Help, mam jeczmien na oku!!!!
| Autor |
Wiadomość |
asiaplomyk
Bardzo czesto tu bywa

Pomogła: 5 razy Posty: 187 Skąd: Berlin
|
Wysłany: 2010-08-31, 08:04 Help, mam jeczmien na oku!!!!
|

|
|
Moze ktos zna jakies dobre lekarstwo. Ostatnio mialam jeczmien jako nastolatka, a tu - wstaje rano z zapuchnietym okiem. I jeszcze jakby bylo malo, zamiast jednego, jest dwa. Czekam na rady jakiejs dobrej duszy;) Z gory dzieki za pomoc:) Pozdrawiam. Asia
[ Dodano: 2010-08-31, 09:05 ]
...a i jeszcze jedno - jak jest jeczmien po niemiecku, hihihihi, bo tu mozna sie bardzo pomylic:) |
|
 |
mamusia
Staly bywalec forum

Pomogła: 7 razy Posty: 265 Skąd: świebodzin-berlin
|
Wysłany: 2010-08-31, 08:09
|

|
|
oj biedna....współczuje.... |
_________________ życie jest piękne !!!!! |
|
|
|
 |
bunnything
Dyskutant

|
Wysłany: 2010-08-31, 08:16
|

|
|
Podobno masc Oxycort pomaga
a jesli chodzi o domowe metody ,to cos takiego znalazlam na necie :
Pocieranie złotem (złoto ma właściwości bakteriobójcze)
Pocieranie jęczmienia złotem jest jedną z najstarszych metod walki z jęczmieniem. Do tego celu świetnie nadaje się złota obrączka. Najpierw należy nią energicznie pocierać o materiał aż zrobi się gorąca, a następnie przyłożyć do zainfekowanego miejsca na kilka sekund (aż złoto wystygnie). Zabieg należy powtórzyć co najmniej 5 razy i wykonywać go kilka razy dziennie.
Kompres z naparu świeżej pietruszki (naparu świetlika łąkowego lub naparu rumianku)
Garść posiekanej świeżej pietruszki zalej wrzątkiem, przykryj i odczekaj około 10 min. W esencji namocz wacik a następnie przyłóż do powieki na której wystąpił jęczmień. Poczekaj aż wacik wystygnie i powtórz zabieg. Kompresy na oko wykonuj 4 razy
dziennie.
Herbata ze świeżego mniszka lekarskiego
Pij co najmniej 2 razy dziennie napar z mniszka lekarskiego. Zioło to pomaga
w naturalny sposób wyeliminować z organizmu bakterie powodujące ropnie - w tym jęczmień. Na szklankę wrzątku dodaj 1 łyżeczkę mniszka lekarskiego. Parz pod przykryciem 5 min, odcedź i wypij.
Okład na noc z zielonej herbaty
Torebkę z zieloną herbatą zamocz w wrzątku, poczekaj aż troszkę przestygnie, połóż na oko zainfekowane jęczmieniem i zabandażuj. Zieloną herbatę trzymaj na oku przez całą noc.
zrodlo:http://www.tipy.pl/artykul_1550,jak-leczyc-jeczmien-na-oku.html
Nie wiem czy domowe sposoby pomoga ,ale napewno warto wybrac sie do apteki i zapytac o masc .
Pozdrawiam |
_________________ Wenn das Leben dir eine Zitrone gibt, frag nach Salz und Tequila;p |
|
|
|
 |
Kamila
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2010-08-31, 08:16 Re: Help, mam jeczmien na oku!!!!
|

|
|
| asiaplomyk napisał/a: | | ...a i jeszcze jedno - jak jest jeczmien po niemiecku, hihihihi, bo tu mozna sie bardzo pomylic:) |
Hordeolum.
Idz do okulisty najlepiej. |
_________________ KochamFotografie |
|
|
|
 |
bunnything
Dyskutant

|
Wysłany: 2010-08-31, 08:19 Re: Help, mam jeczmien na oku!!!!
|

|
|
| asiaplomyk napisał/a: |
[ Dodano: 2010-08-31, 09:05 ]
...a i jeszcze jedno - jak jest jeczmien po niemiecku, hihihihi, bo tu mozna sie bardzo pomylic:) |
o ile sie nie myle to Gerstenkorn
[ Dodano: 2010-08-31, 09:22 ]
| Kamila napisał/a: | | asiaplomyk napisał/a: | | ...a i jeszcze jedno - jak jest jeczmien po niemiecku, hihihihi, bo tu mozna sie bardzo pomylic:) |
Hordeolum.
|
hmm to raczej z laciny |
_________________ Wenn das Leben dir eine Zitrone gibt, frag nach Salz und Tequila;p |
|
|
|
 |
asiaplomyk
Bardzo czesto tu bywa

|
Wysłany: 2010-08-31, 08:23
|

|
|
| DZIEKI KOCHANI....lece jakis napar robic - narazie, moze wizyta lekarska przejdzie bokiem. Mam dwa piekne biale punkciki, wiec teraz powinno to peknac, o ile pamietam, hihihi. Poprostu boli i bardzo mi przeszkadza:( Milego dnia wszystkim zycze:) |
|
 |
Kamila
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2010-08-31, 08:57 Re: Help, mam jeczmien na oku!!!!
|

|
|
| bunnything napisał/a: | hmm to raczej z laciny |
Po niemiecku tez |
|
|
|
 |
Pia
Super Dyskutant

