forum.poloniaberlin.de
 Portal  Album FAQ  Szukaj Grupy Użytkownicy Firmy Tematy Kontakt   Rejestracja   Profil   Sprawdz wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

czy dziecko moze przejac nazwisko ojca?

Autor Wiadomość
chantal 
Poczatkujacy

Wysłany: 2009-11-24, 15:11   

Kingus napisał/a:
chantal napisał/a:
Kindergeld dostaje kazda kobieta na kazde dziecko osobno, Elterngeld nie dostaje kazdy!!!zalezy tu duzo od zarobkow rodzicow badz samej matki...

Dostaje każda ubezpieczona. Jeśli nie ma kwoty zarobków, aby obliczyć wysokość, to otrzymuje pauschal-300 euro. Jeśli pracowała, to otrzymuje 67% dochodu. W przypadku Gewerbe liczą na podstawie Bescheidu za rok poprzedni.

chantal napisał/a:
poza tym normalnie - dziecko samotnie wychowujacej matki dostaje automatycznie nazwisko matki, chyba ze matka poda nazwisko ojca...

... to dziecko też dostaje nazwisko matki, chyba, że podpisali wcześniej Vaterschaftsannerkenung.

:oops: ok, dzieki, za sprostowanie, mialam na mysli Erziehungsgeld nie kazdy dostaje, a Elterngeld zgadza sie kazdy od 2007 roku, sorrki, siedzialam jeszcze w 2006 r. :lol:
nazwisko dziecko moze nosic po ojcu, ktory uznal i podpisal ojcostwo, nawet nie podpisujac praw ojcowskich...
:mrgreen: dzieki za szybka reakcje i korekte!!!
Widze, ze te posty ktos czyta!!!! :cool:

moniawladek 
Nowy

Wysłany: 2009-11-24, 23:41   

a ja bardzo dziekuje za odpowiedz na moje pytenie,,,, juz wczoraj sie tego doczytalam i na szczescie w moim przypadku to obywateltwo dla mojej malutkiej sie nalezy....
pozdrawiam

[ Dodano: 2009-11-24, 23:49 ]
nastepne pytanie bo wlasnie te nieczytane posty....
jestem w 8 miesiacu ciazy i pracowalam do prawie 7 w holandii i niestety mnie zwolnili...
tam bylam ubezpieczona i mieszkam tymczasowo w niemczech....
teraz zostalam bez ubezpieczenia i bez prawa do ubezpieczenia zdrow. panst. a prywatne w miom wypadku w niemczech wyniesie minimum 500 eu na miesiac, a za porod musze zaplacic minimum 800 eu oczywiscie bez komplikacji ....

czy moglabym pojechac rodzic do polski .... majac dalej meldunek tymczasowy w niemczech..... bo w polsce moga mnie ubezpieczyc panstwowo i czy to nie bedzie kolidowac z papierami dla dziecka w moim przypadku....

dluga 
Bardzo czesto tu bywa

Wysłany: 2009-11-25, 08:00   

Jesli masz meldunek w Polsce to idziesz do Urzedu Pracy meldujesz sie jako bezrobotna i masz ubezpieczenie i nic za porod nie placisz.Jak juz masz ubezpieczenie idziesz do Narodowego Funduszu zdrowia pobierasz Europejska Karte Ubezpieczenia Zdrowotnego tzw.EKUZ i juz jestes ubezpieczona poza granicami.Mozna na nia nawet w niemczech rodzic z tym ze to musi byc porod nagly a nie planowany.Zreszta wszystkiego dowiesz sie w NFZ.Tu masz linka
http://www.nfz.gov.pl/ue/...tnr=5&dzialnr=6

moniawladek 
Nowy

Wysłany: 2009-11-25, 14:04   

dzieki dluga
zastanawiam sie tylko czy bede miala placone normalnie pieniadze za maciezynskie z holandii jak wyjade do polski, ale to w koncu eu.
i jak potem przyjade z dzidziusiem to chyba nie bedze mialo szans na pas niemiecki od razu. bo zadne z rodzicow go nie posiada, tylko moj chlopak pobyt ponad 8 lat i 60 miesiecy norm. przepracowanycz w niemczech.

dluga 
Bardzo czesto tu bywa

Wysłany: 2009-11-25, 16:47   

Co do przepisow EU to nie jestem w tym tak biegla ale wydaje mi sie ze macierzynskiego z Holandii to raczej nie dostaniesz jesli nie bedziesz tam przebywac.Jesli pojedziesz do Polski i przedstawisz swiadectwa pracy z Holandii to w Polsce zarejestruja cie jako bezrobotna z prawem do zasilku i tam ci wszystko wyplaca.Na jakiej podstawie mialaby ci Holandia wyplacac macierzynski?No chyba ze nie polikwidowalas tam wszystkiego tzn.masz meldunek,ubezpieczenie albo jestes zarejestrowana w urzedzie dla bezrobotnych to wtedy tak.Ale wtedy nie mozesz sie rejestrowac w Polsce i pobierac stamtad swiadczen.
Co do paszportu to nie wiem.Teraz chyba to niemieckie obywatelstwo nie jest tak bardzo potrzebne jak kiedys przed EU.Przeciez z polskim paszportem tez wszystko zalatwisz.

moniawladek 
Nowy

Wysłany: 2009-11-27, 13:03   

tak masz racje z tym obywatelstwem. a maciezynskie dostane bo pracowalam w holandi w odpowiednio dlugim okresie czasu i juz dostalam pismo od kiedy beda je wyplacac. a w polsce cos bede probowac bo niestety w holandii nie odprowadzano mi odpowiednich skladek na bezrobotne...... tak przynajmniej powiedzialo uwv.
dzieki bardzo.... ja sie pakuje i jade do polski.
:wink:

Odpowiedz do tematu