|
Jakie mamy szanse w Niemczech...
| Autor |
Wiadomość |
Nikaaa
Nowy

|
Wysłany: 2010-04-22, 15:41 Jakie mamy szanse w Niemczech...
|

|
|
Witam wszystkich bardzo serdecznie.
Od dłuższego czasu planuję z moim chłopakiem wyjechać do Niemiec ( chodzi nam po głowie właśnie Berlin). Powiedzcie proszę jakie mamy szanse jeśli ja(22lata) znam niemiecki biegle z wykształcenia jestem Technik Hotelarz i mam doświadczenie w handlu. Bardzo długo pracowałam jako kasjer główny/doradca klienta w dużej firmie znanej również na terenie całych Niemiec i nie tylko (jeszcze pracuje). Mój chłopak(25lat) nie zna niestety niemieckiego tylko angielski ukończył Technikum elektroniczne i bardzo dobrze zna sie we wszystkim co dotyczy komputerów i różnych innych sprzętów (telefony itp.) naprawi niemalże wszystko:)Długi czas pracuje w serwisie zajmującym się głównie naprawą telefonów/laptopów. Mamy zamiar przyjechac do Berlina na przełomie lipca/sierpnia. Za jakiekolwiek odpowiedzi z góry dziękujemy:) |
|
|
|
 |
Die Nanny
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2010-04-25, 19:02
|

|
|
| Moja odpowiedz to poprostu zostancie w Polsce.......w Berlinie bedziecie poprostu "polakami" i niewazne jakie wyksztalcenie macie,beda was zawsze gorzej traktowac, moze nawet dlatego ,ze macie dobre wyksztalcenie i jestescie z polski.W Berlinie jest coraz gorzej,Berlinczycy sa arogantami i nas polakow nigdy nie zaakceptuja.Jak zyje sie w Polsce i patrzy sie na niemcy z tamtej strony to wszystko wydaje sie piekne i niemcy sa zawsze mili,jednak tylko dlatego bo jestescie w Polsce,kiedy przyjedziecie do Berlina i staniecie sie ich konkurencja to zobaczycie jaka jest prawda.Ja mieszkam w Berlinie juz 12 lat,wiec napewno juz tutaj zostane bo niemam ochoty zaczynac zycia na nowo,ale teraz napewno nie wyjechalabym do niemiec,a szczegolnie do Berlina.Jestesci mlodzi i wydaje wam sie,ze w Polsce niczego sie nie dorobicie,ale uwierzcie mi,ze niemcy sa ostatnim krajem w ktorym polacy moga czuc sie jak w domu.Mozecie tutaj przyjechac i utrzymywac kontakt tylko z polakami to moze bedzie dobrze,ale znalesc przyjaciol wsrod niemcow niejest takie proste.To jest tylko moja osobista opinia,oczywiscie wam moze wszystko ulozyc sie inaczej.......powodzenia!! |
|
|
|
 |
Nikaaa
Nowy

|
Wysłany: 2010-04-25, 19:50
|

|
|
Dziękuję za odpowiedź. Deceniam. Pomyslimy... |
|
|
|
 |
agat79
Super Dyskutant

