|
| Autor |
Wiadomość |
alisa
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2004-06-02, 19:10 Lato ,lato......
|

|
|
Słuchajcie no ludziska!Niedługo lato ,wakacje ,czas urlopów.Proponuje by każdy z nas podzielił się swoimi doświadczeniami z przebytych urlopów.To znaczy coś na zasadzie "doradztwa" Co ,kto może polecić,ciekawe i piękne miejsca,hotele,campingi,wrażenia,krytyka,przestrogi itp.Obojętnie czy Polska czy zagranica.myślę że warto wymienić doświadczenia. |
|
|
|
 |
Agnieszka
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2004-06-03, 08:23
|

|
|
| Polecam Egipt, piekny.... ale nie latem, najlepiej wrzesien lub pozniej, bo dokladnie w samo lato jest koszmarny upal. Warto duzo pozwiedzac, bo i jest naprawde co zobaczyc. Odradzam - hotele 3 gwiazdkowe, poziom jest fatalny, my mielismy 4 gwiazdki i bylo super, bylismy w Hiltonie, ale ogladalismy te 3 gwiazdkowe i rozmawialismy z ludzmi, ktorzy tam mieszkali, wiec lepiej doplacic, ale miec dobre warunki. Odradzam tez wycieczki objazdowe autokarem, wstaje sie o 3 lub 4 rano i jedzie caly dzien w autobusie i co dzien w innym hotelu. Natomiast polecam taka wycieczke rejsem po Nilu, niezapomniane wrazenia. Uwaga na nienormalnych kierowcow autobusow oraz nie polecam kupowania parfum w perfumreiach poniewaz sa nietrwale mimo, iz przekonuja, ze sa to esencje prefum. Polecam rowniez nurkowanie:) Nie pic wody z kranu, nie jesc nabialu i czesto myc lapki:) |
|
|
|
 |
Bosch
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2004-06-03, 10:32
|

|
|
Wszystko sie zgadza z Egiptem, ja bylem w Hurgardzie. Ale aby nie dostac biegunki (wszyscy przez to przechodza) to nalezy nawet do mycia zebow uzywac mineralnej wody, jednak i tak np podczas plywania troche cos sie polknie. Rowniez polecam nurkowaie, nawet juz nie te z butlami a tylko w okolicach brzegu - 100 m , sa piekne widoki raf koralowych i tysiace rybek plywajacych obok czlowieka - super przezycie.
Natomiast co do upalow, ja bylem na przelomie lipiec-sierpien - jak w piekarnku 40 C , w nocy 29 C -
Zanim wyjdzie sie z wody na plaze to czlowiek jest juz suchy, nie potrzeba wcale recznika
A reszta jesli chodzi o metalnosc arabow to naciagaja, sa w pewnych momentach wredni i nachalni jesli mowa o sprzedazy w sklepach.
Polecam rowniez EGIPT |
_________________ Niemcy -Polska, droga 93
http://www.youtube.com/wa...layer_embedded# |
|
|
|
 |
Anetta
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2004-06-03, 11:46
|

|
|
A ja polecam Niemcy.... z moich najswiezszych przezyc..;)...SCHWARZWALD-Titisee....( jako nocleg )
40 km do Francji i przepieknego miasteczka Colmar ( F)....
40 km do Szwajcari i Schaffhausen z jednym najwiekszych wodospadow Europy
i przepiekny Rhein ktory ciagnie sie i ciagnie granica szwajcarska i francuska...
Zürich tuz pod nosem...;) Bodensee ze swoja piekna wyspa kwiatow Mainau ( D,CH )....
Stein am Rhein ( CH )... niesamowity...
no i oczywiscie sam Schwarzwald przepiekny.... majestatyczny... pelen wodospadow i zapierajacych dech widokow ....ah no i Alpy tuz pod nosem
Freiburg tez jest wart zobaczenia..... ma pyszne lody
A jak ktos juz wybierze sie na dluzszy urlop to polecam szwajcarska Riviere Logano
napstrykalam chyba z 300 zdjec ...ale warto bylo |
_________________ pozdrawiam
 |
|
|
|
 |
alisa
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2004-06-03, 18:38
|

