Książki warte polecenia???
| Autor |
Wiadomość |
monic_24 [Nieaktywny]
|
Wysłany: 2010-11-03, 11:03 Książki warte polecenia???
|

|
|
Heja,
Zakładam ten wątek w celu umiszczania informacji na temat interesujących książek na te zbliżające się zimowe wieczory
Napiszcie także czy są dostępne na allegro lub e-bay
Ze swojej strony mogę dla Pań polecić książkę: "Paskudna dziewczyna" Margarit Schriber, natomiast dla panów coś lekkiego i przyjemnego "Doskonały uwodziciel" Olivera Kuhna. |
|
|
|
 |
Kamila
Super Dyskutant

|
|
|
|
 |
bibi00
Bardzo czesto tu bywa

|
Wysłany: 2010-11-03, 11:26
|

|
|
A ta Paskudna dziewczyna to o czym? Tytuł interesujący:)
Polecam Wiśniewskiego...wszystko dosłownie. |
_________________ MartheWorld |
|
|
|
 |
SoNja
Super Dyskutant Advocatus Diaboli

|
Wysłany: 2010-11-03, 11:34
|

|
|
ja wlasnie skonczyłam to http://allegro.pl/chciala...1230577655.html wypowiadac się nie będę, bo mnie tu znow od rasistek nawyzywają
a ja polecam Cobena - wszystko dosłownie |
_________________ "Okazuj współczucie ludziom kalekim duchowo i skrzywdzonym psychicznie.Wszystko rozumieć, to wszystko przebaczać..."J.M.
愛與被愛 |
|
|
|
 |
jasgal
Uzytkownik

|
Wysłany: 2010-11-03, 13:15
|

|
|
| Jeżeli ktoś jeszcze nie czytał-polecam Malowany ptak Kosińskiego,książka chyba każdego poruszy-pozdrawiam |
_________________ Idziesz przez świat i światu dajesz
kształt przez swoje czyny,spójrz
w świat,we świata kształt,a ujrzysz
twoje winy |
|
|
|
 |
monikka1710
Nowy

|
Wysłany: 2010-11-09, 00:52
|

|
|
| "Malowany ptak"....jedna z moich ulubionych ksiazek,rowniez polecam! |
|
|
|
 |
Fabian
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2010-11-09, 03:06
|

|
|
Anonim - Księga Bez Tytułu
Adolf Hitler - Mein Kampf
Jeśli Boga nie ma...
no i ostatnio czytałem ... "sekret" również bardzo ciekawa książka ;> |
|
|
|
 |
PatrycjaBerlin
Staly bywalec forum

|
Wysłany: 2010-11-09, 11:46
|

|
|
Kosinskiego polecacie? No ksiazki wariatow i dewiantow sa najlepsze |
|
|
|
 |
jasgal
Uzytkownik

|
Wysłany: 2010-11-09, 13:10
|

|
|
| ja staram się nie oceniac ludzi,piszemy tutaj o książkach wartych polecenia a Malowany ptak do takich moim zdaniem zdecydowanie należy.Oczywiście jest to moja subiektywna ocena,można się z nią zgadzac lub nie ale pisac,że ktoś jest nienormalny czy dewiant to dla mnie przesada-z drugiej strony gdybyś przeżyła to co autor......ale abstrachując od tematu-kto w dzisiejszych czasach jest normalny,niestety musimy ciągle lawirowac na skraju naszych starych,zmurszałych wartości moralnych-minęły te czasy,że białe to dobro a czarne-zło -pozdrawiam wszystkich |
twoje winy |
|
|
|
 |
PatrycjaBerlin
Staly bywalec forum

|
Wysłany: 2010-11-09, 13:23
|

|
|
Nie no, mowiac o jakims autorze wariat czy dewiant mialam na mysli to, ze jego tworczosc jest bardzo ciekawa Przeczytalam 5 ksiazek Kosinskiego i uwazam je za bardzo interesujace. Mocne bylo to, ze popelnil samobojstwo w dokladnie taki sposob, w jaki usmiercil bohaterow w swojej ostatniej ksiazce.
A od siebie moge wrzucic to:
http://img843.imageshack.us/f/ksiazki1.jpg/
http://img251.imageshack.us/f/ksiazki2.jpg/ |
|
|
|
 |
jasgal
Uzytkownik