Pomogła: 23 razy Posty: 819 Skąd: Kiel
|
Wysłany: 2010-04-25, 20:27
|

|
|
| Die Nanny napisał/a: | | Moja odpowiedz to poprostu zostancie w Polsce.......w Berlinie bedziecie poprostu "polakami" i niewazne jakie wyksztalcenie macie,beda was zawsze gorzej traktowac, moze nawet dlatego ,ze macie dobre wyksztalcenie i jestescie z polski.W Berlinie jest coraz gorzej,Berlinczycy sa arogantami i nas polakow nigdy nie zaakceptuja.Jak zyje sie w Polsce i patrzy sie na niemcy z tamtej strony to wszystko wydaje sie piekne i niemcy sa zawsze mili,jednak tylko dlatego bo jestescie w Polsce,kiedy przyjedziecie do Berlina i staniecie sie ich konkurencja to zobaczycie jaka jest prawda.Ja mieszkam w Berlinie juz 12 lat,wiec napewno juz tutaj zostane bo niemam ochoty zaczynac zycia na nowo,ale teraz napewno nie wyjechalabym do niemiec,a szczegolnie do Berlina.Jestesci mlodzi i wydaje wam sie,ze w Polsce niczego sie nie dorobicie,ale uwierzcie mi,ze niemcy sa ostatnim krajem w ktorym polacy moga czuc sie jak w domu.Mozecie tutaj przyjechac i utrzymywac kontakt tylko z polakami to moze bedzie dobrze,ale znalesc przyjaciol wsrod niemcow niejest takie proste.To jest tylko moja osobista opinia,oczywiscie wam moze wszystko ulozyc sie inaczej.......powodzenia!! |
A ja twierdze kompletnie inaczej niz kolezanka. To, ze zawsze bedziesz tu obcokrajowcem, jest norma, ale czy jest to rownolegle ze slowem "gorszy"?? Ja bynajmniej tak nie uwazam. Noooo, chyba, ze ktos probuje byc bardziej niemiecki niz Niemiec, to wtedy ma problem, a jesli zyjesz tu, pogodzona z faktem, ze jestes z Polski i juz, zycie bedzie prostsze a i ludzie inaczej nastawieni, kiedy i Ty jestes pozytywnie nastawiona. To moja opinia odnosnie zycia tu. A jezeli chodzi o porade dla Ciebie, to zastanow sie, czy jesli macie obydwoje prace tam, jest sens rzucac wszystko, i zaczynac tu, uczyc sie zycia na nowo, bo w Berlinie?? Trzeba to wszystko dobrze przemyslec i przekalkulowac!! Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Pia
Super Dyskutant

Pomogła: 53 razy Posty: 2036 Skąd: Berlin
|
Wysłany: 2010-04-25, 20:42
|

|
|
| Die Nanny napisał/a: | | Moja odpowiedz to poprostu zostancie w Polsce.......w Berlinie bedziecie poprostu "polakami" i niewazne jakie wyksztalcenie macie,beda was zawsze gorzej traktowac, moze nawet dlatego ,ze macie dobre wyksztalcenie i jestescie z polski.W Berlinie jest coraz gorzej,Berlinczycy sa arogantami i nas polakow nigdy nie zaakceptuja.Jak zyje sie w Polsce i patrzy sie na niemcy z tamtej strony to wszystko wydaje sie piekne i niemcy sa zawsze mili,jednak tylko dlatego bo jestescie w Polsce,kiedy przyjedziecie do Berlina i staniecie sie ich konkurencja to zobaczycie jaka jest prawda.Ja mieszkam w Berlinie juz 12 lat,wiec napewno juz tutaj zostane bo niemam ochoty zaczynac zycia na nowo,ale teraz napewno nie wyjechalabym do niemiec,a szczegolnie do Berlina.Jestesci mlodzi i wydaje wam sie,ze w Polsce niczego sie nie dorobicie,ale uwierzcie mi,ze niemcy sa ostatnim krajem w ktorym polacy moga czuc sie jak w domu.Mozecie tutaj przyjechac i utrzymywac kontakt tylko z polakami to moze bedzie dobrze,ale znalesc przyjaciol wsrod niemcow niejest takie proste.To jest tylko moja osobista opinia,oczywiscie wam moze wszystko ulozyc sie inaczej.......powodzenia!! |
CO to za bzdury ?? |
_________________ pozdrawiam Pia |
|
|
|
 |
bunnything
Dyskutant

|
Wysłany: 2010-04-25, 20:53
|

|
|
| Die Nanny napisał/a: | | Ja mieszkam w Berlinie juz 12 lat.... |
hmmm a tutaj mamy...
http://www.poloniaberlin....rady-vt2865.htm
2010-2006...4lata
| Die Nanny napisał/a: | Mam pytanko odnosnie wynajecia mieszkania w Berlinie?Ciekawi mnie w jakich dzielnicach Berlina latwiej jest polakom znalesc mieszkanie,a czy sa jakies dzielnice gdzie moze polacy sa niemile widziani?Dwa lata temu szukalam mieszkania w Prenzlauer Berg i Mitte i mialam wrazenie,ze czasami Makler pokazujacy nam mieszkanie chcial sie nas poprostu pozbyc!!
Byl to pierwszy raz kiedy odczulam dyskryminacje ze strony niemcow.......
moze ktos zna okolice gdzie mozna prosciej znalesc mieszkanie??
Dzieki wielki i pozdrawiam...... |
Mysle ze tutaj ktos ma problem ze samym soba |
_________________ Wenn das Leben dir eine Zitrone gibt, frag nach Salz und Tequila;p |
|
|
|
 |
niki
Dyskutant

