forum.poloniaberlin.de
 Portal  Album FAQ  Szukaj Grupy Użytkownicy Firmy Tematy Kontakt   Rejestracja   Profil   Sprawdz wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

Nabijanie się z Polaków i ich histori (teraz Anglicy)

Autor Wiadomość
galy0 
Bardzo czesto tu bywa

Wysłany: 2011-12-24, 03:52   Nabijanie się z Polaków i ich histori (teraz Anglicy)

Oto jak Anglicy poogrywają sobie z nasza historią http://www.youtube.com/watch?v=53Q1y5EAN4E

irmencja666
Super Dyskutant

Wysłany: 2011-12-24, 10:15   

Jak będziecie się ciągle na takie rzeczy nadymać to wam w końcu żyłka jakaś pęknie :P

Maq 
Super Dyskutant
Antagonist

Wysłany: 2011-12-24, 21:23   

smieszne to bylo - wyluzujta poslady w koncu :P

galy0 
Bardzo czesto tu bywa

Wysłany: 2011-12-25, 07:20   

To ciebie śmieszy ?? można pośmiać się naszej historii,ale należy to zrobić z taktem (KMN) tu anglikom taktu w tym "żarcie" zabrakło.

Maq 
Super Dyskutant
Antagonist

Wysłany: 2011-12-25, 10:41   

Wiesz - to rozni kraje zach, od takiej Polski , ze Ci ludzie maja dystans i potrafia sie smiac m.in z siebie , a ze Polacy fochuja sie na jakakolwiek akcje ze strony jakichkolwiek sasiadow z zach. czy wsch. to nie nowosc. Przykro to stwierdzic , ale wiekszosc Polakow potrafi z kogos lub czegos smiac/wytykac bledy , ale jak ktos z nich sie smieje to foch , oburzenie itd. - to nie jest fair.

Wesolych

galy0 
Bardzo czesto tu bywa

Wysłany: 2011-12-25, 11:16   

Nie wiem czy Mag oglądasz polskie kabarety ale dwa bardzo często śmieją się z Polaków i naszej historii kabaret Limo,KMN według mnie pokazywanie nawet w skeczu Polaka pijaka kradnącego zegarki jest nie śmieszne.

Ps.Gdzieś 2 lata temu Polacy w Londynie pokazywali skecz jak nas Winston Churchill sprzedał w Jałcie i się rozpętała medialna burza przeciwko polakom,wiec nie pisz tak że wszyscy są fajni tylko Polacy się nie umieją bawić.

Pi0tr
Aktywny uzytkownik

Wysłany: 2012-01-11, 21:49   

Aaa...a propos limo. Strasznie mi sie podoba ten kawalek:
http://www.youtube.com/watch?v=mV_fEAtrlrI

37procent 
Super Dyskutant

Wysłany: 2012-01-12, 10:02   Re: Nabijanie się z Polaków i ich histori (teraz Anglicy)

galy0 napisał/a:
Oto jak Anglicy poogrywają sobie z nasza historią http://www.youtube.com/watch?v=53Q1y5EAN4E

swietne;)

Jack Daniels 
Super Dyskutant

Wysłany: 2012-01-12, 12:39   

..."ale to, ze odpowiada Hitlerowi
jego wlasnym Heil Hitler,
to juz jest do ku.wy nedzy
nie do wytlumaczenia."

Smieszni goscie (Polacy)
trwajacy na strazy swgo zacietrzewienia.
Nic przez to nie wnosze, ale nadymam sie w druga strone -
irmencja666 napisał/a:
Jak będziecie się ciągle na takie rzeczy nadymać to wam w końcu żyłka jakaś pęknie :P

:mrgreen:

ewcik_o 
Poczatkujacy

Wysłany: 2012-01-12, 19:14   "wyluzuj posladki", "bo nam peknie zylka od n

Znize sie do poziomu co poniektorych, ktorzy wypowiedzieli sie na powyzszy temat i napisze rownie prymitywnie jak wy...
AZ ZAL D*** SCISKA, JAK WIDZE WASZE KOMENTARZE...

Dla mnie wniosek tylko jeden!!!

Osoby, ktory kaza wyluzowac w niesmacznych i obrazliwych zartach dotyczacych Hitlera, SS, II wojny swiatowej i Polakow, najwyrazniej nie znaja naszej historii lub sa jeszcze zbyt niedojrzale, by zrozumiec nasze oburzenie w tej kwestii lub co najgorsza, sa po prostu nieczule na ludzkie cierpienie...

