forum.poloniaberlin.de
 Portal  Album FAQ  Szukaj Grupy Użytkownicy Firmy Tematy Kontakt   Rejestracja   Profil   Sprawdz wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

P o m o c d l a p o w o d z i a n

Autor Wiadomość
ka-mar 
Poczatkujacy

Wysłany: 2010-05-23, 10:24   P o m o c d l a p o w o d z i a n

Witam wszystkich polakow z berlina
Chcialbym w jakis niewielki sposob pomoc ludziom ktorych dotknela wielka tragedia.
Mozebysmy sie zorganizowali i wyslali dary dla najbardziej potrzebujacym.

Z mojej strony udostepnie auto dostawcze.....

Kobieta pracujaca 
Super Dyskutant

Wysłany: 2010-05-24, 00:02   

Bardzo pozyteczna inicjatywa! Gdyby ktos podjal sie zbierania rzeczy, sprawa ruszylaby z miejsca. A moze polski kosciol cos organizuje, wiecie cos o tym? Chetnie bym sie podzielila przedmiotami gospodarstwa domowego, posciela czy ubraniami.

klaudia2010 
Uzytkownik

Wysłany: 2010-05-24, 18:30   pomoc

Chetnie przylacze sie do akcji, dajcie znac prosze co i jak pozdrawiam

ka-mar 
Poczatkujacy

Wysłany: 2010-05-24, 18:38   

Moze ktos posiada jakis wolny garaz lub miejsce gdzie moznaby zorganizowac zbiorke rzeczy.Kosciol z tego co sie orietuje to nic takiego nie robi, Jutro mam rozmawiac z ksiedzem.
W sumie jesli byloby duze zainteresowanie to moglbym podstawic auto w umowione miejsce,np:( niedziela kolo kosciola )i sprawa zalatwiona bez garazy i lokali .

Ogulnie to brak zainteresowania moim postem NIESAMOWITE ZNIECZULICA .

klaudia2010 
Uzytkownik

Wysłany: 2010-05-24, 18:57   pomoc

Mysle, ze duzo osob wyjechalo do polski, duzo odpowiedzi bedzie od jutra, trzeba wierzyc w LUDZI!!!!!!!!!!!!!!!A w niedziele od rana mozesz ustawic sie autem na placu koscielnym i czekac na dary.Chetnie Ci pomoge przy zbiorce darow. Mysle, ze trzeba to troszke naglosnic , w polskich sklepach porozwieszac ogloszenia, ja moge napisac ogloszenie i wywiesic w polskim sklepie na Neukölln.Napisz mi prosze tresc ogloszenia na pryw.dobrze jak ogloszenia beda tej samej tresci czesc

bibi00 
Bardzo czesto tu bywa

Wysłany: 2010-05-24, 20:09   

ka-mar...ja myślę że to nie znieczulica. jest pewne wielu chętnych którzy podzielą się tym i owym.kwestia zrobienia pierwszego kroku, lub poszukanie tak zwanego wodziereja który zajmie się oragnizacją, powie co, gdzie i jak a rzeczy będzie mnóstwo.ja sama z chęcią dodam to i owo. pytanie tylko co jest najbardziej potrzebne i który rejon wymaga największego wsparcia

[ Dodano: 2010-05-24, 21:10 ]
tym bardziej, że spore grono osób z forum brało udział w podobnej akcji i zorganizowali wszystko świetnie

marzena mk
Uzytkownik

Wysłany: 2010-05-24, 20:12   

ja tez chetnie wspomoge powodzian tylko gdzie ta zbiorka :neutral:

bibi00 
Bardzo czesto tu bywa

Wysłany: 2010-05-24, 20:24   

ja mogę podzwonić, znależć placówkę dla której będziemy robić "paczuszkę" i tylko dajcie znać czy oby napewno.ka-mar;jesli dysponujesz autem, to znaczy że możemy jechać gdziekolwiek?
ja mogę rozwiesić też ogłoszenia,mam gdzie:)

Kingus 
Bardzo Aktywny

Wysłany: 2010-05-24, 21:15   

Ustalcie miejsce, konkretne. W zasadzie w każdej najmniejszej wsi nawet, która została zalana, jest sołtys czy inny wójt gminy, który koordynuje w jakiś sposób pomoc i wie, czego potrzeba w danym miejscu najwięcej, a czego ma w nadmiarze, bo już ktoś coś zadeklarował.. Wbrew pozorom cholernie ważne są szczegóły, bo może się okazać, że zbierzemy tonę żarcia długoterminowego, a ludzie potrzebują ręczników i ciuchów, albo odwrotnie. Oczywiście się dokładam, jak tylko będzie wiadomo kiedy i gdzie.

