|
Papiez... |
| Autor |
Wiadomość |
Agnieszka
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2005-04-01, 23:12 Papiez...
|
|
|
| Czy Wam tez jest tak smutno...? |
|
|
|
 |
PEPSI MAX
Bardzo czesto tu bywa PETER GABRIEL

|
Wysłany: 2005-04-01, 23:38 Re: Papiez...
|
|
|
| Agnieszka napisał/a: | | Czy Wam tez jest tak smutno...? |
Nie. |
|
|
|
 |
Danka
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2005-04-02, 01:01 Papiez...
|
|
|
| Bardzo,bardzo jest mi smutno - lzy same plyna .Drugiego takiego Polaka chyba nie bedziemy mieli . |
|
|
|
 |
Jack Daniels
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2005-04-02, 12:22 [...]
|
|
|
| "Er ist Froh, seid Ihr es auch..." |
|
|
|
 |
Kamila
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2005-04-02, 15:02 Re: Papiez...
|
|
|
| Agnieszka napisał/a: | | Czy Wam tez jest tak smutno...? |
|
|
 |
Anetta
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2005-04-02, 17:20
|
|
|
| ...smutno... oj smutno... |
_________________ pozdrawiam
 |
|
|
|
 |
Dominika
Staly bywalec forum

|
Wysłany: 2005-04-02, 17:30 papiez...
|
|
|
oj pewnie ,ze smutno i to jak ............................................... |
|
|
|
 |
Agnieszka
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2005-04-02, 17:34
|
|
|
| a smunto mi nie dlatego, ze jestem zapalona katoliczka, bo kosciol raczej omijam, ale dlatego, ze cierpi wielki czlowiek, ktory potrafi sie wzniesc ponad podzialy i jednoczyc tylu ludzi, a do tego media robia z tego szopke... |
|
|
|
 |
alisa
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2005-04-02, 18:20
|
|
|
| Media po to są by robić rozgłos,w końcu trzeba czymś tłumy zająć.W wieku osiemdziesięciuparu lat śmierć jest niczym szczególnym u człowieka-śmiertelnika.A papież ,jest tylko /albo aż/ człowiekiem.Kościół katolicki trwa już 2000 lat więc 27-letni pontyfikat papieża-Polaka,nie wiele zmieni (to słowa księdza Tysznera) gdy jego zabraknie.Osobiście nie identyfikuje się z żadną religią i żadnym kościołem ,który uważam za instytucje,a jego przedstawicieli /nawet tych najwyższych rangą/ za urzędników kościelnych.Doceniam niewątpliwie zasługi papieża-Polaka na polu szerzenia pokoju na świecie(ale w końcu to jego misja),ale sama sobie wydałabym się zakłamaną ,gdybym powiedziała że jego zbliżająca się śmierć jest dla mnie czymś szczególnie smutnym ,tragicznym ,że rozpaczam z tego powodu.Dla mnie ,podobnie jak dla pozostałej reszty (chcący-niechcący) katolików fakt jego zejścia nic nie zmieni.Szczerze powiedziawszy bardziej poruszł mnie terrorystyczny zamach 11.września 2001 na WTC w Nowym Jorku i tragiczna śmierć tysięcy niewinnych ludzi ,niż choroba i ewentualna bliska śmierć papieża.jak wspomniałam ,doceniam jego starania i osiągnięcia ale widzę też trzeźwo i wyraźnie fatalne błędy ,zakłamanie ,bezwzględność kościoła katolickiego czyli jego przedstawicieli z papieżem jako głową tego kościoła. |
|
|
|
 |
marzena
Moderator

