forum.poloniaberlin.de
 Portal  Album FAQ  Szukaj Grupy Użytkownicy Firmy Tematy Kontakt   Rejestracja   Profil   Sprawdz wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

Czy wszyscy jesteśmy kryminalistami?

Autor Wiadomość
alisa 
Super Dyskutant

Wysłany: 2004-10-06, 09:30   Czy wszyscy jesteśmy kryminalistami?

Według przeprowadzonej ostatnio ankiety,stwierdzono ,że w zasadzie każdy z nas chociaż raz w życiu popełnił ,mniej lub więcej świadomie przestępstwo.To co dla przeciętnego obywatela (w tym wypadku Niemiec),jest tak zwanym"Kavaliersdelikt",według kodeksu karnego i prawa jest normalnym kryminalnym przestępstwem.W przypadku złapania na "gorącym uczynku" jest się pociągniętym do odpowiedzialności prawnej.

Lista "przestępstw"(kilka przykładów)

1.Raubkopieren-niedozwolone kopiowanie muzyki,filmów etc.

2.Schwarzfahren-jazda bez biletu środkami komunikacji.

3.Gestohlene Ware-kupowanie świadomie przedmiotów pochodzących z kradzieży lub przemytu

4.Steuerhinterziehung-oszustwa podatkowe

5.Versicherungsbetrug-podawanie nieprawdziwych danych związanych z ubezpieczeniami

6.Schwarzarbeit-praca na "czarno"

7.Verfälschte Preise-Fałszowanie w sklepach cen(przyklejanie pokryjomu niższych cen)

8.i cała masa innych wykroczeń .

Przepytano 506 osób w wieku 20-49 lat.89% przyznało że raz lub częściej popełniło wyżej wymienione przestępstwo,nie uważając, że w takim wypadku są na bakier z prawem i nie zdając sobie sprawy jakie mogą ponieść konsekwencje.W Niemczech tego typu "wybryki" praktykowane są przez zdecydowaną większość społeczeństwa jako "Volkssport".

Jakie kary przewidziane są w kodeksie karnym:

1.Za Raubkopieren-do 5 lat "odsiadki"+ kara pieniężna

2.Schwarzfahren-kara pieniężna(i to wysoka w razie recydywy) i do roku czasu "pierdla"(gdy po monitowaniu nie zapłaci się kary)

3.Gestohlene Ware-kupowanie świadomie przedmiotów pochodzących z kradzieży lub przemytu-nawet do 10 lat!!! w ciążkim przypadku,w lżejszym wysokie kary pieniężne i utrata nabytego towaru.

4.Steuerhinterziehung-oszustwa podatkowe-między 1rokiem a 10 lat "odsiadki" i wysokie kary pieniężne

5.Versicherungsbetrug-podawanie nieprawdziwych danych związanych z ubezpieczeniami- 1-10 lat odsiadki i kary pieniężne.

6.Schwarzarbeit-praca na "czarno"-bardzo wysokie kary pieniężne zarówno dla pracodawcy jak i pracobiorcy-ca.300.000Euro+wydalenie i zakaz wjazdu dla obcokrajowców.

7.Verfälschte Preise-Fałszowanie w sklepach cen(przyklejanie pokryjomu niższych cen)-w zależności od przypadku-między 1-10 lat odsiadki +kary pieniężne ,ten "drobiazg" w/g prawa jest traktowany na równi z "Urkundenfälschung"

8 i tak dalej i tak dalej...... :lol:

No a teraz.................przyznawać się :kto?co?kiedy?i jak? :twisted:

źródło:Freenet-6.10.2004"Ist jeder kriminell?"

tłumaczenie.......moje własne.

Kamila
Super Dyskutant

Wysłany: 2004-10-06, 12:34   Re: Czy wszyscy jesteśmy kryminalistami?

alisa napisał/a:
No a teraz.................przyznawać się :kto?co?kiedy?i jak? :twisted:

Taaaaaaaaa, a pozniej będzie: "Wiesz Kamila nawet cię polubiłam, ale to zmienia faktu, że sobie posiedzisz przez 26 lat..." :lol: :twisted:

Ale jakby co, to co złego to nie ja... to te głosy mi kazały!!! Ciagle je słysze, na przykład teraz mi mówia sciagnij najnowsza płytę Kasi K. z netu :lol: :wink: Pomrocznosc jasna to sie chyba nazywa i tylko "elyta" na to choruje 8)

alisa 
Super Dyskutant

Wysłany: 2004-10-06, 13:37   

"Kto jest bez winy niech pierwszy rzuci kamieniem" :mrgreen: /to chyba z Biblii?/

No dobra ,przyznaje się .............KRADNE!!!!.............kukurydze z sąsiadowego pola!Ale.......on kradnie jabłka z mojego ogrodu !twierdzi wprawdzie że same wpadają na jego posesje ale nie wierzę,bo jakoś dziwnie wpadają tylko te ładniejsze.Ja po tę kukurydzę przez płot muszę przełazić ale nisko jest,więc to żadne przestępstwo!Pozatym robie to tylko jeden miesiąc w roku,gdy kukurydza jest młodziutka i chrupiąca :mrgreen:

Więcej grzechów nie pamiętam..............a nawet jak pamiętam to też się nie przyznam!

Z "elytom" :mrgreen: to święta racja!!! Prominenci gdy ordynarnie kradną nazywa się to KLEPTOMANIA

gdy są paskudnymi lubieżnikami i świntuchami mówią że cierpią na SEXOHOLIZM

gdy kłamią i łgają oficjalnie-mówi się że DYPLOMATYCZNIE przedstawiają prawdę.

A teraz idę sprawdzić czy aby napewno opłacam abonament GEZ,bo mam co do tego poważne wątpliwości :lol:

Anetta 
Super Dyskutant

Wysłany: 2004-10-06, 14:09   

no dobrze ze na pocieszenie zazwyczaj za "blachostki" dostaje sie "w zawiasach"

a wiec mozna sie jeszcze po tym opamietac :wink: :lol:

Agnieszka 
Super Dyskutant

Wysłany: 2004-10-06, 16:29   

Jak bylam mlodsza to uprawialam namietnie proceder zlodziejski - znaczy kopiowalam sobie kasety z muzyka od kolezanek :lol: a to jest kradziez praw autorskich. Jak bylam wieksza i zaczelam pracowac w firmie fonograficznej to doszlam do wniosku, ze zle bardzo postepowalam :wink: , bo to kupa pracy nie tylko artytsty, ale i moja :D ale i tak zabralam sobie kilka plyt na pamiatke, za kare, bo moj szef mi zezarl wszystkie zupki chinskie bez pytania mnie o zdanie z mojej szuflady :twisted:

marzena 
Super Dyskutant

Wysłany: 2004-10-20, 17:18   nononoooooo

Witam!!!!! :mrgreen:

Co do tego pytanka!!!!!!!To jak myslicie dlaczego siedze w Niemczech a nie w Polsce :twisted:

i jeszcze na dodatek na takim zadu....u Berlina ! :mrgreen:

HIIIIIII pozdrowionka Marzena

Odpowiedz do tematu