Gofry, flagi i inne patriotyzmy
| Autor |
Wiadomość |
escada1987
Bardzo czesto tu bywa

|
Wysłany: 2010-06-29, 10:33
|

|
|
| biorac pod uwage licznosc poloni w berlinie(jestesmy tu druga mniejszoscia po turkach) a liczbe sklepow z polska zywnoscia widac jaki maja popyt polskie produkty.. na te 100tys osob te kilka sklepow to jest naprawde nic, nie swiadczy to o zadnym super zapotrzebowaniu na polskie produkty,gdyby tak bylo w berlinie byla by dobrze rozwinieta siec polskich sklepow.w takich sklepach kupuja przewaznie polacy,ktorzy od urodzenia przyzwyczajeni sa do smaku polskich produktow,rzadko spotka sie niemca, wlocha czy hiszpana ktoremu tak zasmakowalyby polskie specjaly ze bedzie tam robil stale zakupy, nielicze tych osob ktore kupuja bo cos jest tam tansze,mowie tylko o walorach smakowych |
|
|
|
 |
agat79
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2010-06-29, 12:25
|

|
|
| escada1987 napisał/a: | | biorac pod uwage licznosc poloni w berlinie(jestesmy tu druga mniejszoscia po turkach) a liczbe sklepow z polska zywnoscia widac jaki maja popyt polskie produkty.. na te 100tys osob te kilka sklepow to jest naprawde nic, nie swiadczy to o zadnym super zapotrzebowaniu na polskie produkty,gdyby tak bylo w berlinie byla by dobrze rozwinieta siec polskich sklepow.w takich sklepach kupuja przewaznie polacy,ktorzy od urodzenia przyzwyczajeni sa do smaku polskich produktow,rzadko spotka sie niemca, wlocha czy hiszpana ktoremu tak zasmakowalyby polskie specjaly ze bedzie tam robil stale zakupy, nielicze tych osob ktore kupuja bo cos jest tam tansze,mowie tylko o walorach smakowych |
Ja mysle, ze kazdy z nas ma czasem ochote zjes cos "Polskiego". Co do ilosci polskich sklepow- mysle, ze bardziej chodzi tu o konkurencyjna granice polska "za plotem", i kto faktycznie zyje tylko na polskich smakach, jezdzi raz na tydzien do Pl na zakupyx, bo tutaj to akurat mozliwe. Pewnie w miastach daleko polozonych od granicy Pl, sklepy polskie maja wiekszy popyt u rodakow. |
|
|
|
 |
ddariusz
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2010-06-29, 12:56
|

|
|
no i tutaj agat79, mozliwe ze masz racje do polski rzut beretem mokrym jezeli za oceanem sklepy polskie maja racje bytu to pewnie wlasnie tutaj o to chodzi polska za blisko
Ale szczescie jest ze mamy gofry na heselhorscie ) |
|
|
|
 |
Pausenclown
Nieaktywny

|
Wysłany: 2010-06-29, 18:47
|

|
|
| ddariusz napisał/a: | no i tutaj agat79, mozliwe ze masz racje do polski rzut beretem mokrym jezeli za oceanem sklepy polskie maja racje bytu to pewnie wlasnie tutaj o to chodzi polska za blisko
Ale szczescie jest ze mamy gofry na heselhorscie ) |
Nawiazujac do powyzszych postów... nie ma to jak problem z napisaniem danej dzielnicy poprawnie... ... ddariusz, jak dlugo juz mieszkasz w Berlinie? 4 lata?
Z okolic Frankfurtu powiem, ze tam polskich sklepów jest o wiele mniej - a to dlatego, ze miejscowi niemal wcale ich nie frekwentuja, a sama polonia wybalusza oczy na ceny (np. Zoladkowa Gorzka 10 EUR od flaszki 0,5...)
| escada1987 napisał/a: | | irmencja swiete slowa! ogladac tylko polska telewizje, czytac polskie gazety, kupywac w polskich sklepach, chodzic do polskich lekarzy, polski kosciol, dzieci najlepiej do polskiej szkoly lub przedszkola, tylko polskich znajomych, jak dyskoteka to najlepiej polska rozumiem na poczatku jak czlowiek nie zna jezyka ale po kilku latach? potem sa problemy integracyjne ze spolecznoscia niemiecka, jak takie odludki niektorzy sie zachowuja |
escada1987 skad taka nagla zmiana pogladów?!?
Do niedawna bylo czepianie sie mnie o takie wlasnie poglady niniejszym textem:
| escada1987 napisał/a: | | turek turkowi nie zarzuci ze zyje z jego pieniedzy,ze pasozyt,ze nic nie robi ze swoja nieznajomoscia niemieckiego ale polak polakowi musi przywalic nawet lekarza polskiego sie uczepi..ehhhh |
Czyzby ktos skojarzyl pewne fakty? Gratuluje! |
|
|
|
 |
agat79
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2010-06-29, 19:41
|

