forum.poloniaberlin.de
 Portal  Album FAQ  Szukaj Grupy Użytkownicy Firmy Tematy Kontakt   Rejestracja   Profil   Sprawdz wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

Polacy-nie Polacy?

Autor Wiadomość
alisa 
Super Dyskutant

Wysłany: 2005-05-11, 21:33   

mamusiu! zlituj się nad nami biednymi! w trans wpadłaś czy jak? 8O

mama 
Bardzo Aktywny

Wysłany: 2005-05-11, 21:35   

alisa napisał/a:
droga ................hm...............Mamo.............zwolnij tempo trochę .........bo nie nadążamy z czytaniem...................i stosuj funkcje "edytuj" gdy chcesz coś dopisać ........bitte!

sorki myslalm ze to forum a nie chat

nie wiem jeszcze jak tu wszystko chodzi,myslalam ze to nie ma zanczenia......ja napisze cos Tobie a ty mozesz mi za tydzien odpisac ;)

ok ,zapoznam sie lepiej z tym chatem czy forum,juz sama nie wiem co to jest ;)

pojawie sie w tygodniu,narazie mowie dobranoc,nie bede juz dalej pisac,musze isc spac bo rano ciezko wstac do pracy,milego wieczoru.

alisa 
Super Dyskutant

Wysłany: 2005-05-11, 21:43   

no tak...................dobranoc :mrgreen: GUTE NACHT :mrgreen:

mama 
Bardzo Aktywny

Wysłany: 2005-05-11, 21:52   

alisa napisał/a:
mamusiu! zlituj się nad nami biednymi! w trans wpadłaś czy jak? 8O

niee ;) mam latwosc pisania

taki moj talent

alisa 
Super Dyskutant

Wysłany: 2005-05-11, 22:04   

mama napisał/a:

niee ;) mam latwosc pisania

taki moj talent

rany boskie!!! a to wpadliśmy! ratuj się kto może! 8O

alisa 
Super Dyskutant

Wysłany: 2005-05-12, 06:39   Re: Polacy-nie Polacy?

mama napisał/a:

P.S.

uzywam emotek,bo po tu one sa.Takze po to aby ludzie,ktorzy czytaja moj post wiedzieli w jakim nastroju sie znajduje cos piszac,poniewaz mnie nie widza.Wiec jak sama sie usmiecham do siebie cos piszac,wstawiam emotke z usmiechem.Zreszta po to jest forum,aby kazdy wyrazil swoje zdanie(w stylu jakim chce),nie znaczy to,ze mamy sie tu przekonywac do swoich pogladow.Chodzi oto raczej aby spojrzec na cos,z roznych punktow widzenia i czasem przemyslec swoje poglady.Spojrzec na cos bardziej obiektywnie niz tylko subiektywnie:po to jest forum! Na slepo w zaparte isc,nie ma sensu.Jesli uwazasz,ze caly moj post byl nie na temat,to prosze przeczytaj go jeszcze raz,i pomysl dwa razy nim wydasz nastepna opinie.

eeeeeeeeeeeee tam ,nie lubię jak ktoś mi wmawia to czego nigdy nie powiedziałam.Jeszcze raz ,zwracam uwagę aby czytać posty innych a nie tak na ślepo stukać.Nigdzie ,nie wspomniałam o nadmiarze ikonek to raz,a dwa ,nigdzie nie napisałam że piszesz nie na temat,gdzieś Ty się tego doczytała?! Ponieważ bierzesz w obronę tych ,których my krytykujemy ,napisałam że chyba nie zrozumiałaś naszych intencji ,bo piszemy nie o używaniu j.niemieckiego tylko nadużywaniu.I tych intencji nie zrozumiałaś a nie tematu !

Kamila
Super Dyskutant

Wysłany: 2005-05-12, 06:41   

Poprawiłam cytowanie, żeby było czytelniej :)

Na początek napiszę, że o tych ikonkach to żartowałam ;) Sama ich używam przecież..... no może nie aż tylu naraz, ale używam. A ta -> :mrgreen: jest moją ulubioną :mrgreen:

No, ale teraz do rzeczy.... powiedziała blondynka otwierając szafe :mrgreen:

mama napisał/a:
To,ze Polacy w Polsce mowia po niemicku tez mi sie wydaje troche smieszne,ale ze mnie denerwuje?? nie szczegolnie....raczej sie usmiecham do siebie.A jesli chodzi o reszte,o to co mowia....w tym przypadku,to nie odbiegaja w niczym od pozostalych Polakow i innych narodowosci na zakupach w innych krajach.

