forum.poloniaberlin.de
 Portal  Album FAQ  Szukaj Grupy Użytkownicy Firmy Tematy Kontakt   Rejestracja   Profil   Sprawdz wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

Pytanie o obywatelstwo PROSZĘ O POMOC :)

Autor Wiadomość
Eunika2007
Nowy

Wysłany: 2012-01-14, 21:36   Pytanie o obywatelstwo PROSZĘ O POMOC :)

Czy mam szansę otrzymać obywatelstwo niemieckie?
Pokrótce przedstawię swoją sytuację.
Przeglądając stare dok. mojej rodziny , natknęłam się na dok.(akt małżeństwa dziadków) w którym jest napisane, że mój dziadek ur. się w 1913r. w Niemczech.
Mój ojciec ur. się w 1941 r. w Lesznie i tam mieszkał do zakończenia wojny.
Nie wiem czy dziadek miał obywatelstwo i ile przebywał po ur. na terenie Niemiec.
Mój ojciec nie żyje i nigdy nie starał się o obywatelstwo. Urodził się w Lesznie w 1941 r.(w tych latach chyba były to tereny niemieckie)
Ja urodziłam się w 1984 r.w Polsce.
Czy jest sens starań?

Storm 
Uzytkownik

Wysłany: 2012-01-14, 23:29   

Jeżeli twój ojciec urodził się w Lesznie to oznacza, że twoi dziadkowie przed wojną posiadali obywatelstwo polskie, aby się starać o niemieckie obywatelstwo na podstawie urodzenia dziadka musisz udowodnić, że podczas II Wojny Światowej został wpisany na Volkslistę. Przez co został uznany za Niemca, ale nie jest to takie kolorowe jak by się mogło wydawać bo ważne jest też do jakiej grupy volkslisty został wpisany I, II, III, czy IV. Co do ojca to marne szanse bo osobom nieletnim nadawano obywatelstwo po rodzicach, fakt że urodził się na terenach Generalnej Guberni, lub III Rzeszy nie nadaje mu prawa do obywatelstwa.

Więcej na ten temat tutaj:
http://www.breslau.diplo....ung__Seite.html
http://pracownicysezonowi...id=99&Itemid=24

malyberlin 
Dyskutant

Wysłany: 2012-01-15, 01:30   Re: Pytanie o obywatelstwo PROSZĘ O POMOC :)

Eunika2007 napisał/a:
Czy mam szansę otrzymać obywatelstwo niemieckie?
Pokrótce przedstawię swoją sytuację.
Przeglądając stare dok. mojej rodziny , natknęłam się na dok.(akt małżeństwa dziadków) w którym jest napisane, że mój dziadek ur. się w 1913r. w Niemczech.
Mój ojciec ur. się w 1941 r. w Lesznie i tam mieszkał do zakończenia wojny.
Nie wiem czy dziadek miał obywatelstwo i ile przebywał po ur. na terenie Niemiec.
Mój ojciec nie żyje i nigdy nie starał się o obywatelstwo. Urodził się w Lesznie w 1941 r.(w tych latach chyba były to tereny niemieckie)
Ja urodziłam się w 1984 r.w Polsce.
Czy jest sens starań?

Jezeli dziadek ur. sie przed 1914 rokiem tak jak w twoim przypadku i wtedy byly to ziemie niemieckie,to warto sprobowac.Dokumenty jakie sa potrzebne,to po linnii meskiej,wszystkie akty urodzenia,slubu i zgonu przetlumaczone na jezyk niemiecki.
Pamietaj sprobowac zawsze warto,tym bardziej ze w tych sprawach nie ma reguly i tak naprawde wszystko niestety zalezy od urzednika i od jego dobrego humoru.

Pogodniak 
Super Dyskutant

Wysłany: 2012-01-15, 09:54   

1. W roku 1913 Polska byla pod zaborami, wiec kazdy Polak mial albo obywatelstwo albo niemieckie, albo rosyjskie albo austriackie i to samo w sobie jeszcze nic nie znaczy.

2. Nie przesadzajmy z tym urzednikami, bo przepisymi o obywatelstwie sa bardzo precyzjyne i tutaj jest niewiele pola do interpretacji przez urzednikow.

Jak pisze Storm, liczy sie obywatelstwo przodkow bezposrednio przed II wojna swiatowa albo ewentualnie Volkslista I albo II z czasow II wojny, a nie urodzenie jakiegos dziadka w roku 1913

malyberlin 
Dyskutant

Wysłany: 2012-01-15, 13:23   

Pogodniak napisał/a:
1. W roku 1913 Polska byla pod zaborami, wiec kazdy Polak mial albo obywatelstwo albo niemieckie, albo rosyjskie albo austriackie i to samo w sobie jeszcze nic nie znaczy.

2. Nie przesadzajmy z tym urzednikami, bo przepisymi o obywatelstwie sa bardzo precyzjyne i tutaj jest niewiele pola do interpretacji przez urzednikow.

