forum.poloniaberlin.de
 Portal  Album FAQ  Szukaj Grupy Użytkownicy Firmy Tematy Kontakt   Rejestracja   Profil   Sprawdz wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

Co mnie wku*wia

Autor Wiadomość
Chaos A.D. 
Aktywny uzytkownik
Bo powaga zabija powoli...

Wysłany: 2005-07-27, 20:37   Co mnie wku*wia

Kochani,

Nie będe jechac po moderatorach, bo w mieszaniu sie w te klotnie po prostu nie widze sensu i kompletnie sie od niej odcinam.

Gdyby kogos draznily moje literowki - mam dysleksje.

do rzeczy zatem...

Mam w pracy nową praktykantke. Polke, dla scislosci, ale od trzech lat w niemczech, ma niemieckiego chlopa i tepe...

laska zapomina jak sie mowi po polsku... wczoraj myslalem ze mnie szlag trafi. gadamy sobie o dupie maryni a ona z niemiecka co chwile "ah ja... " "komisch" "unglaublich" etc... Dopiero jak jej uswiadomilem, ze ja w zasadzie to mowie po polsku i tak w ogole... szlag by to...

Moja kumpela mieszka w Bremerhaven od cholery i jeszcze dluzej, ma faceta obcokrajowca i nie zauwazylem, zeby jej sie odmienilo... To samo z innymmi znajomymi...

Dopiero teraz moje Kochanie zrozumialo, dlaczego boje sie zostac niemieckim Polakiem.

To mnie wku*wia.

Dziekuje, Wielki Bracie, za uwage. Do nastepnego spotkania przed kamera...

alisa 
Super Dyskutant

Wysłany: 2005-07-27, 20:54   Re: Co mnie wku*wia

Chaos A.D. napisał/a:

Dopiero teraz moje Kochanie zrozumialo, dlaczego boje sie zostac niemieckim Polakiem.

jesuuuuuuuuuuuu ! :mrgreen: a miałeś taki zamiar?

Kamila
Super Dyskutant

Wysłany: 2005-07-27, 20:59   

Nie jesteś sam, takie zachowanie też mnie strasznie wkurza. Już nie raz pisałam o tym na forum, że nie rozumiem i nie toleruje zniemczonych Polaków, którzy po kilku latach czy nawet po roku zapomnieli tego kim są i jakiego języka używali przez kilkanaście/dziesiąt lat.

malina 
Bardzo Aktywny

Wysłany: 2005-07-27, 21:09   

Mnie tez to wkurza.Ostatnio mialam taki przypadek w ZOO.Siedzielismy na lawce,obok usiadla rodzina möwiaca po polsku.Gdy uslyszeli nas möwiacych po polsku ,zaczeli miedzy soba rozmawiac po niemiecku. :?Niewiem dlaczego ludzie tak postepuja.

Kamila
Super Dyskutant

Wysłany: 2005-07-27, 21:13   

Smieszne i żenujące zarazem jest gdy jedna osoba mówi po polsku, a druga po niemiecku odpowiada. Oboje się rozumieją, ale w jednym języku nie potrafią gadać.

Agnieszka 
Super Dyskutant

Wysłany: 2005-07-28, 10:52   

mnie tez to wkurza, moj maz mieszka w N. od 18 lat, wyjechla tu za dziecka, w pracy wylacznie po niemiecku mowi, a nie wtraca niemieckich slow kiedy mowi po polsku. co prawda teraz u nas smiesznie to wyglada, bo on mowi do malego po niemiecku, a ja po polsku, ale to tylko dlatego zeby zalapal dwa jezyki.

niektorzy po prostu mysla, ze jak zapomna polskiego to moze beda lepsi? niestety mam w dosc bliskim ostoczeniu takowy przypadek, ale wlasnie z tego tez powodu kontakt zanika, a dodam, ze oboje pochodza z Polski.

marzena 
Super Dyskutant

Wysłany: 2005-08-09, 11:50   

A JA MOZE ZAUWAZE ZE WIEKSZOSCI NAM WIEKSZOSCI NIE WSZYSTKIM !!!

