia islamskich chust, wprowadzony w szkołach Badenii-Wirtembergii, jest zgodny z prawem.

Ostatecznie oddalono tym samym skargę muzułmanki Fereshdy Ludin, której odmówiono mianowania na nauczycielkę z powodu noszenia przez nią takiej chusty.

Zanim Badenia-Wirtembergia uregulowała kwestię islamskich chust w ustawie o szkolnictwie, Federalny Trybunał Konstytucyjny orzekł we wrześniu 2003, że odmowa, która spotkała Ludin, była niezgodna z konstytucją.

Trybunał dopuścił jednak możliwość zakazania pracy w szkole nauczycielom demonstrującym poglądy religijne, ale dopiero po uprzednim uchwaleniu przez parlamenty krajów związkowych odpowiednich ustaw.

alisa 
Super Dyskutant

Wysłany: 2004-06-26, 22:34   

Jedna wielka paranoja!Uważam że z gruntu w świeckich szkołach powinny być zakazane wszelkie objawy przynależności religijnej.Obojętne czy to pod postacią krzyża czy szmaty na mahometańskim łbie.Prowadzi to tylo do takich absurdalnych problemów.

Anetta 
Super Dyskutant

Wysłany: 2004-06-26, 22:56   

Pomimo to Begriff " Szmata na mohametanskim lbie" wywolal ogolny usmiech... :mrgreen:

ciekawe okreslenie ;) :) hhihii

alisa 
Super Dyskutant

Wysłany: 2004-06-26, 23:47   

poprawniej byłoby chyba "muzułmańskim łbie"....ale jak zwał tak zwał. :mrgreen:

Anetta 
Super Dyskutant

Wysłany: 2004-06-27, 11:09   

hihihi... no tak...jednak nie jest wskazane pisac jakiekolwiek posty po 22 i to w sobote....hihihii.... :mrgreen:

marlen 
Bardzo Aktywny

Wysłany: 2006-12-02, 12:47   

kiedys bylam , a raczej uwazalam sie za totalnie toleracyjna, ale od kiedy zamieszkalam w Berlinie powoli zaczynam nieznosic Turkow. Zreszta dziwie sie, ze skoro tak sa mocno w swej wierze schowani to dlaczego mieszkaja w Niemczech ( zapewne kasa) , nie wiem jak mam ubrac w slowa to co siedzi mi w glowie , ale mam wrazenie ze ci wszyscy rozbujani Turcy powinni wrocic na swoje terytorium i tam sobie nosic chusty i trzymac sie swoich zakazow i praktykowac religie to nikt ich nie bedzie krytykowal jak beda wsrod swoich.

Ktoregos razu pilnowawalam corke znajmomych, poszlam z nia na plac zabaw i ujrzalam chmare rozbujniczych turczynek, ktore wrecz rzadzily calym placem i wyznaczaly ktore dziecko moze a ktore nie skorzystac z jakiejs hustwaki lub czegos innego, darly sie jak cholera i nawet matki nie widzialam zadnej z nich, wypuszczane na samopas terroryzuja inne dzieci. Mialam ochote przlyozyc jednej normalnie w twarz za jej niewypazona gebe..

Czasem mysle ze nie powinno sie wszystkich wpuszczac do kraju... ale kto wie , moze wtedy i mnie by za cos nie wpuscili. Ciezka sprawa jednym slowem

agnieszkagosc 
Bardzo Aktywny

Wysłany: 2006-12-02, 14:45   

Jesli o te chusty chodzi to w Turcji sa one zabronione- powaznie.

Natomiast jak sie wypowiedzial pewien Turek w Niemczech nikt im niczego nie zabrania a i dodal jeszcze , ze tylko w Niemczech obnosza sie ze swoja religia w ojczystym kraju az tak ekscentrycznie tego nie robia. :grin:

ula 
Bardzo Aktywny

Wysłany: 2006-12-09, 09:27   

Ojojoj.Nie wiem czemu tak jest, albo lepiej nie chce wiedziec czemu, to wlasnie Polacy tak bardzo nie znosza Turkow. Czyzbysmy byli przedostani w tej kolejce nielubianych sasiadow?

No ale do rzeczy. Pracuje codziennie z Turkami i Arabami, nie wszystkie kobiety nosza chustki. Niektore tak a niektore nie. Islam ma wiele odlamow. Nie wszyscy poszcza w ramadan i nie wszystkie kobiety musza nosic chuste. Sa to ludzie mili i pomocni na kazdym polu. Maja typowe dla kazdej mniejszosci problemy, nie zawsze ich dzieci chca zyc jak rodzice by chcieli. Martwia sie, choruja i ciesza jak kazdy inny. Niezmienny pozostaje fakt, ze Polacy uwazaja ich za gorszych i mowia o tym glosno, sadzac chyba, ze nikt ich nie rozumie. Dialogi Polek w windzie, ktora jezdzio sredni po 15osob ( wiekszosc pasazerow to wlasnie Arabowi i Turcy) sa piekne i maj swoj koloryt i urok. Oto z ostaniego tyg:

- ale sie ku.... ubrala w te szmaty

- ty ten to sie chyba nie myl

- ten moj dziad zapomnial wyjac prania z pralki i zasiemierdlo, myslalam ze mu przyjebie

- no ku.... ja bym przyjeb....

w zasadzie to dobrze, ze ich Arabowie nie rozumieja, ja sie wstydze, ze rozumiem. Czasami mnie pytaja o czym gadaly te mlode Polki w windzie.... mowie ze o zakupach.