Pomogła: 15 razy Posty: 601 Skąd: Niemcy
|
Wysłany: 2010-04-25, 21:57
|

|
|
ja tam zlego slowa na Niemcow powiedziec nie moge..dobrze mi sie z nimi zyje ....juz troche lat
a tu cos na dodatek
Zdecydowana większość Niemców (84%) życzyłoby sobie aby stosunki polsko-niemieckie były co najmniej tak dobre jak francusko-niemieckie, podał "Welt am Sonntag”.
Obecnie 68 procent Niemców uważa, że już obecne relacje z Polską i Polakami są dobre (63%) lub bardzo dobre (5%). 70% uważa mieszkających w Niemczech Polaków za dobrze (60%) lub bardzo dobrze (10%) zintegrowanych mimo pielęgnowania swojej odrębności narodowościowej. Z sondażu wynika, że większość Niemców nie miałoby nic przeciwko temu aby ich szef lub zięć był Polakiem.
Jak pisze "Welt am Sonntag” tragedia pod Smoleńskiem zwróciła uwagę Niemców na "doświadczony cierpieniami naród sąsiedzki”. Przy tym okazało się, jak wielu Polaków żyje wśród Niemców, nieomal bezkonfliktowo. Jak publikuje gazeta z najnowszego opracowania Federalnego Urzędu ds. Migrantów wynika, że Polacy są najbardziej wykształconą grupą imigrantów: 38,9% ma wyższe wykształcenie, 22,7% wykształcenie średnie, a 37,7 niski poziom wykształcenia. Wśród pozostałych badanych grup (Greków, Włochów, osób z krajów byłej Jugosławii i Turków) przeważają osoby o niskim poziomie wykształcenia. Najgorzej w porównaniu integracji wypadają Turcy.
Sondaż został przeprowadzony przez ośrodek Infratest dimap. |
|
|
|
 |
cyganka
Super Dyskutant

Pomogła: 22 razy Posty: 795 Skąd: berlin
|
Wysłany: 2010-04-28, 10:06
|

|
|
| Die Nanny napisał/a: | | Ja mieszkam w Berlinie juz 12 lat | ...
dziwne jakos to wszystko ? to od niedawna czy od 12 lat ,a moze od niedawnych 12 lat? |
_________________ Nie kłóć się z głupim bo najpierw zaniży cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem:) |
|
|
|
 |
Nikaaa
Nowy

|
Wysłany: 2010-04-29, 11:09
|

|
|
| NO to teraz to my juz nie wiemy co myślec... dziekuje za wszystkie opinie. pozdrawiam |
|
|
|
 |
*Lena*
Aktywny uzytkownik

Pomogła: 2 razy Posty: 50 Skąd: Berlin
|
Wysłany: 2010-04-29, 16:13
|

|
|
musisz wszystko sama przemyslec i podjac decyzje,ale musisz byc przygotowana,ze rozowo nie bedzie i raczej ciezko,musisz byc zdana sama na siebie lub komus placic za zalatwienie spraw.Na pewno nie licz na prace taka,jaka w Pl wykonujesz czy wykonywalas,musisz wiedziec,na jakich zasadach tu bedziesz i byc przygotowana,ze na srebrnej tacy nikt nic nie poda i pieniadze wbrew krazacym opiniom na ulicy nie leza.
Radze nawet tutaj na forum poczytac tematy zakladane przez ludzi,z jakimi problemami sie borykaja i sobie sama wyrobisz pewien obraz i wtedy zdecydujesz..... |
|
|
|
 |
Krawczyk Muller
Staly bywalec forum

|
Wysłany: 2010-05-14, 17:43
|

|
|
Przypomnę to, co już napisałem na forum:
Gdyby Polacy w Polsce, wkładali tyle wysiłku w pracę itp. ile wkładają w BRD/Berlinie , byliby krezusami w Polsce.
Ty i Twoje dzieci, wnuki i pra - będziecie zawsze gorszymi obywatelami BRD , pytanie tylko, jak często będą dawali wam to odczuc.
Nie oszukujcie sami siebie.
Aha, gdy znajdę trochę czasu, wyłożę to dokładnie , z pełnym uzasadnieniem. |
_________________ Krawczyk & Muller - Niemiecka jakość - Polskie ceny. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
• phpBB & Przemo © 2000-2011 poloniaberlin.de • polskojezyczne forum dyskusyjne z Berlina |
|
|
|