forum.poloniaberlin.de
 Portal  Album FAQ  Szukaj Grupy Użytkownicy Firmy Tematy Kontakt   Rejestracja   Profil   Sprawdz wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

MEDIA MARKT - REKLAMA W TV

Autor Wiadomość
Bosch
Super Dyskutant

Wysłany: 2006-03-28, 21:43   MEDIA MARKT - REKLAMA W TV

Firma Media Markt nadala nowa reklame....

polak zlodzieja,

grupka polakow zagaduje ochroniarzy, wynosi towar, zdjela ochroniarza spodnie, ale zegarki zostawila...

po protescie polonii, firma Media Markt zdjela reklame. :!:

To beszczelnosc !!!,

wiecej polecam, kto nie widzial reklamy pod linkiem

http://ww6.tvp.pl/134,20060328321034.strona

lub TVP.PL wiadomosci 19:30, 28.III.2006

Media Markt powinna w glownych gazetach przeprosic polakow,bo jaki wyzerunek daje Polsce....

misia11 
Dyskutant
misia

Wysłany: 2006-03-28, 22:18   

czesc!

wlasnie jestem w polsce i widzialam na tvn ta reklame,przyznam jest mocna,

i troche boli dlaczego mimo wszystko polacy to zlodzieje

a pamietacie reklame atlasa ?my sie tez nieraz nabijalismy z niemiaszkow

chyba maja lepsze poczucie humoru...

:lol:

pozdrawiam

misia

mama 
Staly bywalec forum

Wysłany: 2006-03-28, 22:25   

misia11 napisał/a:
a pamietacie reklame atlasa ?my sie tez nieraz nabijalismy z niemiaszkow

chyba maja lepsze poczucie humoru...

:lol:

No wlasnie.

Widzialam reklame.

Jak na Polakow turystow dobrze mowia po niemiecku i dobrze ze wogole mowia.

Niemcy turysci w Polsce nic po polsku nie mowia.

Mi sie ona podoba./Sorka Pocher nie ma strapsow.Tak tylko wygladalo, a szkoda byloby smieszniej./

Trzeba umiec tez smiac sie z samego siebie,a nie tylko z innych.To wtedy taka reklama krzywdy nikomu nie robi.

MagicMoni 
Aktywny uzytkownik

Wysłany: 2006-03-28, 22:30   

Bosch w innym temacie jest moje zdanie na ten temat. A nie chcę się powtarzać.

Pozdrawiam i życzę spokojnej nocy.

mama 
Staly bywalec forum

Wysłany: 2006-03-28, 22:33   Re: MEDIA MARKT - REKLAMA W TV

Bosch napisał/a:
zdjela ochroniarza spodnie, ale zegarki zostawila...

No wlasnie ZDJELA a czemu zaraz myslisz ze ukradli ?!

W balona zrobili Niemcow i tyle, za co sie tu oburzac ?

Moze przestan myslec o sobie jako o "zlodzieju Polaku "? ;)

martini 
Uzytkownik

Wysłany: 2006-03-28, 22:42   

Bosch, ten temat juz istnieje (wczoraj zostal uworzony w innym dziale).

jak juz ktos skomentowal, robione byly juz przez Media Markt rowniez reklamy z udzialem innych narodowosci, i jakos nikt sie z tego powodu nie burzyl.

A teraz z zycia wziete. Sytuacja sprzed Saturna w Park Arkaden (oferta bardzo zblizona do mediamarktowej). Siedze przed wejsciem. W ktoryms momencie w Saturnie wlacza sie alarm - pojawia sie natychmiast ochroniarz i zgarnia trzech mlodych chlopakow. Sa to Polacy. Ochroniarz obszukuje ich, wyjmuje z ich kieszeni ukradzione SD cards lub memory sticks, nie jestem pewna. Oni ani me ani be. Pada slowo "Polizei", na ktore oni reaguja bladym strachem i mowia "nischt polizei". Wyrzucaja ich ze sklepu. Siadaja nieodpodal. Po chwili jeden z nich mowi do reszty "pojdziemy za pol godziny, zamienimy sie

kurtkami i i tak zajebiemy".

Sytuacja z zycia numer dwa. Ciocia mojego narzeczonego jest Polka i mieszka we Frankfurcie, jezdzi samochodem z niemiecka rejestracja. Jedzie na Swieta do Polski, parkuje na chwile przed hotelem w Zakopanym. Na chwile wchodzi do recepcji. Po 5 minutach nie ma juz samochodu i do domu wraca samolotem.

Sytuacja z zycia numer trzy. Kolezanka, Niemka, jedzie na zakupy do Polski, parkuje przed supermarketem. 20 minut pozniej samochodu nie ma.

