forum.poloniaberlin.de
 Portal  Album FAQ  Szukaj Grupy Użytkownicy Firmy Tematy Kontakt   Rejestracja   Profil   Sprawdz wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

Swieta coraz blizej...

Autor Wiadomość
Anetta 
Super Dyskutant

Wysłany: 2004-11-19, 15:01   

Chyba tez sobie jakas Stoche wyszukam... zeby i mi sie swiatecznie zrobilo :) 8) :lol:

Anetta 
Super Dyskutant

Wysłany: 2004-11-19, 15:31   

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: udalo sie :) hihihiii.... :wink: :mrgreen: :lol:

Bosch
Super Dyskutant

Wysłany: 2004-11-19, 20:14   

Ale sie tu rozwinelo gadanie.

Obojetnie co wszyscy myslicie, piszecie, swieta sa nie daleko juz i to cieszy !!!!

Kamila
Super Dyskutant

Wysłany: 2004-11-19, 22:58   

Bosch napisał/a:
Ale sie tu rozwinelo gadanie.

Obojetnie co wszyscy myslicie, piszecie, swieta sa nie daleko juz i to cieszy !!!!

I bardzo dobrze!

Jeszcze ponad miesiąc został, ale już czas pomyśleć o prezentach, bo jak na ostatnią chwilę będę kupować to będą byle jakie...

Bosch
Super Dyskutant

Wysłany: 2004-11-19, 23:22   

juz na aleksanderplatz postawili swiateczne stragany, i jest pierwsza grajaca bajkowa szobka. Stojace choinkim ...hm juz tworza klimat i ten dzisiejszy podajacy snieg :wink:

Agnieszka 
Super Dyskutant

Wysłany: 2004-11-20, 09:25   

mam nadzieje, ze w tym roku na boze narodzenie napada duuuzo sniegu, zeby bylo bialo.... bo wtedy jakos ladniej tej swieta wygladaja... :wink:

Bosch
Super Dyskutant

Wysłany: 2004-11-20, 10:25   

Niestety musze ciebie zmartwic. Berlin nalezy do tych regionow, ze sniegu w samym miescie jest niewiele (budynki tworza swoista ochrone ciepla). W ubieglym roku bylo podobnie tzn. w centrum sniegu bardzo malo, a pojechalem na Wannsee i ........tam zatrzesienie sniegu. Na zamarznietych jeziorach Nikolassee pelno balwanow itd.

Roniez np. w Poznaniu snegu 14 cm, a 240 km tu w Berlinie nawet sladu. I tak bylo czesto ubieglaj zminy. :wink:

Agnieszka 
Super Dyskutant

Wysłany: 2004-11-20, 21:52   

niestety wiem jak bylo ubieglej zimy i stad moje male swiateczne zyczenie - zeby w tym roku bylo bialo...

Anetta 
Super Dyskutant

Wysłany: 2004-11-21, 11:46   

Ja na swiateczne zakupy bede sie wybierac do Polski... nigdzie nie ma takiego wspanialaego wyboru prezetow ... pieknych , orginalnych i przydatnych jak w naszej Ojczyznie :)

Bosch
Super Dyskutant

Wysłany: 2004-11-25, 10:52   

Ja zostaje tu ....tez jest pieknie, ale w tym roku to w innym regione Deutschland...

Kamila
Super Dyskutant

Wysłany: 2004-11-25, 16:37   

8O Sąsiedzi z naprzeciwka założyli właśnie lampki na okna, które mrugają z prędkością 10 mrugnięć na sekundę 8O Muszę okna zasłonić bo wyrobić nie idzie :?

Agnieszka 
Super Dyskutant

Wysłany: 2004-11-25, 19:30   

Kamila, u mnie juz polowa sasiadow blyszczy i mruga, dzis odkrylam, ze jedni maja wielgachnego balwana w oknie, ktory zajmuje cale okno (a wysokie sa 2,40) i ten balwan mryga i pulsuje....

Bosch
Super Dyskutant

Wysłany: 2004-11-29, 13:13   

Ja mam tylko lampki w oknach tzn swieczki adwendowy. Ale na mojej ulicy juz rowniez pojawily sie lamki na balkonach...musze nad tym pomyslec , moze tez cos takiego wymysle jak w zeszlym roku. :wink:

Agnieszka 
Super Dyskutant

Wysłany: 2004-11-29, 13:24   

u mnie niestety festyn bezguscia, wszystko jest obwieszone i swieci az bije po oczach, ja rozumiem cos dyskretnego, ale ludzie.... zadnego ladu i skladu, nawieszane wszystko co swieci, totalne bezguscie.

na spandau sprzedaja zywe choinki, na miesiac przed swietami, a w centrum handlowym chor spiewal koledy w sobote, ciekawe czy juz maja zywe karpie w wannach...?

