forum.poloniaberlin.de
 Portal  Album FAQ  Szukaj Grupy Użytkownicy Pliki Firmy  Tematy  Rejestracja   Profil   Sprawdz wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Nastawiene do obcokrajowcow w Niemczech i w Polsce
Autor Wiadomość
Teddy Bear 
Konto zawieszone

Wysłany: 2004-02-14, 16:48   Nastawiene do obcokrajowcow w Niemczech i w Polsce

Jakie jest wasze zdanie na temat "Nastawiene do Obcokrajowcow w Niemczech i Polsce" Mysle ze to ciekawy i kontrowersyjny temat, prosze o szczere wypowiedzi i refleksje.

marzena 
Moderator

Wysłany: 2004-02-15, 10:43   

I KTO O TO PYTA!!!?

Bosch 
Super Dyskutant

Wysłany: 2004-02-15, 13:00   Re: Nastawiene do obcokrajowcow w Niemczech i w Polsce

Teddy Bear napisał/a:
Jakie jest wasze zdanie na temat "Nastawiene do Obcokrajowcow w Niemczech i Polsce" Mysle ze to ciekawy i kontrowersyjny temat, prosze o szczere wypowiedzi i refleksje.

odpowiem krotko jesli chodzi o mnie.

Jak to nazwales "kontrowesyjny temat " dla mnie nie robi zadnego wrazenia.A juz napewno żadnej sensacji nie wzbudza. Zyjemy w czasach gdzie wszyscy maja prawo mieszkac gdzie im sie podoba, zależy wyłącznie to tylko od Nas samych.
:idea:

Teddy Bear 
Konto zawieszone

Wysłany: 2004-02-15, 13:49   

Tak Bosch, ladnie to ujoles ale chodzi mi raczej o osobiste doswiadczenia, jak powinno byc kazdy z nas wie, ale to odbiega czesto od rzeczywistosci. Niemcy maja w tej kwestji kiepska renome ale czy jest tak naprawde? Czy sa naprawde "Ausländerhasser" ? Jesli tak to czy my Polacy jestesmy lepsi ? :roll:

Anetta 
Super Dyskutant

Wysłany: 2004-02-15, 17:16   

Teddy Bear napisał/a:
... chodzi mi raczej o osobiste doswiadczenia, .... :roll:

Teddy Bear chetnie posluchamy najpierw jakie jest twoje zdanie na ten temat i jakie sa twoje osobiste doswiadczenia....napewno bardzo obfite..bo temat jest kontrowersyjny ;)

Teddy Bear 
Konto zawieszone

Wysłany: 2004-02-15, 18:16   

*Anetta

Cytat:
Teddy Bear chetnie posluchamy najpierw jakie jest twoje zdanie na ten temat i jakie sa twoje osobiste doswiadczenia....napewno bardzo obfite..bo temat jest kontrowersyjny

Przyznam ze jestem nieco rozczarowany brakiem zainteresowania tym tematem... Jasne ze latwiej sie rozmawia na temat fajnej ksiazki lub filmu jak o czyms takim jak "Ausländerhass" W temacie "nudne forum" ktos powiedzial ze jesli forum jest dla kogos nudne to nich sam cos zrobi aby bylo lepiej zamiast nazekac.

Podalem moim zdaniem ciekawy temat, ktory jak na to wyglada nikogo specjalnie nie interesuje. Jesli mam byc szczery spodziewalem sie takiej reakcj bo ten temat nie pasuje da charekteru tego forum. Chcecie znac moje zdanie na ten temat? Bardzo prosze. Ja jestem zdania ze my Polacy jestesmy bardziej wrogo nastawieni i mniej tolerancyjni do obcokrajowcow jak np. Niemcy, przypomnie tylko o problemie jaki swojego czasu stanowili Rumuni albo Rosjane w Polsce, w mysl zasady wszyscy sa rowni ale ...My jestesmy rowniejsi...Pozdrawiam.

Marcin 
Administrator

Wysłany: 2004-02-15, 18:48   

Tutaj ludzie sa przyjazniej nastawieni do cudzoziemcow bo obcuja z nimi na codzien od dosyc dawna.

W Polsce cudzoziemiec to do niedawna byla "nowosc" bo wczesniej tylko sporadycznie ktos u nas sie osiedlal na dluzej, ale powoli widac ze i to sie zmienia i ze Polacy zaczynaja sie do nich przyzwyczajac.