Proponuje najpierw zapoznac sie z historia dotyczaca II wojny swiatowej, zwiedzic chociaz jeden, ale za to najwiekszy, hitlerowski oboz zaglady w Brzezince (Oswiecim), a dopiero pozniej kazac rozluznic posladki i popuscic powietrze, co by nam zylki nie popekaly...

A jesli nie jestescie na tyle rozgarnieci, by poczytac na temat historii z tamtego okresu, to proponuje filmy: "Lista Schindlera", "Pianista" i "Chlopiec w pasiastej pizamie". Mam nadzieje, ze to wystarczy, byscie chociaz troszeczke zrozumieli, skad nasze oburzenie.

Masakra, ktorej glownym inicjatorem byl Hitler, przelala krew naszych przodkow - byc moze kogos z waszych rodzin!!!! W bestialski sposob mordowano wszystkich!!!! Noworodki, dzieci, mlodziez, kobiety, mezczyzn, ludzi starszych. Dla SS swinia miala wieksze prawa do zycia, niz nasi rodacy. Wiec wytlumaczcie nam drodzy, rozluznieni i potrafiacy sie z tego smiac i zartowac, jak to robicie??? Gdzie znajdujecie powody do zartow??? Bo ja ich niestety nie widze!!!

I wcale nie naleze do osob dretwych i nie potrafiacych smiac sie z samej siebie i swoich rodakow. Ale jest wielka roznica miedzy byciem inteligentym "cool", a prymitywnym "cool", ktory nie potrafi wyczuc sytuacji...

A swoja droga, kazdy kraj dzieli sie na rozne grupy spoleczne. W kazdym kraju sa zarowno tzw. dretwiaki, margines spoleczny, jak i ludzie luzni, inteligentni lub nad wymiar dyplomatyczni - takich grup mozna wymienic jeszcze setki, wiec nie uogolniajcie wszystkich Polakow, wrzucajac ich do jednego worka, z napisem "dretwosc". W ten sposob pokazujecie, jak stereotypowo myslicie i, ze tak naprawde najwyrazniej znacie malo prawdziwych Polakow. I byc moze staroswiecko to zabrzmi, ale "swego nie znacie, cudze chwalicie"... Wielu obcokrajowcow uwielbia Polske i Polakow, ale przeciez wszym zdaniem to dretwy kraj... Tylko szkoda, ze nie zauwazyliscie jeszcze, iz mlode, polskie pokolenie jest bardzo radosnym pokoleniem. Zgorzknialosc o ktorej mowicie, a ktora tak czesto mozna dostrzec w starszych pokoleniach, wziela sie wlasnie z historii, z faktu, ze zyc w Polsce godnie, to od wielu lat trudne zadanie, przez co czesto nie ma czasu, powodow i checi do smiechu.

Wiec nastepnym razem zanim zaczniecie oceniach "swoich" i zanim zaczniecie sie smiac z historii - dowiedzcie sie czegos wiecej na ich i jej temat!!!

Pi0tr
Aktywny uzytkownik

Wysłany: 2012-01-12, 20:39   

a w sumie to nie bede komentowal

irmencja666
Super Dyskutant

Wysłany: 2012-01-12, 20:47   

Cytat:
A jesli nie jestescie na tyle rozgarnieci, by poczytac na temat historii z tamtego okresu, to proponuje filmy: "Lista Schindlera", "Pianista" i "Chlopiec w pasiastej pizamie". Mam nadzieje, ze to wystarczy, byscie chociaz troszeczke zrozumieli, skad nasze oburzenie.

Uwielbiam "Pianistę", widziałam go dziesiątki razy i nadal nie rozumiem, skąd Twoje oburzenie :)
ewcik_o napisał/a:
Proponuje najpierw zapoznac sie z historia dotyczaca II wojny swiatowej, zwiedzic chociaz jeden, ale za to najwiekszy, hitlerowski oboz zaglady w Brzezince (Oswiecim), a dopiero pozniej kazac rozluznic posladki i popuscic powietrze, co by nam zylki nie popekaly...
O pośladkach nic nie pisałam,a tym bardziej o puszczaniu powietrza :) Myślę, że to oburzające, że podczas tak poważnej rozmowy myślisz tylko o pierdzeniu! :evil:

Maq 
Super Dyskutant
Antagonist

Wysłany: 2012-01-12, 21:23   Re: "wyluzuj posladki", "bo nam peknie zylka

ewcik_o napisał/a:
Znize sie do poziomu co poniektorych, ktorzy wypowiedzieli sie na powyzszy temat i napisze rownie prymitywnie jak wy...
AZ ZAL D*** SCISKA, JAK WIDZE WASZE KOMENTARZE...

