forum.poloniaberlin.de
 Portal  Album FAQ  Szukaj Grupy Użytkownicy Firmy Tematy Kontakt   Rejestracja   Profil   Sprawdz wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

Gofry, flagi i inne patriotyzmy

Autor Wiadomość
Pausenclown 
Nieaktywny

Wysłany: 2010-06-29, 22:44   

escada1987 napisał/a:
halllo tu sa niemcy nie polska nie ma w tym nic dziwnego ze ma flage niemiec

Tja... niestety pewne osoby nigdy tu, do Niemiec, nie trafia... mentalnie przynajmniej...

escada1987 
Bardzo czesto tu bywa

Wysłany: 2010-06-29, 22:48   

no wlasnie widze ze niektorym ciezko sie mentalnie z polska rozstac,takie osoby powinny wrocic do kraju bo nie nadaja sie do zycia na emigracji

Pausenclown 
Nieaktywny

Wysłany: 2010-06-29, 22:50   

escada1987 napisał/a:
takie osoby powinny wrocic do kraju

Moja mowa...

ddariusz
Super Dyskutant

Wysłany: 2010-06-30, 07:55   

brak slow GOFRY POLSKA GOFRY POLSKA

Wlasnie dlatego ktos kiedys walczyl z takimi ludzmi hehehe

Le Banner 
Bardzo czesto tu bywa
Herr Le'Banner

Wysłany: 2010-06-30, 08:36   

Widzę że temat zboczył z toru.
Ja swojego auta nie oflagowałem bo nie czuję sie Niemieckim Patriotą.
Mam Polskie blachy, Polski smak, Polskie myślenie i obyczaje, oraz kulturę.
escada1987 napisał/a:
no wlasnie widze ze niektorym ciezko sie mentalnie z polska rozstac,takie osoby powinny wrocic do kraju bo nie nadaja sie do zycia na emigracji

Może się to kiedyś zmieni, ale napewno potrzeba dużo więcej czasu, lat.
Więc proszę mnie nie atakować podtekstami i swoimi chorymi wizjami zniemczonego społeczeństwa.
Czujesz sie 100% Niemcem odetnij się od rodziny w polsce i znajomych to wtedy cię zrozumię twoje postepowanie, myślenie, oflagowanie samochodu itp.
ddariusz napisał/a:
niech sobie robia co sobie chca Jak sie wstydza tego ze sa polakami a czuja sie niemcami chwala im za to
Nie ma ochoty rozmawiac z polakami ja w takim razie z nimi rowniez
Niech kibicuje komu chce ale czy odrazu musi oflagowac sobie auto bo on kibicuje niemieckiej drozynie a klade laseczke na takie podejscie do sprawy
Dobrze ze nie musze miec z nimi kontaktu

Tutaj się z toba zgadzam ja też nie chce miec z takimi kontaktu, zbyt wiele ludzi wstydzi sie swojej mowy ojczystej a jak widzi że ich rozumiesz to szeptem szeptem żebyś za dużo nie słyszał.
Wiele kasjerek jest Polkami, ale miałem przypadek porozmawiać po Polsku z nimi.
Reszta ma zakaz chyba.

Gofry Polska ! Gofry Polska !

escada1987 
Bardzo czesto tu bywa

Wysłany: 2010-06-30, 08:53   

dariusz wytlumacz mi po co osoby ktorym tak ciezko rozstac sie mentalnie z Polska opuscily swoja ojczyzne? dlaczego , jesli sa tak bardzo przywiazani do Polski nie zostaly na wlasnych smieciach???

dla mnie naturalnym jest ze jesli ktos swiadomie decyduje sie na emigracje to liczy sie takze z konsekwencjami czyli z asymilacja kulturowa, z tym ze staje sie czlonkiem innej wspolnoty narodowej, ze bedzie w sposob naturalny przyswajac sobie cechy tej grupy : jezyk, obyczaje, sposob zycia itp. Zintegrowanie sie z nowym krajem jest bardzo wazne ,by w przyszlosci uniknac dyskryminacji, wykluczenia, rasizmu i ksenofobii itp Zdecydowales sie na zycie w niemczech to musisz takze zyc w harmonii ze spolecznoscia niemiecka ,nie mozna sie odcinac i tworzyc sobie drugiej polski bo nie po to wyjezdza sie z ojczyzny

