Czy Kaczyńki popsuje relacje polsko-niemieckie?
| Autor |
Wiadomość |
Piotr735
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2005-10-24, 13:51 Czy Kaczyńki popsuje relacje polsko-niemieckie?
|

|
|
Czy wybór na prezydenta Kaczyńskiego popsuje relacje niemców co do polaków mieszkających, uczących się czy pracujących w niemczech.
Czy może ten wybór utrudnić start w niemczech emigrujących polaków? |
|
|
|
 |
Joker Adams
Moderator

|
Wysłany: 2005-10-24, 14:26
|

|
|
Mysle ze raczej nie. Moich znajomych to chyba nie za bardzo interesuje. A jesli, to do mnie nikt nie moze miec pretensji, bo ja nie moglem wybierac.
O jednym musicie pamietac, Kaczynski tez tylko z woda gotoje. |
|
|
|
 |
Robert
Bardzo czesto tu bywa

|
Wysłany: 2005-10-24, 16:16
|

|
|
Moze doda troche pieprzu do tej zupy. Stanowisko Polski w sprawach jej dotyczacych moze sie umocnic, pytanie tylko czy skutecznie.
pozdrawiam,
Robert. |
|
|
|
 |
Bosch
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2005-10-24, 22:18
|

|
|
Dla mnie to wielka pomylka...
nie na miejscu jest walczyc za wszelka cene, tym bardziej, do walki poszly informacje, ze dzialkowie Duska byli niemcami i ojciec walczyl w armii. Poza tym Polska teraz cofnie sie do tylu jeszcze, bo np parady gejowskie byly zakazywane w Warszawie od lat, a teraz cala Polska bedzie czarnogrod jeszcze gorzej, i gdzie jest tolerancja i wolnosc slowa, wyznania i seksualnosci. ? U mnie w pracy sie dziwia, ze taki czlowiek dostal sie na 1 miejsce. |
_________________ Niemcy -Polska, droga 93
http://www.youtube.com/wa...layer_embedded# |
|
|
|
 |
Kamila
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2005-10-24, 23:39
|

|
|
"Dusk" dobre
Wczoraj troche mi szczeka opadla jak zobaczylam wyniki. Bylam pewna ze Tusk zwyciezy. Stalo sie inaczej, trudno. Chociaz i tak nie ma zadnej gwarancji i stuprocentowej pewnosci, ze gdyby Tusk wygral to byloby lepiej. Staram sie byc optymistka i nie popadac w histerie po wczorajszych wyborach. Watpie tez zeby stosunki polsko-niemieckie sie pogorszyly. Najwazniejsze teraz jest, zeby znalezc skuteczna recepte na walke z bezrobociem i korupcja. A to czy Kaczynski znowu zabroni jakiejs tam parady jest juz nieistotne. |
_________________ KochamFotografie |
|
|
|
 |
Marcin
Administrator

|
Wysłany: 2005-10-25, 01:03 Re: Czy Kaczyńki popsuje relacje polsko-niemieckie?
|

|
|
| Piotr735 napisał/a: | Czy wybór na prezydenta Kaczyńskiego popsuje relacje niemców co do polaków mieszkających, uczących się czy pracujących w niemczech.
Czy może ten wybór utrudnić start w niemczech emigrujących polaków? |
Mysle ze nie.
Dla znacznej wiekszosci Niemcow jest obojetne czy prezydentem RP jest Kaczynski, Kwasniewski czy Kowalski. |
|
|
|
 |
Robert
Bardzo czesto tu bywa