Takich sytuacji moglabym opowiedziec jeszcze kilka. Pewna jestem, ze sporo osob mogloby opowiedziec kolejne. Potrafimy sie wlasnie jedynie oburzac, zamiast przyznac, ze prawda zwyczajnie w oczy kole.

A na koniec:

Bosch napisał/a:

To beszczelnosc !!!,

Media Markt powinna w glownych gazetach przeprosic polakow,bo jaki wyzerunek daje Polsce....

Bezczelnosc, nie beszczelnosc.

marta

Robert 
Bardzo czesto tu bywa

Wysłany: 2006-03-28, 23:27   

Bosch, ja tez uwazam ze to bezczelnosc!

Zdejmowac reklame, dlatego ze trafila do ludzi!? Rozboj w bialy dzien. Moim zdaniem MM powinno wywalic wszystkie inne i puszczac wylacznie ta jedna reklame. Po pierwsze - reklama spelni swoje zadnie: wszedzie bedzie sie mowilo o MM, a po drugie: moze reklama nauczy (bawiac) naszych rodakow nie krasc w sklepach. Przypomnijmy sobie Monachomachie Krasickiego. Dzisiaj to klasyk naszej literatury, a tez jest ostra krytyka pijanstwa. Jak to bylo z tymi nozcami i waleniem w stol? A prawda jest taka ze owszem - duzo ludzi, mlodych ludzi przyjezdza do Berlina i kradna (albo probuja krasc) gdzie sie da. Pewne siebie typki po osiemnascie lat, mocne w gebie (po polsku) i obrazajace wszystkich wokol za zaslona "i tak nikt nas nie rozumie". Pamietam jakis czas temu taka "wesola druzyne" w SBahnie. Niby rozmawiali miedzy soba (patrzyli sie na siebie) a faktycznie jarmarcznymi slowami obrazali wspolpasazerow. Nie zna jezyka, kradnie malo wartosciowe drobiazgi zeby nie miec problemow z policja, a dla podniesienia wlasnego ego zgrywa sie na wielkiego bonza. Zalosne ale prawdziwe. Zalosne, bo jeden z drugim mlodym wikiem za jakis czas wroci do domu, zapewne do domu rodzicow, do starej mebloscianki z wybita szyba, oberwanymi drzwiczkami od barku i bialymi sladami po starych zerwanych naklejkach, wysypie na lozko nakradzione duperele; wystawi je wszystkie na allegro, kolegom przy piwie i blancie opowie o tym jak to jumal adidasy w intersporcie i bedzie sie czul jak jednooki krol wsrod slepych. Oczywiscie nie uwazam ze bieda jest powodem do wstydu. Bycie zlodziejem jest. I prawda jest to ze lyzka dziegciu popsuje beczke miodu. Tacy ludzie po prostu psuja opinie. Datego uwazam ze powinno sie zamiast smiertelnego oburzenia glosno i dobitnie pietnowac takie zachowania. MM zrobil to jeszcze w wysmakowany sposob. Ja nie mialbym nic przeciwko wyswietlaniu przy wejsciu do MM zdjec (z imieniem i nazwiskiem, duza czcionka) ostatio zlapanych 10-15 "fachowcow", z flaga kraju (ladnie by sie wpasowalo w reklamy przed WM). "jedenastka z ...".

Czy czuje sie obrazony ta reklama? Nie. Zawsze place za to co wynosze ze sklepu. Walke ze stereotypami wygrywa sie likwidujac zachowania, ktore powoduja ich powstanie. Pietnujmy kradzieze, mowmy ochronie w sklepach gdy widzimy jak polacy kradna, odzywajmy sie po polsku, tak zeby nas uslyszeli i przestali czuc sie tak cholernie pewnie w tym swoim "pancerzu z jezyka polskiego". Ale nie obrazajmy sie na reklame, w ktorej to jest pokazane! To tak jakby zbic lustro, bo pokazuje ze przytyles.

W polsce MM reklamowala sie tagiem: "powinni tego zabronic". Pasuje jak ulal do tej sytuacji (powinni zabronic zablokowania tej reklamy).

serdecznie pozdrawiam

--

R.

Cytat:

To rodacy tworza swojemu kraju wizerunek, nie MM.[/b]

http://www.flickr.com/photos/ktz/

sloniu 
Poczatkujacy

Wysłany: 2006-03-29, 08:11   

Podpisuję się pod powyższym postem w 100%. Wygląda na to że reklama odniosła duży sukces.

