forum.poloniaberlin.de
 Portal  Album FAQ  Szukaj Grupy Użytkownicy Firmy Tematy Kontakt   Rejestracja   Profil   Sprawdz wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

das Duell Merkel- Schröder

Autor Wiadomość
ula 
Bardzo Aktywny

Wysłany: 2005-09-05, 19:48   das Duell Merkel- Schröder

Ogladaliscie wczorajszy pojedynek? Za kim jestescie? Jak sadzicie czy po wyborach cos sie w Niemczech zmieni na lepsze? No i kto waszym zdaniem zostanie kanclerzem?

alisa 
Super Dyskutant

Wysłany: 2005-09-05, 19:59   Re: das Duell Merkel- Schröder

ula napisał/a:
Ogladaliscie wczorajszy pojedynek? Za kim jestescie? Jak sadzicie czy po wyborach cos sie w Niemczech zmieni na lepsze? No i kto waszym zdaniem zostanie kanclerzem?

oglądałam tak jednym okiem ,przychylam się do zdania komentatorów ,Merkel była "lepsza" ,Schröder sprzedał się pniżej ceny .Pozatym na plus Merkel -mówiła o przyszłości podczas gdy Schhroeder o przeszłości .Pozatym obydwoje delikatne acz palące problemy typu bezrobocie ,renty itp omijali jakby wielkim łukiem i nic konstruktywnego z tego nie wynikło ,taka gadka-szmatka.

Czy się po wyborach zmieni coś na lepsze? 8O ,a to niby z jakiego powodu ? nigdy jeszcze wybory nie miały wpływu na poprawę sytuacji ,panuje ogólnie światowy kryzys więc wybory w BRD nie wiele mogą.Kto będzie nowym szefem? Pewnie Merkel ,chociaż wydaje mi się że to obojętne kto nim zostanie ,najlepszy byłby jakiś cudotwórca z czarodziejską różdżką.

ula 
Bardzo Aktywny

Wysłany: 2005-09-05, 20:39   

a ja sklaniam sie bardziej ku opinii, ze Schröder byl jednak lepszy. Merkel sie troche gubila. Sadze tez, ze zmiany politycze na samej gorze zawsze maja wplyw na to co sie dzieje, szczegolnie w polityce zagranicznej- tutaj oboje maja zupelnie inne podejscie np co do problemu wejscia Turcji do UE itp. Z tym kryzysem to wiesci tez jakby przesadzone- Brytyjczycy, Irladnczycy nie maj kryzysu i problemow z PKB a Niemcy maja itd. Ale swoja droga ciekawa jestem jak to bedzie pod rzadami Angeli.

alisa 
Super Dyskutant

Wysłany: 2005-09-05, 21:01   

ula napisał/a:
Sadze tez, ze zmiany politycze na samej gorze zawsze maja wplyw na to co sie dzieje, szczegolnie w polityce zagranicznej

trochę mają -fakt ,z tym że,akces Turcji do UE nie wpłynie na poprawę czy pogorszenie gospodarki niemieckiej.Kryzys raczej przesadzony nie jest ,co możemy odczuć wszyscy wszem i wobec .

Anetta 
Super Dyskutant

Wysłany: 2005-09-05, 21:27   

uwazam ze Merkel byla lepsza i kompetentniejsza...

Schröder bil piane i tyle... jak przez ostatnie 7 lat.... i myslal ze wzbudzi w nas wspolczucie ..

apelujac publicznie o swojej milosci do zony...

Najzalosniejsze bylo jego ostatnie konczace przemowienie , gdzie prosil o NOWE zaufanie....

po prostu zalosny...

Angela pokazala klase ...

ula 
Bardzo Aktywny

Wysłany: 2005-09-06, 10:22   

a nie budzi w was jakiegos niesmaku fakt, ze Merkel jest za postawieniem w Berlinie centrum przeciw wypedzeniom ( czy jak to sie ma tam nazywac)?

marzena 
Super Dyskutant

Wysłany: 2005-09-06, 10:33   

Tyle juz tych pomnikow i centrow jest a czy to jest jakas roznica ile jeszcze tego bedzie!!

Sa tacy dla ktorych to mimo wszystko cos znaczy jak chca to niech sobie twoza ----wazne zeby oprocz tego cos sie TU zmienilo zeby dobre czasy wrocily poniewaz powoli powli sie zaczyna walic tu i owdzie!!! :|

A ja chce dalej sobie tu dobrze zyc w koncu po to tu przyjechalam na obcy skrawek ziemi!!!

Mimo wszystko gdybym mogla glosowac to na pania Merkel ---bo Schröder juz nic nie wykrzesa z siebie dal nam wszystkim na to dowod no nie!!!!

A Merkel moze niezbyt doswiadczona w gadaniu jest i nie tak rozgarnieta jak Schröder ale za to Kobitka jak sie patrzy i zawsze te pazurki moze w koncu wyciagnac no nie!????

Znam wiele koiet co duzo zrobilo w polityce i moze Merkel przywroci Niemcom nadzieje na lepsze jutro!!!!

Pozdrawiam Marzena :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

bobik 
Nowy

Wysłany: 2005-09-07, 08:44   

ja sie boje jak wygra wybory pani Merkel poniewaz chce wprowadzic podatek od zmian nocnych i swiat takze zabierze odliczenie za dojazdy do pracy podobno jest list zabrania 400 roznych ulg to bede sporo kasy do tylu jak ja mam wtedy oplacic mieszkanie i inne rzeczy juz teraz ledwo udaje mi sie to zrobic

Kamila
Super Dyskutant

Wysłany: 2005-09-07, 12:31   

A ja ostatnio widzialam Merkel :) Zdjecie jej zrobilam, nie zdazyla nawet fryzury poprawic ;)

alisa 
Super Dyskutant

Wysłany: 2005-09-07, 12:40   

faktycznie nie zdążyła :mrgreen:

ta kobitka nie jest zbyt fotogeniczna ,u niej raczej wdzięk i urodę zastępuje poczucie humoru. :?

marzena 
Super Dyskutant

Wysłany: 2005-09-07, 14:21   

A Wy znowu swoje!!!

Popatrzcie w lustro!!!!!!!!!!!!!!!!! :twisted:

Lustereczko lustereczko powiedz przecie ze Alisa i Kmila to sa .......... w swiecie!!!! :twisted:

A kto ta trzecia to sie same domyslcie!!!!

ula 
Bardzo Aktywny

Wysłany: 2005-09-07, 20:38   

to rzeczywiscie zastanawiajace, ze to kobiety czepiaja sie najczesciej wygladu Angeli Merkel, a to fryzura nie ta a to brak make up itp . A co do cholery czy ona startuje w wyborach miss? U niej wazne to co w glowie a nie co na glowie!!! Poza tym szczerze jej nie lubie za poglady polityczne.

Kamila
Super Dyskutant

Wysłany: 2005-09-07, 21:10   

Faceci tez sie czepiaja ;)

alisa 
Super Dyskutant

Wysłany: 2005-09-07, 21:15   

a ja Angele za poglądy polityczne właśnie szanuje ..............................................ale ten jej wygląd!!!!!!!! :mrgreen:

mama 
Staly bywalec forum

Wysłany: 2005-09-12, 22:13   

a ja wprost przeciwnie........................ a wyglad odzwierciedla jej "dusze" polityczna :mrgreen:

Odpowiedz do tematu