Zgadazam się z częścią gdzie było o interesie w Słubicach :)

A mnie to i denerwuje i śmieszy, nie potrafie jeszcze nie reagować na takie sytucje. Może kiedyś się przyzwyczaje, ale raczej nigdy nie uznam tego za coś normalnego.

mama napisał/a:
Kamila napisał/a:
No właśnie nie którym tak się wydaje i właśnie o nich tutaj mowa :)
Niechaj sie im wydaje.To nie znaczy,ze nimi sa.Niech zyja w swojej iluzji.Co Ci to przeszkadza tak naprawde?Wazne,ze Tobie sie tak nie wydaje.....Jestes Polka,niesiesz swoj przkaz o sobie,swiadczysz za siebie innym i sobie.
Przeszkadzać nie przeszkadza, raczej irytuje. A żeby nie było potem pytania dlaczego irytuje to postaram się na końcu odpowiedzieć :)

mama napisał/a:
Czemu sie wstydzisz za innych,wstydz sie za siebie.

Jeżeli zajdzie taka potrzeba to za siebie też sie trochę powstydze... spokojna głowa ;)

mama napisał/a:
Ciekawa jestem,czy nim zaczelas mieszac w Berlinie tez tak udzielalas sie publicznie,walczylas o polskosc?
Oczywiście, że nie. Jak mieszkałam w Bydgoszczy to nie miałam pojęcia, że tak jest. Nie miałam prawie w ogóle kontaktu z Polakami mieszkającymi w Niemczech. Dopiero 10 lat temu poznałam mojego przyszłego męża i jego rodzinę. Na szczęście im sodowa nie uderzyła do głowy i do czasu do póki nie przeprowadziłam się do Berlina żyłam w błogiej nieświadomości :) Prawdę mówiąc jeszcze jakieś 8-10 lat temu nienawidziłam Niemców, niemieckiego i wszystkiego co niemieckie. Ale wtedy byłam jeszcze młoda i głupiutka :mrgreen: Ale na szczęscie gdy zaczelam jeździć od 1999 do Berlina to powoli zaczełam zmieniać zdanie i wyrabiać sobie opinie. Od tego czasu staram się oceniać ludzi za to jacy są, a nie za to kim są :)

mama napisał/a:
Jesli chodzi o szepchacych,czemu nie pomyslisz ,ze moze brak im odwagi mowic na glosno?

Niekoniecznie musi sie wstydzic,ze jest Polakiem...moze brak mu smialosci poprostu i szepcze?

A gdy najpierw szepcze, a za chwilę przez cały sklep wydziera się: 'Zeeeeeeeenek! Diese Wase kostet nur 2 ojro.... Kann ich sie kaufen?' to co to wtedy oznacza? Cudowne uzdrowienie? Przełamanie się? :P

Reasumując :mrgreen: Nie rozumiem i chyba nawet nie chce zrozumieć takiego zachowania. Nigdy nie będę udawać kogoś kim nie jestem, nie będę się wstydzić tego, że jestem Polką. Alisa kiedyś bardzo fajnie w temacie "Pochodzę z Polski" napisała:

alisa napisał/a:
... wytłumacz mi co jest wstydliwego w tym że się pochodzi z Polski?Miejsca pochodzenia ,urodzenia samemu się wybrać nie da więc ani to nasza zasługa ani nasza"wina" że urodziliśmy się w jakimś kraju.Każdy jeden człowiek na świecie skądś pochodzi,co za różnica czy to Azja ,Afryka ,Europa lub Australia?!Wszyscy jesteśmy ludźmi .Wstydzić należy się czegoś co jest złe,niemoralne,niepozytywne ale miejsce urodzenia nie ma z tymi cechami nic wspólnego.