|
|
Ja jako "Italofan" polecam Włochy.A wyjątkowo Toscane.Najpiękniejsze miejsca to:Florencja,Siena,Pisa,Carra i Lucca.Jeśli ktoś by się w tamte strony wybierał niech jako bazę wybierze miasteczko Lucca,to perełka architektoniczna,stąd około 1/2 godziny drogi do morza /kąpielisko Viareggio/ i godzina drogi by znaleźć się w górach/Abetone/.Pisa ,mówi sama za siebie ,Florencja także.Klimat jest nawet w zimie bardzo łagodny ,w listopadzie kwitną jeszcze pomarańcze na drzewach.Niestety drogo Hotele trzy gwiazdkowe są niezbyt dobrze wyposażone a też drogie.Ale można wynająć pokoje prywatnie w "Palazzo"z używalnością kuchni,osobne łazienki ,telefon,TV itp.Ogólnie drogo!!! Przepiękne ciuchy i buty!!!!! Zarcie wysmienite WSZEDZIE!!!! włoskie pieczywo i wyroby cukiernicze sa przepyszne.Kawa jak na moj gust lurowata i zawsze z mlekiem ./poza espresso po którym dostaje się zawału serca Natomiast wino /szczegolnie z regionu Toscany/ super,hyper,extra!!!Ludzie bardzo serdeczni ,otwarci,głośni ,Włoszki są prześliczne i bardzo eleganckie,nawet "babcie".Włosi,nie za bardzo /nie w moim typie/ niscy ,szczupli,za drobni jak na "chlopa"przystało.Uwaga na zmotoryzowanych,jeżdżą nie bardzo przestrzegając przepisów drogowych,po wąziutkich uliczkach pędzą jak na wyścigach.Zatrzęsienie rowerzystów i każdy ale to dosłownie każdy na ulicy trzyma w garści "handy"!!!! i głośno "rozmawia".W hotelach i pensjonatach "dziwne" gniazdka elektryczne,nie zawsze można przywiezioną suszarkę do włosów itp.w nią wepchnąć.Ogólnie Toscana jest bez zastrzeżeń!!! Gdyby ktoś sie w tym kierunku wybierał,niech się zgłosi ,dam mu namiary na dobre hotele i kwatery. |
|
|
|
 |
Marcin
Administrator

|
Wysłany: 2004-06-08, 23:00
|

|
|
Ja z kolei bardzo lubie Francje ,
ze wszystkich miejsc ktore odwiedzielem w Europie najbardziej mi sie tam podoba.
Kazdy region jest piekny ale polecam szczegolnie:
Prowansje (Aix-en-Provance,Orange, Avignon) jak rowniez cale
Côte d'azur (lazurowe wybrzeze) i miejscowosci takie jak Marsylia, Cassis czy Monaco.
Szczegolnie polecam jednak wszystkim:
Korsyke - cudowna wyspe lezaca na Morzu Srodziemnym (nalezaca "jeszcze" do Francji)
Nigdzie w calym obszarze srodziemnomorskim nie ma tak pieknych plaz rozlozonych w polkolistych zatokach, pelnych bialego piasku i przezroczystej wody, nigdzie tez nie ma takich nadmorskich pejzazy jak sa te, ktore rozciagaja sie na zachodnim wybrzezu Korsyki ,ale nie tylko,
Turystow przyciaga tutaj lagodny nawet w zimie klimat oraz jedne z najbardziej urozmaiconych krajobrazow Europy.
Korsyka to rowniez bardzo skalista wyspa wyrastajaca wprost z morza do wysokosci 2706 m npm szczytem Monte Cinto . Z tego własnie powodu wyspa obfituje w wiele drog o typowo gorskim, zeby nie powiedziec alpejskim, charakterze. Drogi sa naprawde bardzo krete a sam wyspa od lat uwazana jest rowniez za "mekke" motocyklistow.
Najlepszym okresem aby tam pojechac jest przelom maja i czerwca, miesiace wakacyjne, czyli szczyt sezonu sa rowniez ok , tylko trzeba liczyc sie z mnostwem turystow i naprawde wysokimi temperaturami.
Niemcow tam jest malo (Francuzi nie cierpia niemieckiego - przez co Niemcy nie moga sie dogadac i omijaja szerokim lukiem ten region ), czesciej spotyka sie tam Polakow, ale przewazaja Wlosi i Francuzi.
Najtaniej dostac sie tam samolotem (przeloty juz od 50 euro) , mozna rowniez promem z Livorno (Wlochy) do Bastii. Ogolnie polecam wybrac sie tam wlasnym samochodem lub wypozyczyc tam na miejscu bo jest tyle ciekawych miejsc do zwiedzania np. takie miejscowosci jak Calvi, Bonifacio, Ajaccio (miejsce urodzin Napoleona) a takze wiele innych miejsc a jest naprawde co ogladac.
Dodam jeszcze ze kuchnia korsykanska jest wpaniala, jak wszystko zreszta na tej wyspie
Ogolnie na wyspie jest troche drogo,ceny sa 2 razy takie jak w Niemczech ,ale pomimo wszystko sie oplaca ,bo wrazenia sa niesamowite.
Polecam wszystkim jako doskonale miejsce na urlop .
ps. W Niemczech podobnie jak Anetta najbardziej podoba mi sie w regionie Schwarzwaldu i nizej Ttisee , caly region wokol Freibuga -az do Colmar (F) z pieknymi winnicami i oczywiscie pieknymi widokami . Bardzo lagodny jest tam klimat (praktycznie nie ma tam zimy,temperatury ponizej zera i snieg to cos bardzo rzadkiego) |
|
|
|
 |
Anetta
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2004-06-21, 13:04 Japonia
|