|
Wysłany: 2010-11-09, 13:32
|

|
|
| podziwiam kobiety,wyciągacie bardzo ciekawe wnioski ale przypominam Ci Patrycjo,że od zarania dziejów opluwano i nazywano wariatami autorów,którzy chocby trochę wychylili się ze swoją twórczością za przyjęte normy-pozdrawiam serdecznie |
twoje winy |
|
|
|
 |
PatrycjaBerlin
Staly bywalec forum

|
Wysłany: 2010-11-09, 13:45
|

|
|
Rozumiem Ja wiem, ze o wielu osobach, ktore mysla troche inaczej i chca isc swoja droga mowi sie WARIAT, SWIR, GLUPEK jednak nie zaprzeczysz, ze Pan Kosinski byl dosc oryginalnym osobnikiem Jego zycie, wszelkie dzialania, upodobania, milosc do kobiet, adrenaliny i emocji, wybujala wyobraznia i tajemniczosc sprawiaja, ze jest on dla mnie wlasnie takim 'wariatem' Nazywajac go tak nie mam na celu krytykowania jego tworczosci a jedynie ocene go jako czlowieka. I o to mi od poczatku chodzilo Jednak jest to ocena pozytywna. Bardzo lubie ciekawe osobowosci, bo takie tworza ciekawa literature |
|
|
|
 |
jasgal
Uzytkownik

|
Wysłany: 2010-11-09, 15:10
|

|
|
| Nie zgadzam się z tobą Patrycjo-oceniając ludzi na różnego rodzaju portalach krzywdzimy ich-po pierwsze nie jesteśmy obiektywni,po drugie do oceny potrzebujemy ogromnej ilości materiałów z różnych żródeł,po trzecie jaką mierę przyjąc do oceny.Jak łatwo skrzywdzic człowieka przyklejąc mu łatkę wariata,bardzo łatwo.Jeśli chodzi o jego twórczośc to oczywiście jednym się podoba innym nie-jest to normalne-pozdrawiam. |
twoje winy |
|
|
|
 |
Joker Adams
Moderator

|
Wysłany: 2010-11-09, 15:24
|

|
|
Jasgal, Twoj Avatar (Clan Star Adder) przypomina mi czasy, kiedy czytalem Battletech... |
_________________ The knight... |
|
|
|
 |
jasgal
Uzytkownik

|
Wysłany: 2010-11-09, 21:08
|

|
|
to znaczy,że się starzejemy niestety ale choć czasu nie da się oszukać to serce mi mówi,że ciągle jestem młody i mam naście lat-pozdrawiam
[ Dodano: 2010-11-09, 21:22 ]
troszkę odbiegliśmy od tematu,czuję żę troszkę z mojej winy ale mam taki pomysł-spróbujcie
moi drodzy zabrać się do niechcianych za młodych lat lektur szkolnych takich cieniutkich jak Latarnik,Antek czy Janko Muzykant-przeczytajcie to dorosłymi umysłami i porównajcie do wspomnień ze szkolnych lat-polecam,to jest nowe doświadczenie-po co szukać nowych książek,postarajmy się zrozumieć te niechciane ze szkolnej ławki,chcę wierzyć że spojrzycie innymi oczami na Prusa,Sienkiewicza,Reymonta,Mickiewicza z jego niechcianymi i pięknymi Dziadami,Słowackiego czy niezrozumianego i niedocenianego Norwida.Szukamy u innych czego u nas pod dostatkiem,wierzcie mi Polska Literatura nie ma się czego wstydzić-dla mnie jest najlepsza na świecie-to moje osobiste zdanie,nie nazywajcie mnie tylko wariatem.......pozdrawiam serdecznie forumowiczów |
twoje winy |
|
|
|
 |
PatrycjaBerlin
Staly bywalec forum