I z tym się zgadzam w 100%

Jeszcze raz napiszę, nie mam zamiaru uogólniać. Nie wszyscy tacy są na szczęście. A jeżeli chodzi o to, dlaczego takie zachowanie mi przeszkadza to zgadzam się za Agą.... ta część która jest zniemczona wyrabia opinie reszcie, która mieszka w Niemczech. A tak mocno przypiętą łatkę ciężko jest odpiąć...

marzena 
Super Dyskutant

Wysłany: 2005-05-12, 10:29   

Wy sie naprawde nudzicie zeby takie tasiemce pisac to czasu jak marasu trzeba miec!!!

Najgorsze jest to ze jak sie tyle czyta to pomysly i watek ucieka kobiety zlitujcie sie !! :(

A tak pozatym moze w koncu ktos wymysli jakies weselsze tematy bo juz plakanie na Nas Polakow to takie smutne!!!a ja jakos nie moge wpasc a zaden wesolutki temacik!! :evil:

Kamila
Super Dyskutant

Wysłany: 2005-05-12, 10:31   

Wczoraj impreza była i wesoło było :mrgreen:

mama 
Bardzo Aktywny

Wysłany: 2005-05-12, 17:13   

Mysle dziewczyny,ze zgubilyscie watek tematu.

Temat to "Polacy-nie Polacy?"

Juz w 1 poscie napisalam w zwiazku z tematem,poniewaz odpowiedzialam na to pytanie.

Napisalam,ze poslugiwanie sie niemieckim,wg mnie nie oznacza ,ze ten ktos jest Niemcem.

Wy natomiast ani razu jeszcze nie wypowiedzialyscie sie na temat.

To o czym wy piszecie ma wiecej wspolnego z tematem"Co mnie denerwuje u innych Polakow?"

Radze zamiast odpowiadnia,czesto za szybko i w formie czatu Moderatorko Aliso,przeczytac wpierw temat naszego zgromadzenia.

Innym uczestnikom tez polecam :!: Do prawdy nie wiem kto tu pisze nie na temat dziewczyny :?: :?: :!:

Nie sadze aby jakas impreza miala cos wspolnego z tematem Polacy nie Polacy?Albo jak mam na imie?takie rzeczy pisze sie na prv,badz przy okazji innych temtow,panie chyba zapomnialy co jest istota forum? :? I nie rozumieja sensu tematu przewodniego?!

Komentarze typu po co pisac takie tasiemce,nie ma innych tematow?,prosze zostawic dla siebie.....jesli nie masz wiele do powiedzenia(lub nie masz zdania na ten teamt) dlaczego sie udzielasz dziewczyno?

Czy po to aby zaistniec tylko? Na tym forum masz tu tyle innych tematow ,jesli nie chce ci sie czytac tych tasiemcow o "Polacy-nie Polacy?" to nie rob tego,a jesli juz to robisz to chyba z wlasnej woli,bo ja cie do tego nie zmuszam :!: :!: :lol: Nie widze tutaj zadnego Twojego posta,ktory by zawral odpowiedz na to pytanie u gory stronki.

Co ma wspolnego z tematem komentarz pani moderatorki :rany boskie,a to wpadlismy.......nie wiem czy zdajesz sobie sprawe z tego,ze jestes tu Moderatorem,i forum na tym polega aby kazdy wypowiedzial swoje zdanie na watek tematu,po to jest forum i do tego sluzy wlasnie,aby sie wypowiedziec NA TEMAT.

Poza tym czy mozesz mi odpowiedziec dlaczego piszac cos od siebie uzywasz liczby mnogiej-Towarzyszko Aliso piszcie za siebie :wink: Nie widze tu dwie Alise tylko jedna!-to chyba moje 1 zdanie nie na temat :D

Kobiety to jest forum a nie czat.

Zastanawiam sie czy wy przypadkiem nie skupilyscie sie bardziej na nabijaniu ilosci postow,rozmijajac sie z tematem?!

Moglabym teraz zamiast pisac tego jednego posta,napisac 10,wyliczajac co kto pwiedzial,skupiajac sie tylko i wylacznie na odpowiedziach na posty a rozmijajac sie z tematem tak jak np Alisa piszac gute nacht a nic nie piszac o temacie naszym tutaj.

Jesli juz opisujecie jakas scenke,prosze robcie to rzetelniej,bo czasami trzeba sie domyslac oco chodzi.