Jak pisze Storm, liczy sie obywatelstwo przodkow bezposrednio przed II wojna swiatowa albo ewentualnie Volkslista I albo II z czasow II wojny, a nie urodzenie jakiegos dziadka w roku 1913

Piszac swoj poprzedni post opieralem sie na sprawdzonych danych wzietych ze swojego zycia.

"2. Nie przesadzajmy z tym urzednikami, bo przepisymi o obywatelstwie sa bardzo precyzjyne i tutaj jest niewiele pola do interpretacji przez urzednikow.
" chyba sam nie wierzysz w to co piszesz albo nie masz pojecia o tym co piszesz.

Zeby ci odowodnic ze jednak jestes w bledzie opisze ci krotko moja historie.

Dostalem 1989 odmowe nadania obywatelstwa ktore zalatwialem bezposrednio w urzedzie w Niemczech,odmowe podpisal urzednik nazwijmy go "X",a w 1995 roku dostalem pozytywna decyzje po zlozeniu dokumentow w ambasadzie we Wroclawiu i zgadnij kto podpisal ta decyzje :) tak tak ten sam urzednik "X" ktory szesc lat wczesniej wydal decyzje negatywna,zeby bylo ciekawiej za pierwszym razem przy skladaniu dokumentow,byla to gruba "kiazka" do wypisania plus dziesiatki dodatkowych dokumentow,a za drugim razem byly to akty urodzenia,slubu i zgonu mojego,a nie "jakiegos" tam,akt urodzenia i slubu mojego ojca,moj akt urodzenia i akt urodzenia mojej corki to wszystko prztelumaczone zlozone w marcu w Ambasadzie,a w maju bylo juz decyzja o nadaniu obywatelstwa.

Moglbym tu opisac jeszcze kilka dziwnych przypadkow z zycia wzietych,jezeli chodzi o przyznawanie obywatelstwa ludziom,ale nie ma to chyba wiekszego sensu,bo ty i tak wiesz swoje jako urzednik wierze w to rzetelny nie kierujacy sie swoimi humorami zalatwiasz sprawy petentow uczciwie,ale to nie znaczy ze wszyscy tak robia.

Zycze wszystkim fajnej Niedzieli bo za oknem piekne slonce :)

niki 
Dyskutant

Wysłany: 2012-01-15, 15:13   

malyberlin napisał/a:

Dostalem 1989 odmowe nadania obywatelstwa

nadania czy potwierdzenia? :mrgreen:

RoTeWu
Nowy

Wysłany: 2012-01-16, 17:52   

Eunika, będziesz musiała poszukać w Deutsche Dienststelle Berlin. Dla ułatwienia - sprawdź najpierw informacje na stonie : www.wehrmacht-polacy.pl
Znajdziesz tam różne dane: adresy archiwów niemieckich i co w nich można znaleźć, jakie dokumenty trzeba wypelnić, jakie ( własne ) przedstawić, opłaty oraz szacowany czas oczekiwania na odpowiedź. Informacje na tej stronie nie dotyczą wyłącznie Polaków w Wehrmachcie ale także posiadających Volksliste.
Pozdrawiam i owocnych poszukiwań

Eunika2007
Nowy

Wysłany: 2012-01-16, 18:29   

Bardzo dziękuję Ci za podpowiedź :grin:

niki 
Dyskutant

Wysłany: 2012-01-16, 22:23   

Informacja: Jak odnaleźć dokumenty potwierdzające obywatelstwo niemieckie
info
http://forumprawne.org/ni...niemieckie.html

http://forumprawne.org/ni...ach-1900-a.html

mnóstwo razy temat przerabiany tam

Kobieta pracujaca 
Dyskutant

Wysłany: 2012-01-17, 23:51   

malyberlin napisał/a:
byly to akty urodzenia,slubu i zgonu mojego,
Jak sobie zalatwiles swoj wlasny akt zgonu? :mrgreen:

malyberlin 
Dyskutant

Wysłany: 2012-01-18, 00:09   

Kobieta pracujaca napisał/a:
malyberlin napisał/a:
byly to akty urodzenia,slubu i zgonu mojego,
Jak sobie zalatwiles swoj wlasny akt zgonu? :mrgreen:

...mialo byc mojego dziadka,a nie jakiegos tam, :smile: gratuluje spostrzegawczosci...

haga78 
Aktywny uzytkownik

Wysłany: 2012-01-30, 14:44   

Po dziadku moga sie starac osoby urodzone do 1975 roku. Moj maz urodzony w 1975 nie mial szans, ale juz jego brat mial.

pozdrawiam

Pogodniak 
Super Dyskutant

Wysłany: 2012-01-30, 19:05   

Obywatelstwa nigdy sie nie nabywa po "dziadku" wbrew obiegowej, ale niestety kompletnie nieprecyzyjnej opinii, a po rodzicach

Rok 1975 nie dotyczyczy dziadkow, tylko dziedziczenia obywatelstwa po kadzieli (w linii zenskej, po matce), do roku 1975 bylo to mozliwe tylko po mieczu (w linii meskej, po ojcu)

Odpowiedz do tematu