forum.poloniaberlin.de
 Portal  Album FAQ  Szukaj Grupy Użytkownicy Firmy Tematy Kontakt   Rejestracja   Profil   Sprawdz wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

pyskówka przedwigilijna ;)alarm! Zbiórka na forum!

Autor Wiadomość
misia11 
Dyskutant
misia

Wysłany: 2005-12-13, 01:01   

alisa mama alisa mama alisa mama

ever ending story:)

m

Kamila
Super Dyskutant

Wysłany: 2005-12-13, 08:41   

Hahahaha dobre to bylo :lol: Szkoda, ze wczoraj mnie nie bylo, bo odgrzewane kotlety nie smakuja tak samo ;)

Mallory30 
Bardzo czesto tu bywa

Wysłany: 2005-12-14, 00:39   

Troche sie niesmacznie takie pyskowki czyta. Nie dosyc ze to polka - :? polce na obczyznie, to jeszcze przed swietami...

marzena 
Super Dyskutant

Wysłany: 2005-12-14, 08:11   

A mnie sie podobalo ---szkoda ze sie skonczylo bo bylam bardzo ciekawa kogo poniesie i pusci naprawde wodze fantazyjiiiiii!!!! :twisted: :twisted:

Mama---co do """"plastikowa Niemra i sztuczna Polka.""""to troszke przesadzilas bardzo glupi tekst!!!!!

chy ba nie musze Ci mowic dlaczego???? :evil:

Alisa---troche mama ma racje sa na forum tez osoby ktore nie potrafia mowic po niemiecku a ktorych interesowal by np. ten temat--o nich tez trzeba myslec! :mrgreen:

Mysle ze teraz jest remis--jak dla mnie ta walka moze trwac dalej!!!!!!

alisa 
Super Dyskutant

Wysłany: 2005-12-14, 09:45   

Marzenko

Kto bierze takie przepychanki słowne na poważnie sam jest sobie winny.Co do plastikowych Niemek ,sztucznych Polek i temu podobnych epitetów to....sama pomyśl  .Jestem ostatnią osobą ,która z takiego powodu miałaby bezsenne noce .Nie biorę tego na poważnie ,traktuje jako rodzaj zabawy .To są tylko nic nie znaczące słowa .Dla mnie nie mają żadnej wymiernej wartości ani znaczenia .Więc ani mi się śni oburzać czy obrażać.Pozatym nie wiem ,kto je napisał.Ktoś kogo nie znam osobiście ,nigdy się z tą osobą nie zetknęłam .Nie wiem /tak jak i inni nie wiedzą/ czy to faktycznie babka czy facet .Czyli postać absolutnie fikcyjna ,tak jak większość postaci na forach dyskusyjnych.Może ten ktoś w rzeczywistości jest bardzo sympatyczną ,rozsądną osobą ? i podobnie jak ja zabawia się w taki złośliwo-śmieszny sposób.Nie rozsądne by było ,gdybym fikcyjną dla mnie postać zaczęła traktować jak osobistego wroga lub przyjaciela od serca.

Co do używania j.niemieckiego............owszem używam go bo czasem nie ma innej możliwości.Ale gdyby ci co mają mi to za złe czytali dokładnie to co napisałam zauważyliby że najpierw staram się wyjaśnić kwestie w j.polskim a potem wklejam cytat z przepisów niemieckich.Często-gęsto te przepisy o które ludzie pytają są tasiemcowato długie i zawiłe,zawierają paragrafy i są tak w urzędowym języku zformuowane że trzeba by profesjonalnego tłumacza zatrudnić by jasno i zrozumiale wszystko przetłumaczył.Nie jestem profesjonalnym tłumaczem .Nie mam czasu na mozolne tłumaczenia ,więc staram się mniej więcej naświetlić sprawę o którą ktoś pyta po polsku ,poczym kopiuje i wklejam tekst z przepisami niemieckimi.Za śmieszne i wygórowane uważam żądania by jeszcze dodatkowo tłumaczyć to na j.polski.na tej zasadzie ,można mieć pretensje do urzędów niemieckich że nie drukują wszystkich swoich przepisów ze wszystkich dziedzin w języku polskim.Jeśli widzę że ktoś niema problemu z j.niemieckim wklejam link ze strony niemieckiej ,jeśli ma problem staram się najpierw wytłumaczyć po polsku.I z tego co widzę większość rozsądnych ludzi tak postępuje. Ale taką roszczeniową postawe jak u niektórych uważam za mocno przesadzoną.Jeśli odpowiadam komuś w danej chwili na konkretne pytanie ,które zadał ,nie myśle o tym że może gdzieś-kiedyś znajdzie się ktoś inny kto nie zrozumie tego co napisałam.

