| Autor |
Wiadomość |
Agnieszka
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2005-03-30, 17:39
|

|
|
| alisa napisał/a: | | ....zaprosić do siebie do domu na oglądanie meczu też się nie palą |
tu chcialam obronic Kamile, jak sie wprosilam to mnie zaprosila troche to chyba niegramatycznie |
|
|
|
 |
Kamila
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2005-03-30, 17:45
|

|
|
| Agnieszka napisał/a: | tu chcialam obronic Kamile, jak sie wprosilam to mnie zaprosila troche to chyba niegramatycznie |
Niegramatyczne??? Oooooooooj Aga, uważaj, bo zaraz napiszą Tobie, że się tak szybko zaasymilowałaś, że nawet gramatykę polską zapomniałaś!
A ten mecz to już dzisiaj?! Aga szykuj karoce i brofce |
_________________ KochamFotografie |
|
|
|
 |
Agnieszka
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2005-03-30, 20:02
|

|
|
| Kamila napisał/a: | Niegramatyczne??? Oooooooooj Aga, uważaj, bo zaraz napiszą Tobie, że się tak szybko zaasymilowałaś, że nawet gramatykę polską zapomniałaś!
A ten mecz to już dzisiaj?! Aga szykuj karoce i brofce |
oj, jak to bylo po polsku??? tak dlugo tu jestem, ze nie pamietam...
A Max po obaleniu flaszki usnal i chyba meczu nie obejrzy |
|
|
|
 |
alisa
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2005-03-31, 19:40
|

|
|
żeby trochę licznik nabić i statystyki wyśrubować................ Ktoś nam tam na "Poradach" życzenia przesyła jako "100% Niemcom".zastanawiam się czy dziękować czy nie ? Może licytacje urządzimy kto na ile procent się poczuwa,coooooooooooo? Ja swoją przynależność obliczyłam na 39,89% ! Kto da więcej? |
|
|
|
 |
Kamila
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2005-03-31, 19:45
|

|
|
Ja się czuję na 5,39% bo jestem tu krótko. Ale jak skończe szkołę (w 100% niemiecką) to będę Niemką w 52,69% minus 20% za brak obywatelstwa i 10% za mały staż to da razem TYLKO 22,69% |
_________________ KochamFotografie |
|
|
|
 |
alisa
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2005-03-31, 19:51
|

|
|
| zapiszmy się może do jakiej partii? albo przynajmniej do Verein? np.Verein ogródków działkowych ? wtedy nasze szanse szybciej wzrosną ! |
|
|
|
 |
Marcin
Administrator

|
Wysłany: 2005-03-31, 19:57
|

|
|
| alisa napisał/a: | ....Ktoś nam tam na "Poradach" życzenia przesyła jako "100% Niemcom".zastanawiam się czy dziękować czy nie ? Może licytacje urządzimy kto na ile procent się poczuwa,coooooooooooo? Ja swoją przynależność obliczyłam na 39,89% ! Kto da więcej? |
Ja swoja na 0,00 % |
|
|
|
 |
alisa
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2005-03-31, 20:18
|

|
|
Marcin no coś Ty!!!! Wszyscy wszędzie fałszują dane statystyczne to my mamy być gorsi?Przecież stracimy wiarygodność jak zobaczą to 0,00%! Dopisz chociaż 0,01,zawsze to ładniej będzie wyglądało.Teraz myślą że jesteśmy wszechmocni i załatwić możemy każdemu wszystko (pracę ,mieszkanie,pochodzenie ,obywatelstwo,firme) tylko tacy "nieużyci" jesteśmy i w głowinach nam się poprzewracało z nadmiaru niemieckości.Jak zobaczą 0,0 to wtedy będziemy mieć już całkiem przechlapane! Dojdą do wniosku że nie dość że "nieużyci" to jeszcze kłamczuchy! Nie pozbawiaj ludzisków złudzeń i iskierki nadzieji! |
|
|
|
 |
Agnieszka
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2005-03-31, 21:15
|

|
|
jakas dziwna jestem, byc moze powinnam sie wypisac z forum , moja przynaleznosc 0,00% |
|
|
|
 |
alisa
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2005-03-31, 21:27
|

|
|
Aga ,no nieeeeeeeeeeeeee ! załamka na całej lini! No pomyśl dobrze!zastanów się! już z samego faktu że mieszkasz w REPUBLICE FEDERALNEJ musi jakiś procencik wynikać!mały ,maleńki ,taki tyci tyci!zlituj się ! dopisz chociaż 0,000000001 % ! Ja Cię proszę! |
|
|
|
 |
Anetta
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2005-04-01, 07:47
|

|
|
ja na 14,67854 % .... ale bardzo chwiejne....
strasznie nerwowi co poniektorzy nowicjusze na forum.....
luzik... wiosna.... jest im obca
|
_________________ pozdrawiam
 |
|
|
|
 |
Agnieszka
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2005-04-01, 22:04
|

|
|
| alisa napisał/a: | Aga ,no nieeeeeeeeeeeeee ! załamka na całej lini! No pomyśl dobrze!zastanów się! już z samego faktu że mieszkasz w REPUBLICE FEDERALNEJ musi jakiś procencik wynikać!mały ,maleńki ,taki tyci tyci!zlituj się ! dopisz chociaż 0,000000001 % ! Ja Cię proszę! |
hmm, noooo, dooobra, poniewaz mam wize wbita w paszporcie no to niech bedzie 0,002.... |
|
|
|
 |
Jack Daniels
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2005-04-04, 17:07 Niemieckosc w "%"
|

