forum.poloniaberlin.de
 Portal  Album FAQ  Szukaj Grupy Użytkownicy Firmy Tematy Kontakt   Rejestracja   Profil   Sprawdz wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

Publiczny poród jako "akt sztuki"

Autor Wiadomość
Kamila
Super Dyskutant

Wysłany: 2005-04-20, 08:23   Publiczny poród jako "akt sztuki"

Spodziewająca się za tydzień dziecka 27-letnia Ramune Gele zamierza je urodzić publicznie w ramach "aktu sztuki" w galerii DNA w berlińskiej dzielnicy Mitte - poinformował dziennik "Berliner Zeitung".

Towarzysz życia Gele, 29-letni Winfried Witt, chce uczynić z narodzin ich pierwszego potomka dzieło sztuki. Witta, który studiował na Berlińskim Uniwersytecie Sztuki, zajmuje przede wszystkim pytanie "Czym jest człowiek". By znaleźć na nie artystyczną odpowiedź, wystawiał jako eksponat własne ciało i publicznie strzygł sobie głowę do gołej skóry. Gele, która studiowała muzykę i występuje jako pianistka, wspierała go w tych akcjach.

W galerii przewidziano miejsce dla 30 osób, których od Gele oddzielać będzie tylko linia na podłodze. Widzowie mają zgłosić się wcześniej, a gdy przyszła matka zacznie odczuwać intensywne bóle porodowe, zostaną wezwani do galerii. Rozwiązanie przewidziane jest na niedzielę 24 kwietnia.

W rozmowie z dziennikarką "Berliner Zeitung" Gele zaznaczyła, że poród w galerii pod opieką położnej nie jest bardziej ryzykowny od odbywanego w domu. W razie komplikacji kobieta zostanie przewieziona do szpitala.

Fotografowanie rodzącej będzie jednak zabronione. Ponadto w każdej chwili Gele będzie mogła zażądać oddzielenia jej od widzów zasłoną.

I co Wy na to? Do czego człowiek może być jeszcze zdolny, żeby na chwilę zrobiło się o nim głośno i żeby budzić kontrowersje?! :?

Źródło

alisa 
Super Dyskutant

Wysłany: 2005-04-20, 08:35   

mnie już nic nie zaskoczy :mrgreen: w sumie ze wszystkiego można uczynić "dzieło sztuki" ......... 8O

Chaos A.D. 
Aktywny uzytkownik
Bo powaga zabija powoli...

Wysłany: 2005-04-20, 15:54   bleee

bleeepppfffffuuuu....

Agnieszka 
Super Dyskutant

Wysłany: 2005-04-20, 17:05   

ciekawe kto to bedzie chcial ogladac??? na pewno sie takie osoby znajda, to niewatpie... ja tam bym swojego porodu nawet na video nie chciala zobaczyc :mrgreen: mogli jeszcze zrobic publiczna prezentacje majstrowania owego dziecka :| a warunki sanitarne to takie jak w szpitalu zapewnione beda :lol: ???

kingdom 
Poczatkujacy

Wysłany: 2005-04-21, 17:34   

Wybieracie się :lol: ?Nie, to naprawdę śmieszne. No ale trafił swój na swego i skoro ta kobieta zdecydowana jest w pełni wspierać dążenia artystyczne swojego faceta to ...cóż .... :roll: Z własnego doświadczenia wiem, ze poród to srednio wzniosłe doznanie i im mniej osób tym lepiej :)

Gosia 
Bardzo Aktywny

Wysłany: 2005-04-21, 18:18   

Akurat warunki sanitarne takie jak w domu, ze ja bym sie na domowy porod nie zdecydowala to juz inna sprawa.

Ale bardzo rzuca mi sie w oczy, ze to ich pierwsze dziecko ;) Jakby juz byla rodzila, to pewnie inaczej by do sprawy podchodzila ;) No nic, zawsze sobie moze zaczyczyc przewiezienia do szpitala, ciekawe czy skorzysta...

kingdom 
Poczatkujacy

Wysłany: 2005-04-22, 10:17   

Trafnie ujęte Gosiu. Kobieta nie wie na co się decyduje.

Anetta 
Super Dyskutant

Wysłany: 2005-04-22, 10:20   

kobieta - "karierowiczka"

alisa 
Super Dyskutant

Wysłany: 2005-04-22, 10:27   

żeby dyskusja nie zeszła za bardzo na inne tory,przypominam że nie chodzi w niej o własne doznania dotyczące porodów tylko Kamila postawiła konkretne pytanie"I co Wy na to? Do czego człowiek może być jeszcze zdolny, żeby na chwilę zrobiło się o nim głośno i żeby budzić kontrowersje?!" ;-) :mrgreen:

Anetta 
Super Dyskutant

Wysłany: 2005-04-22, 13:42   

co my na to.... aby zostac przy temacie.... 8)

ludzkosc stacza sie coraz bardziej... ciesze sie ze nie dozyje tego calkowitego jej upadku ...

ciesze sie ze nie zyje w fazie ostatecznej.... :wink: choc kto wie co to za faza... :roll:

ludzie daza po trupach do celu...

wciaz pojawiaja sie nowe szokujace wiadomosci o postepkach czlowieka....

jestesmy juz tylko o krok.. lub da od Sodomy i Gomory :twisted:

Agnieszka 
Super Dyskutant

Wysłany: 2005-04-22, 18:33   

alisa napisał/a:
"I co Wy na to? Do czego człowiek może być jeszcze zdolny, żeby na chwilę zrobiło się o nim głośno i żeby budzić kontrowersje?!" ;-) :mrgreen:

ja mysle, ze ten ´´wystep´´ sam za siebie ´mowi, czlowiek jest zdolny po prostu do wszystkiego, nie ma granic, a najgorsze jest to, ze na pewno znajdzie sie spore grono, ktore chetnie to obejrzy co swiadczy o tym, ze takich ludzi jest po prostu cala masa.niestety.

