forum.poloniaberlin.de
 Portal  Album FAQ  Szukaj Grupy Użytkownicy Firmy Tematy Kontakt   Rejestracja   Profil   Sprawdz wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

Papiez...

Autor Wiadomość
baranek 
Dyskutant

Wysłany: 2005-04-20, 15:29   

alisa napisał/a:
z chwilą wybuchu II wojny Papa-Ratzi miał 12 lat.

Papa-Ratzi, dobre!! :mrgreen:

Agnieszka 
Super Dyskutant

Wysłany: 2005-04-20, 17:11   

mnie ten wybor nie poruszyl,w sumie to wybrali go chyba tylko na chwile, z uwagi na wiek i po to zeby kontynuowal polityke Jana Pawla II, mysle, ze cokolwiek w kosciele katolickim zmieni sie dopiero przy kolejnym papiezu, a teraz bedzie bez zmian i sensacji.

Niezapominajka 
Nowy

Wysłany: 2005-04-20, 17:45   Nowy Papiez

Moi drodzy jestem tez katoliczka , chodze do Koscola czasami ,gdy czuje wewnetrzna potrzebe porozmawiania z Bogiem i prawdziwego uczestniczenia we mszy swietej ( a nie jak to niektorzy "zaliczenia" kolejnej mszy niedzielnej) Nasz niezyjacy Papiez byl dla mnie autorytetem i szanowalam go za jego walke o pokoj na swiecie i za jego poswiecenie i wklad w pojednanie sie wszystkich religi na swiecie. Teraz wybrano Papieza ,ktory jest Niemcem , a wy juz macie do niego jakies uprzedzenia. Po pierwsze byl zaufanym i dobrym wspolpracownikiem Jana Pawla II , a po drugie jeszcze nie mial okazji pokazac jakim jest Papiezem.Moze Niemcom potrzebny jest ich wlasny Papiez ,aby umocnic ich bardziej w wierze , a tych co nie wierza przekonac w istnienie Boga..... Pozatym nie badzcie egoistami moze inni tez chca miec ze swojego kraju Papieza. Miej serce i patrz w serce

alisa 
Super Dyskutant

Wysłany: 2005-04-20, 18:52   

Kto ma uprzedzienia?Nikt jak do tej pory o Papie-Ratzim nie wyraził się krytycznie !Część nie ma wyrobionego zdania na ten temat ,a innym /tak ja mnie jest to obojętne/.Ja zacytowałam /Copy&Paste/ wypowiedzi prasy światowej.Krytyczne ...fakt ,ale dlaczego ktoś ma chwalić coś czego nie uważa za słuszne?I do tej krytyki wcale nie potrzeba najpierw iluś-tam letniego pontyfikatu żeby ocenić działalność papieża.Co do umacniania wiary i przekonywania niedowiarków o istnieniu boga ............byłoby tragedią i nieziemską hipokryzją gdyby owieczki nawracały się jedynie z tego powodu na katolicyzm bo ich ziomek papieżem został,bo wynikałoby że gdy ów papież z tego świata zejdzie ,mogą spokojnie wrócić do własnego "niedowiarstwa".

Kamila
Super Dyskutant

Wysłany: 2005-04-20, 19:11   

Jeszcze raz wszystkie posty przeczytałam i też nie widzę, żeby ktoś z nas był do nowego papieża uprzedzony...

Agnieszka 
Super Dyskutant

Wysłany: 2005-04-20, 19:45   

Niezapominajka ja tez nie widze zeby ktos sie czepial...mnie akurat powiewa z jakiego jest kraju papiez, nie widze roznicy...

Anetta 
Super Dyskutant

Wysłany: 2005-04-21, 12:07   

ale fakt ze nalezal do Hitler Jugend ... nie jest akurat budujacy....

Niezapominajka 
Nowy

Wysłany: 2005-04-25, 09:26   Papiez

Ok! Co do nowego Papieza przeczytalam te wypowiedzi i rzucilo mi sie " Papa-Razti" i dlatego pomyslalam ,ze to krytyczne nastawienie do nowego Papieza PRZEPRASZAM !!! Ale niestety od czasu jak na tronie Piotra zasiadl Papiez Polak ( co jest hipokryzja niestety) wiecej Polakow zaczelo chodzic do Kosciola , a czy teraz przestana jak Papiezem zostal Niemiec to poczekamy i zobaczymy. To niestety jest przykre i smutne ,ale taka jest prawda , a Kosciol i tak do tego sie nie przyzna. Pozdrawiam!!

Kamila
Super Dyskutant

Wysłany: 2005-04-25, 09:53   Re: Papiez

Niezapominajka napisał/a:
... Ale niestety od czasu jak na tronie Piotra zasiadl Papiez Polak ( co jest hipokryzja niestety) wiecej Polakow zaczelo chodzic do Kosciola , a czy teraz przestana jak Papiezem zostal Niemiec to poczekamy i zobaczymy. ...

Ja tak tego nie odbieram, może i więcej ludzi zaczęło chodzić, ale jedno jest pewne, większość ludzi przestała się wstydzić tego, że są Polakami, lub z tego powodu zaczeli być dumni. Bardzo często ludzie z róznych zakątków świata reagowali pozytywnie na to, że jestem z Polski. Bo ze sławnych Polaków znali tylko papieża i Wałęse. A to miłe gdy Polska kojarzy się innym z czymś pozytywnym niż tylko ze złodziejstwem i pijaństwem.

Teraz papieżem jest Niemiec, dla niektórych osób w Polsce to tragedia. Mnie osobiście jest obojętne kim jest nowy papież ważne jest tylko jaki jest/będzie.

Odpowiedz do tematu