Czasami też zdarza mi się na forum pytać ludzi o taki czy inne sprawy .jestem wdzięczna tym ,którzy mi pomogli ale ani myśle się obrażać czy mieć za złe innym którzy nie napisali ani słowa ,chociaż może byliby w stanie udzielić bardzo obszernych informacji.

I to by było na tyle.

:mrgreen:

mama 
Staly bywalec forum

Wysłany: 2005-12-14, 19:58   

marzena napisał/a:
A mnie sie podobalo ---szkoda ze sie skonczylo bo bylam bardzo ciekawa kogo poniesie i pusci naprawde wodze fantazyjiiiiii!!!! :twisted: :twisted:

Mama---co do """"plastikowa Niemra i sztuczna Polka.""""to troszke przesadzilas bardzo glupi tekst!!!!!

chy ba nie musze Ci mowic dlaczego???? :evil:

Alisa---troche mama ma racje sa na forum tez osoby ktore nie potrafia mowic po niemiecku a ktorych interesowal by np. ten temat--o nich tez trzeba myslec! :mrgreen:

Mysle ze teraz jest remis--jak dla mnie ta walka moze trwac dalej!!!!!!

Z ta plastikowa przerobka chodzilo mi tylko oto,ze to zadna filozofia cos skopiowac i wkleic.

Mozna sobie to darowac w takiego typu tematach na polonii.

Popierac swoje zdanie jakims szczatkiem teorii z netu???

Podac zrodlo,link jak najbardziej w porzadku i moze sie przydac komus. :idea:

Dla polonii to forum,i juz nawet nie tylko oto chodzi,zeby kazdy Polak rozumial,

ale tez oto aby swoimi slowami cos tlumaczyc aby sie przekonac czy sie samemu cos rozumie i zna. :D

To co ja napisalam o Hauptschule i Realschule to nie bylo dokladnie to samo co wkleil alis po niemiecku.

Dlatego jakies teksty,ze "moglam odrazu powiedziec, ze nie rozumiem niemieckiego"-

pasuja bardziej do germanskiego forum,tam by sie z tego usmiali bardziej.

A poza tym mialam to na wzgledzie,ze nie jest to dyskusja tylko miedzy mna a alisem prywatna.

Bylam w koncu w temacie jerzymyszki i w dalszym ciagu na polonii.

Nie chodzi oto tez aby slowo w slowo tlumaczyc tekst z niem. na polski jak mysli alis,

ale zeby przeczytac i po krotce wytlumaczyc oco chodzi swoimi slowami po polsku jesli naprawde chce sie pomoc.

Poza tym alisie drogi,to co gdzies znajdujesz i kopiujesz,i wklejasz nie jest zadna najwyzsza prawda.

Ja pisze to co w zyciu.Nie trwalo to minut 3 -ech podaczas czytania na necie.

Ty o tym tylko przeczytales ale nie mialas do czynienia osobiscie wiec moze nie wiesz jakie sa inne mozliwosci.

Nie tylko czarne- biale i koniec. Moze tez zielone lub zolte?!

Alis jak Tobie to potrzebne to ja Tobie chetnie to prywatnie wytlumacze-przetlumacze.Slowo 5 PLN ,na cele charytatywne.

Pozdrawiam i polecam sie na przyszlosc :-)

P.S.1

Apropo tego tematu jaki nadales alisie to jest beznadziejny,przedwigilijne.....etc :roll:

nie wiem jak mozna myslec o wigili tak wczesnie,niektorzy juz od 2 m-cy pewnie tylko to maja w glowach..brrr

mozna bylo doprawdy wymyslec cos innego "Tkanie gobelinow" :D

P.S.2

Mialam sporo radosci podczas dziergania z Toba alisie :D ,a potem jak sie doobrze spaloooo.

Nic mykam do domu.

jak czasem trzeba dlugo na tego UPS-a czekac ehhh.

:evil:

mama 
Staly bywalec forum

Wysłany: 2005-12-14, 23:28   Do alisa na dobranoc

alisa napisał/a:
.Czyli postac absolutnie fikcyjna

fikcja z I, DCMs. ~cji; lm D. ~cji (~cyj)

«cos urojonego, wymysl, fantazja, pozór, zludzenie»

-to masz ode mnie za darmo drogi alisie.

Chyba,ze raz widzisz moje posty a raz nie,pojawiam sie i znikam ...i znikam ....i ....znikam :lol:

A moze mamy bunt maszyn XXI wieku i moj komputer postnawil zmienic z

000100100011100111

001110011100000101

000111010101000111

na polski?! :wink: :D

Odpowiedz do tematu