Le Banner 
Bardzo czesto tu bywa
Herr Le'Banner

Wysłany: 2010-06-30, 08:56   

Można sobie tworzyc Polskę mały skrawek narodu, własny dom gdzie będę czuł się sobą, Polakiem.
Owszem z czasem tak jak pisałem wyżej może się to zmienić ale potrzeba kupy lat.

escada1987 
Bardzo czesto tu bywa

Wysłany: 2010-06-30, 09:14   

"Może się to kiedyś zmieni, ale napewno potrzeba dużo więcej czasu, lat."

dokladnie na to potrzeba czasu,czasem lat a czasem nawet pokolen, ale trzeba sie z tym liczyc ze asymilacja jest potrzebna i robic cos w tym kierunku,a nie odcinac sie od wszystkiego co niemieckie.

"Czujesz sie 100% Niemcem odetnij się od rodziny w polsce i znajomych to wtedy cię zrozumię twoje postepowanie, myślenie, oflagowanie samochodu "

nie ,nie czuje sie niemcem, jestem POLAKIEM ,ale jestem takze swiadomy tego ze opuscilem kraj i zdecydowalem sie na zycie w niemczech a wiec takze na integracje z tym krajem. nikt nikomu nie nie kaze odcinac sie od bliskich w polsce ,czy porzucac ojczysty jezyk ,wiare , polskie tradycje itp . jestem jak najbardziej za tym zebysmy my polacy przekazywali dziecia polska mowe,obyczje itp ale trzeba takze oswajac sie ze spoleczenstwem niemiec.

Pausenclown 
Nieaktywny

Wysłany: 2010-06-30, 18:10   

No cóz, z jakiego powodu tutaj pewne osoby sa, nie trzeba dlugo deliberowac, bo jest to jasne.
Podejrzewam, ze polskie blachy tez mniej z patriotyzmu, a po prostu dlatego, bo taniej...

Prawdziwy patriota to taki, co "z ziemi wloskiej do Polski"... a nie odwrotnie.
Rozumiem, ze 100 lat temu ktos musial uciekac z Polski przed caratem i Syberia, 50 lat temu przed komuna ale dzis?!?
Nie trzeba sie oszukiwac. Jestescie tu z wlasnej, nieprzymuszonej woli. Wiec skoro tutaj wszystko do doopy, a w Polsce super... no to rada chyba jedna? :???:

falcor76 
Super Dyskutant

Wysłany: 2010-06-30, 18:37   

Były gofry ,a zostało jacy Niemcy są kochani.....każdy ma prawo żyć gdzie chce jak chce i z kim chce,a Polacy to by się nawzajem utopili w łyżce wody.
Przykro się to czyta.

Pausenclown 
Nieaktywny

Wysłany: 2010-06-30, 18:51   

falcor76 napisał/a:
każdy ma prawo żyć gdzie chce jak chce i z kim chce

i wypowiadac swoje zdanie tez, Ewciu... ;)

ossola 
Bardzo czesto tu bywa

Wysłany: 2010-06-30, 19:20   

Szkoda mi niektorych z was.
nazekacie na wszystko co niemieckie, wyzywacie co niektorzy-
cytuje "pojebane niemcy" - a zasilek smakuje.wstyd mi za takie osoby.....nic dziwnego ze dzieki tys. takich osob w niemczech dzieje sie coraz gorzej.
gnijecie w domach a myslicie ze wykolaliscie wszystkich....
ach.....szkod slow

Le Banner 
Bardzo czesto tu bywa
Herr Le'Banner

Wysłany: 2010-06-30, 20:52   

Pausenclown napisał/a:
No cóz, z jakiego powodu tutaj pewne osoby sa, nie trzeba dlugo deliberowac, bo jest to jasne.
Podejrzewam, ze polskie blachy tez mniej z patriotyzmu, a po prostu dlatego, bo taniej...