alisa 
Super Dyskutant

Wysłany: 2004-11-29, 14:23   

Aga ,Niemcy karpia na wigilie nie jedzą :mrgreen: ,nigdzie w Niemczech nie ma takich tradycji bożenarodzeniowych jak w Polsce/no może w Bawarii odrobinę podobne/.Nie znają tradycji dzielenia się opłatkiem,siana pod obrusem itp.Typową potrawą wigilijną w niemieckim domu jest:drób/indyk albo kaczka/pieczeń z dziczyzny,parówy z "Kartofelsalat"albo poprostu coś tylko na słodko.I to podobnie u katolików jak ewangelików.Kulminacjnym punktem niemieckiej wigilli jest choinka i prezenty pod nią.karpia natomiast jedzą chętnie na Sylwestra lub Nowy Rok.

tu wycinek z "Die Welt"

Heiligabend am liebsten Würstchen mit Kartoffelsalat

Hamburg - Die Mehrheit der Deutschen bevorzugt zu Weihnachten Hausmannskost. Jeder Fünfte (22 Prozent) isst dieses Jahr am Heiligen Abend Würstchen und Kartoffelsalat. Bei 13 Prozent kommt Fisch auf den Tisch, gefolgt von Fondue (10 Prozent) und Gans (7 Prozent). Das ergab eine repräsentative Emnid-Umfrage für die TV-Zeitschrift "Bild-Woche" unter 1002 Bundesbürgern. Im Osten sind Würstchen mit Kartoffelsalat beliebter (33 Prozent) als im Westen (19 Prozent). Während Fondue in den alten Ländern gerne aufgetischt wird (12 Prozent), verzichten die Ostdeutschen lieber ganz darauf.

Unterschiede lassen sich auch nach dem Alter der Befragten ausmachen: Während gerade junge Leute unter 30 gerne Gans essen (12 Prozent), bevorzugen über 60-Jährige vor allem Fisch (17 Prozent). Jeder vierte Deutsche verzichtet darauf, am Heiligen Abend etwas Besonderes zu essen. ddp

Bosch
Super Dyskutant

Wysłany: 2004-11-29, 15:35   

a to berlinksie dekoracje............ centrum Berlina ulica Unten den Linden

Bosch
Super Dyskutant

Wysłany: 2004-11-29, 15:40   

alisa napisał/a:
Aga ,Niemcy karpia na wigilie nie jedzą :mrgreen: ,nigdzie w Niemczech nie ma takich tradycji bożenarodzeniowych jak w Polsce/no może w Bawarii odrobinę podobne/

Mialbym mala uwage.

W Polske jest tradycja, ze luske od karpia podczas swiat wklada sie do portfela na szczecie caly rok. Natomiast tu w Niemchech taka obyczaj jest rowniez, z roznica ta, ze robi sie to w sylwestra. . :wink:

Zatem ktos tego karpia musi czasami tez jesc. Owszem Niemcy sa roznorodne obyczajowo i sa rejony nie tylko w Bayern, gdzie karpia sie komsumuje. :wink:

alisa 
Super Dyskutant

Wysłany: 2004-11-29, 18:36   

No przecież o tym karpiu sylwestrowym własnie pisałam :roll: !Kurcze muszę faktycznie krótsze teksty pisać,skoro niektórym starcza cierpliwości tylko do odczytania pierwszego zdania :roll:

Bosch
Super Dyskutant

Wysłany: 2004-11-29, 20:15   

Przepraszam, ......zasugerowalem sie pierwszymi zdaniami ....ze nie jedza wcale karpia. :oops:

Agnieszka 
Super Dyskutant

Wysłany: 2004-11-30, 10:36   

[quote="alisa"]Aga ,Niemcy karpia na wigilie nie jedzą :mrgreen: ,nigdzie w Niemczech nie ma takich tradycji bożenarodzeniowych jak w Polsce/no może w Bawarii odrobinę podobne/.Nie znają tradycji dzielenia się opłatkiem,siana pod obrusem itp.Typową potrawą wigilijną w niemieckim domu jest:drób/indyk albo kaczka/pieczeń z dziczyzny,parówy z "Kartofelsalat"albo poprostu coś tylko na słodko.I to podobnie u katolików jak ewangelików.Kulminacjnym punktem niemieckiej wigilli jest choinka i prezenty pod nią.karpia natomiast jedzą chętnie na Sylwestra lub Nowy Rok.

no to na pewno maja tego karpia w wannie i tak, przeciez trzeba kupic juz wczesniej, bp pozniej moga wykupic. tak jak choinki :lol:

a tak swoja droga, nie umialabym sie przestawic na ich tradycje, szczegolnie te parowy z kartofelsalat :mrgreen:

Odpowiedz do tematu