|
| Autor |
Wiadomość |
Kamila
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2006-05-11, 12:24
|

|
|
Marzena do mnie z dojazdem nie jest problem, bierzesz ksiazke/krzyzowke/sudoku/bierki/druty z welna* wsiadasz w S2 i jedziesz, jedziesz, dluuuugo jedziesz. Po okolo 45 minutach zobaczysz na peronie czerwony dywan i dzieci spiewajace piosenki to bedzie oznaczalo ze masz wysiasc wypic szapmana i poczestowac sie kawiorem, a ja przez ten tlum zaprowadze Cie do mnie.
P.S. Pomysle nad konkursem
* niepotrzebne skreslic |
_________________ KochamFotografie |
|
|
|
 |
marzena
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2006-05-11, 12:41
|

|
|
Znalazlam flage!!! Podaj date to przyjade na takie powitanie nie bede miec problemow z dojazdem chocbym i 2 godz. jechala! |
|
|
|
 |
Kamila
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2006-05-11, 13:23
|

|
|
Ani ten ani przyszly weekend zbytnio mi nie pasi, ale w tygodniu zapraszam.
A ta flaga to tylko na zdjeciu? |
_________________ KochamFotografie |
|
|
|
 |
Agnieszka
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2006-05-11, 13:38
|

|
|
Kama, podaje jeszcze przepis jakbys chciala zrobic sama zakwas na zurek:
Aby zrobić żurek tzn zakwas potrzeba-
- troszkę zakwasu na początek ( jakieś 6 - 7 łyżek z takiego kupnego)
- 3 - 4 ząbków czosnku
- pół litra ciepłej, przegotowanej wody (taka temperatura, że można bez problemu zmoczyć palec)
- mąka na żurek(zytnia) - taka ciemna, grubo mielona, wsypuje się tyle, że płyn jest nad jej poziomem
Wszystko dać do pojemnika (moze byc sloik albo gliniany garnek) i czekać. Raz dziennie przemieszać. Trzymać w temperaturze pokojowej, można blisko kaloryfera. Kiszenie trwa około tygodnia. Potem, aby powstrzymać fermentację wstawić do lodówki. |
|
|
|
 |
mama
Staly bywalec forum

|
Wysłany: 2006-05-12, 20:55 zupa chrzanowa
|

|
|
Zeby wyszedl smak polskiej zupy chrzanowej podam najpierw jaki produkt gdzie kupic.
Wyprobowalam juz rozne niemieckie produkty i tylko te daja taki smak jaki ma byc.
Podam na garnek 3 litrowy.
Potrzebne:
2-3 sloiczki chrzanu z Reichelt (malusi chudy sloiczek Tafel Meerrettich). Inne chrzany sa tak slabe, ze ich nie czuc.
Biala kielbasa z Lidl (5 lub 6 kielbasek w takim niebieskim opakowaniu z okienkiem)
Porownywalnie dobre do tej z Lidla ma tez firma Meica. Inne kielbasy moga niezle popsuc smak zupy.
1-1,5 smietany typu creme frech natural
Kostki warzywne lub sloiczek wywaru warzywnego Knorra (badz bezglutenowy warzywny z Reformhaus)
1 duza cebula badz 2 male
Kartofle: festkochend. 1,75 kg
Majeranek suszony.
Do garnka wlewasz 2 litry wody, nakrywasz pokrywka i czekasz az sie zagotuje.
Obierasz za ten czas kartofle i kroisz w kosteczke.
Do gotujacej sie wody dodajesz rosolek warzywny. Tak do smaku.
2-3 plaskie lyzki stolowe, tak aby baza nie byla za slona ale tez miala wyrazny smak rosolku warzywnego.
Kartofle wrzucasz do bazy i maja sie pogotowac 15 minut.
W tym wolnym czasie mozesz obrac kielbaski z delikatnej skorki, pokroic w talarki oraz cebulke pokroic na drobna kosteczke.
Po 15 minutach probujesz rosolek i jesli smak jego zrobil sie zbyt wodnisty mozesz troche na smaka dodac rosolku.
Potem dodajemy do garnka chrzan. Ja daje tych malych sloiczkow 3 zeby bylo naprawde pikantne.
Ty mozesz najpierw dodac 2 i sprobowac czy jeszcze 3-go nie dodac.
Chrzan mieszasz wolno aby sie dobrze w zupie rozwarstwil.
/Ze sloika ciezko wydobyc resztki chrzanu. Najlepiej naczerp z garnka troche zupy i wlej do sloiczka, dobrze wymieszaj i zawartosc wylej do garnka./
Do miseczki nalewasz chochle zupy, dodajesz 1 cala smietane i tak dlugo mieszasz aby powstala jednolita masa.
Nastepnie wsypujesz do miski cebulke i po wymieszaniu calosci wylewasz ja do gotujacej sie caly czas zupy.
Mieszasz i probujesz samku, jesli zupa wydaje Ci sie za ostra mozesz zlagodzic smak dodajac jeszcze creme frech-a.
Na koniec wrzucasz biala kielbase i gotujesz na malym ogniu wszystko 10 minut, od czasu do czasu mieszajac.
Po tym czasie wsypujesz do zupy majeranek. Tak pol malej lyzeczki.
Ma sie to gotowac nastepne 10 minut. A przed podaniem odstawiony z gazu garnek ma postac 10-15 minut.
Gotowe.
Na nastepny dzien jak sie zupa „przezre” smakuje jeszcze lepiej.
Mozna podac ja razem z chlebem z bialej maki, z maselkiem lub bez.
Dobra tresciwa zupa i dobrze rozgrzewa dlatego polecam szczegolnie na zime choc o kazdej porze roku jest wysmienita.
A z innych polskich przysmakow z zup to jeszcze warto dodac zupe ogorkowa i kapusniak.
Polskie przysmaki to jeszcze karp smazony i ryby w warzywach, grzyby w ciescie, rozne pieczenie miesne i roznego typu salatki z buraczkow i wiele, wiele innych. Ciasta, desery.
Ma nasza Polska duzzzooo przysmakow. |
|
|
|
 |
marlen
Bardzo Aktywny

|
Wysłany: 2006-08-30, 18:21
|

|
|
jak ktos chce moge zaserwowac przepisy na:
kluski slaskie
kotlety mielone
kapusniak
|
_________________ marlen |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
• phpBB & Przemo © 2000-2011 poloniaberlin.de • polskojezyczne forum dyskusyjne z Berlina |
|
|
|