|
|
| Dlaczego link zapodany przez zalozyciela watku pokazuje nagle inna strone?? Czy cos sie zmienilo?? |
|
|
|
 |
Le Banner
Bardzo czesto tu bywa Herr Le'Banner

|
Wysłany: 2010-06-29, 20:24
|

|
|
| agat79 napisał/a: | | Dlaczego link zapodany przez zalozyciela watku pokazuje nagle inna strone?? Czy cos sie zmienilo?? | Nie jestem odpowiedzialny za tą stronę, mnie też pokazuje coś innego.
Może właściciel rozbudowywuje stronę i przez jakiś czas wskakuje coś innego. Tzw przekierowanie.
GOFRY GOFRY GOFRY |
|
|
|
 |
ddariusz
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2010-06-29, 21:03
|

|
|
Pausenclown, jezeli masz sie czepiac literowek to wiem jak sie pisze haselhorst tylko wystapila pomylka ale niech bedzie ze ja niemieckiej dzielnicy nie umiem napisac ty nawet nie wiesz ze sie pisze Żołądkowa Gorzka a nie Zoladkowa a ten wyraz jest akurat polski |
|
|
|
 |
irmencja666
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2010-06-29, 21:09
|

|
|
| ddariusz napisał/a: | ty nawet nie wiesz ze sie pisze Żołądkowa Gorzka a nie Zoladkowa a ten wyraz jest akurat polski |
A Ty za to nie wiesz, że się pisze wystąpiła a nie wystapila. Jesteście kwita, sprawa pisowni zamknięta, obecność niemieckich klawiatur uwzględniona.
Ech. |
_________________ Come on and do the jailhouse rock with me! |
|
|
|
 |
ddariusz
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2010-06-29, 21:10
|

|
|
irmencja666, ja tam olal jak sie pisze nie uzywam polskich znakow a ze zamiast a napisalem e to zdaza sie Umarlemu sie nie zdazy Ja od zawsze jestem kwita |
|
|
|
 |
Pausenclown
Nieaktywny

|
Wysłany: 2010-06-29, 21:17
|

|
|
No tak, bo A i E leza na klawie blisko siebie...
Chyba ktos ma bardzo grube palce...
Nie wiedziales czego sie czepic, to sie czepiles polskich znaków... zenua...
No ale mniejsza... powiesz jak dlugo jestes w DE? Czy to tajemnica? |
|
|
|
 |
ddariusz
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2010-06-29, 21:22
|

|
|
Dla ciebie powiedzmy ze to jest tajemnica
Czlowieku zaloz sobie owy temat i tam sie bedziesz czepial wszystkiego co polskie i harcerskie powodzenia |
|
|
|
 |
irmencja666
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2010-06-29, 21:26
|

|
|
| Pausenclown napisał/a: | zenua... | uważaj, bo ddariusz się przyczepi i każe Ci pisać po polsku: żenuła |
|
|
|
 |
ddariusz
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2010-06-29, 21:29
|

|
|
irmencja666, nie ma sensu sie czepiac i tak sie nie poprawi
Starego psa sie nie nauczy nowych sztuczek
- Część siksy fajna muza w tym klubie nie ?
- O matko!!! Ty do nas z tym tekstem ? Żenua, spadaj na szczaw buraku. |
|
|
|
 |
escada1987
Bardzo czesto tu bywa