O co chodzilo z ta typowa Polka,do dzis nie wiem.

Scenka z synkiem ograniczona do minimum,pytalam sie moich kolegow rdzennych Niemcow i rowniez pomysleli to co ja,a nie ze tatus sie wstydzil,ze jest Polakiem...nawet jak potem napisalas konkretniej.Nikomu z nas to akurat nie przyszlo do glowy.

Hmmm i tak nie spuentowalas tego potem,napisalas tylko ze cie to denerwuje.

Diewczyny piszcie co Wam sie wydaje,nie co innym sie wydaje bo tego NIE WIECIE :!: :!: :!:

Nie pytalsycie sie tych Polakow dlaczego to robia?

Jesli czegos nie rozumiecie to zapytajcie:niczym nie ryzykujecie,mozecie tylko zyskac :D

Nic nie robienie i niepotrzebne denerwowanie sie na cos czego nie rozumiecie nie zmieni stanu Waszego ducha i nie rozwiaze Waszych problemow.

Postarajcie sie prosze drogie kolezanki pisac przede wszystkim na temat:

Sa to wg Was Polacy czy nie?

Nie co tym Polakom sie wydaje,tylko co Wy o nich myslicie?

Rowzincie swoja mysl wlasnymi slowami,nie uzywajcie tylko i wylacznie moich slow jako wymiernika.

Po to jest forum aby sie wypowiedziec na dany temat,kazdy z wlasnego punktu widzenia ale odnoszacy sie do tematu,nie o jakis pierdolach ni z gruszki ni z pietruszki....Wy moderatorki powinnyscie o tym wiedziec najlepiej :wink:

Napiszcie 1 porzadnego posta a nie tylko riposty!Nie oto chodzi czyje jest na wierzchu,i zeby miec zawsze ostatnie zdanie moderatorko Aliso :wink: Ajesli juz nie mozesz wytrzymac i musisz miec ostatnie zdanie,to niech bedzie ono na temat o jakim tu mowa.

"Polacy nie Polacy?" no ludzie ruszcie glowa .....zachecam serdecznie,przemyslcie temat,nie odpisujcie po minucie od pojawienia sie mojego postu.....nie chodzi tu wylaczenie o moj post,chodzi o temat,z checia przeczytam sobie ktoregos dnia Wasza prywatna,calkowicie od siebie pisana wypowiedz na ten temat.... Moje zdanie juz znacie:uzywanie niemickiego przez Polakow nie czyni ich Niemcami,i Japonczyk ktory swietnie mowi po polsku nie jest Polakiem itd,etc.Jezyk wylacznie nie stanowi o naszej polskosci.

- Matka Polka- :mrgreen: Pozdrawiam Wszystkich Polakow i tych nie takze.

alisa 
Super Dyskutant

Wysłany: 2005-05-12, 17:44   

rany boskie! 8O wszyscy do schronu!!!

ps.no to kiedy impreza następna? :twisted:

Kamila
Super Dyskutant

Wysłany: 2005-05-12, 17:51   

Ło matko!!! 4 godziny pisałaś ten post 8O Łał!!!

Nie mam ochoty się powtarzać, bo napisłam już co ten temat myśle, nawet jeszcze dzisiaj rano. A że przez te pare godzin zdania nie zmieniłam to po co mam się powtarzać? :lol:

[off topic]

Co tam jeszcze było??Aha coś o moderowaniu. No! Zgadza się! Jestem MODERATORKĄ i co z tego? :roll: Na innym forum jestem nawet ADMINISTRATORKĄ to jest dopiero jazda! :roll:

A co do ilości postów, to mam już ich tyle, że jeden w tą czy w tą nie robi mi różnicy. Zresztą czy mam ich 1000, 100 czy 10 to mi powiewa...