Gosia 
Bardzo Aktywny

Wysłany: 2005-04-22, 18:47   

Ogolnie zgadzam sie z przedmowcami, tyle, ze nadmiernie mi to nie przeszkadza. "Wow, talk show, ktos przed kamera gacie zdjal!" jest mi dosc obojetne, tak dlugo, jak nikogo nie beda przymuszac, ani do inscenizowania, ani do ogladania ;)

Z gory przepraszam za kolejne zboczenie (?) z tematu, ale tak mi sie skojarzylo, jak spadlaby ilosc dzieci posiadanych przez szanownych widzow, po obejrzeniu takiego przedstawienia?

I juz bardziej na temat, to mi takich incenizatorow nawet troche zal. Bo kiedys to bylo latwo, a to sie kibel natluscilo, a to sobie ucho obcielo i o czlowieku bylo glosno. A teraz? Wszystko juz bylo rzekl Ben Akiba... Trzeba sie naprawde wysilic, zeby cos nowego wymyslic :mrgreen:

No i co z ta wiosna???

Agnieszka 
Super Dyskutant

Wysłany: 2005-04-23, 10:24   

Gosia napisał/a:
Trzeba sie naprawde wysilic, zeby cos nowego wymyslic :mrgreen:

ano wlasnie, nic dodac nic ujac

ula 
Bardzo Aktywny

Wysłany: 2005-04-23, 16:44   

ale w sumie to o co chodzi? chce kobieta rodzic w galerii to niech rodzi- jej sprawa, jej ryzyko. nikt nie musi przychodzic i patrzec, ani za to placic. wiec luzu troche droga potencjalna publicznosci. ona swoj cel juz osiagnela- juz o niej glosno, nawet u nas na polonii.

a swoja droga mnie nie przeszkadzaja takie akcje sztuki na zywo, czy jak to zwal. nawet uwazam, ze to ciekawe, choc niekoniecznie musze wszystko ogladac.

Kamila
Super Dyskutant

Wysłany: 2005-04-23, 17:31   

Pewnie, że jest sprawa.

Nie wiem :roll: być może za mało wyluzowana jestem, ale mnie takie akcje nie ruszają. Nie uważam tego ani za sztukę, ani za coś normalnego. Nigdy bym na takie coś nie poszła, wolałabym już jakiś serial brazylijski obejrzeć niż taki "akt sztuki". Dla mnie to co robi ta kobieta jest obrzydliwe. Zastanawiam się jak bardzo trzeba mieć głowę kaputt, żeby zdecydować się na taki ekshibicjonizm... Niedługo może publiczny onanizm będzie zaliczany do sztuki współczesnej.

Gosia 
Bardzo Aktywny

Wysłany: 2005-04-23, 17:42   

na upartego bardziej ryzyko dla dziecka niz dla niej ;) I pisemnej zgody dziecka na zrobienie szopki z jego pojawienia sie na swiecie tez nie ma ;) Ja bym sobie na przyklad nie zyczyla, zeby mnie moja matka tak rodzila, chociaz w tamtych czasach to na ogolnej sali, ze studentami, nie bylo chyba wielkiej roznicy ;)

Poza tym nie rusza mnie to bardziej niz ucho Van Gogha

No i co z ta wiosna???

Agnieszka 
Super Dyskutant

Wysłany: 2005-04-24, 10:12   

Mnie to tez jakos szczegolnie porusza, nie sni mi sie po nocach, ale zastanawia mnie glupota ludzi...nie wiem jakie tam beda warunki zapewnione, ale przeciez to jest zagrozenie zycia tego dziecka... juz nawet nie chodzi o warunki sanitarne, ale o to, ze dziecko moze sie zablokowac, owinac pepowina czy inne przykre historie i co wtedy??? zrobia jej cesarke na miejscu???

Gosia 
Bardzo Aktywny

Wysłany: 2005-04-24, 11:03   

Dlatego bylo napisane, ze nie jest to bardziej niebezpieczne niz porod w domu. Ja bym sie na porod w domu w pierwszej ciazy nie zdecydowala na pewno, ale to moja prywatna decyzja.

Oczywiscie w razie komplikacji przewoza do najblizszego szpitala, tak samo z domu porodowego (tez tam nie robia cesarek). W Berlinie to akurat szybko i sprawnie robia, u mnie tez od decyzji o natychmiastowej cesarce do samej cesarki uplynelo kilka-kilkanascie minut, wiec nie jest to bardzo ogromne powiekszanie ryzyka, ale troche oczywiscie jest. No i oczywiscie nie ma wtedy lekarza, jest tylko polozna.

ula 
Bardzo Aktywny

Wysłany: 2005-04-25, 16:13   

kamila, trafne uwagi masz, musze rzec. ten publiczny onanizm bardzo mnie rozsmieszyl :)pozdr.

Kamila
Super Dyskutant

Wysłany: 2005-04-27, 10:54   

Mam!!! Mam pomysł do kolejnego "aktu sztuki" :mrgreen: zawsze można sobie na oczach kilkudziesięciu widzów albo jeszcze lepiej przed milionem telewidzów odpiłować sobie rękę albo nogę! Tępym nożem oczywiście! Jeżeli znajdzie się jakiś odważny artysta przez duże A który będzie chciał zaprezentować sztukę przez duże SZ :mrgreen: to może sobie mój pomysł wziąć :D Kostenlos ofkors, ale za to rezerwuje miejsce w pierwszym rzędzie i chce mieć wyłączność na robienie zdjęć!

Odpowiedz do tematu