forum.poloniaberlin.de
 Portal  Album FAQ  Szukaj Grupy Użytkownicy Firmy Tematy Kontakt   Rejestracja   Profil   Sprawdz wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

Co sądzicie o związku Polsko-Niemieckim

Autor Wiadomość
galy0 
Bardzo czesto tu bywa

Wysłany: 2008-10-16, 16:47   Co sądzicie o związku Polsko-Niemieckim

Co sądzicie o związku Polsko-Niemieckim czy taki związek ma prawo przetrwać ze względu na różnice kulturowe itp. proszę o wypowiedzi -Ważne-

Joker Adams 
Moderator

Wysłany: 2008-10-16, 17:13   

Takie tez sie rozchodza... moim zdaniem nawet i czesciej niz polsko-polskie.

W dzisiejszych czasach duzo ludzi wyjechalo z Polski za granice... do Irlandii... Angli... wiec duzo sie tez zwiazkow w Polsce rozeszlo przez sam fakt, ze na przyklad kobieta zostala w kraju... i meza gora tylko pare razy w roku widzi... to falszuje statystyke... ale jestem zdania, ze "mieszane" zwiazki czesciej.

galy0 
Bardzo czesto tu bywa

Wysłany: 2008-10-16, 17:15   

a jak np. te osoby są z jednego miasta i kraju

Joker Adams 
Moderator

Wysłany: 2008-10-16, 17:20   

Na przyklad Polak-Niemka w Berlinie?

Jak juz jestes w Berlinie... to sprawdz sam. Nikt ci nie kaze slubowac sie od razu.

cyganka 
Super Dyskutant

Wysłany: 2008-10-16, 17:37   Re: Co sądzicie o Zwaizku......

galy0 napisał/a:
Co sądzicie o związku Polsko-Niemieckim czy taki związek ma prawo przetrwać ze względu na różnice kulturowe itp. proszę o wypowiedzi -Ważne-

hm....wodpowiedzi na twoj post...mysle ,ze tak naprawde to nie ma wiekszego znaczenia jakiej jest sie narodowosci,wazne jakim sie jest czlowiekiem znam pare on niemiec ona polka he...sa super malzenstwem ,a aby bylo smiesznie porozumiewaja sie po angielsku bo on nie zna polskiego,a ona niemieckiego:)

Joker Adams 
Moderator

Wysłany: 2008-10-16, 17:48   Re: Co sądzicie o Zwaizku......

cyganka napisał/a:
znam pare on niemiec ona polka he...sa super malzenstwem ,a aby bylo smiesznie porozumiewaja sie po angielsku bo on nie zna polskiego,a ona niemieckiego:)

I jakie z tego mozna wyciagnac za wnioski, jesli znasz tylko zwiazki typu Polka-Niemiec a nie odwrotnie?

Ja juz slyszalem wypowiedzi typu "Bede tlumaczyc" na pytanie, jak ma jej facet z jej rodzicami rozmawiac... dla mnie to troche zalosne.

cyganka 
Super Dyskutant

Wysłany: 2008-10-16, 18:31   

a co maja ich rodzice do ich zwiazku? no chyba ,ze jestes zwolennikiem bycia z czyimis rodzicami?! dziwne,bo mi wydaje sie ze jezeli jest sie z kims to z nim buduje sie przyszlosc,szczescie i z nim sie zyje ,a nie z jego rodzicami?

Joker Adams 
Moderator

Wysłany: 2008-10-16, 18:39   

No wlasnie. Buduja sobie przyszlosc... a pozniej chodza na spotkania polonijne... bo im nagle brak kontaktu do rodakow... :roll: ...nie wierze, ze wszystkie takie zwiazki sa do konca przemyslane.

Fakt, nie sprawa rodzicow z kim sie jest... widocznie nie mialabys problemu zerwac kontakt z rodzina dla faceta?

marzena 
Super Dyskutant

Wysłany: 2008-10-16, 18:47   

Polak czy Niemiec czy Rosjanin nie ma roznicy najwazniejsze poznac sie pozadnie a potem podejmowac jakie kolwiek decyzje! :mrgreen:

cyganka 
Super Dyskutant

Wysłany: 2008-10-16, 19:17   

to czy ja mialabym problem czy nie nie jest twoja sprawa!!!!!! i nie tobie to oceniac,a po za tym widze he....jakis problem masz ze ludzie przychodza na spotkania polonijne? nie rozumiem juz tego forum....organizujecie przeciez takowe spotkania-prawda? wiec ,gdzie problem? a dokladnie Marzena masz racje trzeba sie poznac ,a pozniej podejmowac decyzje z tym sie zgodze:)

galy0 
Bardzo czesto tu bywa

Wysłany: 2008-10-16, 19:17   

Marzena nie do końca ale się z tobą zgadzam Marzenka widzę że jesteś z Miasta mojego Urodzenia :)

Kamila
Super Dyskutant

Wysłany: 2008-10-16, 19:29   

Dokaldnie, narodowosc nie jest wazna tylko charakter :) A jezyka zawsze mozna sie nauczyc :)

Joker Adams 
Moderator

Wysłany: 2008-10-16, 19:32   

cyganka napisał/a:
to czy ja mialabym problem czy nie nie jest twoja sprawa!!!!!! i nie tobie to oceniac,a po za tym widze he....jakis problem masz ze ludzie przychodza na spotkania polonijne? nie rozumiem juz tego forum....organizujecie przeciez takowe spotkania-prawda? wiec ,gdzie problem?