Zdarza sie ze na pytania lub w czasie sluchania czyjes wypowiedzi odpowiadamy "ja" i to nie ma nic wspolnego z wyzekaniem sie polskosci!!!

Mnie to sie zdarza niestety i nie robie tego specjalnie a niektorzy ktorzy mnie znaja wiedza ze nie mam najmniejszego zamiaru zapomniec Polskiej mowy!!!

To jest jak "Tej" po Pznansku ktorego uzywalam pare latek temu !!

Tak poprostu jest ----jedni to maja inni moze nie a trzy lata mowiac wiekszosci po Niemiecku to moze sie zdarzac czesciej niz sie mysli!!!

NO CHYBA ZE ROBI TO SPECJALNIE ALE NIE WYDAJE MI SIE!!!!

POZDRAWIAM

Kamila
Super Dyskutant

Wysłany: 2005-08-09, 12:00   

Eeeeeeeee tam, ja przytakuje niemieckim "ja" i gadam "szajse" chyba od podstawowki. A wtedy jeszcze nawet nie snilo mi sie, ze bede w Niemczech zamieszkac. Takie cos jest normalne, a nam chodzi o ludzi, ktorym troche sie w glowce poprzestawialo przez to, ze za granice wyjechali.

Mallory30 
Bardzo czesto tu bywa

Wysłany: 2005-09-08, 18:25   

Mnie to tez irytuje.Znam rowniez doskonale taki przypadek co mu sie czesto zapomina po polsku mowic a szczytem jest,ze sie zaczal przedstawiac jako pol-niemiec!!

A o mowieniu w dwoch jezykach cos jeszcze dodac moge: na placu Mzabaw bylam juz 2x swiadkiem rozmowy tatusiow z coreczkami.Tatusiowie mowili po francusku a coreczki...odpowiadaly po niemiecku i za zadna cholere nie chcialy nawiazac konwersacji w ojczystym jezyku tatusia.

Z kolei 3-letnia corcia moich polskich znajomych, odkad trafila do przedszkola - stworzyla swoj wlasny jezyk: totalna mieszanka polskiego z niemieckim, do tego stopnia ze rodzice nie rozumieja jej!

pozdrawiam

Mall!

aree33 
Poczatkujacy

Wysłany: 2005-09-08, 23:45   

Cytat:
Smieszne i żenujące zarazem jest gdy jedna osoba mówi po polsku, a druga po niemiecku odpowiada. Oboje się rozumieją, ale w jednym języku nie potrafią gadać.

Hm, ja czegos tu nie rozumiem. Co w tym zenujacego? Czy tu chodzi o dwoch Polakow , z ktorych jeden mowi po niemiecku a drugi po polsku? To faktycznie lekko smieszne. Ale jak kazdy mowi w swoim wygodnym jezyku ojczystym to nie widze w tym nic dziwnego.

A takie Polskie panienki co to w rozmowie z Polakiem mowia "ah ja... " "komisch" "unglaublich" etc... trzeba tepic i juz.

Kamila
Super Dyskutant

Wysłany: 2005-09-09, 08:52   

Oczywisice chodzilo mi tylko o Polakow.

besii 
Nowy

Wysłany: 2005-09-10, 19:37   

Czesc,

wow widze ze nie jestem ododsobniona w tym temacie

moja kolezanka po 20 latach przebywania w niemczech uzywac ciagle slowa " logo"

nie mozna jej zrozumiec ani po polsku ani po miemiecku

sjemion 
Aktywny uzytkownik

Wysłany: 2005-09-10, 21:57   

[quote="Kamila"]Eeeeeeeee tam, ja przytakuje niemieckim "ja" i gadam "szajse" chyba od podstawowki

ja to akurat jestem ze slaska gdzie mowienie "ja" i kilka podobnych jest u nas normalne tak wiec nawetrozmawiajac z polakami w polsce zdarzas sie powiedziec jakies slowo pochodzace z niemieckiego, ale najgorsze jest jak przyjezdza do polski cala rodzina fajnym nowym samochodem i lamanym niemieckim rozmawiaja i udaja ze pozapominali polskich slow dla mnie to katastrofa tacy ludzie

"ach szajse jako to po waszemu bylo bo juz zapomnialem"

Odpowiedz do tematu