Została wprawdzie usunięta z internetu ale w tv pokazywana jest dalej (co pewnie bardzo zmartwi autora postu i wszystkich obrażonych) :lol:

Ambasada Polski w Berlinie jak i inni "polonijni" działacze tylko się ośmieszają prostestując przeciwko tej reklamie (bardzo śmiesznej zresztą) ,powinni raczej wziąść się za ważniejsze rzeczy a nie zajmować się takimi głupotami.

MagicMoni 
Aktywny uzytkownik

Wysłany: 2006-03-29, 08:25   

Całe szczęście, że nie tylko ja mam takie radykalne poglądy. I nadal powtarzam, ta reklama była jak najbardziej na miejscu. Nic dodać, nic ująć.

Malgorzata 
Super Dyskutant

Wysłany: 2006-03-29, 08:49   

Ja rowniez podpisuje sie pod powyzszymi wypowiedziami,jest to smutne,ze sami Polacy tworza taki wizerunek naszemu krajowi,ale jest niestety prawda i nie ma co sie oburzac.Ja mam tez pare niemilych wspomnien zwiazynych z tym tematem,przykre,ale prawdziwe.

Takze nie jestem z tego dumna,ze nas tak przedstawiaja,bo wszyscy "normalni" musza ciezko pracowac na zmiany tego wizerunku i pozyskanie zaufania u tak podejrzliwych,jak Niemcy ludzi.Z jednej strony boli,a z drugiej.............??

baranek 
Dyskutant

Wysłany: 2006-03-29, 10:32   

Robert, lepiej bym tego nie ujal :)

No i ciesze sie, ze nie jestem sam w mojej zapoczatkowanej prawie 9 lat temu "misji" poprawiania polskiego wizerunku w DE. Z tym, ze jak widac, sporo jeszcze jest do zrobienia....

pozdrowionka z Heidelbergu

baranek

misia11 
Dyskutant
misia

Wysłany: 2006-03-30, 14:32   

do mamy-

Sorka Pocher nie ma strapsow.Tak tylko wygladalo, a szkoda byloby smieszniej./

a co co strapsy?

misia

Mallory30 
Bardzo czesto tu bywa

Wysłany: 2006-03-30, 20:38   

A ja jestem odmiennego zdania.

Chamstwo taka reklame wyprodukowac, chamstwo edytowac na caly kraj. Chamstwo jednak tez, ze Polacy tu przyjezdzaja na "Jume" (czyt. kradziez).

I co sadzicie, ze cokolwiek to da, ze niemiecka tv bedzie edytowac te reklame? Myslicie, ze taki przecietny Jumacz zna niemiecki? Ze bedzie siedzial tu w niemczech przed tv i czekal na reklame MM?! Nie! Oni nam robia tu tylko smrod i szybko znikaja a my musimy z tym zyc!!

Jesli widzicie przez reklame dobra droge do zmiany zachowan w/w to powinna byc ona emitowana wlasnie w Polsce, moze daloby niektorym do myslenia? Moze i tez tak nalezaloby zrobic. I na koniec puenta: "Brudy nalezy prac we wlasnym domu". Pranie ich w niemczech nic nie da a przysporzy polonii tylko wrogow!

Pozdrawiam

Mall!

Agnieszka 
Super Dyskutant

Wysłany: 2006-03-30, 20:53   

a ja mam mieszane uczucia, nie jestem smiertelnie oburzona, wlosow nie rwe, nie obrazam sie na MM. nie uwazam tego za obraze narodowa, ale generalnie jestem przeciwko stereotypom, a w tej reklamie takowy zostal zastosowany, wszyscy Polacy to zlodzieje, a ja zlodziejka nie jestem, moja rodzina do zlodziejow nie nalezy. A wszyscy Turcy bija swoje zony, swego czasu tutaj wlasnie na forum byla na ten temat dyskusja, wiekszosc sie pienila na tego kto napisal, ze Turcy (wszyscy) leja swoje zony, oburzali sie, ze przeciez nie wszyscy tacy sa ble ble ble, ze tak nie mozna uogolniac, a teraz przytakuja reklamie, ktora uswiadamia, ze wszyscy Polacy to zlodzieje. Troche bez sensu...

Nie lubie stosowania stereotypow, bo to dla mnie glupie i pozbawione szerszego spojrzenia na temat.

mama 
Staly bywalec forum

Wysłany: 2006-03-31, 00:38   

misia11 napisał/a:
do mamy-

Sorka Pocher nie ma strapsow.Tak tylko wygladalo, a szkoda byloby smieszniej./

a co co strapsy?

misia

Straps to takie paski, ktore sa polaczone pasem na biodrach i na koncu tych paskow(gumek) sa karabinki (straps), ktore przypina sie do ponczoch.

mama 
Staly bywalec forum

Wysłany: 2006-03-31, 00:56   

Mallory30 napisał/a:
I co sadzicie, ze cokolwiek to da, ze niemiecka tv bedzie edytowac te reklame? Mall!

