|
Prześladowanie chrześcijan.
| Autor |
Wiadomość |
Krawczyk Muller
Staly bywalec forum

|
|
|
|
 |
Tsukuyomi
Staly bywalec forum

|
Wysłany: 2010-01-20, 17:09
|

|
|
| Hmm, przykre, ze takie rzeczy dzieja sie w XXI w. Aczkolwiek jezeli mowimy juz o mordowaniu na tle religijnym, to dlaczego zapominamy o calym sredniowieczu, gdzie to chrzescijanie mordowali innowiercow, nawet wiecej, nie pytali sie jakiej wiary byla dana osoba, wystarczyl tylko kolor skory. Nie, zeby mnie tutaj zle zrozumiano, wojny, mordestwa na tle religijnym byly, sa i beda, tego sie nie da uniknac, ale formulowanie artykulu z jednostronniczym spojrzeniem, jak dla mnie nie jest obiektywne. Jest to przykre, ze tak sie dzieje, ale z religijnoscia i jej pojmowaniem zawsze bylo roznie, wiec szybko sie to nie zmieni. |
_________________ To już byłby koniec tego zasranego świata, gdyby ludzie podróżowali pierwszą klasą, a literatura wagonem bagażowym. |
|
|
|
 |
Pausenclown
|
Wysłany: 2010-01-20, 23:05
|

|
|
| Tsukuyomi napisał/a: | | Hmm, przykre, ze takie rzeczy dzieja sie w XXI w. Aczkolwiek jezeli mowimy juz o mordowaniu na tle religijnym, to dlaczego zapominamy o calym sredniowieczu, gdzie to chrzescijanie mordowali innowiercow |
W pierwszym zdaniu masz rację... drugie nijak do niego nie pasuje... Jeżeli piszemy o XXI wieku to ta skala musi działać w obie strony - nie możemy porównywać wyczynów Chrześcijan w Średniowieczu z np. Muzułmanami dziś... |
|
|
|
 |
malyberlin
Dyskutant

|
Wysłany: 2010-01-21, 00:53
|

|
|
Niestety w kazdej religii sa fanatycy i Tsukuyomi ma wiednym na pewno racje
" Jest to przykre, ze tak sie dzieje, ale z religijnoscia i jej pojmowaniem zawsze bylo roznie, wiec szybko sie to nie zmieni."
Szczesliwy niewierzący .... |
|
|
|
 |
Pausenclown
|
Wysłany: 2010-01-21, 01:06
|

|
|
| malyberlin napisał/a: | | Niestety w kazdej religii sa fanatycy |
Hmmmm..... pewnie są... opowiedz mi na szybko, kiedy tutaj ktoś próbował zamordować kogoś dla jakichś karykatur, albo bo nazwał pluszowego misia nieodpowiednim imieniem.... mam wrazenie, ze komuś się poprzesuwały chyba relacje........................................ |
|
|
|
 |
Tsukuyomi
Staly bywalec forum

|
Wysłany: 2010-01-21, 10:59
|

|
|
| Pausenclown napisał/a: | | drugie nijak do niego nie pasuje... Jeżeli piszemy o XXI wieku to ta skala musi działać w obie strony - nie możemy porównywać wyczynów Chrześcijan w Średniowieczu z np. Muzułmanami dziś... |
Piszac o sredniowieczu mialem na mysli okres od XI do XIX wieku. Nie jest wazne, czy mordowanie odbywa sie za pomoca szabelek, czy broni masowego razenia. Mord na tle religijnym i tak pozostanie mordem. Chrzescijanie mordowali z imieniem jezusa na ustatach, oni z mohmetem. Jezeli o mnie chodzi, to nie widze wiekszej roznicy pomiedzy tym co bylo, a tym co sie dzieje obecnie... |
_________________ To już byłby koniec tego zasranego świata, gdyby ludzie podróżowali pierwszą klasą, a literatura wagonem bagażowym. |
|
|
|
 |
Pausenclown
|
Wysłany: 2010-01-22, 01:52
|

|
|
| Tsukuyomi napisał/a: | | Piszac o sredniowieczu mialem na mysli okres od XI do XIX wieku. Nie jest wazne, czy mordowanie odbywa sie za pomoca szabelek, czy broni masowego razenia. Mord na tle religijnym i tak pozostanie mordem. Chrzescijanie mordowali z imieniem jezusa na ustatach, oni z mohmetem. Jezeli o mnie chodzi, to nie widze wiekszej roznicy pomiedzy tym co bylo, a tym co sie dzieje obecnie... |
Średniowiecze to nieco inny okres czasu, ale nie o to chodzi... ostatnie zdanie Twej wypowiedzi to wręcz świętokradztwo... ;=Średniowiecze to nieco inny okres czasu, ale nie o to chodzi... ostatnie zdanie Twej wypowiedzi to wręcz świętokradztwo... jacy Chrześcijanie mordowali z Jezusem na ustach, kiedy to miało miejsce? Żyjemy w XXI wieku a pewne religie jakby tego nie zauważyły... kilka przykładów podałem u góry... |
|
|
|
 |
Tsukuyomi
Staly bywalec forum

