forum.poloniaberlin.de
 Portal  Album FAQ  Szukaj Grupy Użytkownicy Firmy Tematy Kontakt   Rejestracja   Profil   Sprawdz wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

HEJKA WSZYSTKIM

Autor Wiadomość
alifar 
Poczatkujacy

Wysłany: 2011-08-07, 00:48   HEJKA WSZYSTKIM

MAM PYTANKO MÓJ CHŁOPAK MA TU DZIAŁALNOSC I JEST PO ROZWODZIE A JEGO DZIECKO MIESZKA W PL I TAM JEGO EX BIEZE RODZINNE,A CZY ON MOGŁ BY TU TEZ ZŁOZYC WNIOSEK O KINDERGELD I TA RÓZNICE CO JEGO EX BIEZE W PL TO ONI TU BY ODJELI???BO OSTATNO BYŁAM U ZNAJOMYCH I ONI POWIEDZIELI ZE NIBY TAK....CZY KTOS WIE COS NA TEN TEMAT???

anila 
Nowy

Wysłany: 2011-08-07, 11:01   

oczywiscie ze tak, najlepiej zglosic sie do familienkasy i pobracv druki.napewno troszke to potrwa.ze strony polskiej tez bedzie troche papierow i to wszystko przetlumaczone.polecam osobiscie sie tym zajac.sa tez osobki ktore obiecuja szybkie zalatwienie kindergeld, ale znam z doswiadczenia znajomych ze to tylko wyludzanie kasy.pobieraja okolo 25 %od sumy zwrotu kindergeld.

sebastian71 
Aktywny uzytkownik

Wysłany: 2011-08-07, 11:28   

Wątpieżeby dostał Kindergeld, przepisy się zmieniły. Na dzień dzisiejszy, Kindergeld należy się dziecku, z kim przebywa. Tzn, jeśli z matką w Polsce,matka musi złożyć Antrag o Kindergeld w Nurnberg. Oczywiście dotyczy to przypadków , gdzie rodzice są rozwiedzeni. Wiem, gdyż mam ten sam przypadek, otrzymywałem Kindergeld do Kwietnia 2011 roku,przysłali Antrag na odnowienie, wszystkie dokumenty musiałem zebrać na nowo,i w Lipcu dostałem odmowną odpowiedz z uzasadnieniem. Odwołanie też nie pomogło.
Osoby przebywające tutaj legalnie,pracujące otrzymają Kindergeld na dzieci w Polsce-pod warunkiem że nie są rozwiedzeni.

niki 
Dyskutant

Wysłany: 2011-08-07, 11:29   

nie moze"!!! bo sa po rozwodzie,,nie ma wspolnego gospodarstwa!!!!!

zmiany przepisow maj 2010

za to jego EX moze zlozyc wnioski w ROPS na niemieckie rodzinne,,wnioski ida do Nürnberg..on musi jedynie wypelnic druk KG71

tu sa kobiety z Polski ktore juz takowy dostaly

http://forumprawne.org/niemcy/

a tu info

Od 1 maja 2010 r. osoby ubiegające się o wyższe zagraniczne zasiłki rodzinne będą je otrzymywać szybciej. Zmiany wynikają z nowych regulacji zasad koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego.

1 maja 2010 r. zmieniły się zasady regulujące tzw. koordynację systemów zabezpieczenia społecznego. Dotyczy to w szczególności ustalania, który kraj ma wypłacać świadczenie rodzinne, gdy jeden rodziców pracuje za granicą. Obok miejsca wykonywania pracy przez tego rodzica oraz kraju pobytu dzieci, regionalny ośrodek polityki społecznej będzie też brał pod uwagę miejsce zamieszkania, gdy rodzic nie pracuje w Polsce, ale ten, który przebywa za granicą nie ma pracy. Wynika z tego, że koordynacją będą też objęci np. rodzice prowadzący działalność gospodarczą w Niemczech, nawet jeżeli nie podlegają przepisom o ubezpieczeniu społecznym. Zmieniły się także procedur wymiany informacji między instytucjami łącznikowymi w Polsce i za granicą, co znacznie przyśpieszy przyznawanie świadczeń. Jeżeli rodzic składa wniosek o zasiłek rodzinny w Polsce, a drugi z nich pracuje za granicą, gmina w której złożony był wniosek, przesyła dokumenty do regionalnego ośrodka polityki społecznej, który po stwierdzeniu prawa do świadczenia, przesyła je bezpośrednio do odpowiedniej instytucji w danym kraju.