|
Wysłany: 2010-11-10, 01:31
|

|
|
| jasgal napisał/a: | | Nie zgadzam się z tobą Patrycjo-oceniając ludzi na różnego rodzaju portalach krzywdzimy ich-po pierwsze nie jesteśmy obiektywni,po drugie do oceny potrzebujemy ogromnej ilości materiałów z różnych żródeł,po trzecie jaką mierę przyjąc do oceny.Jak łatwo skrzywdzic człowieka przyklejąc mu łatkę wariata,bardzo łatwo.Jeśli chodzi o jego twórczośc to oczywiście jednym się podoba innym nie-jest to normalne-pozdrawiam. |
Chyba bym sie nie wypowiadala o nim tak konkretnie gdybym nic o nim nie wiedziala. W takim razie sama sobie poczytaj, polecam zaczac od biografii (moja ulubiona autorstwa James Park Sloan) a potem ksiazeczki po kolei Na Malowanym Ptaku swiat sie nie konczy.
A piszac, ze przyczepiam mu latke od raz widac, ze zupelnie nie orientujesz sie w sprawach o ktorych rozmawiamy czyli o zyciu i o tym jaki rzeczywiscie byl Kosinski Tak wiec jeszcze raz zachecam Cie do lektury 'ogromnej ilości materiałów z różnych żródeł' i wtedy mozesz wrocic do tego tematu i od nowa ze mna pogadac |
|
|
|
 |
bunnything
Dyskutant

|
Wysłany: 2010-11-10, 08:15
|

|
|
Ja ze swojej strony mogę polecić:
Buszujacy w zbożu -J.D. Salinger
Mistrz i Małgorzata-Bułhakowa
Rok 1984-G. Orwell
Zniewolony uwmysł-Cz. Miłosz
Umberto Eco (nie tylko Imię Róży)
Paulo Coelho-dosłownie wszystko |
_________________ Wenn das Leben dir eine Zitrone gibt, frag nach Salz und Tequila;p |
|
|
|
 |
jasgal
Uzytkownik

|
Wysłany: 2010-11-10, 08:18
|

|
|
Po pierwsze Patrycjo nie wiem czemu piszesz piszesz do mnie w formie "sama sobie przeczytaj"-nie jestem kobietą,po drugie nie oceniamy tutaj ludzi i ich zachowania a ich twórczośc pod postacią książęk.Jeśli chodzi o indywidualną ocenę autora to oczywiście obowiązuje dowolnośc interpretacji zachowań i ocen.Na długie wieczory proponuje Poskromienie złośnicy -każdy chyba wie kim jest autor.
kochamy ludzi za dobro,któreśmy im dali
a nienawidzimy za zło,któreśmy im wyrządzili
Lew Nikołajewicz Tołstoj
pozdrawiam ciepło |
twoje winy |
|
|
|
 |
PatrycjaBerlin
Staly bywalec forum

|
Wysłany: 2010-11-10, 13:11
|

|
|
Myslalam, ze jestes kobieta.. Nie wiem czemu
A napisalam, zebys sam sobie poczytal bo widze, ze krytykujesz mnie a w ogole nie masz pojewcia o temacie. To, ze Kosinski byl delikatnie mowiac 'oryginalnym osobnikiem' nie jest moim wymyslem.. Napisalam, ze przeczytalam o nim wiele ksiazek i stad to wiem. Chcialam Ci to uswiadomoc ale nie dociera nic do Ciebie.
Ale ok nie klocmy juz sie bo to bez sensu.
Od siebie poza tym co wkleilam wyzej w 2linkach moge polecic jeszcze ONO Terakowskiej i LOT NAD KUKULCZYM GNIAZDEM Kesey'a. |
|
|
|
 |
jasgal
Uzytkownik

|
Wysłany: 2010-11-13, 22:14
|

|
|
| widzę Patrycjo,że nie ma chętnych do polemizowania z tobą-masz ciekawy stosunek do Kosińskiego i oczywiście nic mi to tego-nie znam tak jego utworów jak Ty ale nie o to chodzi-ja jestem ogólnie ostrożny w ferowaniu wyroków i opinii o ludziach-jak bardzo łatwo skrzywdzić człowieka,nie ważne że nie żyje.Nie wiem może zostałem inaczej wychowany,mam inne priorytety -w sumie każdy człowiek jest inny ale idąc do meritum to bardzo miło się z tobą "rozmawia"-lubię inteligentne bialogłowy.Tak na koniec coś lekkiego i polskiego o powojennej Warszawie,proponuje autora trochę zapomnianego Leopolda Tyrmanda a książka nosi złowrogi tytuł :Zły-czyta się ją szybko i przyjemnie-pozdrawiam serdecznie |
twoje winy |
|
|
|
 |
|
|