|
Wysłany: 2005-10-25, 09:24
|

|
|
| Bosch napisał/a: | | Poza tym Polska teraz cofnie sie do tylu jeszcze, bo np parady gejowskie byly zakazywane w Warszawie od lat, a teraz cala Polska bedzie czarnogrod jeszcze gorzej, i gdzie jest tolerancja i wolnosc slowa, wyznania i seksualnosci. ? . |
Parady Rownosci w Wawie sa organizowane od 2001 roku. 2001-2003 byly zorganizowane oficjalnie. 2004 i 2005 byly zabronione, ale mimo to sie odbyly. (2004 jako Wiec(e) Wolnosci)
Samej tolerancji czlowiek uczy sie w swoim srodowisku, nie z Dziennika Ustaw. Wydaje mi sie, ze ze w tym przypadku wazniejsze byloby dotarcie do ludzi organizujacych kontr-parady Mlodziezy Wszechpolskiej oraz uswiadamianie i edukacja kseno a w szczegolnosci homofobow.
Mysle ze jesli chodzi o polityke zagraniczna - Prezydent moze duzo popsuc drazniac Rosje. Nadanie placowi imienia Dudajewa jest takim wlasnie szukaniem zaczepki. A o tym ze Rosjanie potrafia sie dogadac z Niemcami ponad naszymi glowami wiemy dobrze.
Czyzby Lech Kaczynski wyznawal zasade "trzymaj swoich przyjaciol blisko, ale wrogow jeszcze blizej"? Nie chce zeby Prezydent mojej Ojczyzny tanczyl jak mu zagraja w Brukseli czy Waszyngtonie, chcialbym, zeby kierowal sie dobrem Polski i reprezentowal silne stanowisko gdy chodzi o jej interesy. Ale nie chce, zeby dla poklasku swojego elektoratu urzadzal polowania na czarownice i robil "1984" w roku 2005.
A sadzac po opiniach na polskich forach - Kaczynski jako prezydent raczej motywuje ludzi do szukania szczescia za granica. Mysle wiec, ze startu nie utrudni. No chyba ze kazdy konczacy studia bedzie musial na 5 lat od momentu otrzymania dyplomu pozostac w kraju i w nim pracowac. A wtedy mozemy polaczyc Polske i Bialorus
serdecznie pozdrawiam,
Robert.
ps. "cofnie sie do tylu" to juz klasyk |
|
|
|
 |
efka
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2005-10-25, 11:20
|

|
|
Witam!
Jesli chodzi o stosunek Niemcow do mieszkajacych tu Polakow,to uwazam,ze Kaczynski nic nie zmieni,na nasza tu opinie pracujemy sobie sami.
Problematyczne natomiast,jak teraz beda postrzegac Polske na arenie miedzynarodowej.Czy pan prezydent i pierwsza dama beda w stanie godnie nas reprezentowac?Czy Kaczynski zdola przelamac ten swoj sztywny"kregoslup moralny" i w sposob cywilizowany dyskutowac z reprezentantami innych narodow?Tego sie nieco obawiam.Oby tylko nie zaczal podskakiwac jak hardy watazka,przede wszystkim do Niemiec i Rosji.
Takze decyzje o pierwszych wizytach zagranicznych,tzn w USA i Watykanie uwazam za dziwne i nie na miejscu,w koncu Polska jest czescia Unii i to tu powinnismy pilnowac swojej pozycji i interesow.
No,ale to tylko moja prywatna opinia.
Pozdrawiam cieplutko |
|
|
|
 |
Piotr735
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2005-10-25, 12:05
|

|
|
| I chyba tu jest racja że na nasząopinie pracowaćmusimy sami. Pozdrawiam gorąco. |
|
|
|
 |
rudiola
|
Wysłany: 2005-10-25, 18:58
|

|
|
Może trafiliscie na te linki na wirtualnej, a może nie. Wiec wklejam. Komentarze zachodniej prasy odnosnie pana prezydenta Kaczynskiego. Rasumujac: nacjonalistyczny ksenofob, eurosceptyk i jak dodala „ Le Figaro” jego kampania odznaczala się pewnymi elementami germanofobii.
http://wybory2005.wp.pl/k...,wiadomosc.html
Jasne. Na opinie pracujemy sami. Jednak prasa jako medium opiniotworcze na pewno (czy to w wiekszym czy w mniejszym stopniu, oby w mniejszym) wplynie na postrzeganie nas przez obce nacje. Po przeczytaniu takich komentarzy jak w.w nie będzie to postrzeganie pozytywne.. |
|
|
|
 |
marzena
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2005-10-26, 08:09
|

|
|
Wczoraj wieczorem ogladalam program z udzialem Kaczki i kKaczora-przyszla pare prezydencka!
U prosze sobie wyobrazic ze Kaczka caly czas wtracala sie w rozmowy swojego meza i zeby tago bylo malo na wizji przy wszystkich go poprawiala i mowila cichcem co powinien mowic---totalna kompromitacja!!!!!
Dzieki takim programom widac co sie wybralooooooo!!!
Musze sie przyznac ze teraz zaluje ze sie nie pofatygowalam na wybory ----moja wina moja wina bardzo wielka wina!!!!-A ilu z Was poszlo -podejzewam ze prawie nikt!!!!
teraz mamy!!!!!przystojaniache |
|
|
|
 |
Kamila
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2005-10-26, 09:53
|

