Czym sa dla was Swieta Bozego Narodzenia?
| Autor |
Wiadomość |
Anetta
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2004-12-08, 09:07 Czym sa dla was Swieta Bozego Narodzenia?
|

|
|
Czym sa dla was Swieta Bozego Narodzenia?
Czasem odpoczynku, okazja do spotkania rodziny, celebrowaniem aspektu religijnego, lub moze tylko chwila czasu wolnego, albo wrecz przeciwnie, okresem meczacym, ktory oby jak najszybciej minal? |
_________________ pozdrawiam
 |
|
|
|
 |
Gosik
Aktywny uzytkownik

|
Wysłany: 2004-12-08, 10:49
|

|
|
Dla mnie Swęta Bożego Narodzenia są momentem zadumy, ale tej radosnej, chwlią rozmyślań , magią.To wszystko pozostało mi z dzieciństwa i chciałabym by mi jeszcze pozostało...To jest też okazja do spotkania całej rodziny przy jednym stole—przy tym wygilijnym spotyka sie u mnie 14 osob + Sw. Mikolaj. Uwielbiam czas dzielenia się opłatkiem. względy religijne raczej umknęły gdzieś w wieku 16 lat
No prezenty, sa tez czyms wyjtkowym raczej w ciagu roku nie mylsle o tym by podarowac mojemu bratu cos malego, a swieta sa tego dobra okazja-- i moje prezenyt sa szczere. Jestem zmotywowana by cos sama zrobic |
|
|
 |
Agnieszka
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2004-12-08, 11:06
|

|
|
| Dla mnie to moment na spotkanie z najblizszymi w cieplej rodzinnej i spokojnej atmosferze.Juz w swieta zaczynam podsumowywac mijajacy rok. Podobaja mi sie polskie tradycje - sianko, oplatek, polskie potrawy wigilijne. Nie jestem zbytnio religijna, a zatem nie podchodze do tych swiat pod wlasnie tym katem. Lubie Boze Narodzenie, w przeciwienstwie do Wielkanocy, BN ma dla mnie wiecej magii, uroku... |
|
|
|
 |
Anetta
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2004-12-08, 13:09
|

|
|
Ja tez uwielbiam Swieta Bozego Narodzenia i wszystko, co z nimi zwiazane.
I ubieranie choinki, i spotkania rodzinne, i dobre zarelko i prezenty.
Sa dla mnie magicznym i wspanialym czasem.... |
 |
|
|
|
 |
Marcin
Administrator

|
Wysłany: 2004-12-15, 23:59 Re: Czym sa dla was Swieta Bozego Narodzenia?
|

|
|
| Anetta napisał/a: | Czym sa dla was Swieta Bozego Narodzenia?
Czasem odpoczynku, okazja do spotkania rodziny, celebrowaniem aspektu religijnego, lub moze tylko chwila czasu wolnego, albo wrecz przeciwnie, okresem meczacym, ktory oby jak najszybciej minal? |
okazja do spotkania rodziny |
|
|
|
 |
iwi
Uzytkownik

|
Wysłany: 2004-12-17, 20:57
|

|
|
Dla mnie swieta to piekny czas. Szczególnie dobry dla zadumy i rozmyslan... Ja niestety nie swietuje tak Bozego Narodzenia jakbym chciala Od czasu jak tu mieszkam (4 lata), nie spedzilam Swiat, a przede wszystkim Wigilii tak jak sie nalezy, z rodzina, przy swiatecznym stole, z oplatkiem, pasterka itp...Mój maz i ja mamy niestety takie zawody, które uniemozliwiaja dostanie urlopu na swieta, a tak bardzo chcialabym mu pokazac, jak to U NAS jest. On jest Niemcem i nie zna naszych wspanialych polskich tradycji, a ja niestety nie potrafie gotowac, by mu przynajmniej umilic czas uroczystym jadlem Co sadzicie o niemieckim spedzaniu Wigilii z "Wiener Würstchen und Kartoffelsalat"???Jak to pierwszy raz uslyszalam, serce mi zamarlo!!!
Tegoroczne swieta spedze w pracy, maz równiez, wiec nawet nie mam na co sie cieszyc. Mam nadzieje, ze zdaze przynajmniej na pasterke, choc jeszcze w tym nowym kosciele nie bylam i nie wiem, czy trafie...
Mam nadzieje, ze Wy przynajmniej spedzicie milo swieta, czego Wam wszystkiem równiez zycze!!!
Pozdrowienia i do nastepnego razu!!! Buziaki[/b] |
|
|
|
 |
iwi
Uzytkownik

|
Wysłany: 2004-12-17, 21:00
|

|
|
| a to troche Aniolków dla Was.... |
|
|
|
 |
iwi
Uzytkownik

|
Wysłany: 2004-12-17, 21:02
|

|
|
| a tu cos wesolego.... |
|
|
|
 |
Gosik
Aktywny uzytkownik

|
Wysłany: 2004-12-17, 21:17
|

|
|
Deutsche... Deutsche... na dann ist leider so |
|
 |
falcor76
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2004-12-17, 21:22
|