Pomogła: 53 razy Posty: 2036 Skąd: Berlin
|
Wysłany: 2010-08-31, 12:24
|

|
|
ja tez siwe obudzilam z tym cholerstwem potarlam zlotem jest ciut lepiej ,niedawno mialam i teraz znöw mi zawsze pomaga zloto |
_________________ pozdrawiam Pia |
|
|
|
 |
Pausenclown
Nieaktywny

|
Wysłany: 2010-08-31, 13:16 Re: Help, mam jeczmien na oku!!!!
|

|
|
| Kamila napisał/a: | | bunnything napisał/a: | hmm to raczej z laciny |
Po niemiecku tez |
Hordeolum to fachowo-medyczna nazwa i jak bunnything napisala z laciny.
Gerstenkorn jest nazwa potoczna i generalnie szeroko uzywana.
Na ulicy z 10 osób 9 nie wie co to Hordeolum... za to Gerstenkorn bedzie znalo 9 z 10... |
|
|
|
 |
Kamila
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2010-08-31, 13:47 Re: Help, mam jeczmien na oku!!!!
|

|
|
| Pausenclown napisał/a: | | Na ulicy z 10 osób 9 nie wie co to Hordeolum... za to Gerstenkorn bedzie znalo 9 z 10... |
Ważne, że lekarz i pani w aptece będą wiedziec co to jest. Przypadkowy przechodzień nie musi |
|
|
|
 |
falcor76
Super Dyskutant

Pomogła: 24 razy Posty: 996 Skąd: Berlin-Tempelhof
|
Wysłany: 2010-08-31, 13:58
|

|
|
Moja córka ma często jęczmień na oku,okulista przepisuje jej maść Dexagent-Ophtal(augensalbe)Firma:Dr.Winzer
Działa dość szybko,ból łagodzi prawie od razu(nie wiem jednak czy nie jest wymagana recepta) |
_________________ Czasami mam ochotę iść w cholerę,ale nie wiem którędy. |
|
|
|
 |
Pausenclown
Nieaktywny

|
Wysłany: 2010-08-31, 14:11 Re: Help, mam jeczmien na oku!!!!
|

|
|
| Kamila napisał/a: | | Pausenclown napisał/a: | | Na ulicy z 10 osób 9 nie wie co to Hordeolum... za to Gerstenkorn bedzie znalo 9 z 10... |
Ważne, że lekarz i pani w aptece będą wiedziec co to jest. Przypadkowy przechodzień nie musi |
To na pewno, jednak oni znaja tez na pewno pojecie Gerstenkorn.
Czy np. pracodawca u którego musimy sie zameldowac, czy inna osoba której musimy np. przelozyc termin tez wie? |
|
|
|
 |
Pia
Super Dyskutant

Pomogła: 53 razy Posty: 2036 Skąd: Berlin
|
Wysłany: 2010-08-31, 14:13
|

|
|
potrzebna jest recepta Falcor Ale jak mi jeszcze raz wylezie to pöjde do lekarza |
_________________ pozdrawiam Pia |
|
|
|
 |
ms84
Nowy

|
Wysłany: 2010-10-27, 22:16
|

|
|
Na problem z jeczmieniem polecam masc z substancja czynna: Bibrocathol (np. Noviform Augensalbe lub Posiformin 2%), dostepne w aptece bez rezepty. Bibrocathol ma dzialanie dezynfekujace a co za tym idzie, zapalenie cofnie sie... hmmm... mam nadzieje ze wiecie o co chodzie. Profilaktycznie przyda sie masc z Dexpanthenolem (np. Bepanthen Augen- und Nasensalbe).
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
asiaplomyk
Bardzo czesto tu bywa

|
Wysłany: 2010-10-27, 22:30
|

|
|
| Dzieki za rade, choc zapomnialam juz o tym jeczmieniu to na przyszlosc zapisze sobie nazwy tych medykamentow:) Pozdrawiam serdecznie i zycze milego, poznego wieczorku:) |
|
 |
SoNja
Super Dyskutant Advocatus Diaboli

Pomogła: 39 razy Posty: 2174 Skąd: White Lake City
|
Wysłany: 2010-10-27, 22:40
|

|
|
mi zawsze pomagala zlota , gruba, obrączka ojca pocieralam ją o jeansy az stala sie gorąca i przykladalam do tego g... i znikało. |
_________________ Mamy prawo popełniać w życiu wiele błędów. Oprócz jednego: tego, który niszczy nas samych...
愛與被愛 |
|
|
|
 |
|
|