|
popularne strony w Berlinie.....
| Autor |
Wiadomość |
Jojo
Nowy

|
Wysłany: 2004-09-14, 10:14 popularne strony w Berlinie.....
|

|
|
hej!
Mam do was pytanie!
jestem wlasnie w Londynie i to moj drugi dzien w pracy, ale przeprowadzam wlasnie badania na temat najpopularniejszych stron internetowych w Niemczech a konkretniej w berlinie....tzn. gdzie ludzie poszukuja pracy, gdzie mieszkania.... jakie sa popularne portale....gdzie szuka sie osob w celach towarzyskich...sama bylam w Belinie dwa lata temu, ale jakos nie za bardzo mi to teraz w pracy pomaga, wiec prosze, pomozcie mi jesli mozecie!!!!
Wiem, ze web.de jest popularnym portalem, mam zapisanych kilka stron odnosnie pracy i mieszkania, ale potrzebuje, zeby napisal mi o tym ktos, kto tam faktycznie jest..... |
|
|
|
 |
Angelika
Poczatkujacy

|
|
|
|
 |
alisa
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2004-09-14, 10:30
|

|
|
Ja jestem faktycznie tutaj od ponad 20 lat ,ale nie bardzo potrafię pojąć sensu Twojego pytania.Czego konkretnie szukasz????? Portali niemieckich ?Jest ich taka niezliczona masa i tak różnorodne że wyliczenie ich zajęłoby godziny.Szukasz pracy czy mieszkania w Niemczech/Berlinie?Kontaktów towaszyskich?męża?czy jeszcze czegoś innego?Sprecyzuj o co Ci chodzi .Portali niemieckich jest miliony podobnie jak polskich ,angielskich ,włoskich .........itd.Jeśli potrafisz się poruszać po wirtualnym świecie ,to gdzie leży problem?Wyszukiwarki typu np.Google służą właśnie takim celom!
Największe niemieckie portale to właśnie web.de, freenet.de,yahoo.de itak dalej i tak dalej!
Przeprowadzisz w Anglii badania na temat niemieckiej sieci internetowej a nie masz pojęcia jak się do tego zabrać? Dziwne! |
|
|
|
 |
Jojo
Nowy

|
Wysłany: 2004-09-14, 11:13
|

|
|
tak sie sklada, zejuz sie do tego zabralam i mam juz dobrych kilka stron i duzo adresow.
No ale od poczatku: na potrzeby nowego portalu ogloszeniowego ktory ma byc zalozony staram sie zbadac, jakich stron ludzie uzywaja poszukujac w/wym. pracy, mieszkania, randek (ja nie poszukuje meza!). Mam mnostwo adresow, bo z poruszaniem sie w sieci nie mam problemow, a o pomoc prosze po to, bo chcialabym zapytac o subjektywne zdanie ludzi bedacych w berlinie. tzn. wiem, ze np. stepstone.de czy jobpilot.de maja mnostwo ofert pracy, ale ciekawa jestem, czy sa to ogolnie strony popularne.
Portali tez mam sporo, poza web.de, gmx.de czy miedzynarodowymi aol.de czy msn.de, ale brakuje mi po prostu opini osob bedacych tam. Dla mnie liczy sie popularnosc danych stron, a ciezko mi to ocenic na odleglosc.
przepraszam, jesli pytanie bylo niejasne |
|
|
|
 |
alisa
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2004-09-14, 12:13
|

|
|
Dla mnie w dalszym ciągu nie jasne.Nie chcę być "czepialska" ale nie potrafię pojąć sensu takiego "badania".Zakładasz portal ogłoszeniowy ....dla kogo?Niemców w Anglii? Polaków w Anglii?Polaków w Berlinie?Anglików w Berlinie?Co to znaczy "popularność stron"?Jak często Polacy z Berlina wchodzą na dane strony?I to ma być miernikiem popularności danego portalu ogólnie?!
W jakim sensie mówisz o ocenianiu na odległość? przecież w wirtualnym świecie nie istnieje takie pojęcie. |
| |
|
|
|
 |
Bosch
Super Dyskutant

|
|
|
|
 |
Jojo
Nowy

|
Wysłany: 2004-09-14, 13:25
|

|
|
portal ogloszeniowy jest dla osob mieszkajacych w Berlinie, Niemcow, Polakow, egal.... ja pracuje dla firmy, w ktorej jestem jedyna osoba znajaca niemiecki, dlatego musze im przedstawic tzw.ja sie tym zajmuje, to samo zapytanie umiescilam na niemieckim forum, ale pomyslalam, ze rownie dobrze moge sprobowac tutaj. Co zas do popularnosci, to chyba osoby uzywajace danych stron wiedza lepiej o ktorej stronie uslyszeli od znajomych, ktora im ktos polecil.....
Wiem, ze pytanie czego uzywaja osoby w Polsce nie jest miernikiem popularnosci w ogole, ale czemu nie sprobowac....
Najbardziej interesuje mnie, czy jest strona, na ktorej mozna znalezc wszystkie informacje tzn. zarowno odnosnie pracy, jak i mieszkania, albo randek i ktora korzysta z wlasnego katalogu (tak jak bodajze www.scout24.de albo www.intako.de), poniewaz utworzenie takiej strony jest zamyslem firmy, dla ktorej te informacje zbieram. |
|
|
|
 |
Bosch
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2004-09-14, 15:19
|