Jack Daniels 
Super Dyskutant

Wysłany: 2006-12-09, 12:45   

Gorzka prawda! :cry:

Wieecej nie chce komentowac, nie chce

byc znowu "filozofem" dodatkowo

w tym temacie.

Dominika
Bardzo Aktywny

Wysłany: 2006-12-09, 16:21   

Ja niestety tez nabawilam sie tutaj nietolerancji, tzn. tylko do Turkow i Arabow. Takich jak Ula nie spotkalam, zreszta nie znam osobiscie zadnego i raczej nie chce, albo jest mi to obojetne. Z reszta mysle, ze mieszkajac na Neukölln mozna byc tylko nietolerancyjnym. Sama duzo widze, a reszte znam z opowiadan mojego siostrzenca, ktory chodzi tutaj do szkoly i ma z nimi same problemy min. z faktu, ze jest Polakiem.

ula 
Bardzo Aktywny

Wysłany: 2006-12-09, 16:56   

Dominiko, jak moglas spotkac takich muzulmanow jak ja skoro nie znasz zadnego osobiscie?

Zapewniam cie, ze ci moi sa wlasnie z tych co ich widzisz na ulicy.

Lubisz jak Niemcy mowia brzydko o Polakach?

Jacek- a o co chodzi z tym filozofowaniem? Niby czemu jest niewskazane?

Niezapominajka 
Nowy

Wysłany: 2006-12-09, 19:18   

O!O! Chce powiedziec ,ze ja tez przyjezdzajac tutaj bylam tolerancyjna ,ale moja tolerancja skonczyla sie jak pomieszkalam w berlinie w dzielnicy neukölln i moj syn zaczal chodzioc tutaj do szkoly. Tak w skrocie ( a moglabym napisac ksiazke ) to moj syn byl wyzywyny od zasranych polakow , zasranych katolikow , prawie we wszystkich najgorszych wyzwiskach niemieckich ,ktorymi posluguja sie turcy i arabowie.Nigdy nie mial i nie ma problemow z innymi narodowosciami oprocz tych dwoch narodowosci.Czesto przychodzil z siniakami i z placzem do domu . Chleb z szynka wieprzowa jest iiiii jak to mowia w jego klasie turcy i arabowie. Po wizytach w szkole i rozmowach z wychowawczynia moj maz ,ktory jest Niemcem dostal list ze szkoly ze jest rsista. Na koniec chce dodac ,ze napewno jesst czesc turkow i arabow ,ktorzy sa w poorzadku ,ale jest to ilosc sladowa. Moje zddanie na ich temat sie napewno nie zmieni i wielu innych Polakow tez.

Jack Daniels 
Super Dyskutant

Wysłany: 2006-12-09, 19:52   

ula napisał/a:
Jacek- a o co chodzi z tym filozofowaniem? Niby czemu jest niewskazane?

Tutejsi polonisci (przyp- 37procent) sa wg niego "filozofami".

W znaczeniu dosc sarkastycznym...

Chyba, ze nieslusznie uzurpuje sobie prawo do tego miana...

Nie chce wdawac sie w dyskusje, poniewaz zajmuje to

pare zwojow mozgowych, ktore chce wykorzystac

na "polonizowanie"... :wink:

Agnieszka 
Super Dyskutant

Wysłany: 2006-12-09, 22:36   

oczywiscie, ze ULA ma racje - jest czesc Turkow, Arabow, ktorzy zachowuja sie ok, sa ludzie i ludziska, jak to w kazdej narodowosci bywa.

Ja niestety poki co mam srednie doswiadczenia z tymi narodowosciami. Przyklady z wlasnego podworka - kiedy wprowadzalismy sie tu gdzie mieszkamy bylo cicho, czysto, przyjemnie. Po 1,5 roku wproadziala sie spora ekipa Turkow/Arabow. Od tego czasu 1.musze wysluchiwac bardzo czesto puszczanej na caly regulator, przy otwartym oknie, muzyki tureckiej i arabskiej, kazdy ma prawo sobie sluchac co chce, ale mi akurat ta muzyka nie podoba sie i nie chce byc uszczesliwiana na sile.

2. mamy tu miejsce zeby piknikowac, piknikuja rozne narodowosci, ale TYLKO I WYLACZNIE po pikniku turckim/arabskim jest taki syf, ze strach dziecko wypuscic na trawe, zostawiaja puste butelki, opakowania, nie sprzataja nic poza swoimi kocami.