Dla mnie wniosek tylko jeden!!!

Osoby, ktory kaza wyluzowac w niesmacznych i obrazliwych zartach dotyczacych Hitlera, SS, II wojny swiatowej i Polakow, najwyrazniej nie znaja naszej historii lub sa jeszcze zbyt niedojrzale, by zrozumiec nasze oburzenie w tej kwestii lub co najgorsza, sa po prostu nieczule na ludzkie cierpienie...

Masakra, ktorej glownym inicjatorem byl Hitler, przelala krew naszych przodkow - byc moze kogos z waszych rodzin!!!! W bestialski sposob mordowano wszystkich!!!! Noworodki, dzieci, mlodziez, kobiety, mezczyzn, ludzi starszych. Dla SS swinia miala wieksze prawa do zycia, niz nasi rodacy. Wiec wytlumaczcie nam drodzy, rozluznieni i potrafiacy sie z tego smiac i zartowac, jak to robicie??? Gdzie znajdujecie powody do zartow??? Bo ja ich niestety nie widze!!!

I wcale nie naleze do osob dretwych i nie potrafiacych smiac sie z samej siebie i swoich rodakow. Ale jest wielka roznica miedzy byciem inteligentym "cool", a prymitywnym "cool", ktory nie potrafi wyczuc sytuacji...

A swoja droga, kazdy kraj dzieli sie na rozne grupy spoleczne. W kazdym kraju sa zarowno tzw. dretwiaki, margines spoleczny, jak i ludzie luzni, inteligentni lub nad wymiar dyplomatyczni - takich grup mozna wymienic jeszcze setki, wiec nie uogolniajcie wszystkich Polakow, wrzucajac ich do jednego worka, z napisem "dretwosc". W ten sposob pokazujecie, jak stereotypowo myslicie i, ze tak naprawde najwyrazniej znacie malo prawdziwych Polakow. I byc moze staroswiecko to zabrzmi, ale "swego nie znacie, cudze chwalicie"... Wielu obcokrajowcow uwielbia Polske i Polakow, ale przeciez wszym zdaniem to dretwy kraj... Tylko szkoda, ze nie zauwazyliscie jeszcze, iz mlode, polskie pokolenie jest bardzo radosnym pokoleniem. Zgorzknialosc o ktorej mowicie, a ktora tak czesto mozna dostrzec w starszych pokoleniach, wziela sie wlasnie z historii, z faktu, ze zyc w Polsce godnie, to od wielu lat trudne zadanie, przez co czesto nie ma czasu, powodow i checi do smiechu.

Wiec nastepnym razem zanim zaczniecie oceniach "swoich" i zanim zaczniecie sie smiac z historii - dowiedzcie sie czegos wiecej na ich i jej temat!!!

dlugo myslalas nad tym wywodem ,czy poszlo Ci gladko jak Hitlerowi gadanie ?? :D

Jack Daniels 
Super Dyskutant

Wysłany: 2012-01-12, 21:30   

ewcik_o napisał/a:
i zanim zaczniecie sie smiac z historii - dowiedzcie sie czegos wiecej na ich i jej temat!!!

A jaka tam historie poruszono? Czy SSman lub Hitler to ta historia?
A to, ze klub polski, to obraza albo tez historia? :mrgreen:
Nie widze zwiazku z historia czy jaka postawa patriotyczna wobec filmu.

A Pianista czy Lista Szyndlera, te filmy traktuje jako dziela
kinematografii, do dokumentu im daleko nawet jesli sa oparte na faktach.
Nie udziwniajmy zycia, ono i tak jest dosc dziwne.

ewcik_o 
Poczatkujacy

Wysłany: 2012-01-12, 21:39   

Pi0tr napisał/a:
ewcik_o napisał/a:

Nie ma takiego związku. Rownie dobrze moznaby napisac, ze osoby, ktore jedza kolacje przy wiadomosciach sa nieczule, bo jak mozna jesc widzac takie tragedie. Albo jak mozna w ogole jesc skoro tyle dzieci w Afryce gloduje...no to jest jakies absurdalne rozumowanie. Albo powiedzialbym, ze nie rozumowanie, a emocjonowanie, bo to z rozumieniem nie ma wiele wspolnego.