A co ty sobie (?) myślisz że ja specjalnie auto rejestruję w Polsce żeby mieć taniej na polskich blachach?
Nie jestem właścicielem pojazdu i tłumaczyć się tobie nie musze!
Łapiesz za słówka i próbujesz dowalać innym, możemy sie spotkać osobiście to sobie pogadamy jak masz jaja wogóle?!

ines napisał/a:
Szkoda mi niektorych z was.
nazekacie na wszystko co niemieckie, wyzywacie co niektorzy-
cytuje "p********** niemcy" - a zasilek smakuje.wstyd mi za takie osoby.....nic dziwnego ze dzieki tys. takich osob w niemczech dzieje sie coraz gorzej.
gnijecie w domach a myslicie ze wykolaliscie wszystkich....
ach.....szkod slow

Nie przyjechałem tu ze względu zasiłku tylko tak potoczyło się moje życie.
Uczę się języka szukam pracy, wysyłam Bewerbungi,coś ze sobą robię, nie leżę i nie gniję.

ossola 
Bardzo czesto tu bywa

Wysłany: 2010-06-30, 20:54   

temat o pysznych gofrach a tu wojne sie zaczyna.....

Le Banner 
Bardzo czesto tu bywa
Herr Le'Banner

Wysłany: 2010-06-30, 20:56   

Bo niektórzy się nie liczą z reszta forum i "kopią w nerwach".
U każdego widzą błędy i niedomagania jaki to patriotyzm...."co dobre a co złe"
Patrz na siebie Pausenclown jak chcesz zachować resztkę godności.

Betti
Nowy

Wysłany: 2010-06-30, 21:05   

ddariusz
Wysłany: 2010-01-31, 20:30 Temat: Mówiłem już wam to?
"ja nie mam zamiaru byc niemcem od samych niemcow a jezeli chodzi o scislosc to posiadam takowy papierek ktory uprawnia mnie do korzystania z dobrodziejstw narodu niemieckiego"
No....., tak... wszystko co polskie jest naprawde smaczne, przyznaje...., ale jak jeszcze do tego nie musze na te smaczki pracowac, to dopiero jest DELIKATES.
Tak, nawiasem , w kazdym kraju sa specjalnosci regionalne,niepowtazalne,ktore najpierw trzeba sprobowac, a potem krytykowac.
Pozdrawiam wszystkich myslacych naprawde racjonalnie.

sebastian71 
Aktywny uzytkownik

Wysłany: 2010-06-30, 21:06   Gofry???

Temat o gofrach,czy jakieś głupie teksty?? Trzymajcie sie ludzie tematu,a nie piepszycie 3 po 3 !!!! Człowiek chce poczytac o kulinariach,liczy na ciekawy post, a dupki drą koty i tocza spory. Żenada!!!!

ddariusz
Super Dyskutant

Wysłany: 2010-06-30, 21:27   

ja nie krytykuje niemcow za to kim sa Boli mnie to ze polacy przyjezdzaja tutaj i sie za niemcow uwazaja i ze wstydza sie ojczyzny i ojczystego jezyka to jest zenada i wstyd narodu polskiego

a niemcy sa niemcami i sa u siebie niech sobie robia co chca

lepiej dogaduje sie z niemcami niez z polakami co niektorymi
Ciekawe po co i dlaczego jak jestescie takimi niemcami zalozyliscie forum polonia berlin powiniscie zalozyc sobie Polskie Niemcy i pisal tylko po niemiecku

Gofry gofry gofry

Le Banner 
Bardzo czesto tu bywa
Herr Le'Banner

Wysłany: 2010-06-30, 21:43   

ddariusz napisał/a:
ja nie krytykuje niemcow za to kim sa Boli mnie to ze polacy przyjezdzaja tutaj i sie za niemcow uwazaja i ze wstydza sie ojczyzny i ojczystego jezyka to jest zenada i wstyd narodu polskiego

Widzisz jedni chca być niemcami i staraja się to pokazać w każdym calu, inni do końca czuja sie polakami nie chca tego zmieniać ale z czasem muszą sie integrować.
Lecz tradycję zostają niezmienne tzn Polskie.

Fajnie że przepis ktoś podał ale nie ta pora na gofra.

My mamy swoje specjały kuchni Polskiej, ale Niemcy też mają dużo smacznych potraw i PIWKO. :razz:

ddariusz
Super Dyskutant

Wysłany: 2010-06-30, 21:50   

Jak wiadomo kazdy kraj ma swoje ulubione potrawy Niemcy lubia zupe kartoflana i kartofle z majonezem a my lubimy Gofry i Piwo

Odpowiedz do tematu