Cudzoziemcy zaczynaja postrzegac Polske jako kraj bardzo atrakcyjny do zamieszkania na stale, mowa tu o sportowcach i rowniez o zwyklych ludziach, ktorzy postrzegaja nas za bardzo mily i goscinny narod.

Mysle ze stosunek do cudzoziemcow w Polsce z czasem bedzie (staje sie powoli ) taki sam jak i tu w Niemczech, no i ludzie beda musieli (musza) sie do nich przyzwyczaic.

alisa 
Super Dyskutant

Wysłany: 2004-02-16, 11:17   

Na temat stosunku Polakow w Polsce do obcokrajowcow nie wypowiem sie ,bo poprostu nie mam o tym pojecia,zyje ponad 25 w Niemczech ,rzadko bywam w Polsce ,wiec nie jestem na biezaco w tej problematyce.Co do nastawienia Niemcow do innych nacji,jest roznie ,jest to temat "rzeka".Ciezko w kilku zdaniach o konkrety.Wszystko zalezy od spolecznosci obcej i "tubylcow",ich wzajemne podejscie ,na to sklada sie cala gama czynnikow.Ze swojej strony moge tylko dodac ze przez caly czas pobytu tutaj ,bardzo rzadko spotkalam sie z wrogoscia,chociaz takie momenty bywaly.Uwazam ze wszystko zalezy od faktu w jakim srodowisku sie przebywa,chociaz tego tez nie mozna generalizowac.Ogolnie jednak nie jest zle,zasymilowani obcokrajowcy nie maja powodow do skarg z powodu "Aussländerhass".

kasja 
Aktywny uzytkownik
.........

Wysłany: 2004-02-23, 18:33   

Marcin napisał/a:
Tutaj ludzie sa przyjazniej nastawieni do cudzoziemcow bo obcuja z nimi na codzien od dosyc dawna.

W Polsce cudzoziemiec to do niedawna byla "nowosc" bo wczesniej tylko sporadycznie ktos u nas sie osiedlal na dluzej, ale powoli widac ze i to sie zmienia i ze Polacy zaczynaja sie do nich przyzwyczajac.

Cudzoziemcy zaczynaja postrzegac Polske jako kraj bardzo atrakcyjny do zamieszkania na stale, mowa tu o sportowcach i rowniez o zwyklych ludziach, ktorzy postrzegaja nas za bardzo mily i goscinny narod.

Mysle ze stosunek do cudzoziemcow w Polsce z czasem bedzie (staje sie powoli ) taki sam jak i tu w Niemczech, no i ludzie beda musieli (musza) sie do nich przyzwyczaic.
..to wciąż niczego nie tłumaczy..właśnie przez to w Polsce brak tolerancji, nie będę pisać z czym ten brak się wiąże w innych kwestiach, bo za dużo by to zajęło miejsca i czasu, aby wyłożyć wszystko tak, żeby nikogo nie uraziić..faktu braku tolerancji nie można tłumaczyć tym, ze cudzoziemiec jest "nowością"..zresztą brak tolerancji nie odnosiłby się jedynie do ludzi spoza kraju.. spotkałam się z wieloma pozytywnymi opiniami o kraju, o gościnności i niezwykłej otwartości..gościnność TAK, dalej nie wiem...cieszę się za nich, iż nie dane im byo doświadczyć ciemniejszych stron..zresztą ile ludzi, tyle postaw itd.. p.s. szkoda, że TEDDYBEAR czuje się smutny, bo nikt się nie zainteresował jego tematem..widocznie członkowie wolą inne kontrowersyjne tematy...;).

alisa 
Super Dyskutant

Wysłany: 2004-02-23, 20:23   

..to wciąż niczego nie tłumaczy..właśnie przez to w Polsce brak tolerancji, nie będę pisać z czym ten brak się wiąże w innych kwestiach, bo za dużo by to zajęło miejsca i czasu, aby wyłożyć wszystko tak, żeby nikogo nie uraziić..faktu braku tolerancji nie można tłumaczyć tym, ze cudzoziemiec jest "nowością"..

A dlaczego nie chcesz pisac z czym sie to wiaze? Mnie akurat to zagadnienie bardzo interesuje.Jesli nie chcesz sie zbytnio rozpisywac ,podaj przynajmniej to co uwazasz za najwazniejsze i decydujace.Nie musisz nikogo urazac ,pisz poprostu ze swojego punktu widzenia.Bede bardzo wdzieczna za informacje .Pozdrawiam .A

kasja 
Aktywny uzytkownik
.........

