|
czy wy też zauważyliście ostatnimi czasy...
| Autor |
Wiadomość |
Discoverer
Uzytkownik

|
Wysłany: 2012-01-28, 13:19
|

|
|
Wszystkim ktorzy maja pytanie: skad w polakach tyle dziwnosci i patologii, polecam ksiazke: Rafala A. Ziemkiewicz - Polactwo. Kazdy kto przeczyta, w koncu zrozumie. |
_________________ Young Fresh Meat in This City. |
|
|
|
 |
SoNja
Super Dyskutant Advocatus Diaboli

|
Wysłany: 2012-01-28, 13:42
|

|
|
| Discoverer napisał/a: | Wszystkim ktorzy maja pytanie: skad w polakach tyle dziwnosci i patologii, polecam ksiazke: Rafala A. Ziemkiewicz - Polactwo. Kazdy kto przeczyta, w koncu zrozumie. |
poprosze jakieś streszczenie |
_________________ "Okazuj współczucie ludziom kalekim duchowo i skrzywdzonym psychicznie.Wszystko rozumieć, to wszystko przebaczać..."J.M.
愛與被愛 |
|
|
|
 |
Pogodniak
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2012-01-28, 15:41
|

|
|
”Polactwo” to kompilacja poglądów Ziemkiewicza na temat społeczeństwa polskiego. Jak sam twierdzi, „nie chodzi tu o ducha narodu”, gdyż istnienia takowego nie uznaje.
Celem książki jest ukazanie nagiej prawdy o naszej państwowości, mitach, kompleksach i usprawiedliwieniach, które traktujemy jako remedium na wszelką krytykę.
Autor wysuwa odważną tezę, że pozycja Polski jako zaścianka Europy to nasz własny wybór. Ciemnogród rządzony na przemian przez „co prawda złodziei ale z kwalifikacjami, lub uczciwych, ale idiotów, albo spoza układu, lecz totalnych chamów” - to nasze wspólne dzieło.
Obrywa się każdemu.
Enigmatycznemu ogółowi, który z sobie tylko wiadomych przyczyn uwielbia być okłamywanym przez rządzących.
Rządzącym, którzy „łaszą się” do najgłupszych warstw społeczeństwa, byle tylko dorwać się do władzy i ani myślą o krzcie realizmu. Zresztą, mówić ludziom w Polsce prawdę to polityczne samobójstwo.
http://www.granice.pl/recenzja,Polactwo,344 |
|
|
|
 |
Rafal108
Aktywny uzytkownik

|
Wysłany: 2012-02-22, 12:06
|

|
|
| vivien24 napisał/a: | | SoNja napisał/a: | | starałam się jak mogłam, żeby nikt nie wykrył u mnie akcentu | Przykro się coś takiego czyta. Gdybyś w rodzinie miała kogoś nie zachowująego się do końca wg wyznawanych przez Ciebie zasad, udawałabys że sie inaczej nazywasz? Ehhh...
Ja też czasami widziałam jakieś dziwne sytuacje. Np. kiedyś koło Fernsehturm siedział chłopaczek po kilku głebszych i rozmawiał głośno przez telefon wmawiając osobie po drugiej stronie słuchawki, że jest "trzeźwiusi", aż wstał i zaczął jaskółkę robić Widywałam gorsze sceny i w Polsce i wśród Niemców. Ja nie mam z tymi ludźmi do czynienia, nie skrzywdził mnie żaden pośrednio ani bezpośrednio, więc się nie skarżę.
Bardziej mnie drażnią dziewczyny, które przyjechały do Niemiec, poznaly jakiegoś Niemca lub faceta innej nacji, związały się z nim i uważają się za rasę wyższą. To mnie razi. Znam 3, które są w związku z Niemcami i są nadal skromnymi fajnymi dziewczynami, ale poznałam też kilka takich, które uważają że fakt, że jakiś obcokrajowiec się na nie skusił czyni je nadczłowiekiem. Wiem, że w ten sposób też sobie rekompesują kompleksy, ale to nie tędy droga.
P.S. Jakiś czas temu kolega, który pisze pracę mgr o sterotypach, badając zdanie różnych ludzi na temat innych narodów opowiedział mi coś. Na zajęciach pokazywano im zdjęcia kobiet różnych narodowości, "stworzone" na podstawie wyobrażeń ludzi z innych krajów, a studenci mieli za zadanie opisać skąd ta osoba pochodzi. I tak Polkę przedstawiono jako kobietkę, z utlenionymi włosami, mnóstwem pierściownków na palcach i ogólnie biżuterii na sobie, ubraną jakoś tak nie do końca z gustem, niby seksownie w mini, z torebką oklejoną świecidełkami , w sumie to kipiącą kiczem - tania elegancja na siłę. I faktycznie, czasami można kogoś na ulicy poznać po sposobbie noszenia się, że pochodzi z Polski. Nie wiemy, że czasami mniej to lepiej niż więcej. |
Ładnie napisane, zgadzam się |
|
 |
taka siaka
Bardzo czesto tu bywa