|
Wysłany: 2010-01-23, 11:28
|

|
|
| Pausenclown napisał/a: | | jacy Chrześcijanie mordowali z Jezusem na ustach, kiedy to miało miejsce? Żyjemy w XXI wieku a pewne religie jakby tego nie zauważyły... kilka przykładów podałem u góry... |
Mam Ci podc nazwiska, czy wystarczy ogolnie: Wyprawy krzyzowe- wiadomo o co chodzi; tzw. Czarna Smierc-wymordowanie setki tysiecy zydow od XIII-do XVIII wieku, co jakies 50 lat dochodzilo do mordow, Powod: Ktos musial byc winny, dlugi finansowe u Zydow, wiara w dzizusa jako mesjasza, a nie boga... i jeszcze pare pomyslow mieli chrzescijanie...
Dla religii nie ma znaczenia okres, ten przyklad jaki podalem, oba w sumie sa odzwierciedleniem tego, ze za jej pomoca i ze swoim interpretowaniem pism, usprawiedliwiali swoje czyny sie juz od tysiecy lat i tak zostanie tego sie nie zmieni, dlatego uwazam, ze nie ma roznicy miedzy tamtym okresem a obecnym jezeli chodzi o mordy na tle religijnym.
P.S. W kazdej religii, moze nie w kazdej, ale w tych znaczacych jest przykazanie, Nie Zabijaj, tylko , ze oni do tego fragemntu jakos nie moga doczytac |
|
|
|
 |
lightblue
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2010-01-23, 11:41
|

|
|
http://sammael-thot.blog....2,ID182811942,n
...ciekawe i na temat...
I dluuuuuuuuuugie.... chcialam wkleic kilka fragmentow, ale jakos nie chce mi sie skopiowac. |
_________________ Błogosławieni Ci, którzy nie mając nic do powiedzenia, nie oblekają tego faktu w słowa.
Julian Tuwim |
|
|
|
 |
Pausenclown
|
Wysłany: 2010-01-23, 11:50
|

|
|
| Tsukuyomi napisał/a: | | Wyprawy krzyzowe- wiadomo o co chodzi |
Każdy widzi Chrześcijan najeżdżających muzułmańskie ziemie... ale jak Ziemia Święta nagle znalazła się pod islamskim butem, o to nikt jeszcze nie zapytał....
| Tsukuyomi napisał/a: | W kazdej religii, moze nie w kazdej, ale w tych znaczacych jest przykazanie, Nie Zabijaj, tylko , ze oni do tego fragemntu jakos nie moga doczytac |
Pokaż surę w Koranie, gdzie to jest napisane... |
|
|
|
 |
Kobieta pracujaca
Dyskutant

|
Wysłany: 2010-01-23, 12:09
|

|
|
| Pausenclown napisał/a: | | Pokaż surę w Koranie, gdzie to jest napisane... |
To jest 92 linijka 4. sury.
Nie, nie jestem znawczynia tego tematu, ale interesuje mnie on. W Koranie pisze, ze wierzycy nie moze zabijac wierzacego. Interpretowac mozna to roznie. Islamistyczni terrorysci atakuja rowniez innowiercow.
Tu mozna znalezc troche wiecej:
http://www.pi-news.net/20...erbot-im-islam/ |
|
|
|
 |
Pausenclown
|
Wysłany: 2010-01-23, 12:20
|

|
|
| Kobieta pracujaca napisał/a: | | W Koranie pisze, ze wierzycy nie moze zabijac wierzacego. |
No właśnie! Wierzącego czyli innego muzułmanina!
A co do innych...... sura 9 wers 5....... |
|
|
|
 |
lightblue
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2010-01-23, 12:22
|

|
|
Fragmenty Sury 2
I zabijajcie ich, gdziekolwiek ich spotkacie
Gdziekolwiek oni będą walczyć przeciw wam, zabijajcie ich!
Taka jest odpłata niewiernym!
A jeśli kto odnosi się wrogo do was,
to i wy odnoście się wrogo do niego,
podobnie jak on odnosi się wrogo do was. |
_________________ Błogosławieni Ci, którzy nie mając nic do powiedzenia, nie oblekają tego faktu w słowa.
Julian Tuwim |
|
|
|
 |
Nemo
Dyskutant

