| Autor |
Wiadomość |
cyrylek
Bardzo czesto tu bywa

|
Wysłany: 2006-08-12, 12:28 Kto się realizuje.
|

|
|
Cześc wszystkim forumowiczom??
Mam pytanko.
Czy realizujecie się w Berlinie w swoim zawodzie czy poprostu pracujecie aby żyć,jestem poprostu ciekawa ilu ludziom się udało robić to czego się wyuczyli w szkołach, na studiach a co robią teraz.
Fajnie by było gdyby was ten temat zainteresował.
Sorry za moje błędy, oddolnie i odgórnie.
Pozdrawiam serdecznie i czekam na posciki. |
|
|
|
 |
Bosch
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2006-08-13, 15:50
|

|
|
ja moge powiedzec, ze prawie tak.
Jestem zadowolony z pracy, jak rowniez z atmosfery ktora tam panuje. Mysle, ze w miedzynarodowych firmach jest troche luzniej, zabawniej, gdyz wielu pracownikow z innych krajow pochodzi, a przez to jest ciekawiej.
Ja skonczylem studia w PL, a tu sie dokladnie to przydaje, tak wiec OK. No i z pozwoleniem o prace swojego czasu to zaowocowalo. Tak wiec jest OK.
Mysle, ze wielu ludzom, ktorzy tutaj sa rowneiz im sie powiodlo. |
|
|
|
 |
cyrylek
Bardzo czesto tu bywa

|
Wysłany: 2006-08-13, 18:19
|

|
|
Dzięki Bosch,
może jeszcze sie ktoś podzieli.
Pozdrawiam serdecznie i cieepluutko. |
|
|
|
 |
ula
Bardzo Aktywny

|
Wysłany: 2006-08-16, 16:57
|

|
|
| Jesli wykonywanie pracy w zawodzie, ktory sie studiowalo jest realizowaniem sie to owszem- realizuje sie w pelni.Znam wielu Polakow, ktorzy tez pracuja w swoich zawodach, pisza doktoraty, robia specjalizacje i ogolnie rozwijaja sie. Zasada jest jak wszedzie prosta- jak cos umiesz to i masz co sprzedac. |
|
|
|
 |
Agnieszka
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2006-08-16, 19:56
|

|
|
ja poki co tutaj nie wykorzystuje swoich studiow i dyplomu, niestety. Po przyjezdzie do Berlina znalam tylko marne podstawy niemieckiego, pozniej zaszlam w ciaze, a teraz siedze z malym w domu co ma swoje plusy i minusy. Martwie sie czy kiedy bede chciala starac sie o prace, okolo 2008 r. kiedy to mlody pojdzie do przedszkola, ktos w ogole bedzie chcial mnie zatrudnic? Macie jakies doswiadczenia w tym temacie? Udalo sie komus po tak dlugiej przerwie, nie pracuje od 2003 r., znalezc dobra prace? moze troche nie na temat, ale nie mialam gdzie sie podlaczyc z tym pytaniem. |
|
|
|
 |
ula
Bardzo Aktywny

|
Wysłany: 2006-08-20, 14:59
|

|
|
hej Agnieszka, nie wiem co studiowalas w Polsce. Pewne jest jednak to, ze musisz nauczyc sie dobrze niemieckiego, najlepiej tezznac angielski, aby znalezc dobra prace. W Berlinie jest duze bezrobocie i trzeba sie naprawde starac. Ja uwazam, ze nie trzeba tracic checi ani motywacji, tym bardziej ze do 2008 jest jeszcze troche czasu. Dla treningu mozesz powysylas swoje CV i zobaczyc czy jest jakis odzew, to niewiele kosztuje. pozdr |
|
|
|
 |
Agnieszka
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2006-08-20, 22:37
|

|
|
angielski znam, niemiecki ciagle sie ucze, wiec chyba kiedys naucze sie dobrze a studiowalam miedzynarodowe stosunki ekonomiczne...natomiast doswiadczenie w pracy mam zupelnie z innej bajki, bo pracowalam w przemysle fonograficznym. |
|
|
|
 |
Ewa_30
Staly bywalec forum

|
Wysłany: 2006-08-21, 21:20
|

|
|
Ja mam Aga bardzo podobne doswiadczenia. Jak przyjechalam do Berlina nie znalam niemieckiego wcale, a potem ciaza, teraz malenstwo. Bardzo chce wrocic do zycia zawodowego. W Polsce pracowalam kilka lat, zrobilam doktorat, robilam nawet ciekawe rzeczy, no ale sie zakochalam . W mojej dziedzinie niestety (genetyka molekularna) taka przerwa w pracy to juz strasznie duzo. Cos tam teoretycznie dlubalam w tym czasie, ale nie wiem, czy to wystarczy. |
|
|
|
 |
|
|