Nie pisz o rozumowaniu, skoro nie potrafisz czytac ze zrozumieniem, a co za tym idzie, nie potrafisz zrozumiec mojego przeslania. Jesli ktos ma ochote smiac sie z tego typu kabaretow, to niech sie smieje, ale niech uszanuje fakt, iz jest to temat bardzo delikatny, a wrecz drazliwy i bolesny, wiec z szacunku dla osob, ktore zginely, zostaly skrzywdzone lub, ktore w tamtym okresie stracily bliskich, niech smiejace sie osoby oszczedza sobie komentarzy typu - rozluznijcie posladki i przestancie sie nadymac, bo wam popekaja zylki... Czy Twoim zdaniem osoba smiejaca sie z glodujacych dzieci w Afryce, bo, np. smiesznie wygladaja takie wyglodzone i mowiaca przy tym do Ciebie, wyluzuj posladki, bo Ci zylki popekaja, nie wzbudzilaby w Tobie zadnych negatywnych emocji, ktore chcialbys w danej chwili jej przekazac???

Pi0tr napisał/a:
ewcik_o napisał/a:

Ja mysle, ze dyskusja nie powinna dotyczyc tego, jak kto jest rozgarniety. Mysle ze zaskoczyloby cie to, jak wiele osob smiejacych sie z tych kabaretow, wie duzo wiecej od ciebie.

Niestey nie mam mozliwosci poznac wypowiadajacych sie osob osobiscie, wiec mam do dyspozycji jedyna forme przekazu ich inteligencji, jaka sa ich posty - a co za tym idzie, oceniam ich wlasnie po tym co pisza. Jesli wiec chcesz miec zal do kogos, ze mam o nich zdanie slabo rozgarnietych, miej zal tylko i wylacznie do nich samych, ze nie potrafia, w kazdej swej wypowiedzi pokazac sie z tej rozgarnietej strony. I moze faktycznie masz racje, ze zaskoczylyby mnie wiedza na temat II wojny swiatowej i hitlerowskiej masakry, ktora wtedy miala miejsce, jednak wtedy musialabym wysunac tylko jeden wniosek - ze sa nieziemsko nieczuli na cierpienie, jakie w latach 40 dotknelo naszych rodakow. Wiec uwierz mi, ze wolalabym, aby ich powyzsze wypowiedzi, wiazaly sie z ich blada wiedza na ten temat, a nie z ich znieczulica.

Pi0tr napisał/a:
Nastepnym razem zanim zaczniesz cos komentowac, to zaparz sobie jakichs ziolek na uspokojenie, wez gleboki oddech, policz do 10...

Wiesz Piotrze, spotkaj sie z kims kto przezyl oboz zaglady, kto stracil tam bliskich i kto kazdego dnia widzial smierc niewinnych ludzi, wlacz mu ten angielski kabaret, pozniej daj do przeczytania powyzsze komentarze typu "rozluznij posladki" lub "przestan sie nadymac, bo Ci zylka peknie" i wtedy tez powiedz do tej osoby "zaparz sobie ziolowa herbatke, wez gleboki oddech i policz do 10"...

Do jednego jednak musze sie przyznac Piotrze - nie napisalam we wczesniejszej wiadomosci, do kogo ja kieruje, wiec doskonale rozumiem Twoje oburzenie. Jako odbiorca, mogles to odniesc do siebie, ja mialam jednak na mysli irmencja666, Maq i 37procent. Wiec jesli w jakis sposob obrazilam Cie - to przepraszam.

irmencja666 napisał/a:
ewcik_o napisał/a:
O pośladkach nic nie pisałam,a tym bardziej o puszczaniu powietrza :) Myślę, że to oburzające, że podczas tak poważnej rozmowy myślisz tylko o pierdzeniu! :evil:

Juz rozumiem dlaczego galy0 odpuscila sobie dalsza rozmowe z wami na temat, ktory poruszyla...