|
|
Moj znajomy wlasnie wrocil z "wapadu" do Japonii "Kyoto" .... mysle ze to bardzo interesujace miejsce na urlop... tutaj pare jego zdjec z tego wypadu... http://itb.biologie.hu-be...an/dsc01775.jpg
te ceny ktore sfotografowane sa na zdjeciach trzeba podzielic na pol i uzyska sie cene w dolarach troche mnie te ceny zszokowaly...
co prawda uwielbiam takze owoce morza ale chyba jednak nie po japonsku |
 |
|
|
|
 |
Bosch
Super Dyskutant

|
|
|
|
 |
Marcin
Administrator

|
Wysłany: 2004-06-21, 17:47 Re: Japonia
|

|
|
| Anetta napisał/a: | te ceny ktore sfotografowane sa na zdjeciach trzeba podzielic na pol i uzyska sie cene w dolarach troche mnie te ceny zszokowaly...
? |
chyba przez 100 podzielic zamiast na pol , , 1 $ to okolo 110 JPY (Yen) |
|
|
|
 |
Anetta
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2004-06-21, 19:12
|

|
|
ups..... no tak a ja jak zwykle roztrzepana |
 |
|
|
|
 |
fotojan
Uzytkownik

|
Wysłany: 2004-06-25, 15:21
|

|
|
Witam,
TURCJA- nie ma nic wspolnego z Turkami mieszkajacymi w Niemczech. Ja bylem dwa tygodnie w Alanii (turecka riviera) , i bardzo sympatycznie wspominam ten urlop. Fantastyczni ludzie , do przesady goscinni , bardzo GRZECZNI i uprzejmi. Mowiacy chyba wszystkimi jezykami swiata. Wiekszosc bez problemow posluguje sie niemieckim, holenderskim , francuskim, rosyjskim i czesto polskim. Wszystko jest doskonale zorganizowane, turysta obojetnie z jakiego kraju , jest prawie "swieta krowa". Na wiele mozna sobie pozwolic, a przy tym jest (to moja opinia!) bajecznie tanio. Plaze czyste, przygotowane, woda bardziej niz ciepla. No moze troche za slona. Ale widoki , oraz wschody i zachody slonca pozostawily niezatarte wrazenia. O wszystko wypada i nalezy sie targowac. Np Niemcow "kroja" ile sie da, ale to Niemcy sa sami sobie winni. Wystarczy zrozumiec odrobine mentalnosc ludzi orientu i wszystko jasne. Ja nauczylem sie paru prostych pozdrowien po turecku i to potem bardzo ulatwialo nam zycie. Najczesciej dyskusje konczyly sie smiechem , poczestunkiem dobrej herbaty ADAczaj (rodzaj zielonej) i duza obnizka za obiad, usluge czy jakies zakupy. Jednej rzeczy trzeba nauczyc sie w krajach wschodu : CIERPLIWOSCI. Tym sie wygrywa. Po za tym takich dyskotek jak w Turcji, naprawde nie widzialem nigdzie na swiecie.Duzo tanich i ciekawych atrakcji na miejscu.
Splywy (rafting), safari czyli jazda zdezelowanymi jeep-ami po gorskich serpentynach i brodach (!), rejsy statkami po morzu i zatokach ( dopiero tam mozna powiedziec, ze pare godzin czlowiek byl naprawde wolny).Wszedzie bez problemu mozna kupic piwo Efez i niegazowana wode. Oczywiscie wszystko schlodzone.Jest to dosc istotne, bo bez piwa i wody czlowiek blyskawicznie sie odwadnia. (mezczyznom to nie grozi )
W razie pytan sluze chetnie pomoca.
Tyle z grubsza o Turcji. Dodam, ze znajomi namawiali mnie prawie cztery lata na urlop w Turcji. Wzbranialem sie , majc niestety przed oczami "naszych" niemieckich Turkow (Kurdow). Ps: Turcy to tez blondyni i blondynki.
HISZPANIA- podobnie jak w Turcji, ale bardzo komercyjna , nastawiona na wyciaganie pieniedzy od turysty.Duzo drozej. Raz bylem i wystarczy. Natomiast do Turcji jade przy pierwszej nadazajacej sie okazji.
Nie mniej bardzo ciekawa. Tydzien spedzony w Blanes (costa Brava)
Vacouver- czyli British Coloumbia. Zachodnie wybrzeze Kanady, na styku z granica USA. Misto zamieszkane glownie przez Chinczykow i Hindusow. Do tego garstka "bialych". Jesli kogos stac, to jest miejsce godne polecenia. Wiele atrakcji w samym miescie, bliskosc USA (wiza na granicy kosztuje 20 $, formalnosci 5min).
Dobry alkohol. Papierosy w cenie ponad 8 $ za paczke. Ja nie pale .Kanadyjska whisky dobra i tania. Wszyscy usmiechnieci i zadowoleni z zycia.Tradycyjnie Polacy i Rosjanie sa WSZEDZIE ! Dlatego tez czesto ratowala mnie znajomosc j.rosyjskiego. Nie potrafie podac kosztow utrzymania, bo bylem przez dwa miesiace u znajomego. Pierwszy miesiac latem i potem miesiac zima. W zimie Vacouver jest znane z niedalekiej miejscowosci Whisler. Tam jezdzaja narciarze z calego swiata. Ja na nartach niestety nie jezdze.
Miasto bardzo czyste i bezpieczne. Tez super nowoczesne. Tam sie czuje, ze wszystko jest tworzone z mysla o pojedynczym obywatelu i dla jego wygody. Przepiekne down town, czyli centrum z wysoka zabudowa. Widoki nie zapomniane. Jezyki urzedowe to na rowni: angielski i francuski. Czesto tez slychac chinski.
Rosja-mysle, ze niewielu zdecyduje sie na urlop w Rosji. Powiem tylko, ze tez jest bardzo ciekawie. Mowa tu o Kaliningradzie. Parokrotnie bylem pol turystycznie- pol handlowo. To kraj kontrastow. Od potwornej biedy, do skrajnego przepychu.
OK
Pozdrawiam
Jasiu. |
_________________ "eine Kamera zu tragen, ist wie eine Freikarte für das Unerwartete" |
|
|
|
 |
alisa
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2004-07-22, 21:02
|