Moze nie zapominajmy o tym, ze to jest reklama niemiecka zrobiona dla Niemcow.

Ma ich smieszyc,a akurat z tego moga sie posmiac.

Co by mieli nakrecic o Polakach ? Jak gotuja pierogi czy barszcz w MM ?

Wszystkie kraje zostaly pokazane stereotypowo.

Pewnie jakby Polacy krecili o Niemcach tez by to bylo stereotypowo, wiec....niepotrzebnie bierzecie tak powaznie to do siebie.

Agnieszka napisala:

"A wszyscy Turcy bija swoje zony, swego czasu tutaj wlasnie na forum byla na ten temat dyskusja, wiekszosc sie pienila na tego kto napisal, ze Turcy (wszyscy) leja swoje zony, oburzali sie, ze przeciez nie wszyscy tacy sa ble ble ble, ze tak nie mozna uogolniac"

Stereotyp o Turkach jest inny w Niemczech....napewno nie taki, ze sa znani z lania kobiet.

Agnieszka ta dyskusja przedstawila problem jaki miala kolezanka i zostal poddany pod dyskusje.

Chciala poznac nasze zdanie.

Tego nie mozna porownac z reklama.

Reklama sama w sobie nie stanowi problemu.

Kamila
Super Dyskutant

Wysłany: 2006-03-31, 08:40   

Agnieszka napisał/a:
A wszyscy Turcy bija swoje zony, swego czasu tutaj wlasnie na forum byla na ten temat dyskusja, wiekszosc sie pienila...

A gdzie jest ten temat, bo jestem ciekawa czy tez sie pienilam.

AmIgo 
Bardzo czesto tu bywa

Wysłany: 2006-03-31, 09:12   

Jakieś Sonderangebot-y z tego powodu? ale porobiło się, antymedialnie.

Agnieszka 
Super Dyskutant

Wysłany: 2006-03-31, 12:40   

Kama, nie pamietam kiedy to bylo, swego czasu, ale to rzeczywiscie tutaj niewazne, mama ma racje.

A co sadzicie o takim zachowaniu, jakies 2 tyg. temu bylam w sklepie, chwile rozmawialam z mezem po polsku przez tel. za mna szla grupa niemieckich nastolatkow, najwyrazniej uslyszeli w jakim jezku mowie, bo zaczeli na caly glos, po niemiecku mowic : to teraz zrobimy polskie zakupy i zaczeli wkladac rzeczy pod kurtki, do plecakow, szli tak za mna i glosno mowili o tym jak to Polacy wylacznie kradna. Wiem, ze duzo ludzi olaloby temat, ale ja jestem z tych, ktorym taka sytuacja sprawila dosc duza przykrosc, bo nic nigdy nie ukradalam, a te teksty byly skierowane wyraznie do mnie. I mysle, ze nie jestem pojedyncza jednostka, ktora taka sytuacja zaboli. Nie sadzicie, ze takie reklamy nie wnosza nic dobrego, a tylko poglebiaja takie zachowanie jak tej grupy malolatow? Wiem, ze nie wszyscy Niemcy tak sie zachowuja, ale tez nie wszyscy Polacy sa zlodziejami. Jeszcze raz napisze - nie czuje sie ta reklama obrazona czy cos w tym stylu, ale uwazam, ze jest bez sensu i nic dobrego nie wnosi, bo co niby promuje? Poza MM oczywiscie...

AmIgo 
Bardzo czesto tu bywa

Wysłany: 2006-03-31, 13:07   

Nietety w niektorych firmach taka sama opinia panuje, nieraz kazda "itrygancka" kradzierz niemca

przypisuje sie zaraz przybyszowi z za oder, nyse , to juz nalezy taraktowc w kategoriach spolecznych

jako "zbiorowa histerie", ciezką hard german corex failure "chorobe umysłową" , podobną do "kleptomanii",

która objawia się u niektórych osób ze potrafią czy jest to im potrzebne czy nie brać z półek sklepowych towary, lub inaczej mówiąc jak kolor jest "biały" a potwierdzi to 10 -ciu niemców to będzie to kolor

"black". W quatch , to niestety nie brakuje im talentu, pewnie nie jedno koryto rzek "chcieliby zawrócić", albo zalać wschód swoim wurstjadem.

Odpowiedz do tematu