http://mops.ostroda.pl/in....cze-rodzinnych

http://www.rops.krakow.pl/?sid=103&subb=5

dla Niemcow zawsze tyk bylo..Anspruch ma ten u kogo dziecko przebywa w gospodarstwie,,nikt inny!!!

jakos nie moge sobie wyobrazic zeby moj EX pobieral za mnie rodzinne!!luka w przepisach byla,,na szczescie sie opamietali w FK

blitzputz
Staly bywalec forum
Integrationszentrum

Wysłany: 2011-08-08, 08:51   

i jak wszyscy sie o niemieckie panstwo boja...ze zbiednieje...
Nie martwcie sie, jak zbiednieja, to zmienia ustawodawstwo, zabiora prawa do czegokolwiek i wtedy wszyscy "martwiacy sie" odetchna z ulga.
Jesli sa przepisy i sie nalezy, to sie nalezy i juz.
Jesli cos sie nie nalezy, to tez nie nalezy sie i koniec!
To jasne.

vivien24
Uzytkownik

Wysłany: 2011-09-01, 14:45   

Jezeli im sie nalezy to powinni walczyc o te pieniadze. Skoro juz tutaj pracujemy, placimy podatki to niech wyplacaja nalezne swiadczenia jesli ma sie do nich prawo. A co z tymi pieniedzmi sie stanie - to juz sprawa wlasicieli konta na ktore pieniadze beda splywac - ich kasa, ich sprawa.

A w tym przypadku i tak sie nie uda, bo pieniazki dostaje ten kto ma dziecko przy sobie.

M.N.O.P.R 
Poczatkujacy

Wysłany: 2011-09-02, 06:45   

a wy wszyscy niezadowoleni, jak macie dzieci, dziecko to wydajecie rowne 184 e, lub wiecej jezeli jest wieksza gromadka, a jak cos jest drozsze to dziecku nie kupicie bo co, bo wiecej nie ma, a jak zostanie to niemowlakowi kieszonkpwe dacie? Zastanowcie sie, to nie jest swiadczenie dla biedniejszych, 'cwanszych', tyllo dla kazdego, wiec noech sie staraja, najwyzej ni nie dostana.
Polacy mniej zawisci

muszka
Nowy

Wysłany: 2011-09-11, 15:52   

znam jedna taka co dostaje 1000zl alimentow(oczywiscie chciala 2000zl)na dwoje dzieci i dostaje na nie kindergeld czyli ma ok 2400zl miesiecznie a dzieci chodza w szmatach, nawet w lumpeksie corce nie kupi bluzki za 10zl bo za droga sama oczywiscie obkupila sie za 100zl!No i chodzi zawsze ubrana w ciuszki najmodniejsze a wobec dzieci minimum zainteresowania!Jak dzieci (syn i corka 10-12lat) dostali od taty po 100zl kieszonkowego to mamusia sie wsciekla i wykrzyczla swoim pociechom ze maja sie teraz za to wyzywic i ubrac!!!A moze by tak szanowna mamunia ruszyla sie do pracy i dala tez cos od siebie?!A nie utrudniac kontakt z ojcem!Niestety duzo jest takich mamusiek "dbajacych o dobro swoich dzieci"!!! :evil:

Mesher 
Bardzo czesto tu bywa

Wysłany: 2011-09-11, 16:27   

A ja znam jednego co popil i zabil swoja zone. To moze wprowadzic dla wszystkich zakaz spozywania alkoholu a wszystkich facetow odrazu pozamykac bo to potencjalni mordercy??
Albo inaczej. Zakazac polakom pobierac tutaj jakichkolwiek swiadczen i patrzec jak tureckie, arabskie itd. rodziny za nasze podatki kupuja coraz to nowsze mercedesy??
A moze okazac troche solidarnosci i zrozumienia zwlaszcza dla rodakow i nie mierzyc wszystkich jedna miarka.

Odpowiedz do tematu