Posiadanie niemieckiego obywatelstwa- za i przeciw??
| Autor |
Wiadomość |
agat79
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2010-08-13, 11:16 Posiadanie niemieckiego obywatelstwa- za i przeciw??
|

|
|
Ciekawa jestem Waszych zapatrywan na temat Einbürgerung. Jakie sa Waszym zdaniem wady, jakie zalety, (nie zrzekajac sie polskiego), posiadac obywatelstwo niemieckie??
Jak dla mnie zalety: nie trzeba sie wszedzie z paszportem tulac, ma sie dowod- plastykowa karta w portfelu pod reka; otwarte drzwi na swiat- niestety Polacy maja wiecej problemow z wizami; moze lepsza mozliwosc znalezienia pracy- lecz wszystko w rekach pracodawcy. Wad w sumie nie znajduje?? W Wy?? |
|
|
|
 |
niki
Dyskutant

|
Wysłany: 2010-08-13, 15:15
|

|
|
| ja tez nie,,same pozytywy ,,tyle ze nie mam przez Einbürgerung(inaczej)...jak wiadomo np..telefonu z sieci O2 na abonamnet nie dostanie osoba z Polskim paszportem,,,od niedawana..juz odmawiaja co niektorym..z niemieckim bez problemu |
|
|
|
 |
agat79
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2010-08-13, 15:26
|

|
|
| niki napisał/a: | | ja tez nie,,same pozytywy ,,tyle ze nie mam przez Einbürgerung(inaczej)...jak wiadomo np..telefonu z sieci O2 na abonamnet nie dostanie osoba z Polskim paszportem,,,od niedawana..juz odmawiaja co niektorym..z niemieckim bez problemu |
Co Ty?? Pierwszy raz slysze!!- rasisci !! |
|
|
|
 |
Malgorzata
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2010-08-13, 15:26
|

|
|
Do mnie te zalety tez przemawiaja moze kiedys zrobie,az tak mi nie zalezy w sumie,latac z paszportem juz sie przyzwyczailam,a az tak po swiecie nie podrozuje,zebym odczula to,ze jestem "inna" |
|
|
|
 |
niki
Dyskutant

|
Wysłany: 2010-08-13, 15:36
|

|
|
Co Ty?? Pierwszy raz slysze!!- rasisci !![/quote]
no ja tez usłyszałam niedawno,,nawet E-mail czytalam na innym forum jak O2 odpowiedzialo Polce..
ale Vodafone na szczescie powiedzial jaki powod(ze w O2 nie dostaja polacy)bo kilku polakow nabralo telefony te drozsze na abonamnet i sie splawili..he he |
| |
|
|
|
 |
agat79
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2010-08-13, 16:14
|

|
|
| niki napisał/a: | Co Ty?? Pierwszy raz slysze!!- rasisci !! |
no ja tez usłyszałam niedawno,,nawet E-mail czytalam na innym forum jak O2 odpowiedzialo Polce..
ale Wodafone na szczescie powiedzial jaki powod(ze w O2 nie dostaja polacy)bo kilku polakow nabralo telefony te drozsze na abonamnet i sie splawili..he he[/quote]
Niestety robactwo trudno wytepic do konca |
|
|
|
 |
SoNja
Super Dyskutant Advocatus Diaboli

|
Wysłany: 2010-08-13, 19:19
|

|
|
| niki napisał/a: | | telefonu z sieci O2 na abonamnet nie dostanie osoba z Polskim paszportem |
a mi się udało ale chyba dlatego,ze pan wpisał mi niechcacy,że jestem obywatelką ZSRR |
_________________ Mamy prawo popełniać w życiu wiele błędów. Oprócz jednego: tego, który niszczy nas samych...
愛與被愛 |
|
|
|
 |
Pogodniak
Dyskutant

|
Wysłany: 2010-08-14, 10:48
|

|
|
Obywatelstwo niemieckie jest niezbedne do mianowania na urzednika panstwowego (Beamte) oraz do pracy w niektorych resortach sluzby cywilnej (ministerstwo spraw wewnentrznych, wojsko itd.)
Poza tym skoro obecnie nie trzeba juz rezygnowac z obywatelstwa polskiego, zeby dostac niemieckie a ktos zamierza zostac w Niemczech na zawsze, uwazam, ze obywatelstwo kraju, w ktorym sie na stale mieszka, jest zawsze przydatne |
|
|
|
 |
Vista81
Dyskutant

|
Wysłany: 2010-08-16, 08:32
|

|
|
nie wiedzialam, ze nie trzeba sie zrzekac polskiego obywatelstwa, myslalam, ze tak sie nie da..
a testy jakies musieliscie robic, zeby dostac niemieckie obywatelstwo? |
_________________ Iza |
|
|
|
 |
niki
Dyskutant

|
Wysłany: 2010-08-16, 09:00
|

|
|
| Vista81 napisał/a: | nie wiedzialam, ze nie trzeba sie zrzekac polskiego obywatelstwa, myslalam, ze tak sie nie da..
a testy jakies musieliscie robic, zeby dostac niemieckie obywatelstwo? |
http://www.welt.de/politi....html?cp=0&st=1
Quiz starten..klik |
|
|
|
 |
danutann
Bardzo Aktywny

|
Wysłany: 2010-08-16, 10:49
|

|
|
| A ja mam takie pytanie poczesci w temacie. Rodzice Polka i Niemiec - lepiej sie zdecydowac dla dziecka na podwojne czy tylko na mienieckie z racji planu spedzena zycia tutaj? jakie sa zalety i wady podwojnego obywatelstwa? |
_________________ Potowrnie zadowoleni z potworka. |
|
|
|
 |
Pogodniak
Dyskutant

|
Wysłany: 2010-08-16, 10:55
|

|
|
| @danutann: w przypadku podwojnego obywatelstwa panstw czlonkowskich unii europejskiej nie ma ani specjalnych wad ani zalet. Kiedys byly pewne irytacje ze sluzba wojskowa, ale teraz ten problem nie istnieje. |
|
|
|
 |
niki
Dyskutant

|
Wysłany: 2010-08-16, 11:55
|

|
|
| danutann napisał/a: | | A ja mam takie pytanie poczesci w temacie. Rodzice Polka i Niemiec - lepiej sie zdecydowac dla dziecka na podwojne czy tylko na mienieckie z racji planu spedzena zycia tutaj? jakie sa zalety i wady podwojnego obywatelstwa? |
dziecko ma Niemieckie po ojcu,,a matce polce automatycznie tez polskie(nie trzeba dziecku wyrabiac polskiego ani tez rezygnowac z niego)je sie ma poprostu,Zasada krwi (Ius Sanguinis)
Nabycie obywatelstwa polskiego
Dziecko, którego przynajmniej jedno z rodziców jest obywatelem polskim, nabywa przez urodzenie obywatelstwo polskie z mocy ustawy o obywatelstwie polskim. Miejsce urodzenia dziecka nie odgrywa żadnej roli.
wyslalam akt urodzenia dziecka do Polski(tam gdzie kiedys byl moj meldunerk)wydali akt polski(czyli ma dziecko 2),,i ma dwa obywatestwa |
|
|
|
 |
|
|