niemiecka naziemna telewizja cyfrowa - jak odbierać w polsce
| Autor |
Wiadomość |
Paks212
Nowy

|
Wysłany: 2008-08-10, 21:30 niemiecka naziemna telewizja cyfrowa - jak odbierać w polsce
|

|
|
| Mam pytanie - w jaki sposób mogę odbierać telewziję cyfrową mając zwykły telewizor nie wyposażony w dekoder dvb-t. Mieszkam w Szczecinie i jestem w zasięgu odbioru niemieckiej telewizji .Chciałbym ją oglądać ale nie wiem za bardzo co bym musiał zakupić i gdzie. Słyszałem, że dekoder można zakupić w większych sklepach w Niemczech. Ile kosztuje taki dekoder. Wybieram się do Niemiec często i bym go zakupił ale chcę się dowiedzieć co i jak by potem nie być rozczarowanym. Podobnież są dwa jakieś formaty MPEG2 i MPEG4 - jakim nadają w Mecklemburg-Vor. - bo to z tamtąd idzie sygnał ? |
|
|
|
 |
dello
Nowy

|
Wysłany: 2008-08-11, 10:56
|

|
|
Musisz kupic odbiornik DVB-T (DVB-T Receiver)
Kosztuje to w granicach 30-60 Euro i wiecej, zalezy od modelu. Do tego jakas dobra antena (zwykla) zeby odbierac sygnal. Jezeli odbiornik kupisz w Niemczech to napewno bedzie przystosowany do odbioru w formacie w ktorym jest nadawany.
Jestem ciekawy czy odbierzesz sygnal w Szczecinie bo slyszalem ze nawet w Berlinie nie wszedzie jest dobry zasieg i nie odbiera wszystkich kanalow choc nadajniki sa w Berlinie. W Szczecinie jesli bedzie zasieg to z odbiornikow umiejscowionych gdzies w MV. Gdyby odbiornik nie dzialal to zawsze mozesz go zwrocic w sklepie bez problemu. |
|
|
|
 |
Joker Adams
Moderator

|
Wysłany: 2008-08-11, 13:07
|

|
|
Ja w Reinickendorfie musze krecic dosc dlugo z antena, pewnie przez okna, ktore pokazuja na polnoc ... najgorzej z VOX, RTL i RTL2... jeszcze szukam za optymalna antena... najlepiej nie zaczynaj z pokojowa, tylko zalatw sobie dobra na zewnatrz. |
_________________ The knight... |
|
|
|
 |
Paks212
Nowy

|
Wysłany: 2008-08-18, 21:49
|

|
|
| dello napisał/a: | Musisz kupic odbiornik DVB-T (DVB-T Receiver)
Kosztuje to w granicach 30-60 Euro i wiecej, zalezy od modelu. Do tego jakas dobra antena (zwykla) zeby odbierac sygnal. Jezeli odbiornik kupisz w Niemczech to napewno bedzie przystosowany do odbioru w formacie w ktorym jest nadawany.
Jestem ciekawy czy odbierzesz sygnal w Szczecinie bo slyszalem ze nawet w Berlinie nie wszedzie jest dobry zasieg i nie odbiera wszystkich kanalow choc nadajniki sa w Berlinie. W Szczecinie jesli bedzie zasieg to z odbiornikow umiejscowionych gdzies w MV. Gdyby odbiornik nie dzialal to zawsze mozesz go zwrocic w sklepie bez problemu. |
Odbiera z MV - 8 stacji. Nie wiem jak jest z zasięgiem w całym Szczecinie. Ja mieszkam na prawobrzeżu a póki jeszcze niemiecka telewizja nadawała analogowo - po odpowiednim ustawieniu odbierała normalnie. Mój znajomy mieszka zaś na prawobrzeżu i spokojnie odbiera, ma telewizor wyposażony w dekoder DVB-T. Jeżeli miałbym problemy to chyba można zastosować wzmaniacz ale myślę, że to nie będzie konieczne.
Będę przejeżdzał koło Schwedt więc pewnie wpadnę. Chyba tam go kupię np. w Media Markt?
Co do dekodera - mam nadzieję, że nie będę go musiał zmieniać jak Polska przejdzie na cyfrowkę, chociaż do tego czasu pewnie dekoder już "polegnie śmiercią naturalną " |
|
|
|
 |
stawros7
Nowy

|
Wysłany: 2008-12-01, 13:15
|

|
|
I jak udało się? Mieszkam w centrum i też chciałbym odbierać programy z Niemiec. A jaka antena najlepsza?
Stawros |
|
|
|
 |
gumajan
Aktywny uzytkownik

|
Wysłany: 2011-05-08, 20:41
|

|
|
| Niemiecka telewizja cyfrowa nadaje programy w formacie MPEG 2, zas polska obecnie swoje programy probne w forma MPEG 4, zatem jeden dekoder nie zalatwia sprawy. Inna rzecz, ze sa one obecnie wyjatkowo tanie - cena zaczyna sie od 20 euro. Interesujacy moze byc Stick USB, przy pomocy ktorego mozna telewizje odbierac w laptopie lub komputerze - cena tez ok 20 euro. |
|
|
|
 |
polokim
Nowy

|
Wysłany: 2011-05-09, 23:18
|

|
|
Szkoda, że administratorzy usunęli mojego poprzedniego posta.
Co do standardu telewizji cyfrowej to w Niemczech jest MPEG2 a w Polsce MPEG4. Oznacza to, że dekoder przygotowany do odbioru telewizji w Polsce będzie też odbierał telewizje niemiecką.
Niestety dekoder MPEG2 przygotowany na rynek niemiecki nie będzie działał prawidłowo z Polskim sygnałem. |
|
|
|
 |
polokim
Nowy

|
Wysłany: 2011-05-09, 23:23
|

|
|
| Jeżeli poszukujecie taniego dekodera do odbioru telewizji niemieckiej to może OPTICUM FT6p. Jest to tani odbiornik z funkcją nagrywania. Ma Polskie menu. |
|
|
|
 |
|
|