|
Wysłany: 2010-01-23, 12:27
|

|
|
| lightblue napisał/a: | http://sammael-thot.blog.onet.pl/Oblicze-religijnego-czlowieka,2,ID182811942,n
...ciekawe i na temat...
I dluuuuuuuuuugie.... chcialam wkleic kilka fragmentow, ale jakos nie chce mi sie skopiowac. |
Juz dawno takich BZDUR nie czytalem, dlatego ciekawe... |
_________________ Wiem, ze nic nie wiem... |
|
|
|
 |
Kobieta pracujaca
Dyskutant

|
Wysłany: 2010-01-23, 12:28
|

|
|
Smutne to co lightblue cytuje i przerazajace...
Ale ja sama znam kilku Turkow (Alevici), ktorzy twierdza, ze "wierzymy w tego samego Boga". |
|
|
|
 |
Pausenclown
|
Wysłany: 2010-01-23, 12:34
|

|
|
Moja Ci się nie podobała?
Sura 9:5 "A kiedy miną święte miesiące, wtedy zabijajcie bałwochwalców tam, gdzie ich znajdziecie; chwytajcie ich, oblegajcie i przygotowujcie na nich wszelkie zasadzki". |
|
|
|
 |
Tsukuyomi
Staly bywalec forum

|
Wysłany: 2010-01-23, 14:22
|

|
|
Problem polega w tym, ze Koran zostal napisany w jezyku arabskim, i jezeli chcemy sie powolywac na teksty zrodlowe, to zacznijmy sie uczyc arabskiego i wtedy cytujmy. Kazde tlumaczenie, niewazne z jakiego jezyka, niesie ze soba niebezpieczenstwo interpretacji tlumaczacego. Ostatnio rozmawialem na ten temat z przedstawicielem Islamu, i on stwierdzil, ze nie mozna brac pod uwage tego co jest napisane w Koranie, jezeli nie siega sie po wydanie arabskie. Swoja droga ma koles racje, po kilkdziesieciu tlumaczeniach, interpretacjach, oryginal i to co jest dostepne teraz nie maja ze soba wiele wspolnego. To samo jest z bibila chrzescijanska.
P.S. Nawet dzizus jest przez nich uznawany jako Prorok, wiec zgadzam sie z kolga wyzej, jezeli mowimy o bogu, to wszyscy wierzacy modla sie do tego samego, ale inaczej go nazywaja. |
|
|
|
 |
Pausenclown
|
Wysłany: 2010-01-23, 14:28
|

|
|
| Tsukuyomi napisał/a: | | Problem polega w tym, ze Koran zostal napisany w jezyku arabskim, i jezeli chcemy sie powolywac na teksty zrodlowe, to zacznijmy sie uczyc arabskiego i wtedy cytujmy. Kazde tlumaczenie, niewazne z jakiego jezyka, niesie ze soba niebezpieczenstwo interpretacji tlumaczacego. Ostatnio rozmawialem na ten temat z przedstawicielem Islamu, i on stwierdzil, ze nie mozna brac pod uwage tego co jest napisane w Koranie, jezeli nie siega sie po wydanie arabskie. |
Czyli język arabski jako jedyny na świecie, którego nie da się porządnie przetłumaczyć... Oni cały świat karmią tymi bajkami, gdy ten pyta o te "niewygodne" słowa. Biblia jest przełożona na ileś set języków, jakoś nie słyszałem, by "kochaj swego bliźniego" można było "źle zinterpretować".................... |
|
|
|
 |
lightblue
Super Dyskutant

|
|
|
|
 |
Tsukuyomi
Staly bywalec forum

|
Wysłany: 2010-01-23, 14:52
|

|
|
| Pausenclown napisał/a: |
Czyli język arabski jako jedyny na świecie, którego nie da się porządnie przetłumaczyć... |
Jako jezyk do zrozumienia Koranu jak najbardziej.Jakos nie slyszalem, zeby najwyzsi kaplani islamscy, ktorzy oddali sie studiowaniu pisma namawiali do morderstw. Jest pelno pseudo kaplanow, ktorzy ze wzg. politycznych tak robia, ale nie o nich mowa. | Pausenclown napisał/a: | | jakoś nie słyszałem, by "kochaj swego bliźniego" można było "źle zinterpretować".................... |
Hmm, interpretacja:"kochaj blizniego swego"- czyli szanuj go, nie rob mu krzywdy, pomagaj mu w potrzebie itd. I sa ksieza chrzescijanscy i nie tylko, ktorzy zinterpretowali to dosc doslownie, wiec jak widac, mozna to zinterpretowac inaczej...ale to troche odbiega od tematu! |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
• phpBB & Przemo © 2000-2011 poloniaberlin.de • polskojezyczne forum dyskusyjne z Berlina |
|
|
|