3. nasz blok jest w formie kwadratu, w srodku jest podworko, echo jak w gorach, bardzo lubie spac przy otwartym oknie, ale nie moge od dluzszego czasu tego robic, gdyz towarzystwo turecko/arabskie ok. 2-3 w nocy zaczyna myc gary i dyskutowac (w formie wrzasku) przy otwartych oknach, ciezko tego nie slyszec przy zamknietym oknie, a co dopiero przy otwartym.

4.w tzw. pomieszczeniach na wozki stoja jak nazwa na to wskazuje wozki dzieciece, kolezanki Turczynki/Arabki biora pierwszy lepszy wozek z brzegu!!!!!!!!! Nie patrzac czy to ich czy tez nie i ida sobie z takowym na spacer! Przylapana na czyms takim odpowiada, ze jej maz pracuje w ambasadzie (rzeczywiscie sporo tu aut z numerami ambasady) i ona moze wszystko.

Ja nie jestem rasistka, ale bardzo usilnie szukamy mieszkania w innym towarzystwie.

Dodam, ze mieszkaja tu i Niemcy i Polacy i chyba ze dwie rodziny z Chin/Wietnamu widzialam i z nikim nie ma problemu.

ula 
Bardzo Aktywny

Wysłany: 2006-12-10, 09:45   

No oczywiscie, ze mozna zawsze znalezc przyklady na poparcie lub zaprzeczenie tezy: sa i Turcy mili i niemili.Jak mieszkalam na Slasku to o mojej kamienicy moglabym ksiazki pisac. Kazdy typ ludzki byl tam reprezentowany i kazdy typ nalogu. Czasem bylo wesolo a czasem tragicznie. Bylam tam jedyna Polka bo cala reszta to Slazoki byly. Wszyscy bez wyjatku przyszli sie pozegnac jak wyprowadzalam sie do Niemiec.

Mnie chodzilo o cos innego- o permanentne zadzieranie nosa przez Polakow wobec Turkow i Arabow! Jakos ci sami Polacy spuszczaja te nosy w towarzystwie innych narodowosci- tych "lepszych" oczywiscie.I tyle chcialam wyrazic. Amen.

Jeszcze jedno: Jacek - ja tam nie mam nic przeciwko polonistom:) sama jestem.

Jack Daniels 
Super Dyskutant

Wysłany: 2006-12-10, 11:23   

Cytat:
Jeszcze jedno: Jacek - ja tam nie mam nic przeciwko polonistom:) sama jestem.

Milo uslyszec. Dzieki za wsparcie.

marzena 
Super Dyskutant

Wysłany: 2006-12-10, 11:53   

Glowmie chodzi o to ze wszedzie sa ludzie i ludziska!

Ja absolutnie nie jestem rasistka ale to prawda ze takie rodziny w poblizu sa problematyczne chociazby dlatego ze muzelmanskie dzieci moga robic wszystko co chca(w wiekszosci) dziewczynki jako dzieci musza sie wyszalec bo potem przychodzi pewien wiek i to sie konczy! Jest trudno mieszkac z takimi rodzinami w poblizu niestety! ale oni mieszkaja w grupach i czuja sie tu soba co roznie ich od nas Polakow! My Polacy zawsze czujemy sie lepsi(nie kazdy) :mrgreen: a zapominymy o tym ze znani jestesmy z wielu rzeczy o ktorych juz nie bede pisac bo taki temat juz byl! Polak ma to do siebie ze za wszelka cene chce sie dostosowac i to pomaga mu w wielu sprawach ale powoduje potezne problemy wsrod Polakow! :???:

To temat rzeka -zyjemy na obczyznie i tu zyje wiele nacji,albo sie dostosujemy albo wrocimy do Polski -a czy tam jest lepiej(chodzi mi o ludzi) :neutral:

Pozdrawiam Marzena :mrgreen:

Ps.Znam pare Turkow i Arabow i jestem tymi ludzmi zauroczona! :smile:

new 
Poczatkujacy

Wysłany: 2006-12-10, 13:40   

Ten przyklad ze szkoly w Neukölln jest troche przesadzony zeby robic z tego problem ogolny. W Neukölln mieszka miedzy innymi najwieksze penerstwo ( naturalnie nie dotyczy sie to mieszkajacych tam poloniuszy) . I dotyczy sie to nie tylko Turkow ale i innych nacji. Jezeli czytasz w gazecie o rozbojach w berlinskich szkolach i tym podobnych incydentach to dzieje sie to najczesciej w Neukölln. Nie chce bronic tych dziewczyn ale moze sa one wysmiewane przez innych i sie bronia. Dzieciaki moga byc bardzo okrotne w obec siebie. Jezeli chce sie miec pewnosc trzeba troche zainwestowac, waslac dzieciaka do porzadnej szkoly i poswiecic mu czas.

Odpowiedz do tematu