|
Wysłany: 2005-04-02, 18:55
|
|
|
""Co zmienił w Polakach , powiedzieć będzie można dopiero w przyszłości. Na pewno bez niego byłoby inaczej niż jest. Czy się to komu podoba, czy nie, Jan Paweł II współtworzy naszą historię.
To pierwszy papież, który nie skrywał przed wiernymi swojego ogromnego cierpienia. Udowodnił, że wiąże się ono z godnością. Jego cierpienie zjednoczyło świat. Nie tylko chrześcijan, ale również ludzi innych wyznań i niewierzących. Można to było wyraźnie odczuć we wszystkich wczorajszych opiniach na temat stanu zdrowia papieża" - pisze "Życie Warszawy"".
Tak wileu ludzi o nim tak pieknie mowi!!!! Az dech zapiera ile On zrobil dla ludzkosci i dla nas przedewszystkim dla nas Polakow!
Badzmy z nim w tych ostatnich chwilach i myslmy o Nim! |
|
|
|
 |
alisa
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2005-04-02, 19:24
|
|
|
| marzena napisał/a: |
Tak wileu ludzi o nim tak pieknie mowi!!!! Az dech zapiera ile On zrobil dla ludzkosci i dla nas przedewszystkim dla nas Polakow!
Badzmy z nim w tych ostatnich chwilach i myslmy o Nim! |
Piękne ,wzruszające słowa ...nic dodać nic ująć.Ale pozwólmy sobie na chwile retrospekcji,zastanowienia.Dlaczego teraz w obliczu nadchodzącej śmierci papieża wszyscy nagle stają się lepsi ,szlachetniejsi,znajdują czas na zastanowienie ,zadumę,smutek ?! I przedewszystkim, na jak długo bedą tacy ?Tydzień po śmierci papieża?dwa tygodnie? miesiąc? a może tylko jeden dzień?A co będzie jak papież wyzdrowieje? jak wróci do sił? jak będzie panował następnych X-lat?zapomną o swojej szlachetności? o dobroci? o naukach papieża o jego nawoływaniach do pokoju ,pojednania ,życia w zgodzie ,uczciwie ?Przecież papież -Polak ,głosi swoje nauki ,swoje "credo" już 27 lat! Kto z katolików ,wierzących praktykujących stał się poprzez jego nauki i nawoływania lepszy,uczciwszy? czy wojny ustały albo ustaną z chwilą zgonu papieża?czy ludzie z tą chwilą przestaną kraść ,mordować ,oszukiwać,nienawidzieć,kłamać,zdradzać ? Dlaczego nie zaprzestali tego przez te 27 lat?dlaczego w ciągu tych kilku dni gdy stan papieża się pogorszył, jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki większość rodaków-katolików przestała przeklinać ,upijać się ,bić żony i dzieci,kraść ,cudzołożyć itd.itp?! pewnie nawet cała masa księży -katolickich zaprzestała na ten czas swoich pedofilskich praktyk...........Nie wypada? No ,nie wypada! przecież papież jest chory ,umierający............. a jak był zdrowy to wypadało? a po Jego śmierci będzie wypadało? |
|
|
|
 |
Kamila
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2005-04-02, 20:40
|
|
|
| To normalne, ze za jakiś czas wszystko wróci do normy. Nawet jak rodzice umierają, czy rodzeństwo to po jakimś czasie godzimy sie z tym. Dla mnie najważniejsze jest to, żeby być teraz z myślami z Ojcem Świętym w tych trudnych chwilach. To jedyne co możemy dla niego teraz zrobić. Jego cierpienie nie zmieni mnie lepsze i wątpię, żeby kogoś na dłużej zmieniło. |
|
 |
uko
Super Dyskutant /..-/-.-/---/

|
Wysłany: 2005-04-02, 20:42
|
|
|
Dla mnie Jan Pawel II to wielki czlowiek i takim dla mnei zawsze zostanie. To moj najwiekszy autorytet.
Dokladnie tydzien temu widzialem Ojca Swietego na w oknie na placu Sw. Piotra w Watykanie, wszystko trwalo kilka minut...
Wiecej juz sie nie pokazal... |
_________________ uko |
|
|
|
 |
PEPSI MAX
Bardzo czesto tu bywa PETER GABRIEL

|
Wysłany: 2005-04-02, 22:03
|
|
|
Papiez umarl ! |
|
|
|
 |
Bosch
Super Dyskutant

|
|
|
|
 |
Anetta
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2005-04-02, 22:06
|
|
|
['] ['] ['] ...... |
_________________ pozdrawiam
 |
|
|
|
 |
Bosch
Super Dyskutant

|
|
|
|
 |
Jack Daniels
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2005-04-02, 22:52 "21.37"
|
|
|
| Tu byl moj post, a ja wlasnie go wywalilem po paru latach |
| |
|
|
|
 |
Dominika
Staly bywalec forum

|
Wysłany: 2005-04-02, 23:02
|
|
|
nie jestem zapalona katoliczka i nie chodze do kosciola..... ale TO tak strasznie boli......
......tak strasznie smutno......... ......................... |
|
|
|
 |
Marcin
Administrator

|
Wysłany: 2005-04-03, 05:31
|
|
|