Jack Daniels 
Super Dyskutant

Wysłany: 2012-01-12, 21:50   

Nic nie jest takie jakim być się wydaje. :roll:

Maq 
Super Dyskutant
Antagonist

Wysłany: 2012-01-12, 21:51   

chyba jednak ten wywod zostal szybciej napisany niz zajecie Czechoslowacji przez Niemcow :D

ewcik_o 
Poczatkujacy

Wysłany: 2012-01-12, 22:03   

Maq napisał/a:
dlugo myslalas nad tym wywodem ,czy poszlo Ci gladko jak Hitlerowi gadanie ??

Zaskocze Cie - poszlo mi to wyjatkowo gladko...

Jack Daniels napisał/a:
ewcik_o napisał/a:
i zanim zaczniecie sie smiac z historii - dowiedzcie sie czegos wiecej na ich i jej temat!!!

A jaka tam historie poruszono? Czy SSman lub Hitler to ta historia?
A to, ze klub polski, to obraza albo tez historia? :mrgreen:
Nie widze zwiazku z historia czy jaka postawa patriotyczna wobec filmu.

A Pianista czy Lista Szyndlera, te filmy traktuje jako dziela
kinematografii, do dokumentu im daleko nawet jesli sa oparte na faktach.
Nie udziwniajmy zycia, ono i tak jest dosc dziwne.

Czy wykorzystanie postaci historycznych, to nie nawiazanie do historii? Dla wiekszosci Polakow SS-man, czy Hitler kojarzy sie tylko z jednym - okresem II Wojny swiatowej, a ona jest przeciez historia...
Jesli mowa o filmach, ktore polecilam, to nie wiem czy nie doczytales, czy po prostu szukacie dziury w calym, aby na sile napisac jakakolwiek riposte, ale najpierw polecilam poczytanie o historii z okresu II wojny swiatowej lub zwiedzenie obozu zaglady. Filmy polecilam mniej rozgarnietym, dla ktorych ksiazki historyczne to zbyt ciezka lektura do przestudiowania. Dlaczego nie filmy dokumentalne, tylko jak to sam nazwales dziela, takie jak, m.in. "Lista Schindlera"? Bo w bardzo obrazowy sposob pokazuja koszmar, jaki mial w tamtym okresie miejsce.

Przyznam sie szczerze, ze temat, ktory zostal tutaj poruszony jest mi bardzo bliski, stad nadmiar emocji i chec wypowiedzenia sie na ten temat. Dlaczego nikt nie tworzy kabaretow, zartow czy kawalow na temat historii dotyczacych zamachu na World Trace Center, czy wojen w Iraku, Afganistanie czy Wietnamie, etc., etc... Dlaczego wiec pozwalamy, aby inni zartowali z wojny, w ktorej gineli nasi rodacy??? Dlaczego wiec uwazamy, ze powinnismy wyluzowac i tez sie z tego smiac??? Oto moje przeslanie, a jesli ktos wyciagnal z niego inne wnioski, to juz jego problem i najwyrazniej brak wyobrazni oraz racjonalneg rozumowania.

irmencja666
Super Dyskutant

Wysłany: 2012-01-12, 22:08   

ewcik_o napisał/a:
niech smiejace sie osoby oszczedza sobie komentarzy typu - rozluznijcie posladki
Do jasnej ciasnej, ja nic o pośladkach nie wspominałam!!! Żeś się uczepiła... Już prędzej miałam na myśli tę pulsującą żyłkę na skroni, co pulsuje, jak ktoś się nadyma!

I cały czas powtarzam: żeby nie zwariować, trzeba nabrać dystansu. A żeby nabrać dystansu do jakiejś konkretnej rzeczy, trzeba się nauczyć z niej śmiać. Koniec kropka. Nie szukajmy problemów tam, gdzie ich nie ma, bo życie dostarcza nam ich już wystarczająco dużo.

ewcik_o napisał/a:
Dlaczego nikt nie tworzy kabaretow, zartow czy kawalow na temat historii dotyczacych zamachu na World Trace Center, czy wojen w Iraku, Afganistanie czy Wietnamie, etc., etc...

A zdziwiłabyś się!

Polecam "Team America":

http://www.teamamerica.com/

Amerykanom się nie spodobał, ale reszcie świata tak :D

Jack Daniels 
Super Dyskutant

Wysłany: 2012-01-12, 22:25   

ewcik_o, trudno dyskutowac, chociazby rozmawiac
bo to wlasnie Ty sie nadymasz.

Odpowiedz do tematu