|
|
| marzena napisał/a: | Musze sie przyznac ze teraz zaluje ze sie nie pofatygowalam na wybory ----moja wina moja wina bardzo wielka wina!!!!-A ilu z Was poszlo -podejzewam ze prawie nikt!!!! |
Nie bylam glosowac i nie zaluje. |
|
|
|
 |
Agnieszka
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2005-10-26, 10:17
|

|
|
| niestety jest tak, ze prezydent to ´´glowny przedstawiciel´´ panstwa, ona nas reprezentuje, faktem oczywiscie jest, ze na opinie pracujemy sami, ale jaki prezydent takie sdpoleczenstwo, bo przeciez ono go wybralo, tak sie patrzy na to z boku. Trudno, katastrofy mysle nie bedzie, ale szkoda, ze tak sie stalo, mysle, ze Tusk bylby lepszym prezydentem, nie moge jednak narzekac, bo na wybory nie poszlam, troche zaluje, ale nie mam prawa krytykowac. |
|
|
|
 |
uko
Super Dyskutant /..-/-.-/---/

|
Wysłany: 2005-10-26, 10:48
|

|
|
| Kamila napisał/a: | | marzena napisał/a: | Musze sie przyznac ze teraz zaluje ze sie nie pofatygowalam na wybory ----moja wina moja wina bardzo wielka wina!!!!-A ilu z Was poszlo -podejzewam ze prawie nikt!!!! |
Bylem i nie rozumiem tych co nie byli.
pozdr:) |
_________________ uko |
|
|
|
 |
Piotr735
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2005-10-26, 10:49
|

|
|
| Mamy chyba najbrzytszego prezydenta w całej europie. A jaki wysoki!!! |
|
|
|
 |
Kamila
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2005-10-26, 10:49
|

|
|
| uko napisał/a: | | Kamila napisał/a: | | marzena napisał/a: | Musze sie przyznac ze teraz zaluje ze sie nie pofatygowalam na wybory ----moja wina moja wina bardzo wielka wina!!!!-A ilu z Was poszlo -podejzewam ze prawie nikt!!!! |
Bylem i nie rozumiem tych co nie byli.
pozdr:) |
A co w tym takiego trudnego do zrozumienia? |
|
|
|
 |
Agnieszka
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2005-10-26, 11:32
|

|
|
| ludziska, ale bez przesady, mysle, ze to czy jest paskuda czy wyskoki czy niski nie ma znaczenia. |
|
|
|
 |
Anetta
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2005-10-26, 13:06
|

|
|
| a gdzie moge zobaczyc jak wyglada "nowa" pierwsza dama? Macie moze jakies zdjecia? |
_________________ pozdrawiam
 |
|
|
|
 |
efka
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2005-10-26, 13:08
|

|
|
Zgoda,wyglad nie ma az tak wielkiego znaczenia,choc wolalabym,by pierwsza para Rzeczpospolitej byla nieco bardziej reprezentacyjna.Na wyborach bylam i w sumie jestem zdziwiona,ze tak wielu z Was nie glosowalo,bo w ambasadzie bylo naprawde sporo wyborcow.
A co do prezydentowej:ogladalam wczoraj na TVN i jestem po prostu zniesmaczona.Podkreslam,nie chodzi o wyglad,twarzy sobie w koncu nie wybieramy,ale o zachowanie.Ciagle wtracanie sie,przerywanie mezowi,odpowiadanie za niego na pytania.Chwilami nie dalo sie po prostu nie zauwazyc zniecierpliwienia Kaczynskiego,jak i dziennikarzy,choc ci drudzy byli w sumie lekko rozbawieni.
Reasumujac:prezydentowa zachowywala sie jak podniecona panienka,ktora nagle znalazla sie w swietle jupiterow i ma wlasnie swoje piec minut.
No,ale to tylko moja prywatna opinia
Pozdrawiam cieplutko |
|
|
|
 |
uko
Super Dyskutant /..-/-.-/---/

|
Wysłany: 2005-10-26, 13:15
|

|
|
| Anetta napisał/a: | | a gdzie moge zobaczyc jak wyglada "nowa" pierwsza dama? Macie moze jakies zdjecia? |
Maria Kaczyńska1, Maria Kaczyńska2
lub polecam google:) |
_________________ uko |
|
|
|
 |
|
|