| Autor |
Wiadomość |
37procent
Super Dyskutant

|
|
|
|
 |
violetta
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2009-11-10, 09:53
|

|
|
ineteligecja swieci kaczka |
_________________ ZeBy Mi SiE ChCiAlO TaK jAk Mi SiE nIe ChCe
 |
|
|
|
 |
Nemo
Dyskutant

|
Wysłany: 2009-11-10, 11:55
|

|
|
W Polsce rozpoczęły się wydarzenia, które doprowadziły do upadku muru berlińskiego 9 listopada 1989 roku.
To tak dla przypomnienia, gdyby ktos zapomnial lub nie wiedzial...
"Dokładamy własną cegiełkę do mitu obalenia muru berlińskiego i jego znaczenia w historii nowoczesnej Europy. Moi drodzy, gdyby nie wspaniały zryw 10 milionów w "SOLIDARNOŚCI", gdyby nie Ojciec Święty Jan Paweł II nic by nie było. Nie byłoby zdradzieckich porozumień przy "okrągłym stole", Niemcy nie cieszyliby się ze zjednoczenia, nie byłoby w ogóle zjednoczenia Europy."
"Żeby dobrze zrozumieć to co dzisiaj dzieje się w Warszawie i w Berlinie, musimy na moment wrócić do przeszłości. Do pojałtańskiej Europy, z "żelazną kurtyną", z dwoma skrajnie różnymi obozami politycznymi i wrogimi blokami wojskowymi. Wtedy trudno było uwierzyć, że można zmienić ten porządek. Tym bardziej, że wcześniejsze próby rozluźnienia gorsetu tzw. realnego socjalizmu były krwawo tłumione. Nad wszystkim dominowała geopolityka. A jednak w Polsce w 1980 roku okazało się, że ludzkie pragnienie wolności jest silniejsze niż potężne armie i ludzki strach. Znaleźli się ludzie, którzy nie uwierzyli, że nic się nie da zrobić. Podjęli walkę o prawo do lepszego życia. Tak narodziła się "Solidarność"- pierwszy niezależny, legalny związek zawodowy w bloku wschodnim po II wojnie światowej. Jak pokazała historia, był to ów kamień, który ruszył lawinę.Ten pierwszy zryw wolności nie trwał jednak długo. W 1981 roku został stłumiony przez wprowadzenie stanu wojennego. Ale rozbudzonej nadziei nie dało się już wymazać." |
_________________ Wiem, ze nic nie wiem... |
|
|
|
 |
37procent
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2009-11-10, 11:59
|

|
|
...o tym wszyscy wiedza nemo, ale Nasz(nie moj )prezydent dodaje ,,My bylismy pierwsi...!,,-jak w przedszkolu, czy to jest takie ważne ?
Na gokach w niedziele to moze bylo i wazne:) |
_________________ Polsko niemieckie studio reklamy w Berlinie>>> www.grafik-input.com
 |
|
|
|
 |
Nemo
Dyskutant

|
Wysłany: 2009-11-10, 12:24
|

|
|
[quote="37procent"]...o tym wszyscy wiedza nemo, ale Nasz(nie moj )prezydent dodaje ,,My bylismy pierwsi...!,,-jak w przedszkolu, czy to jest takie ważne ?
Wyglada na to, ze dzieki upadkowi muru wszyscy sa teraz wolni. Wspaniale! |
|
|
|
 |
37procent
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2009-11-10, 12:29
|

|
|
Super co?!
Jestesmy wolni!
Europa ,swiat swietuje upadek muru jednoczesnie budujac za nasze pieniadze nowy np. w Maroko.
a Kaczynski i tak byl pierwszy:) |
_________________ Polsko niemieckie studio reklamy w Berlinie>>> www.grafik-input.com
 |
|
|
|
 |
irmencja666
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2009-11-10, 12:39
|

|
|
| Nemo napisał/a: |
Nie chodzi o to, jak się zaczęło, ale chodzi tu o ten konkretny przełom.
Dlaczego nikt nie zachwyca się tym, że kiedyś tam na ziemi zaczęły zachodzić różne reakcje chemiczne, skoro i tak wszyscy zwracają uwagę na moment pojawienia się człowieka? Bo chodzi o przełom, od którego można liczyć nową erę w historii świata, a nie Polski.
Waga tej daty jest relatywna. Dla Polski na pewno ważniejsza nasza. Ale dla świata (a nie możemy patrzeć tylko na siebie i na to, jak Polska cudownie uratowała świat, bo prawda nie jest taka różowa) ważniejsza jest data upadku muru. |
_________________ Come on and do the jailhouse rock with me! |
|
|
|
 |
Nemo
Dyskutant

|
Wysłany: 2009-11-10, 12:42
|

|
|
| Gdyby o tym nie zapominano, nie trzebaby bylo sie ciagle o to upominac. Amen |
|
|
|
 |
37procent
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2009-11-10, 12:44
|

