forum.poloniaberlin.de
 Portal  Album FAQ  Szukaj Grupy Użytkownicy Firmy Tematy Kontakt   Rejestracja   Profil   Sprawdz wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

niemiecka naziemna telewizja cyfrowa - jak odbierać w polsce

Autor Wiadomość
Paks212 
Nowy

Wysłany: 2008-08-10, 21:30   niemiecka naziemna telewizja cyfrowa - jak odbierać w polsce

Mam pytanie - w jaki sposób mogę odbierać telewziję cyfrową mając zwykły telewizor nie wyposażony w dekoder dvb-t. Mieszkam w Szczecinie i jestem w zasięgu odbioru niemieckiej telewizji .Chciałbym ją oglądać ale nie wiem za bardzo co bym musiał zakupić i gdzie. Słyszałem, że dekoder można zakupić w większych sklepach w Niemczech. Ile kosztuje taki dekoder. Wybieram się do Niemiec często i bym go zakupił ale chcę się dowiedzieć co i jak by potem nie być rozczarowanym. Podobnież są dwa jakieś formaty MPEG2 i MPEG4 - jakim nadają w Mecklemburg-Vor. - bo to z tamtąd idzie sygnał ?

dello 
Nowy

Wysłany: 2008-08-11, 10:56   

Musisz kupic odbiornik DVB-T (DVB-T Receiver)
Kosztuje to w granicach 30-60 Euro i wiecej, zalezy od modelu. Do tego jakas dobra antena (zwykla) zeby odbierac sygnal. Jezeli odbiornik kupisz w Niemczech to napewno bedzie przystosowany do odbioru w formacie w ktorym jest nadawany.
Jestem ciekawy czy odbierzesz sygnal w Szczecinie bo slyszalem ze nawet w Berlinie nie wszedzie jest dobry zasieg i nie odbiera wszystkich kanalow choc nadajniki sa w Berlinie. W Szczecinie jesli bedzie zasieg to z odbiornikow umiejscowionych gdzies w MV. Gdyby odbiornik nie dzialal to zawsze mozesz go zwrocic w sklepie bez problemu.

Joker Adams 
Moderator

Wysłany: 2008-08-11, 13:07   

Ja w Reinickendorfie musze krecic dosc dlugo z antena, pewnie przez okna, ktore pokazuja na polnoc :???: ... najgorzej z VOX, RTL i RTL2... jeszcze szukam za optymalna antena... najlepiej nie zaczynaj z pokojowa, tylko zalatw sobie dobra na zewnatrz.

Paks212 
Nowy

Wysłany: 2008-08-18, 21:49   

dello napisał/a:
Musisz kupic odbiornik DVB-T (DVB-T Receiver)
Kosztuje to w granicach 30-60 Euro i wiecej, zalezy od modelu. Do tego jakas dobra antena (zwykla) zeby odbierac sygnal. Jezeli odbiornik kupisz w Niemczech to napewno bedzie przystosowany do odbioru w formacie w ktorym jest nadawany.
Jestem ciekawy czy odbierzesz sygnal w Szczecinie bo slyszalem ze nawet w Berlinie nie wszedzie jest dobry zasieg i nie odbiera wszystkich kanalow choc nadajniki sa w Berlinie. W Szczecinie jesli bedzie zasieg to z odbiornikow umiejscowionych gdzies w MV. Gdyby odbiornik nie dzialal to zawsze mozesz go zwrocic w sklepie bez problemu.

Odbiera z MV - 8 stacji. Nie wiem jak jest z zasięgiem w całym Szczecinie. Ja mieszkam na prawobrzeżu a póki jeszcze niemiecka telewizja nadawała analogowo - po odpowiednim ustawieniu odbierała normalnie. Mój znajomy mieszka zaś na prawobrzeżu i spokojnie odbiera, ma telewizor wyposażony w dekoder DVB-T. Jeżeli miałbym problemy to chyba można zastosować wzmaniacz ale myślę, że to nie będzie konieczne.
Będę przejeżdzał koło Schwedt więc pewnie wpadnę. Chyba tam go kupię np. w Media Markt?
Co do dekodera - mam nadzieję, że nie będę go musiał zmieniać jak Polska przejdzie na cyfrowkę, chociaż do tego czasu pewnie dekoder już "polegnie śmiercią naturalną :-) "

stawros7 
Nowy

Wysłany: 2008-12-01, 13:15   

I jak udało się? Mieszkam w centrum i też chciałbym odbierać programy z Niemiec. A jaka antena najlepsza?

Stawros

gumajan 
Aktywny uzytkownik

Wysłany: 2011-05-08, 20:41   

Niemiecka telewizja cyfrowa nadaje programy w formacie MPEG 2, zas polska obecnie swoje programy probne w forma MPEG 4, zatem jeden dekoder nie zalatwia sprawy. Inna rzecz, ze sa one obecnie wyjatkowo tanie - cena zaczyna sie od 20 euro. Interesujacy moze byc Stick USB, przy pomocy ktorego mozna telewizje odbierac w laptopie lub komputerze - cena tez ok 20 euro.

polokim
Nowy

Wysłany: 2011-05-09, 23:18   

Szkoda, że administratorzy usunęli mojego poprzedniego posta.

Co do standardu telewizji cyfrowej to w Niemczech jest MPEG2 a w Polsce MPEG4. Oznacza to, że dekoder przygotowany do odbioru telewizji w Polsce będzie też odbierał telewizje niemiecką.

Niestety dekoder MPEG2 przygotowany na rynek niemiecki nie będzie działał prawidłowo z Polskim sygnałem.

polokim
Nowy

Wysłany: 2011-05-09, 23:23   

Jeżeli poszukujecie taniego dekodera do odbioru telewizji niemieckiej to może OPTICUM FT6p. Jest to tani odbiornik z funkcją nagrywania. Ma Polskie menu.

Odpowiedz do tematu