| Autor |
Wiadomość |
baranek
Dyskutant

|
Wysłany: 2005-04-20, 15:29
|

|
|
| alisa napisał/a: | | z chwilą wybuchu II wojny Papa-Ratzi miał 12 lat. |
Papa-Ratzi, dobre!! |
_________________ baranek |
|
|
|
 |
Agnieszka
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2005-04-20, 17:11
|

|
|
| mnie ten wybor nie poruszyl,w sumie to wybrali go chyba tylko na chwile, z uwagi na wiek i po to zeby kontynuowal polityke Jana Pawla II, mysle, ze cokolwiek w kosciele katolickim zmieni sie dopiero przy kolejnym papiezu, a teraz bedzie bez zmian i sensacji. |
|
|
|
 |
Niezapominajka
Nowy

|
Wysłany: 2005-04-20, 17:45 Nowy Papiez
|

|
|
| Moi drodzy jestem tez katoliczka , chodze do Koscola czasami ,gdy czuje wewnetrzna potrzebe porozmawiania z Bogiem i prawdziwego uczestniczenia we mszy swietej ( a nie jak to niektorzy "zaliczenia" kolejnej mszy niedzielnej) Nasz niezyjacy Papiez byl dla mnie autorytetem i szanowalam go za jego walke o pokoj na swiecie i za jego poswiecenie i wklad w pojednanie sie wszystkich religi na swiecie. Teraz wybrano Papieza ,ktory jest Niemcem , a wy juz macie do niego jakies uprzedzenia. Po pierwsze byl zaufanym i dobrym wspolpracownikiem Jana Pawla II , a po drugie jeszcze nie mial okazji pokazac jakim jest Papiezem.Moze Niemcom potrzebny jest ich wlasny Papiez ,aby umocnic ich bardziej w wierze , a tych co nie wierza przekonac w istnienie Boga..... Pozatym nie badzcie egoistami moze inni tez chca miec ze swojego kraju Papieza. Miej serce i patrz w serce |
|
|
|
 |
alisa
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2005-04-20, 18:52
|

|
|
| Kto ma uprzedzienia?Nikt jak do tej pory o Papie-Ratzim nie wyraził się krytycznie !Część nie ma wyrobionego zdania na ten temat ,a innym /tak ja mnie jest to obojętne/.Ja zacytowałam /Copy&Paste/ wypowiedzi prasy światowej.Krytyczne ...fakt ,ale dlaczego ktoś ma chwalić coś czego nie uważa za słuszne?I do tej krytyki wcale nie potrzeba najpierw iluś-tam letniego pontyfikatu żeby ocenić działalność papieża.Co do umacniania wiary i przekonywania niedowiarków o istnieniu boga ............byłoby tragedią i nieziemską hipokryzją gdyby owieczki nawracały się jedynie z tego powodu na katolicyzm bo ich ziomek papieżem został,bo wynikałoby że gdy ów papież z tego świata zejdzie ,mogą spokojnie wrócić do własnego "niedowiarstwa". |
|
|
|
 |
Kamila
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2005-04-20, 19:11
|

|
|
| Jeszcze raz wszystkie posty przeczytałam i też nie widzę, żeby ktoś z nas był do nowego papieża uprzedzony... |
_________________ KochamFotografie |
|
|
|
 |
Agnieszka
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2005-04-20, 19:45
|

|
|
| Niezapominajka ja tez nie widze zeby ktos sie czepial...mnie akurat powiewa z jakiego jest kraju papiez, nie widze roznicy... |
|
|
|
 |
Anetta
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2005-04-21, 12:07
|

|
|
| ale fakt ze nalezal do Hitler Jugend ... nie jest akurat budujacy.... |
_________________ pozdrawiam
 |
|
|
|
 |
Niezapominajka
Nowy

|
Wysłany: 2005-04-25, 09:26 Papiez
|

|
|
| Ok! Co do nowego Papieza przeczytalam te wypowiedzi i rzucilo mi sie " Papa-Razti" i dlatego pomyslalam ,ze to krytyczne nastawienie do nowego Papieza PRZEPRASZAM !!! Ale niestety od czasu jak na tronie Piotra zasiadl Papiez Polak ( co jest hipokryzja niestety) wiecej Polakow zaczelo chodzic do Kosciola , a czy teraz przestana jak Papiezem zostal Niemiec to poczekamy i zobaczymy. To niestety jest przykre i smutne ,ale taka jest prawda , a Kosciol i tak do tego sie nie przyzna. Pozdrawiam!! |
|
|
|
 |
Kamila
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2005-04-25, 09:53 Re: Papiez
|

|
|
| Niezapominajka napisał/a: | | ... Ale niestety od czasu jak na tronie Piotra zasiadl Papiez Polak ( co jest hipokryzja niestety) wiecej Polakow zaczelo chodzic do Kosciola , a czy teraz przestana jak Papiezem zostal Niemiec to poczekamy i zobaczymy. ... |
Ja tak tego nie odbieram, może i więcej ludzi zaczęło chodzić, ale jedno jest pewne, większość ludzi przestała się wstydzić tego, że są Polakami, lub z tego powodu zaczeli być dumni. Bardzo często ludzie z róznych zakątków świata reagowali pozytywnie na to, że jestem z Polski. Bo ze sławnych Polaków znali tylko papieża i Wałęse. A to miłe gdy Polska kojarzy się innym z czymś pozytywnym niż tylko ze złodziejstwem i pijaństwem.
Teraz papieżem jest Niemiec, dla niektórych osób w Polsce to tragedia. Mnie osobiście jest obojętne kim jest nowy papież ważne jest tylko jaki jest/będzie. |
_________________ KochamFotografie |
|
|
|
 |
|
|