forum.poloniaberlin.de
 Portal  Album FAQ  Szukaj Grupy Użytkownicy Firmy Tematy Kontakt   Rejestracja   Profil   Sprawdz wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

styl jazdy, wschód a zachód

Autor Wiadomość
ravisher 
Uzytkownik

Wysłany: 2006-09-07, 23:00   styl jazdy, wschód a zachód

Witam

Podczas pobytu w Berlinie, zauważyłem pewną zależność. Mianowicie na ulicach Berlina zachodniego jeździ się bardzo przyjemnie, kierowcy są cierpliwi, uprzejmi i stwarzają wrażenie jakby się im zbytnio nie spieszyło. Natomiast w dawnym Berlinie wschodnim kierowcy jeżdżą bardziej agresywnie, szybciej i już zdecydowanie trudniej zmienić pas ruchu. Nawet wyprzedził mnie Mercedes na ciągłej lini (ulica dwupasmowa). Styl jazdy bardziej przypomina nasz polski, choć w dużo łagodniejszym wydaniu. ;-)

Też macie takie spostrzeżenia, czy może wydawało mi się...?

uko 
Super Dyskutant
/..-/-.-/---/

Wysłany: 2006-09-07, 23:14   

Szczerze ? Nie zauważyłem jakiejś większej różnicy, moze dlatego, że mieszkam na po zachodniej stronie i 80 % tras tam wykonuję. Ogolnie bardzo dobrze mi się jezdzi po cały mieście. Kultura kierowców (wyjątki są tez:)), sposób jazdy jak nakazują znaki pionowe i poziome, puszczanie rowerzystów skręcając w prawo - jeszcze długo nie pojawi się na polskich drogach. Powiem krótko - jazda po Berlinie wiele mnie nauczyła. Z czego bardzo się cieszę i wam życzę:)

pozdr

uko

ravisher 
Uzytkownik

Wysłany: 2006-09-07, 23:27   

Jazda po Berlinie może nauczyć przede wszystkim uprzejmości i kultury na drodze. Myślę, że każdy Polak powinien przejść taki kurs. ;-)

Co do rowerów to na ulicach z tego co sobie przypominam to nie widziałem żadnego! :shock:

Jedno co mi się nie podoba to oznakowanie poziome. Cięzko dostrzec przejścia dla pieszych, trzeba troszkę czasu żeby się przyzwyczaić. Także na pasach przeznaczonych do skrętu w lewo lub prawo za późno malowane są strzałki. To chyba wszystko z minusów. Aha w pobliżu PodstamerPlaz (chyba tak się pisze) zauważyłem sporą dziurę w jezdni. Wiem, czepiam się. ;-)

37procent 
Super Dyskutant

Wysłany: 2006-09-08, 08:18   

ale o czym dyskusja wschod czy zachod? dla mnie nie ma roznicy najmniejszej .ludzie co pamietaja mur to pewnie tej roznicy nigdy nie zapomna.Warta uwagi odnosnie kultury jazdy jest inna granica,mianowicie granica Polsko-Niemiecka.Tu dopiero czuc roznice.W Polsce po prostu nie ma myslacych kierowcow.Po spelnienu swoich motoryzacyjnych marzen ,cisna ile fabryka dala swoimi przechodzonymi szrotami sciagnietymi najczesciej z niemiec.

Odpowiedz do tematu