forum.poloniaberlin.de
 Portal  Album FAQ  Szukaj Grupy Użytkownicy Firmy Tematy Kontakt   Rejestracja   Profil   Sprawdz wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

Kto się realizuje.

Autor Wiadomość
cyrylek 
Bardzo czesto tu bywa

Wysłany: 2006-08-12, 12:28   Kto się realizuje.

Cześc wszystkim forumowiczom??

Mam pytanko.

Czy realizujecie się w Berlinie w swoim zawodzie czy poprostu pracujecie aby żyć,jestem poprostu ciekawa ilu ludziom się udało robić to czego się wyuczyli w szkołach, na studiach a co robią teraz.

Fajnie by było gdyby was ten temat zainteresował.

Sorry za moje błędy, oddolnie i odgórnie.

Pozdrawiam serdecznie i czekam na posciki.

Bosch
Super Dyskutant

Wysłany: 2006-08-13, 15:50   

ja moge powiedzec, ze prawie tak.

Jestem zadowolony z pracy, jak rowniez z atmosfery ktora tam panuje. Mysle, ze w miedzynarodowych firmach jest troche luzniej, zabawniej, gdyz wielu pracownikow z innych krajow pochodzi, a przez to jest ciekawiej.

Ja skonczylem studia w PL, a tu sie dokladnie to przydaje, tak wiec OK. No i z pozwoleniem o prace swojego czasu to zaowocowalo. Tak wiec jest OK.

Mysle, ze wielu ludzom, ktorzy tutaj sa rowneiz im sie powiodlo.

cyrylek 
Bardzo czesto tu bywa

Wysłany: 2006-08-13, 18:19   

Dzięki Bosch,

może jeszcze sie ktoś podzieli.

Pozdrawiam serdecznie i cieepluutko.

ula 
Bardzo Aktywny

Wysłany: 2006-08-16, 16:57   

Jesli wykonywanie pracy w zawodzie, ktory sie studiowalo jest realizowaniem sie to owszem- realizuje sie w pelni.Znam wielu Polakow, ktorzy tez pracuja w swoich zawodach, pisza doktoraty, robia specjalizacje i ogolnie rozwijaja sie. Zasada jest jak wszedzie prosta- jak cos umiesz to i masz co sprzedac.

Agnieszka 
Super Dyskutant

Wysłany: 2006-08-16, 19:56   

ja poki co tutaj nie wykorzystuje swoich studiow i dyplomu, niestety. Po przyjezdzie do Berlina znalam tylko marne podstawy niemieckiego, pozniej zaszlam w ciaze, a teraz siedze z malym w domu co ma swoje plusy i minusy. Martwie sie czy kiedy bede chciala starac sie o prace, okolo 2008 r. kiedy to mlody pojdzie do przedszkola, ktos w ogole bedzie chcial mnie zatrudnic? :neutral: Macie jakies doswiadczenia w tym temacie? Udalo sie komus po tak dlugiej przerwie, nie pracuje od 2003 r., znalezc dobra prace? moze troche nie na temat, ale nie mialam gdzie sie podlaczyc z tym pytaniem.

ula 
Bardzo Aktywny

Wysłany: 2006-08-20, 14:59   

hej Agnieszka, nie wiem co studiowalas w Polsce. Pewne jest jednak to, ze musisz nauczyc sie dobrze niemieckiego, najlepiej tezznac angielski, aby znalezc dobra prace. W Berlinie jest duze bezrobocie i trzeba sie naprawde starac. Ja uwazam, ze nie trzeba tracic checi ani motywacji, tym bardziej ze do 2008 jest jeszcze troche czasu. Dla treningu mozesz powysylas swoje CV i zobaczyc czy jest jakis odzew, to niewiele kosztuje. pozdr :)

Agnieszka 
Super Dyskutant

Wysłany: 2006-08-20, 22:37   

angielski znam, niemiecki ciagle sie ucze, wiec chyba kiedys naucze sie dobrze :grin: a studiowalam miedzynarodowe stosunki ekonomiczne...natomiast doswiadczenie w pracy mam zupelnie z innej bajki, bo pracowalam w przemysle fonograficznym.

Ewa_30 
Staly bywalec forum

Wysłany: 2006-08-21, 21:20   

Ja mam Aga bardzo podobne doswiadczenia. Jak przyjechalam do Berlina nie znalam niemieckiego wcale, a potem ciaza, teraz malenstwo. Bardzo chce wrocic do zycia zawodowego. W Polsce pracowalam kilka lat, zrobilam doktorat, robilam nawet ciekawe rzeczy, no ale sie zakochalam :) . W mojej dziedzinie niestety (genetyka molekularna) taka przerwa w pracy to juz strasznie duzo. Cos tam teoretycznie dlubalam w tym czasie, ale nie wiem, czy to wystarczy.

Odpowiedz do tematu