|
Wysłany: 2010-06-29, 21:44
|

|
|
"Do niedawna bylo czepianie sie mnie o takie wlasnie poglady niniejszym textem:
| escada1987 napisał/a: | | turek turkowi nie zarzuci ze zyje z jego pieniedzy,ze pasozyt,ze nic nie robi ze swoja nieznajomoscia niemieckiego ale polak polakowi musi przywalic nawet lekarza polskiego sie uczepi..ehhhh |
Czyzby ktos skojarzyl pewne fakty? Gratuluje! [/quote]
nie zmienilem pogladow dalej uwazam ze czepianie sie kogos o polskiego lekarza to bezsens, o ile ta osoba zachowuje umiar tzn w innych dziedzinach zycia integruje sie ze spoleczenstwem niemieckim, ze tak powiem jedna noga zyje w niemczech jedna w pl, natomiast nie rozumiem jak ktos usiluje tak jak napisala irmencja tworzyc sobie tu druga polske,odcinajac sie w ten sposob od spoleczenstwa niemiec, taka izolacja zamiast integracji,takich ludzi nie rozumie,nie wiem jak mozna np zyc w kraju i nie wiedziec co sie dzieje w wiadomoscich,polityce,nie orientowac sie w nowych przepisach itp |
|
|
|
 |
ddariusz
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2010-06-29, 21:50
|

|
|
A ja nie wiem jak mozna zyc w niemczech i powiedzmy ze taki polaczek idzie ulica rozmawia ze znajomym po polsku nagle slyszy innych polakow i zaczyna rozmawiac po niemiecku
jedzie autem na polskich blachach a dookola jest oflagowany na niemiecku
|
|
|
|
 |
Pausenclown
Nieaktywny

|
Wysłany: 2010-06-29, 22:15
|

|
|
Tez tego nie lubie. Ale przynajmniej jak zaczyna mówic po niemiecku, to znak, ze umie... |
|
|
|
 |
escada1987
Bardzo czesto tu bywa

|
Wysłany: 2010-06-29, 22:16
|

|
|
| takich ktorzy ukrywaja ze sa polakami tez nie rozumiem. a co jest dziwnego w tym ze jest obflagowany w barwy niemieckie?to ze polska nie dostala sie do mistrzostw to nie znaczy ze trzeba wywiesic czarne flagi jako zalobe? dla mnie zrozumiale i naturalne jest ze jesli moj ojczysty kraj nie gra to kibicuje kraju w ktorym mieszkam,tez mamy wywieszone flagi niemieckie bo im kibicuje w tych mistrzostwach |
|
|
|
 |
irmencja666
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2010-06-29, 22:17
|

|
|
| ddariusz napisał/a: | | taki polaczek idzie ulica rozmawia ze znajomym po polsku nagle slyszy innych polakow i zaczyna rozmawiac po niemiecku | nie ma ochoty na kolejny tekst w stylu "ojej, my też jesteśmy Polakami! Viva la Polonia!" (itd)
| ddariusz napisał/a: | | jedzie autem na polskich blachach a dookola jest oflagowany na niemiecku | kibicuje Niemcom na WM, jabyś nie zauważył - Polaków tam zabrakło |
|
|
|
 |
ddariusz
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2010-06-29, 22:26
|

|
|
niech sobie robia co sobie chca Jak sie wstydza tego ze sa polakami a czuja sie niemcami chwala im za to
Nie ma ochoty rozmawiac z polakami ja w takim razie z nimi rowniez
Niech kibicuje komu chce ale czy odrazu musi oflagowac sobie auto bo on kibicuje niemieckiej drozynie a klade laseczke na takie podejscie do sprawy
Dobrze ze nie musze miec z nimi kontaktu
Gofry Gofry Gofry |
|
|
|
 |
escada1987
Bardzo czesto tu bywa

|
Wysłany: 2010-06-29, 22:41
|

|
|
a co cie ta flaga tak boli,kibicuje niemca to normalne ze w jakis sposob chce to zademonstrwac poprzez flage , koszulke czy na wspolnej fanmeile ,to tylko sport wiec o co chodzi? mamy sie wszyscy w zalobe obflagowac bo reprezantacje mamy taka jaka mamy ? halllo tu sa niemcy nie polska nie ma w tym nic dziwnego ze ma flage niemiec
DEUTSCHLAND!DEUTSCHLAND!DEUTSCHLAND! |
|
|
|
 |
|
|