forum.poloniaberlin.de
 Portal  Album FAQ  Szukaj Grupy Użytkownicy Firmy Tematy Kontakt   Rejestracja   Profil   Sprawdz wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

Prawo Jazdy w Polsce a Niemcy

Autor Wiadomość
Bojka
Nowy

Wysłany: 2011-08-25, 20:14   Prawo Jazdy w Polsce a Niemcy

Witam,

Przychodzę tutaj z takim zapytaniem, a nuż ktoś będzie wiedział lub się orientował.
Mianowicie, mieszkam w Berlinie, mam stałe zameldowanie, nie mam polskiego obywatelstwa i chciałbym wyrobić sobie prawo jazdy w Polsce, bo wiadomo, taniej, lepiej z językiem i rozumowaniem. Trochę tam czytałem i słyszałem ze strony polskiej jak to wygląda. Niby trzeba mieć tymczasowe zameldowanie ( mam gdzie się zameldować ) w Polsce i przebywać na terenie kraju ponad 180 dni ( tutaj drugie pytanie, te 180 dni liczy się dopiero wtedy jak zdam na prawko ?). Jak to wygląda prawnie w Niemczech, jeżeli zrobię sobie prawo jazdy w obcym kraju, ze stałym zameldowaniem w Niemczech a tylko tymczasowym w Polsce ? Co bym potrzebował by mi to prawko uznali w Dojczlandii.

Pozdrawiam i liczę na szybką odpowiedź.

bunnything 
Dyskutant

Wysłany: 2011-08-25, 20:38   

Z tego co wiem wielu Niemcow zdaje (zdawalo?)prawo jazdy w Polsce ( najczesciej decyduja sie na ten krok,kiedy straca niemieckie prawo jazdy). Dlatego tez watpie by byl jakis problem w Niemczech ,wystarczy pozniej wybrac sie z polskim prawkiem do miejsca gdzie wydaja prawo jazdy w Niemczech i wyrobic miedzynarodowy dokument.Przynajmniej bylo tak jakies 6lat temu kiedy to zdawalam prawo jazdy w PL,Instruktor opowiadal o tym ,ze szkola dla obcokrajowcow organizuje nawet meldunki w hotelach :roll: Ale moze cos sie zmienilo od tego czasu i rzad niemiecki juz nie patrzy przychlnie na tego typu rozwiazania ... :roll: a pytales sie w szkole nauki jazdy?

a tutaj kilka cytatow wyszperanych w sieci
"Wg prawa unijnego, prawo jazdy za granicą można uzyskać pod warunkiem udokumentowania miejsca zamieszkania lub przebywania na terenie danego kraju przez przynajmniej 185 dni w roku. Ale, prywatne szkoły prawa jazdy w czasach rozpowszechnionej korupcji znajdą możliwość pomocy w uzyskaniu fikcyjnego adresu i to zazwyczaj nie jest żadnym problemem dla Ośrodka Szkolenia Kierowców.Prawo nie zabrania np.Niemcowi zrobić sobie prawko w Polsce.Nie ma żadnych przepisów które tego zabraniają, a że w polsce jest taniej, to ludzie korzystają.Sprawa była nawet w Trybunale Europejskim, który uznał wystawianie prawa jazdy w Polsce za zgodne z prawem.Zatem karuzela się kręci i obcokrajowcy mogą dalej robić sobie prawko w polsce, dając tym samym zarobić Polskim Ośrodkom Szkolenia Kierowców."

"Obcokrajowcy mogą zdawać egzaminy na prawo jazdy w Polsce po przystąpieniu naszego kraju do Unii Europejskiej. Polskie prawo jazdy jest honorowane w całej wspólnocie i łatwiej je uzyskać niż na Zachodzie.

– U nas, w porównaniu z Niemcami jest mniej formalności, potrzebnych dokumentów przy zdawaniu. Jest za to obowiązkowa jazda po placu manewrowym – dodaje egzaminator WORD.

