Poprawność polityczna i temperament w Niemczech
| Autor |
Wiadomość |
Pi0tr
Aktywny uzytkownik

|
Wysłany: 2011-10-07, 23:17 Poprawność polityczna i temperament w Niemczech
|

|
|
Jestem w Berlinie parę miesięcy i w ogóle nie widzę, żeby Niemcy pasjonowali się polityką. W Polsce podczas wyborów tak, jak teraz na forach pojawiają się zjadliwości i emocje rosną.
Niby ta ostatnia kampania wyborcza u nas dużo spokojniejsza od poprzednich.
Czy czegoś nie widzę, czy jednak faktycznie Niemcy traktują politykę z dużo większym dystansem? A może w miarę rozwoju demokracji i dobrobytu maleje skłonność do spiskowych teorii dziejów? |
|
|
|
 |
grzesiok
Nowy

|
Wysłany: 2011-10-10, 20:16
|

|
|
Jak zostaniesz dluzej, to zrozumiesz. W Berlinie jest taka partia o nazwie SPD.
Byla z czerwonymi, ostatnio chciala pojsc z zielonymi, a teraz probuje z czarnymi.
Przeciez tak tylko dziwka sie zachowuje.
Milego pobytu |
|
|
|
 |
Portowiec
Bardzo Aktywny Krzysztof Jarzyna ze Szczecina

|
Wysłany: 2011-10-11, 09:16
|

|
|
| no u nas w sejmie teraz tez bedzie kolorowo, i trzeba bedzie uwazac kto z tylu za toba siedzi bo przeciez geje, tfu (to mi sie odrazu z gównem kojarzy), pedaly sa w sejmie juz u nas ! |
|
|
|
 |
Pogodniak
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2011-10-11, 10:24
|

|
|
Ale ze "pedal" zostal po raz kolejny wybrany na nadburmistrza miasta, w ktorym mieszkasz, to ci nie przeszkadza? Jakbys byl konsekwentny, nigdy bys sie nie sprowadzil do miasta, w ktorym rzadzi "pedal".
Wracaj do jakiejs podrzerzowskiej wiochy, tam mysla podobnie jak ty |
|
|
|
 |
Portowiec

|
Wysłany: 2011-10-11, 10:48
|

|
|
juz sie spakowalem, ale na koniec chcialem powiedziec ze pedala w Berlinie nie wybieralem. Jak przyjechalem do Berlina 23 lata temu, bylo inaczej.
Ale masz racje, wracam do mojej podrzerzowskiej wiochy, tam mysla podobnie jak ja.
a ty sobie tutaj mieszkaj |
|
|
|
 |
Pogodniak
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2011-10-11, 11:16
|

|
|
Ja z nadburmistrzem do lozka nie chodze, bylem nawet kilka razy na spotkaniach z jego obecnoscia, nie zauwazylem, zeby kogokolwiek nagabywal, wiec mi on nie przeszkadza.
Ja tu mieszkam dluzej od ciebie i cenie sobie otwartosc oraz tolerancje tego miasta. Dlatego tez jest ono takie popularne wsrod turystow. A jak ktos ma mentalnosc chlopka z zabitej dziurami wiochy, gdzie liczy sie tylko slowo ksiedza i Jareczka K, nota bene, kryptocioty, to nic dziwnego, ze mu sie to nie podoba |
|
|
|
 |
Portowiec

|
Wysłany: 2011-10-11, 12:31
|

|
|
dlatego tutaj, w Polsce i na swiecie sa opinie podzielone
kazdy ma swoje zdanie, ty sie tutaj twoja opinia podzieliles, ja tez, i git
ale zeby pisac ze z wiochy jakiesj tam, ksiadz i Jarek K, wez przestan, dobrze ze mi nie napisales o rodzinie mojej!
ps.: to ze byles na spotkaniach z C.W. to twój interes albo praca, |
|
|
|
 |
lenin666
Dyskutant

|
Wysłany: 2011-10-11, 19:31
|

|
|
| Pogodniak napisał/a: | | [...] i cenie sobie otwartosc oraz tolerancje tego miasta [...] |
dokładnie! |
|
|
|
 |
ricky
Nowy

|
Wysłany: 2011-10-12, 23:56
|

|
|
| Pi0tr napisał/a: | | Czy czegoś nie widzę, czy jednak faktycznie Niemcy traktują politykę z dużo większym dystansem? A może w miarę rozwoju demokracji i dobrobytu maleje skłonność do spiskowych teorii dziejów? |
Owszem interesuja sie ale nie emocjonuja sie tym tak bardzo. Tutaj politycy ze soba dyskutuja i debatuja a nie opluwaja nawzajem. |
|
|
|
 |
Portowiec

|
Wysłany: 2011-10-13, 09:11
|

|
|
poniewaz w Polsce politycy sa podzielenie na pro Rosja, pro Europa, pro Polska
lata komunizmu w Polsce po wojnie bardzo zaszkodzily rozwoju Polaków jaki byl w latach 1918-1939 |
|
|
|
 |
DonDiegoDE
Bardzo czesto tu bywa Tylko Falubaz!