A o imię pytałam się dlatego, bo MAMO to ja tylko do swojej mamy mówię, nawet nie do teściowej, chociaż wspaniała z niej kobita :)

[/off topic]

A wracając do tematu..... :mrgreen: to czemu Ciebie tak ten temat poruszył???? Czyżbyś była z tych co szprechają non stop, a po polsku tylko szeptają?!? :twisted:

A teraz lece do schronu :lol:

Aaaaaaaaaa jeszcze jedno :) W czercu jest spotaknie polonii, a widzę że z Berlina jesteś...... przyjdziesz? Z chęcią pogadam na żywo na ten temat :)

uko 
Super Dyskutant
/..-/-.-/---/

Wysłany: 2005-05-12, 18:08   

1:0 dla mamy

z mojego punktu widzenia,

Oby tak dalej - nasze "gwiazdy" moze zejdą z piedestału:)

Kamila
Super Dyskutant

Wysłany: 2005-05-12, 18:11   

2:0 dla taty :)

A piedestału będę się trzymać do ostatniej kropli krwi!!!

Gwiazdeczka :mrgreen:

uko 
Super Dyskutant
/..-/-.-/---/

Wysłany: 2005-05-12, 18:15   

Kamila napisał/a:
2:0 dla taty :)

A piedestału będę się trzymać do ostatniej kropli krwi!!!

Gwiazdeczka :mrgreen:

Teraz czekamy na jakis w podobnym stylu text alisy i kolejne mnozenie 30 postów... nie na temat

i tak codziennie...

To chore

Kamila
Super Dyskutant

Wysłany: 2005-05-12, 18:18   

Cały świat jest chory :( A to wszystko przez tych Polaków z pierwszych postów Eeeeeeeeeh :|

P.S. Teraz czekamy na odpowedz uko, który ZAWSZE musi wtrącić swoje 3 grosze tfffffu centy :mrgreen:

mama 
Bardzo Aktywny

Wysłany: 2005-05-12, 18:38   

Uko Rodaku...

Uko,dziekuje za cieple przyjecie na forum pt "Polacy-nie Polacy? :D

Mysle,ze Ty bardziej rozumiesz kim jest Moderator niz te dziewczyny.

Dobrze,ze sa jeszcze tacy Polacy na tym forum,ktorzy szanuja kogos pomimo tego ,ze ma odmienne zdanie niz jego wlasne. Brawo Uko :!: :!: Tak trzymac,nie zrazajmy sie ich odpowiedziami,bo jesli juz jakas o dziwo trafi w sedno co graniczy z cudem :lol: To nie sa one tu wyrocznia i nie maja monopolu na to forum :D

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

TEMAT brzmi:Polacy czy-nie Polacy?- nie odbieglam Uko od tematu,poniewaz wypowiedzialam sie na TEMAT:jezyk wylacznie nie stanowi o naszej polskosci wg mnie.Poparlam to przykladami,ktore czytelnie opisalam.

Natomiast dziewczyny pisza tylko i wylczanie co ich w Polakach denerwuje....i glownie ograniczaja bycie Polakiem do sprawy jezyka,niektorzy pisza wogole nie na temat hi,hi

W takim razie temat tego forum powinnien brzmiec "Co Ciebie denerwuje w Polakach?"

Ani jedego posta nie znalazlam ktory wiaze sie jakos z tematem....czy sa to wg nich Polacy czy moze jednal nie?....nikt tu oprocz mnie.. do tej pory nie wypowiedzial sie na owy wlasnie temat.Przykre,ale da sie przezyc dzieki takim ludziom,Polakom jak Ty Uko :D

Kamila
Super Dyskutant

Wysłany: 2005-05-12, 18:39   

Luuuuuuuuuuuudzie ja już wiem kogo MAMA to jest!!!! :mrgreen:

alisa 
Super Dyskutant

Wysłany: 2005-05-12, 18:42   

Raz się komar z komarem przekomarzać zaczął,

Mówiąc, że widział raki, co się winkiem raczą.

Cietrzew się zacietrzewił, słysząc takie słowa,

Sęp zasępił się strasznie, osowiała sowa,

Kura dała drapaka, że aż się kurzyło,

Zając zajęczał smętnie, kurczę się skurczyło,

Kozioł fiknął koziołka, słoń się cały słaniał,

Baran się rozindyczył, a indyk zbaraniał.

alisa 
Super Dyskutant

Wysłany: 2005-05-12, 18:43   

Kamila napisał/a:
Luuuuuuuuuuuudzie ja już wiem kogo MAMA to jest!!!! :mrgreen:

jesuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu ! tylko nie mów ze moja!!!! bo się pochlastam ! :mrgreen:

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi