Jeśli zamelduję się w Berlinie?
| Autor |
Wiadomość |
zgolo
Uzytkownik

|
Wysłany: 2009-04-28, 12:04 Jeśli zamelduję się w Berlinie?
|

|
|
Witam,
jak wyżej w temacie, czy otrzymam osobisty Nr podatkowy? (Steuernumer)? Czy muszę się o niego w jakiś sposób starać?
Dziękuję za podpowiedzi
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
mariogozzi
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2009-04-28, 13:27
|

|
|
Ja wiem , ale proszono mnie
o nie zajmowanie glosu na nie swoim watku
SORRY |
_________________ Jeśli a oznacza szczęście, to a=x+y+z, gdzie x - praca, y - rozrywki, z - umiejętność trzymania języka za zębami. |
|
|
|
 |
cyganka
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2009-04-28, 16:24
|

|
|
| mariogozzi napisał/a: | Ja wiem , ale proszono mnie
o nie zajmowanie glosu na nie swoim watku
SORRY |
to po co klekocisz bzdury?
zgolo jezeli chodzi o numer podatkowy na firme to sam musisz zadzwonic lub jechac do finamzamtu i sie zapytac o swoj numer |
_________________ Nie kłóć się z głupim bo najpierw zaniży cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem:) |
|
|
|
 |
marlen
Bardzo Aktywny

|
Wysłany: 2009-04-28, 18:54
|

|
|
| od samego zameldowania jeszcze nikt numeru p. nie dostaje,musisz albo zalozyc dzialalnosc,albo dostac pozw. na prace. |
_________________ marlen |
|
|
|
 |
cyganka
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2009-04-28, 18:58
|

|
|
| marlen napisał/a: | | albo dostac pozw. na prace. |
o ile sie orjentuje to juz nie trzeba miec pozwolenia na prace? a Steuernumer doastaniesz jak beziesz mial zalozona dzialalnosc |
_________________ Nie kłóć się z głupim bo najpierw zaniży cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem:) |
|
|
|
 |
giger
Uzytkownik

|
Wysłany: 2009-04-28, 20:12
|

|
|
Najpierw meldunek, później – ewentualnie – firma, a później nr. Podatkowy. Jeśli się mylę, proszę poprawić!
Pozdrawiam!
Ps.
Starać się najlepiej (!), Ale tez sami przyślą, jeśli Ci nie szkoda czasu? Osobiście ubiegałbym się sam!!!
|
_________________ Bóg stworzył drogi proste, tylko My sami szukamy w nich zakrętów |
|
|
|
 |
zgolo
Uzytkownik

|
Wysłany: 2009-04-28, 21:13
|

|
|
Dzięki, dzięki za podpowiedzi..
Jest tak, że działalność już prowadzę, ale w Polsce. Tam jest też zarejestrowana.
Stąd zrodziło się me pytanie.
Ciekawe
Pozdrawiam Was Polonusy |
|
|
|
 |
cyganka
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2009-04-28, 21:34
|

|
|
| dzialalnosc musisz miec tutaj zarejestrowana |
|
|
|
 |
marlen
Bardzo Aktywny

|
Wysłany: 2009-04-28, 21:53
|

|
|
| cyganka, do roku 2011 rynek jest zamkniety, wiec trzeba mnie pozwolenie na prace. Czy cos mnie ominelo?? |
|
|
|
 |
cyganka
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2009-04-28, 23:02
|

|
|
no chyba Cie ominelo bo wlasnie od 2009 nie trzeba miec pozwolenia ani na prace ani na pobyt |
|
|
|
 |
SoNja
Super Dyskutant Advocatus Diaboli

|
Wysłany: 2009-04-28, 23:13
|

|
|
| cyganka napisał/a: | | od 2009 nie trzeba miec pozwolenia na prace |
jak nie trzeba? |
_________________ "Okazuj współczucie ludziom kalekim duchowo i skrzywdzonym psychicznie.Wszystko rozumieć, to wszystko przebaczać..."J.M.
愛與被愛 |
|
|
|
 |
kochanie_moje
Dyskutant

|
Wysłany: 2009-04-29, 08:20
|

|
|
| Trzeba nadal miec pozwolenie na prace. Oprocz Niemiec i Austrii z dniem 1 maja 2009 wszystkie inne rynki UE otworza sie na nowe kraje czlonkowskie Unii. Kraje "starej unii" mogly poraz kolejny przedluzyc " kwarantanne" ( tym razem od 2 lata )ale juz z konkretnym wytlumaczeniem dlaczego... A Niemcy jako argument planuja podac obecny kryzys finansowy i obawiam sie, ze bedzie to wystarczajacy powod, zeby KE to zaakceptowala i pozwolila na kolejne 2 lata zamknietego rynku pracy... |
_________________ "if you dont treat her right, dont be upset when someone else does..." |
|
|
|
 |
cyganka
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2009-04-29, 08:42
|