Zdawanie egzaminu przez obcokrajowca wymaga również zatrudnienia tłumacza przysięgłego, który tłumaczyłby część teoretyczną egzaminu."

niki 
Dyskutant

Wysłany: 2011-08-25, 20:59   

tak pod temat

Europa | 20.05.2011
Uwaga na zagraniczne prawo jazdy

Zagraniczne prawa jazdy to problem dla niemieckich władz
Europejski Trybunał Sprawiedliwości znalazł sposób na powszechny trik kierowców. Prawo jazdy wydane za granicą jest ważne, gdy jego właściciel mieszkał w kraju, gdzie wyrobił prawo, co najmniej sześć miesięcy.

Początkujących kierowców obowiązuje zasada, że muszą zrobić prawo jazdy w kraju, w którym na stałe mieszkają. Niemcy mogą uznać takie zagraniczne pozwolenie na jazdę tylko wtedy, gdy kierowca mieszkał przez co najmniej pół roku w tym kraju – postanowił Europejski Trybunał Sprawiedliwości (EuGH) w Luksemburgu.

Wyrok został wydany w sprawie wniesionej przez mieszkankę Bawarii (okolice Bambergu), która postanowiła zdawać swój pierwszy egzamin kierowcy w czeskim Pilznie, oddalonym od jej miejsca zamieszkania o ok. 240 kilometrów. Zrobionego w 2006 roku prawa jazdy nie uznały jednak władze Bawarii. Dlatego kobieta postanowiła zaskarżyć przepis do Trybunału Administracyjnego w Monachium, który z kolei przedłożył skargę Europejskiemu Trybunałowi Sprawiedliwości.

Trybunał już kilkakrotnie wydawał wyroki w podobnych sprawach, twierdząc, że Niemcy nie muszą uznawać czeskiego prawa jazdy, jeśli przedtem odebrano kierowcy pozwolenie na prowadzenie samochodu w Niemczech – przeważnie z powodu jazdy pod wpływem alkoholu.

Powódka podkreśliła, że nigdy nie otrzymała mandatu, oraz że nie doszło – z jej udziałem – do wykroczenia drogowego. Mimo to Trybunał Europejski przyznał rację bawarskim władzom. Dwa europejskie państwa musiałyby wzajemnie uznawać prawa jazdy swoich obywateli. Jest to możliwe pod warunkiem, że kierowca mieszkał co najmniej sześć miesięcy w danym państwie.

http://www.dw-world.de/dw...5093605,00.html

Bojka
Nowy

Wysłany: 2011-08-26, 08:50   

Aha, czyli nie ma problemu w Niemczech jeżeli zrobię to prawo jazdy w Polsce.

Teraz ostatnie pytanie, nt. tego pół roku.

Cytat:
Jest to możliwe pod warunkiem, że kierowca mieszkał co najmniej sześć miesięcy w danym państwie.

Liczy to się dopiero wtedy gdy już zrobię to prawo jazdy i dopiero od tego czasu będzie naliczany ten czas, czy jest to obojętne, bo w Polsce mieszkałem ponad 14 lat.

Cytat:
Wg prawa unijnego, prawo jazdy za granicą można uzyskać pod warunkiem udokumentowania miejsca zamieszkania lub przebywania na terenie danego kraju przez przynajmniej 185 dni w roku.

Więc wystarczy jeżeli będę miał tymczasowe zameldowanie w Polsce i wtedy nie będę musiał przebywać pół roku na terenie kraju ?

gruby 
Uzytkownik

Wysłany: 2011-09-14, 10:52   

a ile kosztuje egzamin na prawo jazdy w Niemczech,i czy mieszkając w Polsce 10km od granicy niemieckiej tez muszę być zameldowany w Niemczech żeby zrobić kurs i prawo jazdy skoro do szczecina mam 50 km a do Schwedt 10km to bym wolał drożej za kurs zapłacić i szybciej zdać bo w Polsce to ciężko zdać trzeba często podchodzi to z tymi poprawkami cena się wyrówna i po co jeździć tyle kilometrów jak pod nosem ciekawe jak by się do tego trybunał konstytucyjny ustosunkował.To samo mogą powiedzieć mieszkańcy Zgorzelca, Swinoujscia i innych miast graniczących z Niemcami anie jeździć do WORD po 100km jak tu pod nosem.Trochę absurd w końcu jesteśmy w uni

Odpowiedz do tematu