|
Wysłany: 2012-02-22, 17:51
|

|
|
Niemka, której dziećmi miałam przyjemność sie opiekować, wielokrotnie powtarzała, że ona i jej koleżanki są zachwycone polskimi opiekunkami. Podkreślała również, że podziwia polskich młodych ludzi za chęć edukacji. Nie mogła wyjśc z podziwu, że u nas tyle osób ma maturę i chce studiować.
Przed świętami, udałam się do Heimu w którym mieszkają starsi ludzie. Koleżanka chciała mnie przedstawić kilku niemieckim staruszkom, które regularnie odwiedza. Dowiedziałam się, że przychodzi do ich fryzjerka- Polka, która robi im fryzury całkowicie za darmo. Potrafi spędzić tam całą sobotę, przyprowadza swoją malutką córkę, co sprawia ogromna przyjemność mieszkańcom Heimu. Panie bardzo chwaliły Polki za ich dobre serce i chęć pomocy, mnożyły przykłady dobrych zachowań Polaków, których doświadczyły.
Ostatnio pewien Niemiec opowiadał mi, że był przerażony, kiedy jego sąsiadami(dom-bliźniak) została rodzina z trojgiem dzieci pochodząca z Polski. Teraz uważa ich za przemiłych ludzi, opowiadał różne pozytywne anegdotki z ich sąsiedzkiego życia. Wspominał, że chciałby się wybrać w tym roku z nimi nad polskie morze.
Mój nauczyciel ostatnio był na góralskim weselu. Opowiadał, że nigdy w życiu nie widziała tak dobrze bawiących się ludzi, takich ilości dobrego jedzenia i tak zdrowych, rumianych kobiet
Takie przykłady mogłabym naprawdę mnożyć. Więc może nie jest tak źle? |
_________________ Ludzie wierzą, że aby osiągnąć sukces trzeba wstawać rano. Otóż nie - trzeba wstawać w dobrym humorze. |
|
|
|
 |
malyberlin
Dyskutant

|
Wysłany: 2012-02-23, 00:37
|

|
|
| taka siaka napisał/a: | Niemka, której dziećmi miałam przyjemność sie opiekować, wielokrotnie powtarzała, że ona i jej koleżanki są zachwycone polskimi opiekunkami. Podkreślała również, że podziwia polskich młodych ludzi za chęć edukacji. Nie mogła wyjśc z podziwu, że u nas tyle osób ma maturę i chce studiować.
Przed świętami, udałam się do Heimu w którym mieszkają starsi ludzie. Koleżanka chciała mnie przedstawić kilku niemieckim staruszkom, które regularnie odwiedza. Dowiedziałam się, że przychodzi do ich fryzjerka- Polka, która robi im fryzury całkowicie za darmo. Potrafi spędzić tam całą sobotę, przyprowadza swoją malutką córkę, co sprawia ogromna przyjemność mieszkańcom Heimu. Panie bardzo chwaliły Polki za ich dobre serce i chęć pomocy, mnożyły przykłady dobrych zachowań Polaków, których doświadczyły.
Ostatnio pewien Niemiec opowiadał mi, że był przerażony, kiedy jego sąsiadami(dom-bliźniak) została rodzina z trojgiem dzieci pochodząca z Polski. Teraz uważa ich za przemiłych ludzi, opowiadał różne pozytywne anegdotki z ich sąsiedzkiego życia. Wspominał, że chciałby się wybrać w tym roku z nimi nad polskie morze.
Mój nauczyciel ostatnio był na góralskim weselu. Opowiadał, że nigdy w życiu nie widziała tak dobrze bawiących się ludzi, takich ilości dobrego jedzenia i tak zdrowych, rumianych kobiet
Oczywiscie ze nie jest zle,powiem wiecej jest wlasnie tak jak piszesz i od nas samych zalezy zeby wlasnie tak bylo.:) |
|
|
|
 |
ata
Bardzo Aktywny

|
Wysłany: 2012-02-23, 10:06
|

|
|
| taka siaka napisał/a: |
Standarty sa takie, jacy sami jestesmy i na jakie sami pozwolimy. |
_________________ Pozdrawiam-ATa |
|
|
|
 |
Rafal108
Aktywny uzytkownik

|
|
|
|
 |
SoNja
Super Dyskutant Advocatus Diaboli

|
Wysłany: 2012-03-08, 17:33
|

|
|
Dziś pan Krzysio, na bezczela próbował wynieść maszynke Gillette.Został złapany za rękę a później się wypierał, że on nic nie ukradł i "płakał", co będzie miał za konsekwencje... po drodze zawinął drogi krem do rąk a gdy się go spytałam, skąd go ma, powiedział,że to jego... do nóg,że fajnie się nim stopy kremuje... a wino zawinął z dyskonta obok.Nie wytrzymałam i powiedziałam,że przynosi wstyd porządnym obywatelom z PL! |
_________________ "Okazuj współczucie ludziom kalekim duchowo i skrzywdzonym psychicznie.Wszystko rozumieć, to wszystko przebaczać..."J.M.
愛與被愛 |
|
|
|
 |
yaraso
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2012-03-22, 18:35
|

|
|
W kraju jest jeszcze więcej takich przypadków, wówczas wstyd jeszcze większy bo przed samym sobą.
Czasami wstydzę się że jestem polskim kierowcą, polskim motocyklistą, polskim obywatelem, mieszkańcem swojego miasta.. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
• phpBB & Przemo © 2000-2011 poloniaberlin.de • polskojezyczne forum dyskusyjne z Berlina |
|
|
|