|
|
| A ja nie mam grzybow.co to za swieta ?! |
_________________ Czasami mam ochotę iść w cholerę,ale nie wiem którędy. |
|
|
|
 |
Anetta
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2004-12-17, 21:32
|

|
|
| iwi napisał/a: | ... Ja niestety nie swietuje tak Bozego Narodzenia jakbym chciala Od czasu jak tu mieszkam (4 lata), nie spedzilam Swiat, a przede wszystkim Wigilii tak jak sie nalezy, z rodzina, przy swiatecznym stole, z oplatkiem, pasterka itp... Co sadzicie o niemieckim spedzaniu Wigilii z "Wiener Würstchen und Kartoffelsalat"???Jak to pierwszy raz uslyszalam, serce mi zamarlo!!!
[/b] |
iwi rozumie cie doskonale ... moj maz tez jest niemcem a wiec w tym roku w wigilie niestety bede musiala przelknac Wiener Würstchen und Kartoffelsalat
No ale coz milosc nie wybiera....
Pocieszam sie ze co druga Wigilia jest u nas czysto polska ...  |
 |
|
|
|
 |
Kamila
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2004-12-18, 10:00
|

|
|
| A ja nie lubię świąt, bo to komercja. A od zeszłego roku to bardzo nie lubię, ale może w tym roku się to zmieni. |
_________________ KochamFotografie |
|
|
|
 |
Anetta
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2004-12-18, 10:02
|

|
|
| W Polsce tez zawsze byly dla ciebie komercja Kamila? |
 |
|
|
|
 |
Kamila
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2004-12-18, 10:08
|

|
|
| Tak, nie ma znaczenia, że teraz mieszkam w Niemczech. Zresztą święta zawsze spędzam w Polsce. |
|
|
|
 |
Anetta
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2004-12-18, 10:22
|

|
|
to smutne ze tak odbierasz Swieta ...
ale na pewno w Polsce pyszne wypieki mamy zmienia choc na chwile twoje zdanie
Mimo to Wesolych Swiat Kamila.... |
 |
|
|
|
 |
Kamila
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2004-12-18, 10:29
|

|
|
| Dzięki, również życzę wesołych świąt. |
|
|
|
 |
Anetta
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2004-12-18, 10:47
|

|
|
dziekuje  |
 |
|
|
|
 |
Agnieszka
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2004-12-18, 11:14
|

|
|
| hmmm, a ja mysle sobie mysle, ze to duzo od nas zalezy jak sie te swieta spedzi. przeciez to, ze sie mieszka w Niemczech nie musi oznacza, ze trzeba jesc kielbasy z slataka kartoflana!!! Przeciez mozna zrobic tak jak w Polsce, my tak robimy i wszystko smakuje pysznie, jak u mojej mamy w domu. Wiadomo, ze wolalabym w Gliwicach, chodzi mi o atmosfere. Bo tak jak Kamila napisala troche tu pachnie komercja...mam wrazenie, ze tutaj ludzie bardziej podchodza do tego konsumpcyjnie,ale moze tylko mi sie tak wydaje. |
|
|
|
 |
Anetta
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2004-12-18, 12:00
|

|
|
Szkoda tylko ze w rodzinach polsko -niemieckich ,
niestety niektorych zasiedzialych po szescdziesiatce trudno jest przekonac do czegos innego niz ich przyzwyczajenia i "tradycje"
na szczescie mi sie udalo namowic moich "niemcow" do kompromisow...i eksperymentowania.. |
 |
|
|
|
 |
alisa
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2004-12-18, 14:46
|

|
|
Tak szczerze powiedziawszy.............. prawie wszystkim /nie wyłączając mnie/ święta kojarzą sią z dobrym polskim tradycyjnym żarciem Te wszystkie :grzybki,karpiki,barszczyki i inne specyjały,są tematem przewodnim .Nie da się ukryć że o to głównie chodzi.Wszyscy natomiast odżegnują się od aspektu religijnego jak diabeł od święconej wody Przecież Boże Narodzenie to święto czysto religijne,chrześcijańskie i teoretycznie tak powinno być dostrzegane Niektórzy piszą tu o zadumie i rozmyślaniu ....a o czym tak dumają i rozmyślają? O tym że "Bóg się rodzi ,moc truchleje".....? albo że "Przybieżeli do Betlejem pasterze"? No wątpie w to bardzo .Jeśli już to dumają gdzie by tu suszone grzybki dołapać albo czy mężowi lepiej pod choinkę krawat sprawić w paski lub groszki.
Tak że przyłączam się z czystym sumieniem do "chóru" ,dla mnie święta są też takim samym czasem "zadumy,rozmyślania i magii" jak dla Was
kończąc tym optymistycznym akcentem :życzę Wszytkim i każdemu z osobna ZDROWYCH ,WESOŁYCH i OBFITYCH SWIAT BOZEGO NARODZENIA. |
|
|
|
 |
|
|