|
|
Witajcie
A tak na powaznie to kto z was ma obywatelstwo niemieckie?
Niewazne czy po przodkach, czy nabyte w inny sposob...
Jesli o mnie chodzi - nie mam obywatelstwa niemieckiego, jestem "wylacznie PL".
Milego wieczoru i jutro.... sloneczka.
Jacek |
| |
|
|
|
 |
alisa
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2005-04-04, 18:29
|

|
|
Obywatelswa się nie dziedziczy ani po przodkach ani po .......tyłkach.
Poprostuje otrzymuje się je na zasadzie "zasiedzenia" ,zdaje się że teraz należy się 5 lat "zasiedzieć,dokładnie nie wiem.Można je też otrzymać(zdaje się po dwoch latach) gdy wzięło się ślub z obywatelem tego kraju.Mówiąc o tym "dziedziczeniu" masz zapewne na myśli pochodzenie niemieckie czyli narodowość,tej z koleji się nie "dostaje" tylko zmienia z polskiej na niemiecką ,jeśli udowodni się że babcia kołysanki do snu śpiewała po niemiecku a dziadek uciekał przez płoty by go do Wehrmacht-u nie wzieli,a tak naprawde to trzeba przejść jakąś dziwną procedurę by z rdzennego Polaka nagle stać się rdzennym Niemcem.Nie wiem dokładnie jak to wygląda i szczerze powiedziawszy nie interesuje mnie to.Ja pochodzę osobiście z tej dawnej "emigracji",z przed ćwierćwiecza,pochodzenia nie zmieniałam,a obywatelstwo przyjełam dopiero po dłuuuuuuuuuuuugim pobycie ,nie było mi ono w sumie do niczego potrzebne ,bo też wraz z obywatelstwem nie nabywa się żadnych szczególnych przywilejów.Poza prawem głosowania bez obywatelstwa ma się te same prawe co pozostali obywatele .Nie wiem jak to teraz jest z pozwoleniami na pobyt i prace ,przedtem było najpierw na rok ,potem na 5 lat a potem ,po 5 latach "Unbefristet".Otrzymanie obywatelstwa samo w sobie jest prościutką procedurą ,trwa do 3 miesięcy ,kosztuje 50 Ojro.wypełnia się dwa formularze i to wszystko. |
| |
|
|
|
 |
ula
Bardzo Aktywny

|
Wysłany: 2005-04-05, 08:12
|

|
|
| hmmmmmmmmm moja przynaleznosc do narodu niemieckiego w procentach to rowne 0,00 . I tak juz zostanie. Obywatelstwo do niczego nie jest potrzebne, no moze poza glosownaiem w wyborach- ale polityka niemiecka mnie jakos malo grzeje. |
|
|
|
 |
Agnieszka
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2005-04-05, 09:10 Re: Niemieckosc w "%"
|

|
|
| Jacek napisał/a: | Witajcie
A tak na powaznie to kto z was ma obywatelstwo niemieckie?
Niewazne czy po przodkach, czy nabyte w inny sposob...
|
ja mam polskie i nie zamierzam zmieniac, chyba, ze mnie jakas sytuacja do tego zmusi, choc na razie na to sie nie zapowiada |
|
|
|
 |
Jack Daniels
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2005-04-05, 18:11 Do alisy
|

|
|
| alisa napisał/a: | | Obywatelswa się nie dziedziczy ani po przodkach ani po .......tyłkach. |
Niewatpliwie.
| alisa napisał/a: | | Ja pochodzę osobiście z tej dawnej "emigracji",... |
Co masz na mysli ? Moglabys okreslic dokladniej ?
Znam to okreslenie w stosunku do emigracji zza oceanu, ale tutaj...?
Abstrahujac juz od tresci Twojej wypowiedzi... Zawsze tak powaznie odpisujesz na "niepowazne" tematy?
Wszyscy przeciez zartowali z ta niemieckoscia... chyba moje "wtracenie sie" bylo rowniez w tym tonie,
a otrzymalem/otrzymalismy maly wykladzik
Oczywiscie teraz moj post jest rowniez w tym tonie, nie nie jestem ani "dotkniety" ani obrazony.
Po prostu lubie (choc tego nie widac po moich postach) pogadac, szczegolnie gdy mam odmienne zdanie...
Tymczasem pozdrawiam i milego wieczorka...
Jacek |
|
|
|
 |
alisa
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2005-04-05, 18:32
|

|
|
Alles klar, Herr Kommissar?
Mißverständnis:
Der Selbstkritische denkt: "Was habe ich Falsches gesagt?"
Der Selbstbewußte sagt: "Da habe ich mich wohl falsch ausgedrückt."
Der Arrogante sagt: "Ich habe es Ihnen doch gesagt!"
Der Überhebliche sagt: "Da haben Sie mich falsch verstanden!"
a żeby uniknąć dalszych nieporozumień..........
Nieporozumienia
Kto posiada samokrytyke pomyśli:"Czyżbym się niewłasciwie wyraził?"
Pewny siebie pomyśli:"Zle się wyraziłem"?
Arogant pomyśli:"No przecież wystarczająco wytłumaczyłem"
Przewrażliwiony powie:"Chyba mnie źle zrozumiałeś"
|
|
|
|
 |
Jack Daniels
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2005-04-06, 00:15 alles klar...
|

|
|
Scully... alles in Ordnung ?
============================================================
Es gibt zwei Dinge, denen man sich anpassen muß, bei Strafe,<br>
sonst das Leben unerträglich zu finden: den Unbilden des Wetters<br>
und den Ungerechtigkeiten der Menschen.<br>
============================================================
Pozno sie zrobilo, ale jestem nocny Jacek, ta pora jest najlepsza. |
|
|