forum.poloniaberlin.de
 Portal  Album FAQ  Szukaj Grupy Użytkownicy Firmy Tematy Kontakt   Rejestracja   Profil   Sprawdz wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

czy polacy posla dzieci do polsko angielskiego przedszkola?

Autor Wiadomość
agunne
Uzytkownik

Wysłany: 2008-07-07, 20:52   czy polacy posla dzieci do polsko angielskiego przedszkola?

Witam! Tak sie zastanawiam czy jak bym otworzyla polsko angielskie przedszkole w berlinie to czy bylo by zainteresowanie? Piszcie jak macie jakas opinie?
dzieki
agunne

alisa 
Super Dyskutant

Wysłany: 2008-07-07, 21:28   

Czy poślą to jedno pytanie. A co warte takie przedszkole to pytanie drugie.
Mam doświadczenie z niemiecko-angielskim przedszkolem.I stwierdzam że to strata czasu a właściwie pieniędzy na tak zwaną naukę angielskiego.Obiecywane były "cuda-niewidy"a w praktyce okazała się kicha i niewypał.Za dwa lata dzieci nauczyły się koślawo po angielsku paru byle jakich, do niczego nikomu niepotrzebnych pioseneczek, liczyć do dziesięciu, kilkunastu słów i to właściwie wszystko. W tym "angielskim" przedszkolu przeważał oczywiście język niemiecki.Dzieci z grup najmłodszych, w ogóle nie miały ochoty do takiej nauki, nudziło je to i złościło.żeby dziecko jako tako opanowało język trzeba tego języka używać ciągle , nie wystarczy że pani w przedszkolu w sumie godzinkę z przerwami coś tam do dzieci po angielsku mówiła.
Prawdziwa nauka języka angielskiego zaczyna się dopiero w szkole ponadpodstawowej.
Jak ktoś ma za wiele pieniędzy i nie wie co z nimi zrobić, to spokojnie może w takie przedszkole zainwestować.

Zofija1 
Bardzo Aktywny

Wysłany: 2008-07-08, 08:47   

To zalezy w jakiej dzielnicy otworzysz, w tych biedniejszych raczej nie licz na dzieci, chyba, ze bedzie ono panstwowe. Jezeli bedzie dzien po polsku, dzien po angielsku czemu nie. ale dobrze by bylo, zeby to nie Polki uczyly angielskiego wymowa znacznie rozni sie od orginalu, a jak uczyc to porzadnie. No chyba, ze Ty albo kolezanki maja cudowne przeszkolenie. Musisz czyms ludzi przyciagnac, pomysl dobrze nad harmonogramem poszczegolnych dni, iloscia dzieci, sposobem zywienia i oczywiscie lokalizacja, najlepiej z wlasnym ogrodkiem do biegania.

Pia 
Super Dyskutant

Wysłany: 2008-07-08, 09:45   

a moja cörka chodzi do takiego przedszkola,teraz idzie do angielsko- niemieckiej szkoly zdala test na przyjecie do szkoly z angielskiego jako muttersprache angielski !

tyle ze u nas w przedszkolu dzieci möwia caly dzien po angielsku,no czasami miedzy soba po niemiecku.... a panie to nie niemki tylko z usa ,angli,nowej zelandi itp

e sorry teraz przeczytalam polsko angielskie ,ash chodzi do niemiecko angielskiego ,dopisze cos pözniej spiesze sie terazu

Malgorzata 
Super Dyskutant

Wysłany: 2008-07-08, 10:08   

dziunia987 napisał/a:
ale dobrze by bylo, zeby to nie Polki uczyly angielskiego

dokladnie,a poza tym pewnie bedzie zainteresowanie,jak bedzie w ciekawej dzielnicy i z ciekawym programem-powodzenia :wink:

alisa 
Super Dyskutant

Wysłany: 2008-07-08, 10:20   

Nie ma absolutnie żadnego znaczenia jakiej narodowości jest nauczyciel języka obcego, jeśli jego system dydaktyczny jest na odpowiednim poziomie.

Malgorzata 
Super Dyskutant

Wysłany: 2008-07-08, 11:36   

a ja mysle ,ze jednak ma...................

Zofija1 
Bardzo Aktywny

Wysłany: 2008-07-08, 12:25   

Tez sie z Toba nie zgodze, nabiera sie zlych nawykow wymowy, a to bardzo zmienia mowe. Co innego jak czlowiek juz cos wie i potem uczy sie dalej. Prawda jest taka, ze dzieci po polskich przedszkolach ida z braku dobrej znajomosci j. niem. do szkoly Europejskiej, a o poziomie nie bede dyskutowac. Co innego jak komus nie zalezy, jest tu przelotem czemu nie. Przynajmniej dziecko zna ojczysty. Najlepsze rozwiazanie 3 w jednym pod warunkiem, ze kazda Pani mowi do dzieci tylko i wylacznie w jezyku ojczystym. Takze proponuje przedszkole polsko-niemiecko-angielskie. Wiem nierealne......