|
|
| Wydaje mi sie, ze takiej strony tzn. multikuli nie znajdziesz !, gdzie bybylo wszystko, tj. ogloszenia lokali, pracy, mieszkan itp. Tu cos takiego nie ma racji bytu, poniewaz narod niemiecki rozni sie od polskego. Tu musi wszystko miec swoje miejsce, byc poukladane, miec swoje miesce. Stad tez sa specjalne poratle zajmujace sie osobnymi tematykami, a nie wszystko do jednego worka. To nie ta mentalnosc ludzi, co polakow. Trzeba to zrozumiec. |
_________________ Niemcy -Polska, droga 93
http://www.youtube.com/wa...layer_embedded# |
|
|
|
 |
bax
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2004-09-14, 16:47
|

|
|
| alisa napisał/a: | | Przeprowadzisz w Anglii badania na temat niemieckiej sieci internetowej a nie masz pojęcia jak się do tego zabrać? Dziwne! | wlasnie.
zamiast pisac o londynie i takie tam napisz po prostu ze szukasz pracy i mieszkania w berlinie.
Bedzie latwiej sie dogadac ,bo ja tez nie pojmuje po co komu w anglii takie informacje |
|
|
|
 |
alisa
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2004-09-14, 17:19
|

|
|
W sumie to wszystkie wielkie znaczące portale są multikulti.Z tym że ja dalej nie kapuje o co tej/temu Jojo lata.Przychylam się natomiast do wypowiedzi Baxa, Też uważam że nie ma czego się wstydzić że szuka się pracy czy mieszkania i niepotrzebne są takie podchody.
Miało być profesjonalnie a zaleciało straszną amatorszczyzną
Ale jeśli Jojo się upiera to proszę bardzo ......ja np.korzystam codziennie z GMX ,z tym że nie szukam tam ani pracy ani mieszkienia ani męża ani kontaktów towarzyskich.Tam poprostu jest moja poczta elektroniczna.To tyle co do meritum.A teraz powiedz mi Jojo co Ci po takiej informacji?????I jak ją zastosujesz w swoich "naukowych badaniach"? |
|
|
|
 |
Jojo
Nowy

|
Wysłany: 2004-09-14, 17:29
|

|
|
chyba byloby dosyc glupio wymyslac taka historyjke z mojej strony, no nie?
Gdybym szukala pravy w berlinie, to przeciez to bym napisala. A po co informacje na ten temat komus w Londynie? Tak sie sklada, ze istnieja portale miedzynarodowe, ktore chca zbadac rynek przed zaczeciem "ekspansji", czy jakkolwiek to nazwac. I to cala tajemnica.
Nie myslalam, ze brzmi to nieprawdopodobnie.
Kto mi wierzy niech powie TAK! |
|
|
|
 |
alisa
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2004-09-14, 17:43
|

|
|
| Jojo napisał/a: | chyba byloby dosyc glupio wymyslac taka historyjke z mojej strony, no nie?
Gdybym szukala pravy w berlinie, to przeciez to bym napisala. A po co informacje na ten temat komus w Londynie? Tak sie sklada, ze istnieja portale miedzynarodowe, ktore chca zbadac rynek przed zaczeciem "ekspansji", czy jakkolwiek to nazwac. I to cala tajemnica.
Nie myslalam, ze brzmi to nieprawdopodobnie.
Kto mi wierzy niech powie TAK! |
No widzisz.....właśnie dlatego nie wzieliśmy na serio tego co piszesz.To nie byłoby ,to jest głupie.mamy tu odpowiedni dział satyryczny i jeśli masz ochotę tam zamieszczaj swoje dowcipy. |
|
|
|
 |
Marcin
Administrator

|
Wysłany: 2004-09-14, 20:32
|

|
|
| Jojo napisał/a: | tak sie sklada, zejuz sie do tego zabralam i mam juz dobrych kilka stron i duzo adresow.
No ale od poczatku: na potrzeby nowego portalu ogloszeniowego ktory ma byc zalozony staram sie zbadac, jakich stron ludzie uzywaja poszukujac w/wym. pracy, mieszkania, randek (ja nie poszukuje meza!). Mam mnostwo adresow, bo z poruszaniem sie w sieci nie mam problemow, a o pomoc prosze po to, bo chcialabym zapytac o subjektywne zdanie ludzi bedacych w berlinie. tzn. wiem, ze np. stepstone.de czy jobpilot.de maja mnostwo ofert pracy, ale ciekawa jestem, czy sa to ogolnie strony popularne.
Portali tez mam sporo, poza web.de, gmx.de czy miedzynarodowymi aol.de czy msn.de, ale brakuje mi po prostu opini osob bedacych tam. Dla mnie liczy sie popularnosc danych stron, a ciezko mi to ocenic na odleglosc.
przepraszam, jesli pytanie bylo niejasne |
tak - scout24.de i jobpilot.de sa bardzo popularne , powiem nawet ze najpopularniejsze (ponad milion wejsc dziennie ) .
O popularnosci swiadczy ilosc zamieszcznych tam ogloszen , wszystkie pozostale nie dorownuja w/w i raczej dlugo nie dorownaja. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
• phpBB & Przemo © 2000-2011 poloniaberlin.de • polskojezyczne forum dyskusyjne z Berlina |
|
|
|