czy dziecko moze przejac nazwisko ojca?
| Autor |
Wiadomość |
chantal
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2009-11-24, 15:11
|

|
|
| Kingus napisał/a: | | chantal napisał/a: | | Kindergeld dostaje kazda kobieta na kazde dziecko osobno, Elterngeld nie dostaje kazdy!!!zalezy tu duzo od zarobkow rodzicow badz samej matki... |
Dostaje każda ubezpieczona. Jeśli nie ma kwoty zarobków, aby obliczyć wysokość, to otrzymuje pauschal-300 euro. Jeśli pracowała, to otrzymuje 67% dochodu. W przypadku Gewerbe liczą na podstawie Bescheidu za rok poprzedni.
| chantal napisał/a: | | poza tym normalnie - dziecko samotnie wychowujacej matki dostaje automatycznie nazwisko matki, chyba ze matka poda nazwisko ojca... |
... to dziecko też dostaje nazwisko matki, chyba, że podpisali wcześniej Vaterschaftsannerkenung. |
ok, dzieki, za sprostowanie, mialam na mysli Erziehungsgeld nie kazdy dostaje, a Elterngeld zgadza sie kazdy od 2007 roku, sorrki, siedzialam jeszcze w 2006 r.
nazwisko dziecko moze nosic po ojcu, ktory uznal i podpisal ojcostwo, nawet nie podpisujac praw ojcowskich...
dzieki za szybka reakcje i korekte!!!
Widze, ze te posty ktos czyta!!!! |
|
|
|
 |
moniawladek
Nowy

|
Wysłany: 2009-11-24, 23:41
|

|
|
a ja bardzo dziekuje za odpowiedz na moje pytenie,,,, juz wczoraj sie tego doczytalam i na szczescie w moim przypadku to obywateltwo dla mojej malutkiej sie nalezy....
pozdrawiam
[ Dodano: 2009-11-24, 23:49 ]
nastepne pytanie bo wlasnie te nieczytane posty....
jestem w 8 miesiacu ciazy i pracowalam do prawie 7 w holandii i niestety mnie zwolnili...
tam bylam ubezpieczona i mieszkam tymczasowo w niemczech....
teraz zostalam bez ubezpieczenia i bez prawa do ubezpieczenia zdrow. panst. a prywatne w miom wypadku w niemczech wyniesie minimum 500 eu na miesiac, a za porod musze zaplacic minimum 800 eu oczywiscie bez komplikacji ....
czy moglabym pojechac rodzic do polski .... majac dalej meldunek tymczasowy w niemczech..... bo w polsce moga mnie ubezpieczyc panstwowo i czy to nie bedzie kolidowac z papierami dla dziecka w moim przypadku.... |
|
|
|
 |
dluga
Bardzo czesto tu bywa

|
Wysłany: 2009-11-25, 08:00
|

|
|
Jesli masz meldunek w Polsce to idziesz do Urzedu Pracy meldujesz sie jako bezrobotna i masz ubezpieczenie i nic za porod nie placisz.Jak juz masz ubezpieczenie idziesz do Narodowego Funduszu zdrowia pobierasz Europejska Karte Ubezpieczenia Zdrowotnego tzw.EKUZ i juz jestes ubezpieczona poza granicami.Mozna na nia nawet w niemczech rodzic z tym ze to musi byc porod nagly a nie planowany.Zreszta wszystkiego dowiesz sie w NFZ.Tu masz linka
http://www.nfz.gov.pl/ue/...tnr=5&dzialnr=6 |
_________________ Agnieszka |
|
|
|
 |
moniawladek
Nowy

|
Wysłany: 2009-11-25, 14:04
|

|
|
dzieki dluga
zastanawiam sie tylko czy bede miala placone normalnie pieniadze za maciezynskie z holandii jak wyjade do polski, ale to w koncu eu.
i jak potem przyjade z dzidziusiem to chyba nie bedze mialo szans na pas niemiecki od razu. bo zadne z rodzicow go nie posiada, tylko moj chlopak pobyt ponad 8 lat i 60 miesiecy norm. przepracowanycz w niemczech. |
|
|
|
 |
dluga
Bardzo czesto tu bywa

|
Wysłany: 2009-11-25, 16:47
|

|
|
Co do przepisow EU to nie jestem w tym tak biegla ale wydaje mi sie ze macierzynskiego z Holandii to raczej nie dostaniesz jesli nie bedziesz tam przebywac.Jesli pojedziesz do Polski i przedstawisz swiadectwa pracy z Holandii to w Polsce zarejestruja cie jako bezrobotna z prawem do zasilku i tam ci wszystko wyplaca.Na jakiej podstawie mialaby ci Holandia wyplacac macierzynski?No chyba ze nie polikwidowalas tam wszystkiego tzn.masz meldunek,ubezpieczenie albo jestes zarejestrowana w urzedzie dla bezrobotnych to wtedy tak.Ale wtedy nie mozesz sie rejestrowac w Polsce i pobierac stamtad swiadczen.
Co do paszportu to nie wiem.Teraz chyba to niemieckie obywatelstwo nie jest tak bardzo potrzebne jak kiedys przed EU.Przeciez z polskim paszportem tez wszystko zalatwisz. |
_________________ Agnieszka |
|
|
|
 |
moniawladek
Nowy

|
Wysłany: 2009-11-27, 13:03
|

|
|
tak masz racje z tym obywatelstwem. a maciezynskie dostane bo pracowalam w holandi w odpowiednio dlugim okresie czasu i juz dostalam pismo od kiedy beda je wyplacac. a w polsce cos bede probowac bo niestety w holandii nie odprowadzano mi odpowiednich skladek na bezrobotne...... tak przynajmniej powiedzialo uwv.
dzieki bardzo.... ja sie pakuje i jade do polski.
|
|
|
|
 |
|
|