Wysłany: 2004-02-23, 20:57   

..wiesz, problem w tym, iż już kiedyś zdarzyło mi się napomknąć o pewnych, można powiedziec, odwiecznych cechach polskeigo charakteru..co zwłaszcza teraz przybiera na sile, ale i tak zawsze i odkąd pamiętam wisiało w powietrzu..zdarzyło mi się nawiązać do tej kwestii i wtedy poleciały na mnie gromy, okryto mnie zarzutami, jakobym była piewcą zachodu, tego co niemieckie..<?>.niekontynuując, podkreślam, iż zarówno wtedy jak i teraz załeżało<by> mi jedynie na trzeźwym ocenieniu faktów, rzeczy takimi, jakie są..nic więcej..mieszkając w Polsce, odechciewa sie wielu rzeczy..nie mówię too jedynie o kwestiach materialnych, ale również o wyżej wspomnianych kłopotach cudzoziemców, "odmieńców", indywidualistów, kolorowych itp w staraciach z ludżmi szarej codzienności..nie oznacza to też, że wszyscy są tacy; niestety jednak większość-mimo wszystko...cudze chwalicie, a swego nie znacie..

alisa 
Super Dyskutant

Wysłany: 2004-02-24, 10:32   

kasja napisał/a:
..wiesz, problem w tym, iż już kiedyś zdarzyło mi się napomknąć o pewnych, można powiedziec, odwiecznych cechach polskeigo charakteru..co zwłaszcza teraz przybiera na sile, ale i tak zawsze i odkąd pamiętam wisiało w powietrzu..zdarzyło mi się nawiązać do tej kwestii i wtedy poleciały na mnie gromy, okryto mnie zarzutami, jakobym była piewcą zachodu, tego co niemieckie..<?>.niekontynuując, podkreślam, iż zarówno wtedy jak i teraz załeżało<by> mi jedynie na trzeźwym ocenieniu faktów, rzeczy takimi, jakie są..nic więcej..mieszkając w Polsce, odechciewa sie wielu rzeczy..nie mówię too jedynie o kwestiach materialnych, ale również o wyżej wspomnianych kłopotach cudzoziemców, "odmieńców", indywidualistów, kolorowych itp w staraciach z ludżmi szarej codzienności..nie oznacza to też, że wszyscy są tacy; niestety jednak większość-mimo wszystko...cudze chwalicie, a swego nie znacie..

[

ojej;-) chyba sie nie zrozumialysmy.Mnie chodzi wlasnie o taka "niczym nie skazona" opinie.Kazdy ma prawo do wlasnego zdania,wlasna opinia jest zawsze subiektywna ,nie mozna dogodzic wszystkim i trzeba liczyc sie z tym ze inni nie beda tego akceptowac i maja wlasnie inne zdanie na ten sam temat.Chodzi mi wlasnie o "trzezwa" ocene faktow.Z Twojego punktu widzenia!Skoro masz konkretne zdanie na dany temat i uwazasz ze jest ono sluszne ,sprobuj bronic swoich racji.Wczesniej juz napisalam ze nie mam pojecia o nastrojach panujacych w Polsce,dlatego chcialabym uslyszec o tym od innych.Zachecam Cie mimo wszystko !

"Cudze chwalicie swego nie znacie" to powiedzenie troche na wyrost w/g mnie .By chwalic lub ganic ,nalezy najpierw doglebnie poznac obie strony ,te swoja i te cudza,wtedy dopiero mozna porownywac ,co lepsze co gorsze ale tez tylko ze swojego punktu widzenia.

Filipek 
Nowy

Wysłany: 2005-02-07, 14:44   Polacy w kraju nas nie lubią

Filipek napisał/a:
Starszy Pan napisał/a:
2. Wszyscy z ktorymi rozmawialem nie chca wierzyc ze polskosc przechodzi na dzieci mieszanych rodzin w nieskonczonosc. Uwazaja to za kompletny idiotyzm. Nie chca zeby Polacy za granica glosowali w polskich wyborach. Ktos kto moze nigdy nie byl w Polsce, nie mowi po polsku ale ma prawo do glosowania w polskich wyborach bo ma polskie obywatelstwo.