|
Wysłany: 2011-10-13, 09:53
|

|
|
| Pogodniak napisał/a: | Ja z nadburmistrzem do lozka nie chodze, bylem nawet kilka razy na spotkaniach z jego obecnoscia, nie zauwazylem, zeby kogokolwiek nagabywal, wiec mi on nie przeszkadza.
Ja tu mieszkam dluzej od ciebie i cenie sobie otwartosc oraz tolerancje tego miasta. Dlatego tez jest ono takie popularne wsrod turystow. A jak ktos ma mentalnosc chlopka z zabitej dziurami wiochy, gdzie liczy sie tylko slowo ksiedza i Jareczka K, nota bene, kryptocioty, to nic dziwnego, ze mu sie to nie podoba |
Skoro piszesz juz o tolerancji i otwartosci, badz bardziej tolerancyjny dla Jarka i ksiezy, ok ? |
_________________ Berlińska Polonia - To My !!
 |
|
|
|
 |
Dominika
Bardzo Aktywny

|
Wysłany: 2011-10-13, 13:15
|

|
|
| Pogodniak napisał/a: | | podrzerzowskiej wiochy |
A co to takiego, jeśli można spytać? |
|
|
|
 |
BFC
Bardzo czesto tu bywa

|
Wysłany: 2011-10-13, 13:46
|

|
|
| Portowiec napisał/a: | poniewaz w Polsce politycy sa podzielenie na pro Rosja, pro Europa, pro Polska
lata komunizmu w Polsce po wojnie bardzo zaszkodzily rozwoju Polaków jaki byl w latach 1918-1939 |
w tamtych latach, po 3 rozbiorach, naród Polski byl Polski, nie chodzi mi o to ze to byli sami polacy, byly tez narodowosci które i dzisiaj sa. Chodzi o mentalnosc ludzi w tamtych czasach i w terazniejszych. W latach po oddzyskaniu Niepodleglosci (11.11.1918) Polska wstawala na nogi, Polacy byli jednoscia, trzymali sie razem, aby juz nigdy Polski nie zabral No ale w 1939 znowu jej wolnosc odebrano. Po wojnie przejeli ruscy okupanci wladze, i to jest do dzisiaj !!
jezeli ktos nie zna "Roty" Marii Konopnickiej (-Rota-w tamtych czasach to bylo normalne, nie od dzisiaj juz to jest zabronione !!! ), to niech sobie poslucha jakie Polacy mieli uczuciali na poczatku 20 wieku. A ulice Marii Konopnickiej sa prawie w kazdym miescie w kraju. Pozdrawiam Polaków .... |
|
|
|
 |
asiaplomyk
Staly bywalec forum

|
Wysłany: 2011-10-17, 16:16
|

|
|
Ponoc o polityce ma byc, a tu od razu sie klotnia zaczyna... rzeczywiscie Polacy nie potrafia sie pogodzic ani w Polsce ani nigdzie na swiecie.
Przykre to jest.
Wlasnie dlatego przeprowadzilam sie tutaj, zeby mniej slyszec idiotow z roznych polskich partii. Jeszcze nie widzialam konsensusu w polskiej polityce, a w Niemczech i owszem, a przynajmniej tutaj nie widze takiej nienawisci do kogos z innej opcji politycznej.
W Polsce kampania wyborcza jest kampania zlosliwosci, kopania dolow i ponizania....fuuuu |
|
 |
Tomek0774
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2011-10-17, 19:17
|

|
|
| BFC napisał/a: | | Po wojnie przejeli ruscy okupanci wladze, i to jest do dzisiaj !! |
Dzisiaj to mamy okupanta ale z Watykanu |
_________________ "Zauważyliście, że każdy jadący wolniej od nas to palant, a szybciej - szaleniec." |
|
|
|
 |
Pi0tr
Aktywny uzytkownik

|
Wysłany: 2011-10-22, 17:00
|

|
|
| Tomek0774 napisał/a: | Dzisiaj to mamy okupanta ale z Watykanu |
No właśnie. Może to jest sedno problemu. Może to poczucie zagrożenia sprawia, że Polacy są często podatni na różne emocje.
Moim zdaniem ostatnie 20lat jest jednak zdecydowanie lepsze, niż dwudziestolecie międzywojenne. Tylko mnie zastanawia, jak ostudzić te emocje. No bo przez ostatnich 20 lat rządziły już wszystkie opcje i niemal wszystkie kombinacje. Ktoś powie, że nikt nic dobrego nie zrobił, ale z drugiej strony przed każdymi wyborami wszyscy straszyli nas "jak wybierzecie tych drugich, to będzie katastrofa, wybierzcie nas". Potem jednak niezależnie od tego kto wygrywał katastrofy nie było. Czy to nie świadczy o pewnej stabilizacji?
No tylko się zastanawiam czego potrzeba, żeby wprowadzić trochę więcej tolerancji dla innych poglądów. Bo np. czy komuś przeszkadzają babcie radia maryja? A czy babciom radia maryja ktoś chce zrobić krzywdę? |
|
|
|
 |
|
|