bibi00 
Bardzo czesto tu bywa

Wysłany: 2010-05-24, 21:40   

dla przykładu:

http://lublin.gazeta.pl/l..._im_pomoc_.html

Karolina_80 
Bardzo czesto tu bywa

Wysłany: 2010-05-24, 23:16   

Ze zbiorka nie bedzie problemu. Problem polega na transporcie bo to sa juz wieksze koszta i trasa w jedna strone to okolo 750km.
Ja pochodze z okolic Wilkowa a dokladnie z Kepy Choteckiej jest tam ciezko i bedzie przez najblizszych pare lat bo nic nie zostalo wszystko pod woda.

http://picasaweb.google.c...778/Powodz2010#
zdjecia z okolic Wilkowa

[ Dodano: 2010-05-25, 11:31 ]
Najbardziej sa potrzebne ochronne rzeczy takie jak rekawiczki gumowe, bumowe buty, maseczki ochronne i wszystkiego rodzaju srodki czyszczace i kosmetyki oraz chemia.
Wiadomosc od kierownika sztabu kryzysowego gminny Wilkow.

[ Dodano: 2010-05-25, 12:50 ]
ka-mar napisał/a:

Z mojej strony udostepnie auto dostawcze.....

Auto juz jest kierowca sie napewno znajdzie a co ze zbiorka od wczoraj temat nie ruszyl z miejsca.
Ja moge udostepnic pokoj na zbiorke rzeczy.

ka-mar 
Poczatkujacy

Wysłany: 2010-05-25, 15:37   

bibi00 napisał/a:
ja mogę podzwonić, znależć placówkę dla której będziemy robić "paczuszkę" i tylko dajcie znać czy oby napewno.ka-mar;jesli dysponujesz autem, to znaczy że możemy jechać gdziekolwiek?
ja mogę rozwiesić też ogłoszenia,mam gdzie:)

Tak jak napisalem dam auto z kierowca i pojade na swoj koszt.
Rozmawialem dzisiaj z pania z Urzedu Opieki Spolecznej w Slubicach woj Mazowieckie,
gdzie zostaly doszczetnie zalane 20 miejscowosci.Ludzie praktycznie potrzebuja wszystkiego gdzie opuscili swoje mieszkania z reklamowka w reku.

Najbardziej potrzebne są: środki czystości, środki dezynfekcyjne, wiadra, łopaty, rękawice gumowe, kalosze, peleryny, kurtki przeciwdeszczowe, ubrania robocze, odzież , koce, śpiwory, materace, miotły, ręczniki, pościel, worki na śmieci, pampersy, odżywki i środki pielęgnacyjne dla dzieci, żywność o przedłużonej trwałości (np. dżemy, konserwy, cukier, herbata, itp.),

Karolina_80 oferuje pomieszczenie to mysle ze mozemy zaczac zbierac. :grin:

Karolina_80 
Bardzo czesto tu bywa

Wysłany: 2010-05-25, 15:40   

Jestem do dyspozycji moge juz od jutra zbierac wszystko u siebie

ka-mar 
Poczatkujacy

Wysłany: 2010-05-25, 16:10   

klaudia2010 wyrazilas chec na zrobienie ogloszen mozna napisac w ogloszeniu ze w niedziele beda zbierane dary kolo kosciola od godziny 8.

Karolina_80 
Bardzo czesto tu bywa

Wysłany: 2010-05-25, 16:25   

Ja tez mieszkam kolo kosciola na Spandau jak tylko czas pozwoli bede w niedziele z wami

mariogozzi 
Super Dyskutant

Wysłany: 2010-05-25, 17:44   

ka-mar napisał/a:
Ogulnie to brak zainteresowania moim postem NIESAMOWITE ZNIECZULICA .

ludziska u nas b. niestaranne ...
a moze bys tak cos na OW wrzucil !!? :razz: :twisted:

Karolina_80 
Bardzo czesto tu bywa

Wysłany: 2010-05-25, 18:48   ???

Jest auto jest miejsce gdzie mozna zlozyc TYLKO NIE MA CO...

Joker Adams 
Moderator

Wysłany: 2010-05-25, 18:49   

Przykleilem temat. :wink:

Karolina_80 
Bardzo czesto tu bywa

Wysłany: 2010-05-25, 18:51   

Joker Adams napisał/a:
Przykleilem temat. :wink:

i to byl blad bo nikt go nie widzi trzeba szukac

Joker Adams 
Moderator

Wysłany: 2010-05-25, 18:57   

Spoko... masowa korespondencje tez wykonalem, zwracajac tym przynajmniej niektorym uwage na temat.

Odpowiedz do tematu