Sama puscilas ten tekst, co rodzicom do zwiazku, wiec wyciagnalem z tego tylko odpowiedni wniosek.

Nie mam problemu z tym, ze ludzie przychodza... alez wrecz przeciwnie... tylko zauwazam, ze przychodza nie raz takie osoby z mieszanych zwiazkow... ktore po latach nagle sie budza... i zauwazaja, ze w Berlinie Polonia egzystuje... Wiec z takich uczestnikow spotkan polonijnych mozna wnioskowac, ze wedlug roznic kulturowych te zycie ktore przyjeli ich jakos nie wypelnia... Jak im Polski brak... to trzeba bylo od razu Polke/Polaka szukac.

Joker Adams 
Moderator

Wysłany: 2008-10-16, 19:34   

Kamila napisał/a:
A jezyka zawsze mozna sie nauczyc :)

Wybacz Kamila... ale ilu Niemcow z polskimi zonami znasz, ktorzy umia plynnie, powtarzam... plynnie polski? A jesli jestes w stanie policzyc powyzej piec... to porownaj to ogolnie z liczba zwiazkow polsko-niemieckich.

Jak sie juz cos kupilo z instrukcja wielojezykowa... gdzie stoi tez tekst niemiecki... to nie powiesz mi, ze ma sie wielka motywacje nauczyc sie powiedzmy chinskiego, tylko, bo instrukcja ten jezyk tez zawiera.

Kamila
Super Dyskutant

Wysłany: 2008-10-16, 19:44   

Znam 3 pary:
2 x Polka-Niemiec, Polka nauczyla sie niemieckiego,
i raz Polka-Niemiec, Polka uczy sie niemieckiego, a Niemiec umie polski.

Chodzilo mi o to, zeby oni miedzy soba sie dogadali ;) Ja osobiscie nie uczylabym sie jezyka tylko po to, zeby od czasu do czasu z tesciami pogadac ;)
Jak jade na urlop to tez nie ucze sie jezyka tubylcow, zeby sobie z nimi przez chwile pogadac.

cyganka 
Super Dyskutant

Wysłany: 2008-10-16, 19:45   

brak Polski nie musi oznaczac braku rodziny :)

Joker Adams 
Moderator

Wysłany: 2008-10-16, 20:10   

Kamila napisał/a:
2 x Polka-Niemiec, Polka nauczyla sie niemieckiego,

Pierwszy przyklad to nic nie warty... jesli te zwiazki zyja w Niemczech... bo to chyba normalne, ze kobieta bedzie musiala sie nauczyc jezyka tego kraju, gdzie mieszka. No chyba, ze mialas na mysli zwiazki, gdzie Niemiec wyjechal do Polski do kobiety, zeby tam zostac?

Kamila napisał/a:
raz Polka-Niemiec, Polka uczy sie niemieckiego, a Niemiec umie polski.

Tak jak myslalem powyzej pieciu nie policzylas.

Kamila napisał/a:
Chodzilo mi o to, zeby oni miedzy soba sie dogadali ;) Ja osobiscie nie uczylabym sie jezyka tylko po to, zeby od czasu do czasu z tesciami pogadac ;)

No ja tak (ze Niemki, Rosjanki, Chinki itd. bym nie chcial... to inna sprawa).

Kamila napisał/a:
Jak jade na urlop to tez nie ucze sie jezyka tubylcow, zeby sobie z nimi przez chwile pogadac.

Tez nie musisz sie uczyc, bo oni nie staja sie czescia Twojego domu i Twojej kultury. A o to tutaj chodzilo w pierwszym poscie... o roznice kulturowe w zwiazku.

dorek 
Uzytkownik

Wysłany: 2008-10-16, 22:55   

A ja uwazam, ze miedzy Polakami a Niemcami (szczegolnie z tymi z bylego NRD) wiekszych roznic kulturowych nie ma. Nasza mentalnosc jest bardzo podobna, dlatego nie ma zadnych przeszkod by zwiazek polsko-niemiecki nie przetrwal gdy jest oparty na prawdziwej milosci. Sama jestem w takim zwiazku od paru dobrych lat, wiec wiem co pisze. O prawdziych roznicach kulturowych mozna mowic gdy ludzie pochodza z roznych kontynentow np. on Polak czy Niemiec, ona z Ameryki Poludniowej czy Afryki, ale to juz inny temat...

Kamila
Super Dyskutant

Wysłany: 2008-10-17, 08:59   

Joker Adams napisał/a:
Tak jak myslalem powyzej pieciu nie policzylas.
Na pewno znam wiecej malzenstw, ale to byly trzy ktore pierwsze na mysl mi przyszly :)
Joker Adams napisał/a:
Kamila napisał/a:
No ja tak (ze Niemki, Rosjanki, Chinki itd. bym nie chcial... to inna sprawa).

Serio? No to taki przyklad: Poznajesz Polke, jej rodzice sa Polakami, ale sa tez gluchoniemi, czy dla nich nauczylbys sie jezyka migowego?

Vista81 
Bardzo Aktywny

Wysłany: 2008-10-17, 14:38   

ja jestem z niemcem prawie 5 lat po slubie. bywalo roznie, raz tak, raz tak, ale nadal ze soba jestesmy. czy byloby inaczej z polakiem? nie wiem, wydaje mi sie, ze to zalezy najbardziej od charakteru owych osob.

Odpowiedz do tematu