3. Uwazaja ze Polacy za granica powinni moc sie wyrzec polskiego obywatelstwa latwo. Nie chca uwierzyc w ilosc biurokratycznych przeszkod na drodze do zwolnienia sie z obywatelstwa polskiego.
Nie chcą wierzyć, bo są niedoinformowani. Te sprawy są wstydliwie przemilczane przez media, albo tendencyjnie przekręcane http://emigranci.blog.pl/ Nawet ci, co powinni wiedzieć z urzędu - nic nie wiedzą na te tematy. http://polityka.onet.pl/1...48,0,forum.html

http://obczyzna.blogspot....-choler-mj.html

http://www.salonniezalezn...topic.php?t=429

ula 
Bardzo Aktywny

Wysłany: 2005-02-07, 22:27   

uwazam, ze temat jest ciekawy, ale odpowiedzi znalezc nielatwo. To czego nie moge wybaczyc wiekszosci Polakow to antysemityzm, wstyd mi za antyzydowskie napisy na murach. Niemcy tez nie sa swieci, niby tutaj wolno ci zyc jak chcesz i z kim chcesz, ale bywam na imprezach w niemieckich rodzinach i nie uswiadczy sie tam nigdy Turka, najczesciej jestem jedyna cudzoziemka i czesto trakowana jako "ta ze wschodu"- przynajmniej dopoki sie nie odezwie:) zaznaczam, ze sa to spotkania w sferach uniwesyteckich, innych nie znam wiec sie nie wypowiadam.tyle osobistych obserwacji na ten temat. pozdrawiam

alisa 
Super Dyskutant

Wysłany: 2005-02-08, 09:41   

ula napisał/a:
uwazam, ze temat jest ciekawy, ale odpowiedzi znalezc nielatwo. To czego nie moge wybaczyc wiekszosci Polakow to antysemityzm, wstyd mi za antyzydowskie napisy na murach. Niemcy tez nie sa swieci, niby tutaj wolno ci zyc jak chcesz i z kim chcesz, ale bywam na imprezach w niemieckich rodzinach i nie uswiadczy sie tam nigdy Turka, najczesciej jestem jedyna cudzoziemka i czesto trakowana jako "ta ze wschodu"- przynajmniej dopoki sie nie odezwie:) zaznaczam, ze sa to spotkania w sferach uniwesyteckich, innych nie znam wiec sie nie wypowiadam.tyle osobistych obserwacji na ten temat. pozdrawiam

antysemityzm polski.............?czy napisy na murach sa tego dowodem?ten kto je wypisuje ,nie jest w stanie prawdopodownie nawet w przyblizeniu okreslic co to jest antysemityzm.Nie sadze zeby bazgranie po murach przez niedorostkow bylo przejawem polskie "antysemityzmu".

Turek jako uczestnik kulturalno-towarzyskich spotkan w gronie akademickim?Nie sadze by szukal on z wlasnej woli kontaktow z takim towarzystwem.Mowiac ogolnie,zdecydowana wiekszosc Turkow to ludzie wywodzacy sie z bardzo prostych srodowisk,przewaznie bez znajomosci jezyka,nie majacy potrzeby tej asymilacji.Turcy nawet ci/w znikomej liczbie/ktorzy sa absolwentami wyzszych uczelni z racji swoich tradycji i wymogow religijnych izoluja sie od "niewiernych".

ula 
Bardzo Aktywny

Wysłany: 2005-02-08, 22:16   

Nie moge sie z toba zgodzic Aliso. To nie jest tak, ze jesli ktos maluje na cmentarzu zydowskim w Krakowie- juden raus, to nie wie co robi ani przeciwko komu pisze.A taki napis widzialm dwa miesiace temu. Poza tym czytam duzo polskiej prasy i czesto jestem w Polsce i antysemityzm jest zjawiskiem powszechnym nawet wsrod mlodych ludzi.

Co do drugiego watku.Niemcy sa przekonani o wyzszosci wlasnej kultury i zdobyczy cywilizacyjnych i szczegolnie czesto prezentuja to wobec ludzi z Europy Wschodniej - widzialam i slyszalam na wlasne uszy wielokrotnie, nie nastawia mnie to do tej zarozumialej nacji zbyt pozytywnie.Ale rada na to jedna, nie miec samemu kompleksow i zabierac glos jak sie ma cos do powiedzenia.pozdrawiam

Filipek 
Nowy

Wysłany: 2005-02-08, 23:27   gorszy z was lepszy jest niż dobry cudzoziemiec

ula napisał/a:
uwazam, ze temat jest ciekawy, ale odpowiedzi znalezc nielatwo. To czego nie moge wybaczyc wiekszosci Polakow to antysemityzm, wstyd mi za antyzydowskie napisy na murach.
"Mickiewicz nauczał rodaków: "Jesteście wśród cudzoziemców jako apostołowie

wśród bałwochwalców." "Nie wszyscy jesteście równie dobrzy, ale gorszy z was

lepszy jest niż dobry cudzoziemiec." "Nie wy macie uczyć się cywilizacji od

cudzoziemców, ale macie uczyć ich prawdziwej cywilizacji chrześcijańskiej." I

tak dalej, i tym podobne brednie.