|
|
| a kto sie upomina ?jeden czlowiek z rozdwojona jaznia - przynoszac jak zwykle posmiewisko na arenie miedzynarodowej.amen |
 |
|
|
|
 |
irmencja666
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2009-11-10, 13:05
|

|
|
| Nemo napisał/a: | | Gdyby o tym nie zapominano, nie trzebaby bylo sie ciagle o to upominac. Amen | A kto zapomniał? To, że się o tym nie mówi na okrągło nie znaczy, że się nie pamięta. Twoja matka Ci codziennie przypomina Twoją datę urodzin? Nie? No patrz, a pamięta! |
_________________ Come on and do the jailhouse rock with me! |
|
|
|
 |
Nemo
Dyskutant

|
Wysłany: 2009-11-10, 13:07
|

|
|
| irmencja666 napisał/a: | | Nemo napisał/a: |
Nie chodzi o to, jak się zaczęło, ale chodzi tu o ten konkretny przełom.
Dlaczego nikt nie zachwyca się tym, że kiedyś tam na ziemi zaczęły zachodzić różne reakcje chemiczne, skoro i tak wszyscy zwracają uwagę na moment pojawienia się człowieka? Bo chodzi o przełom, od którego można liczyć nową erę w historii świata, a nie Polski.
Waga tej daty jest relatywna. Dla Polski na pewno ważniejsza nasza. Ale dla świata (a nie możemy patrzeć tylko na siebie i na to, jak Polska cudownie uratowała świat, bo prawda nie jest taka różowa) ważniejsza jest data upadku muru. |
Mozna miec na to takie spojzenie bez wnikania. Na szczescie nasz specjalista od obalania murow zostal zaproszony by zainicjowac to symbolicznie jeszcze raz. Upadek byl nieunikniona konsekwencja owych reakcji chemicznych, o ktorych jak piszesz nie ma sensu mowic.
My im umozliwilismy wolnosc, a nie oni nam. Chyba to jest jasne. |
|
|
|
 |
lightblue
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2009-11-10, 13:17
|

|
|
| irmencja666 napisał/a: | | Nemo napisał/a: | | Gdyby o tym nie zapominano, nie trzebaby bylo sie ciagle o to upominac. Amen | A kto zapomniał? To, że się o tym nie mówi na okrągło nie znaczy, że się nie pamięta. Twoja matka Ci codziennie przypomina Twoją datę urodzin? Nie? No patrz, a pamięta! |
Przyklad calkiem sympatyczny, nawet powiedzialabym ciety,
tylko szkoda, ze niezbyt adekwatny do sytuacji. |
_________________ Błogosławieni Ci, którzy nie mając nic do powiedzenia, nie oblekają tego faktu w słowa.
Julian Tuwim |
|
|
|
 |
Vista81
Bardzo Aktywny

|
Wysłany: 2009-11-10, 13:24
|

|
|
.. z reszta |
|
|
|
 |
Jack Daniels
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2009-11-10, 13:37
|

|
|
| Vista81 napisał/a: | .. z reszta |
dokladnie z - reszta (reszta jest zawsze reszta)
[ Dodano: 2009-11-10, 13:37 ]
Nie ma sie o co czepiac.
I tak kazdy jest egoista. I slusznie. |
|
 |
Vista81
Bardzo Aktywny

|
Wysłany: 2009-11-10, 17:39
|

|
|
nie lubie go i tyle. pora na nowe wybory |
_________________ Iza |
|
|
|
 |
37procent
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2009-11-10, 18:19
|

|
|
w przyszlym roku porzegnamy tego pana.
Polska odetchnie z ulga. |
 |
|
|
|
 |
marzena
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2009-11-10, 19:50
|

|
|
SZKODA SLOW
NIE MOGE JUZ NA NIEGO NAWET PATRZEC A SLUCHAC.................... |
|
|
|
 |
antika83
Bardzo czesto tu bywa

|
Wysłany: 2009-11-10, 20:23
|

|
|
Przecież to tylko kaczka a kaczki nie posiadaja inteligencji |
|
|
|
 |
mariogozzi
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2009-11-10, 21:29
|

|
|
Pies słynie z wierności,
koń siłą się chwali,
kogut budzi gości,
co nad ranem spali.
Krówka mleko daje,
kwoczka jajka znosi,
kotek myszki łapie,
a świnka się prosi.
Kózka ciągle skacze
na drzewo pochyłe,
kurka pięknie gdacze,
a rak chodzi tyłem.
Tylko kaczor głupi,
od osła z miłości,
za dwa złote kupił,
cechy upartości.
I tak to kolego,
przysłowie powstaje,
jak z rodu kaczego,
osłem się zostaje. |
_________________ Jeśli a oznacza szczęście, to a=x+y+z, gdzie x - praca, y - rozrywki, z - umiejętność trzymania języka za zębami. |
|
|
|
 |
|
|