|
| Autor |
Wiadomość |
madziaf5
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2010-03-01, 09:14 Kuchnia online :)
|

|
|
Witam serdecznie wszystkich "forumowiczów" mam propozycje nowego tematu(choć nie jestem pewna czy takiego już nie było). Chodzi o przpisy lub porady kulinarne. Jest przecież masa osób, które maja jakieś tajemnice "Babuni" jesli chodzi o kuchnie i może chcą się nimi podzielić z inymi. I nie muszą być to tylko kobietki przecież mężczyzni to super kucharze. A ja osobiście szukam jakiegoś dobrego przepisu z dodatkiem mango bo mam tylko na sorbet.
Pozdrawiam wszystkich lubiących zrobić coś z niczego |
|
|
|
 |
Zofija1
Dyskutant

|
Wysłany: 2010-03-01, 10:35
|

|
|
Pasta z mango
* - 2/3 opak. makaronu typu penne (rigatoni),
* - 1 pierś kurza (ok. 300g),
* - 1 zielona papryka,
* - 1 mango,
* - 1 cebula,
* - 2 ząbki czosnku,
* - 2-3 łyżeczki świeżego, posiekanego imbiru,
* - sól, biały pieprz,
* - 1 opak. (200 g) śmietany 22%,
* - oliwa,
* - zielona pietruszka,
* - sok z cytryny.
Sposób przygotowania
1. Pierś kury kroimy w kostkę (bok nie dłuższy niż 2 cm). Paprykę kroimy w cienkie podłużne plasterki, cebulę w cienkie krążki, mango w kostkę. Czosnek i imbir rozdrabniamy.2) makaron gotujemy tak jak zwykle.
2. Na patelnię z rozgrzaną oliwą wrzucamy mięso i obsmażamy ok. 10 min. ( tak długo, by było naprawdę usmażone). Zdejmujemy je na talerz, a na patelnię wrzucamy paprykę. Chwilę później cebulę i smażymy, aż składniki staną się szkliste. Dodajemy imbir i czosnek. Dokładamy mango, całość mieszamy i smażymy tak długo, aż mango się rozpadnie na patelni. Jeśli owoc jest dojrzały, proces ten nastąpi szybko.
3. Dodajemy po trochu śmietanę i mieszamy ze wszystkimi składnikami. Wkładamy usmażone wcześniej mięso. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny wg własnego uznania. Chwilę jeszcze podgrzewamy, aby wszystkie smaki zmieszały się ze sobą.
4. Dodajemy ugotowany w międzyczasie makaron. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki. |
|
|
|
 |
madziaf5
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2010-03-01, 11:38
|

|
|
Dzięki za przepis jak tylko zrobię to odpisze czy się udało |
|
|
|
 |
surrealistka22
Bardzo Aktywny

|
Wysłany: 2010-03-01, 12:16
|

|
|
mnie bardzo smakuje salatka z kurczakiem i mango:-D
1 mango pokrojone w około 1 cm. kostkę
1 dymka , drobno posiekana
1 papryczka chili , drobno posiekana
1 ugotowana (lub zgrillowana ) zimna pierś kurczaka
2 garście porwanej na kawałki rucoli (mała sałata rzymska)
duża garść posiekanej , świeżej kolendry
sok z 1/2 limonki ( sok z 1- 2 limonek)
1 łyżka oliwy z oliwek ( 1 łyżeczka oleju arachidowego + parę kropli oleju sezamowego)
Do miski wrzucić pokrojone mango , posiekaną dymkę , chili, sok z limonki i wymieszać. Odstawić na chwilę , by smaki się przegryzły.
W tym czasie pokroić kurczaka , porwać na kawałki rucolę(tudziez lodowa salate) i posiekać kolendrę . Wszystko dodać do mango ( zostawiając trochę kolendry do dekoracji) , polać oliwą , wymieszać .
Smacznego ! |
_________________ Spotykaja sie dwa Batmany: amerykanski i czeski. Amerykanski przedstawia sie:
- My name is Batman.
- A ja jestem Netoperek!:-) |
|
|
|
 |
madziaf5
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2010-03-01, 13:03
|

|
|
A czy papryczkę chili można czymś zastapić bo nie bardzo mogę jeść ostre potrawy |
|
|
|
 |
SoNja
Super Dyskutant Advocatus Diaboli

|
Wysłany: 2010-03-01, 13:11
|

|
|
| temat juz był aczkolwiek na SZYBKI OBIAD. |
_________________ Mamy prawo popełniać w życiu wiele błędów. Oprócz jednego: tego, który niszczy nas samych...
愛與被愛 |
|
|
|
 |
surrealistka22
Bardzo Aktywny

|
Wysłany: 2010-03-02, 14:50
|

|
|
| madziaf5 napisał/a: | A czy papryczkę chili można czymś zastapić bo nie bardzo mogę jeść ostre potrawy |
mysle, ze mozesz ja wogole wykluczyc , ja dodaje bo lubie ...mozesz uzyc czerwonej papryki tudziez pikantnej proszkowanej |
_________________ Spotykaja sie dwa Batmany: amerykanski i czeski. Amerykanski przedstawia sie:
- My name is Batman.
- A ja jestem Netoperek!:-) |
|
|
|
 |
Serduszko
Uzytkownik

|
Wysłany: 2010-03-02, 23:57
|

|
|
hej. Chce zrobić pieczen wołowa z warzywami. Jaka zamarynowac mieso? Zna ktos idealny przepis?
[ Dodano: 2010-03-03, 00:42 ]
aha, no i moze jeszcze jakis przepis na steki wolowe. Chodzi mi przede wszystkim o to zeby mieso samo w sobie bylo juz dobre, czyli chodzi znowu o marynate. I jeszcze jedno pytanie. Jak gotowac warzywa ( marchewke i groszek) zeby byly dobre. One maja chyba byc jakies slodko-slone, tak? a groszek konserwowy moze byc? kurde, ja to zielona z tego gotowania jestem |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
• phpBB & Przemo © 2000-2011 poloniaberlin.de • polskojezyczne forum dyskusyjne z Berlina |
|
|
|