2) To zostało wydrukowane w roku 1832, świeżo po klęsce Powstania Listopadowego,

kiedy na emigracji znalazła się tłumnie elita tego powstania. Z tej elity nie

zaprotestował nikt. Nie znalazł się nikt, kto by nazwał autora mianem, na jakie

zasługiwał: mianem durnia i szkodnika.

Nie ma nic z ducha polskiego w tym mesjanizmie, ocieka on katolickim

cierpiętnictwem. "Kościół cierpi, gdy nie cierpi" - ten dowcip oddaje istotę

rzeczy. Porażonym klęską wrześniową Polakom przypomniał o tym specjalnym

orędziem z dnia 30 IX 1939 roku Pius XII: "łzy dla chrześcijanina mają swą

nadnaturalną wartość i słodycz."

Typ Polaka o znacznie osłabionej dynamice dążeń życiowych

Z surowego materiału biologicznego, jakim jest każdy osobnik rodzący się i

dojrzewający w środowisku polskim, system treści tradycyjnych kształtuje typ

Polaka o znacznie osłabionej dynamice dążeń życiowych. jakiż to jest typ

psychiczny? Użyłem dlań gdzie indziej nazwy: "indywidualizm wegetacyjny".

Środowisko polskie w niezmiernie prawidłowy sposób hoduje psychikę człowieka,

dla której określenie "indywidualizm wegetacyjny" najbardziej jest odpowiednie.

www.toporzel.gower.pl/teksty/droga.html#Rozdz_III3

Черты поляков

Поляки. Какие они?

http://voter.land.ru/view.php?pl=17529

http://forum.gazeta.pl/fo...7621&a=11071274

ula 
Bardzo Aktywny

Wysłany: 2005-02-10, 11:54   

taaaa falipek, mesjanizm to byl niezy odjazd. Ale co im sie dziwic, zyli daleko od kraju ( a dla pisarza to prawie jak smierc), ojczyzna wzywala do powinnosci i jedynie w sferze idei probowali sie odnalezc. szkody jakie to magiczne myslenie o Polsce Chrystusie narodow widzimy na przykladze partii Liga Patologicznych Rodzin, jak ktos to trafnie nazwal gdzies na jakims polskim forum, pozdr

Filipek 
Nowy

Wysłany: 2005-04-22, 01:14   Rzeź niewiniątek na forum Polonia GW

Filipek napisał/a:
Marek napisał/a:
O ktore Forum Polonia Ci chodzi bo jest ich kilka ??

:? :? :?
http://forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=44

No to już od dziś nie ma czego szukać na forum Polonii GW :mrgreen:

Nastał nowy cenzor i tnie wszystko bez żenady

Zaczął cichcem podcinać pościki w wątku Co jest ważne dla Polonii?

Następnie zbłaźnił się prywatnym straszeniem grafiti
Cytat:
to dostalem od delphinee

Autor: grafiti

Data: 21.04.2005 19:59

--------------------------------------------------------------------------------

Od: "delphine@va.pl" delphine@va.pl

Data: 2005-04-21 19:23

Do: grafiti@gazeta.pl

CC: forum.abuse@gazeta.pl

Temat: Naruszenie netykiety forum

rozwiń nagłówek

Witam,

Informuję Cię, że notorycznie naruszasz Netykietę na forum POLONIA.

czyli to:

* Nie spamuj - nie zamieszczaj tej samej informacji w wielu miejscach.

* Nie publikuj wątków niezgodnych z tematyką danego forum.

więcej szczegółowych informacji na temat netykiety znajdziesz tu:

forum.gazeta.pl/forum/1904849,62605,1617503.html

Proszę o poważne potraktowanie tej informacji, w przeciwnym razie będziemy

wyciągać konsekwencje.

Pozdrawiam,

Administrator forum POLONIA

p/w
delphinee ma paskudną reputację na innych forach

Rozwój duchowy

Założyciel forum: delphinee

http://forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=25670

PARAPSYCHOLOGIA

Założyciel forum: delphine2

http://forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=24691

Kamila 
Super Dyskutant

Wysłany: 2005-04-22, 08:28   

Ale oso chosi? I co my mamy z tym wspólnego? Mamy iść i walczyć o tamto forum? 8O

Odpowiedz do tematu