forum.poloniaberlin.de
 Portal  Album FAQ  Szukaj Grupy Użytkownicy Firmy Tematy Kontakt   Rejestracja   Profil   Sprawdz wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

Posiadanie niemieckiego obywatelstwa- za i przeciw??

Autor Wiadomość
agat79 
Super Dyskutant

Wysłany: 2010-08-13, 11:16   Posiadanie niemieckiego obywatelstwa- za i przeciw??

Ciekawa jestem Waszych zapatrywan na temat Einbürgerung. Jakie sa Waszym zdaniem wady, jakie zalety, (nie zrzekajac sie polskiego), posiadac obywatelstwo niemieckie??
Jak dla mnie zalety: nie trzeba sie wszedzie z paszportem tulac, ma sie dowod- plastykowa karta w portfelu pod reka; otwarte drzwi na swiat- niestety Polacy maja wiecej problemow z wizami; moze lepsza mozliwosc znalezienia pracy- lecz wszystko w rekach pracodawcy. Wad w sumie nie znajduje?? W Wy??

niki 
Dyskutant

Wysłany: 2010-08-13, 15:15   

ja tez nie,,same pozytywy ,,tyle ze nie mam przez Einbürgerung(inaczej)...jak wiadomo np..telefonu z sieci O2 na abonamnet nie dostanie osoba z Polskim paszportem,,,od niedawana..juz odmawiaja co niektorym..z niemieckim bez problemu

agat79 
Super Dyskutant

Wysłany: 2010-08-13, 15:26   

niki napisał/a:
ja tez nie,,same pozytywy ,,tyle ze nie mam przez Einbürgerung(inaczej)...jak wiadomo np..telefonu z sieci O2 na abonamnet nie dostanie osoba z Polskim paszportem,,,od niedawana..juz odmawiaja co niektorym..z niemieckim bez problemu

Co Ty?? Pierwszy raz slysze!!- rasisci :razz: !!

Malgorzata 
Super Dyskutant

Wysłany: 2010-08-13, 15:26   

Do mnie te zalety tez przemawiaja :wink: moze kiedys zrobie,az tak mi nie zalezy w sumie,latac z paszportem juz sie przyzwyczailam,a az tak po swiecie nie podrozuje,zebym odczula to,ze jestem "inna" :wink:

niki 
Dyskutant

Wysłany: 2010-08-13, 15:36   

Co Ty?? Pierwszy raz slysze!!- rasisci :razz: !![/quote]

no ja tez usłyszałam niedawno,,nawet E-mail czytalam na innym forum jak O2 odpowiedzialo Polce..

ale Vodafone na szczescie powiedzial jaki powod(ze w O2 nie dostaja polacy)bo kilku polakow nabralo telefony te drozsze na abonamnet i sie splawili..he he

agat79 
Super Dyskutant

Wysłany: 2010-08-13, 16:14   

niki napisał/a:
Co Ty?? Pierwszy raz slysze!!- rasisci :razz: !!

no ja tez usłyszałam niedawno,,nawet E-mail czytalam na innym forum jak O2 odpowiedzialo Polce..

ale Wodafone na szczescie powiedzial jaki powod(ze w O2 nie dostaja polacy)bo kilku polakow nabralo telefony te drozsze na abonamnet i sie splawili..he he[/quote]

Niestety robactwo trudno wytepic do konca :mad:

SoNja 
Super Dyskutant
Advocatus Diaboli

Wysłany: 2010-08-13, 19:19   

niki napisał/a:
telefonu z sieci O2 na abonamnet nie dostanie osoba z Polskim paszportem

a mi się udało ;) ale chyba dlatego,ze pan wpisał mi niechcacy,że jestem obywatelką ZSRR :mrgreen:

Pogodniak 
Dyskutant

Wysłany: 2010-08-14, 10:48   

Obywatelstwo niemieckie jest niezbedne do mianowania na urzednika panstwowego (Beamte) oraz do pracy w niektorych resortach sluzby cywilnej (ministerstwo spraw wewnentrznych, wojsko itd.)

Poza tym skoro obecnie nie trzeba juz rezygnowac z obywatelstwa polskiego, zeby dostac niemieckie a ktos zamierza zostac w Niemczech na zawsze, uwazam, ze obywatelstwo kraju, w ktorym sie na stale mieszka, jest zawsze przydatne

Vista81 
Dyskutant

Wysłany: 2010-08-16, 08:32   

nie wiedzialam, ze nie trzeba sie zrzekac polskiego obywatelstwa, myslalam, ze tak sie nie da..
a testy jakies musieliscie robic, zeby dostac niemieckie obywatelstwo?

niki 
Dyskutant

Wysłany: 2010-08-16, 09:00   

Vista81 napisał/a:
nie wiedzialam, ze nie trzeba sie zrzekac polskiego obywatelstwa, myslalam, ze tak sie nie da..
a testy jakies musieliscie robic, zeby dostac niemieckie obywatelstwo?

http://www.welt.de/politi....html?cp=0&st=1

Quiz starten..klik

danutann
Bardzo Aktywny

Wysłany: 2010-08-16, 10:49   

A ja mam takie pytanie poczesci w temacie. Rodzice Polka i Niemiec - lepiej sie zdecydowac dla dziecka na podwojne czy tylko na mienieckie z racji planu spedzena zycia tutaj? jakie sa zalety i wady podwojnego obywatelstwa?

Pogodniak 
Dyskutant

Wysłany: 2010-08-16, 10:55   

@danutann: w przypadku podwojnego obywatelstwa panstw czlonkowskich unii europejskiej nie ma ani specjalnych wad ani zalet. Kiedys byly pewne irytacje ze sluzba wojskowa, ale teraz ten problem nie istnieje.

niki 
Dyskutant

Wysłany: 2010-08-16, 11:55   

danutann napisał/a:
A ja mam takie pytanie poczesci w temacie. Rodzice Polka i Niemiec - lepiej sie zdecydowac dla dziecka na podwojne czy tylko na mienieckie z racji planu spedzena zycia tutaj? jakie sa zalety i wady podwojnego obywatelstwa?

dziecko ma Niemieckie po ojcu,,a matce polce automatycznie tez polskie(nie trzeba dziecku wyrabiac polskiego ani tez rezygnowac z niego)je sie ma poprostu,Zasada krwi (Ius Sanguinis)

Nabycie obywatelstwa polskiego

Dziecko, którego przynajmniej jedno z rodziców jest obywatelem polskim, nabywa przez urodzenie obywatelstwo polskie z mocy ustawy o obywatelstwie polskim. Miejsce urodzenia dziecka nie odgrywa żadnej roli.

wyslalam akt urodzenia dziecka do Polski(tam gdzie kiedys byl moj meldunerk)wydali akt polski(czyli ma dziecko 2),,i ma dwa obywatestwa

Odpowiedz do tematu