|
|
no niewiem masz mylne informacje chyba ,ze potwierdza sie to ze zalezy na kogo trafisz mam w swoim otoczeniu przyklady ,ze nikt zadnego pozwolenia nie musial miec
[ Dodano: 2009-04-29, 08:47 ]
powtarzasz sie oczywiscie ,ze nie trzeba jezeli masz meldunek poprostu idziesz i zakladasz firme i juz ,to wszystko moj znajomy tak zalatwial ok miesiac temu i nikt o zadne pozwolenie go sie nie pytal moje kolezanka tez tutaj przyjechala w tym roku zameldowala sie i normalnie sie zatrudnila bez zadnych pozwolen wiec czegos tutaj nie rozumiem |
|
|
|
 |
marlen
Bardzo Aktywny

|
Wysłany: 2009-04-29, 10:23
|

|
|
| no najwyrazniej czegos nie rozumiesz, bo zalozyc firme, a pracowac na poz. oprace. to dwie calkiem inne pary butow. Wlasnie dlatego tylu polakow zaklada dzialalnosc bo nie dostaja pozw. o prace. A o pozw. na pobyt nic nie wspomnalam, bo takowego nie trzeba posiadac. |
|
|
|
 |
cyganka
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2009-04-29, 10:54
|

|
|
no niewiem moze masz racje ,moze mojej kolezance sie poszczecilo jezeli pracuje tutaj bez pozwolenia i to leganie sama juz niewiem nalepiej zadzwonic do urzedu i samem zapytac -odpowiedz z pierwszej reki -chociaz co urzednik to inna informacja
poza tym jesli ona dosala prace i niemusiala miec zadnego pozwolenia to naprawde cos tutaj jest nie jasne |
|
|
|
 |
SoNja

|
Wysłany: 2009-04-29, 14:33
|

|
|
| cyganka napisał/a: | no niewiem moze masz racje ,moze mojej kolezance sie poszczecilo jezeli pracuje tutaj bez pozwolenia i to leganie sama juz niewiem nalepiej zadzwonic do urzedu i samem zapytac -odpowiedz z pierwszej reki -chociaz co urzednik to inna informacja
poza tym jesli ona dosala prace i niemusiala miec zadnego pozwolenia to naprawde cos tutaj jest nie jasne |
nie może a na pewno ma racje!
sama piszesz,że idziesz i otwierasz firme od ręki czyli tzw.gewerbe.dzieki niej możesz tutaj legalnie pracować.Ty myślisz,że jak by można było od ręki dostac pozwolenie na prace to wszyscy by zakładali te zakichane gewerby???
nie dawaj mylnych info... |
_________________ "Okazuj współczucie ludziom kalekim duchowo i skrzywdzonym psychicznie.Wszystko rozumieć, to wszystko przebaczać..."J.M.
愛與被愛 |
|
|
|
 |
cyganka
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2009-04-29, 14:36
|

|
|
| SoNja napisał/a: | | by można było od ręki dostac pozwolenie na prace to wszyscy by zakładali te zakichane gewerby |
do zalozenia gewerby nie potrzebujesz pozwolenia na prace!!!!!!!!tylko meldunek i konto w banku |
|
|
|
 |
SoNja

|
Wysłany: 2009-04-29, 14:52
|

|
|
| cyganka napisał/a: | | SoNja napisał/a: | | by można było od ręki dostac pozwolenie na prace to wszyscy by zakładali te zakichane gewerby |
do zalozenia gewerby nie potrzebujesz pozwolenia na prace!!!!!!!!tylko meldunek i konto w banku |
czytaj ze zrozumieniem kobieto! po drugie jak juz mnie cytujesz to rob to dokladniej!
| SoNja napisał/a: | | Ty myślisz,że jak by można było od ręki dostac pozwolenie na prace to wszyscy by zakładali te zakichane gewerby??? |
a wiec nie napisalam ze do zalozenia gewerbe potrzeba pozwolenie o prace!
tylko jak by było już pozwolenie to by ludzie nie zakładali gewerby! |
愛與被愛 |
|
|
|
 |
cyganka
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2009-04-29, 14:56
|

|
|
| chyba jestes zle doinformowana moj brat zakladal gewerbe miesiac teu i ZADNEGO pozwolenia nie musial miec!!!!!!!!!!!jedynie meldunek i 26 euro ! ja wiem swoje ty swoje ,i nie denerwuj sie tak zlosc pieknosci skodzi) |
|
|
|
 |
SoNja

|
Wysłany: 2009-04-29, 15:03
|

|
|
| cyganka napisał/a: | | chyba jestes zle doinformowana moj brat zakladal gewerbe miesiac teu i ZADNEGO pozwolenia nie musial miec!!!!!!!!!!!jedynie meldunek i 26 euro ! ja wiem swoje ty swoje ,i nie denerwuj sie tak zlosc pieknosci skodzi) |
dalej nie czytasz ze zrozumieniem!
ja nie mowie o GEWERBE tylko o pozwoleniu o prace!!! gewerbe kazdy glupi moze sobie otworzyc a pozwolenie o prace NIE KAŻDY dostanie (CHODZI TU O LEGALNĄ PRACE BEZ GEWERBE !!!)
czy teraz zrozumiałaś? |
愛與被愛 |
| |
|
|
|
 |
|
|