Malgorzata 
Super Dyskutant

Wysłany: 2008-07-08, 13:10   

dziunia987 napisał/a:
kazda Pani mowi do dzieci tylko i wylacznie w jezyku ojczystym. Takze proponuje przedszkole polsko-niemiecko-angielskie. Wiem nierealne......

dlaczego????? super pomysl!!!!!!!!!!!!!!! i to mialoby jak najbardziej racje bytu...............

agunne
Uzytkownik

Wysłany: 2009-10-08, 16:58   

witam, znow wracam do tematu przedszkola, otoz zbieram sily i srodki na otworzenie przedszkola w friedrichshain, koncepcja jest taka ze albo polsko niemieckie (co bylo by super) albo niemiecko angielskie. jesli wiec kochani forumowicze obije sie wam o uszy ze jakies rodzinki polskie w friedrishain chcialby swoje maluszki w malym przedszkolu miec a nie miejskim combi to prosze pisac, zbieram informacje.
serdecznie pozdr
aha przeszkole bedzie jesli polsko niemieckie, panstwowe

[ Dodano: 2009-10-08, 17:17 ]
alisa napisał/a:

Prawdziwa nauka języka angielskiego zaczyna się dopiero w szkole ponadpodstawowej.
Jak ktoś ma za wiele pieniędzy i nie wie co z nimi zrobić, to spokojnie może w takie przedszkole zainwestować.

a ja czytalam i uczylam sie ze do 7 roku zycia dziecku rozwija sie zdolnosci jezykowe. tzn mozg wytwarza polaczenia nerwowe ktore odpowiadaja za dwujezycznosc, dziecko jako dorosly posluguje sie dwoma jezykami (w przypadku niemieckiego i polskiego uczy sie nawet poslugiwania jezykami z dwoch roznych rodzin jezykowych) i sa to dla niego jezyki ojczyste. w wieku pozniejszym dziecko uczy sie nowego jezyka ale juz nie rozwija swoich zdolnosci jezykowych, to tak jakby mozg mial mniejsza zdolnosc tworzenia nowych polaczen.
ktos ma jeszcze ciekawe zdanie na ten temat?
pozdr

Kobieta pracujaca 
Dyskutant

Wysłany: 2009-10-08, 21:52   

Zycze Ci powodzenia (pod warunkiem, ze nie bedziesz swoich podopiecznych uczyla pisac po polsku)! Naprawde.

Zofija1 
Bardzo Aktywny

Wysłany: 2009-10-09, 08:20   

agunne napisał/a:

a ja czytalam i uczylam sie ze do 7 roku zycia dziecku rozwija sie zdolnosci jezykowe. tzn mozg wytwarza polaczenia nerwowe ktore odpowiadaja za dwujezycznosc, dziecko jako dorosly posluguje sie dwoma jezykami (w przypadku niemieckiego i polskiego uczy sie nawet poslugiwania jezykami z dwoch roznych rodzin jezykowych) i sa to dla niego jezyki ojczyste. w wieku pozniejszym dziecko uczy sie nowego jezyka ale juz nie rozwija swoich zdolnosci jezykowych, to tak jakby mozg mial mniejsza zdolnosc tworzenia nowych polaczen.
ktos ma jeszcze ciekawe zdanie na ten temat?
pozdr

I masz racje dzieci wielojezyczne ucza sie szybciej, sa inteligentniejsze, wystarczy popatrzec na badania PISA z 2007 i 2008 roku przeprowadzone w Berlinie. Nie ma czegos takiego jak przeciazenie umyslowe dziecka, przeciazyc mozna fizycznie. Im wiecej mozg ma wyzwan , tym jest sprawniejszy, dlatego tak wazne jest , by uczyc sie caly czas nowych rzeczy i mobilizowac szare kom. do aktywnosci. Co do pisania jak najbardziej od 3 roku zycia poprzez zabawe mozna uczyc szlaczkow i literek. Wystarczy popatrzec chocby na te gazetke edukacyjna
http://www.nauczmniemamo.pl/opis_kolekcji.php

ddariusz
Super Dyskutant

Wysłany: 2009-10-09, 10:06   

jest to bardzo dobry pomysl dlaczego bartek czy bartus przedszkole polskie istnieje juz tyle czasu dlatego ze ma poparcie i nastepne przedszkole tego typu napewno znajdzie zainteresowanych

agunne
Uzytkownik

Wysłany: 2009-10-09, 11:29   

to przedszkole nazywa sie Kajtek- przeprowadzilo sie do wilmersdorf. No mnie to sie smutno zrobilo ze tylko jedno polskie przedszkole na caly berlin. no juz mi jedna urzedniczka przedstawila swoja opinie ze przeciez polacy dobrze sie integruja wiec po co takie przedszkole, ale ja mysle ze w ramach polityki UE da sie cus takiego zorganizowac.

ddariusz
Super Dyskutant

Wysłany: 2009-10-09, 12:01   

no ja nie wiem czy jest jedno czy wiecej ale nie zwracal bym uwagi na to czy ta urzedniczka twierdzi ze po co to komu polaka sie przyda jak nie dziecia to rodzica przynajmiej pojda i beda wiedziec co takiego w przedszkolu sie od nich wymaga takie jest moje zdanie i wlasnie tego sie obawiam jak posle swojego syna od nowego roku do przedszkola ze wlasnie ja bede mial w nim problem nie on

Zofija1 
Bardzo Aktywny

Wysłany: 2009-10-09, 12:21   

agunne napisał/a:
otoz zbieram sily i srodki na otworzenie przedszkola w friedrichshain
pozdr

szkoda ze tak daleko, niestety Kajtek to bardziej polskie a nie pol-niem przedszkole, a przydaloby sie takie z prawdziwego zdarzenia, dawaj znac jak Ci idzie 3mam kciuki

ddariusz
Super Dyskutant

Wysłany: 2009-10-09, 12:29   

ja moge jako sie przydac jako chloporobotnik w przedszkolu hehe powodzonka

Odpowiedz do tematu