|
|
Zwijam żagle i znikam nagle! Jutro z rańca wyruszam w dłuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuugą drogę.Kierunek południe Jak mi się bardzo spodoba to może się tam zakwateruje na stałe W każdym razie życzę Wam wszystkim słonecznego ,przyjemnego ,rozrywkowego urlopu i lata!!! Sobie też tego przy okazji życzę!Paaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa ! |
|
|
|
 |
Marcin
Administrator

|
Wysłany: 2004-07-22, 21:15
|

|
|
Dzieki Alisa, zycze Ci rowniez udanego i rozrywkowego urlopu .
Paaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa ! |
|
|
|
 |
Monika
Staly bywalec forum

|
Wysłany: 2004-07-22, 21:17
|

|
|
Zycze blekitu nieba...
M. |
|
|
|
 |
Kamila
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2004-07-22, 21:54
|

|
|
Alisa, wypoczywaj, baw się dobrze i wracaj szybko do nas
Ciaaaaaaaaaaaaaaao ! |
_________________ KochamFotografie |
|
|
|
 |
Anetta
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2004-07-23, 06:07
|

|
|
Alisa...szalej ,rozkoszuj sie , i uwazaj na siebie
Duzo dobrej zabawy ci zycze!! |
 |
|
|
|
 |
Agnieszka
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2004-07-23, 09:21
|

|
|
Alisa, odpoczywaj, opal sie i wroc cala |
|
|
|
 |
marzena
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2004-07-24, 23:41
|

|
|
Sloneczne pozdrowienia z wakacji przesyla Wasza ulubienica Marzena!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Jeszcze tydzien i wracam na stare smieci!!!!!!!!!! |
|
|
|
 |
marzena
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2004-08-03, 18:16
|

|
|
Witam!!!!!!!!!!!!!!!!
Wrocilam wypoczeta i gotowa!!!!!!!!!!!!!!!
sloneczne pozdrowionka od slonecznie opalonej poloniuszki Marzeny!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! |
|
|
|
 |
alisa
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2004-08-07, 10:02
|

|
|
HU HU & HALLO!!!
No to jestem znowu !Cieszycie się?! Urlop jak to urlop ,obojętnie ile trwa zawsze jest za krótki!Na pocieszenie zostaje wspaniała upalna pogoda ,która zapanowała(przynajmniej u mnie ).No to pakuje manatki i udaje się na plaże żeby się do reszty "dosmażyć".Pozdrowienia dla WSZYSTKICH!!!! |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
• phpBB & Przemo © 2000-2011 poloniaberlin.de • polskojezyczne forum dyskusyjne z Berlina |
|
|
|