|
| Autor |
Wiadomość |
lightblue
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2010-06-09, 22:06
|

|
|
| Pausenclown napisał/a: | Jednak znowu musze zapytac - jaki to ma wplyw na Twoje zycie w DE?
|
Przepraszam, ze sie wtrace,
ale mysle, ze moze to miec nawet wplyw na Twoje zycie w DE!!!!!!!!!
Wyobraz sobie, ze jednak cos w naszym kraju zmienia sie na lepsze, taka mila wizja,
troche moze fantazjuje, ale zawsze tli sie jakas iskierka nadziei...
Hartzerze masowo wracaja do kraju, nie obciazajac Ci juz kieszeni,
a na forum maleje ilosc wkurzajacych Cie postow ( gdzie po zasilki... itd)
Powoli dochodzisz do siebie, nie masz juz takich skokow cisnienia ,
lagodniejesz, a nawet usmiechasz sie do punkow pod dworcem, wyciagajac portfel.
Widzisz....takie wybory ( zakladajac, ze wybierzemy, jak to tu nazwano: mniejsze zlo,
chociaz nie jestem zachwycona tym okresleniem, bo jest z zalozenia negatywne)
sa w stanie diametralnie zmienic nawet zycie jednostki.
I to by bylo na tyle z mojej strony, Jägermeister,
prowadz tu dalej te swoja agitacje antywyborcza ,
rozwinela sie calkiem ciekawa dyskusja na poziomie,
czytam z zainteresowaniem i usmiechem.
No i na koniec juz tradycyjnie ---> |
_________________ Błogosławieni Ci, którzy nie mając nic do powiedzenia, nie oblekają tego faktu w słowa.
Julian Tuwim |
| |
|
|
|
 |
Pausenclown
Nieaktywny

|
Wysłany: 2010-06-09, 22:08
|

|
|
| irmencja666 napisał/a: | Teraz to proponujesz, a jeszcze przed chwilą właśnie temu byłeś przeciwny? Nie skomentuję tego, bo bardzo Ci zależy, żebym strzeliła do własnej bramki Niestety, ja nie Ty |
Polecam goraco Kolezance sprawdzic, co znacza slowa "ironia" i "parafrazowac", bo widze, ze chyba ktos nijak moich slów nie ogarnal...
| irmencja666 napisał/a: | A Ty w ogóle masz polski paszport? Bo coś mam wrażenie, że całe te nerwy z tego, że nie możesz głosować. Ogrodnik miał kiedyś takiego jednego psa... |
No rzeczywiscie, mam czego zalowac... Kolezanka raczy zartowac....
| irmencja666 napisał/a: | Chyba kolega niepotrzebnie rozbija akapit, który ma funkcjonować jako całość. Możliwość udziału w wolnych wyborach została okupiona wieloma ofiarami - DLATEGO (między innymi, jeżeli już inne argumenty nie trafiają) nalezy z niej korzystać nawet, gdy idealnego kandydata brak. Zawsze znajdzie się taki, któremu bliżej do ideału niż innym albo przynajmniej dalej mu do antyideału |
Jak sie wdepnelo w argumentatywna kupke, to wtedy staramy sie mit an den Haaren herbeigezogenen Interpretationen ratowac czegos, co ratowac sie nie da? Bo argumentem w/w wywodu nazwac nie mozna...
| irmencja666 napisał/a: | Nie ma za co i polecam się na przyszłość |
Nie omieszkam skorzystac..... ze studni madrosci kazdy chetnie zaczerpnie...
| irmencja666 napisał/a: | | Fakt, nie wyraziłam się dość jasno. Mam na myśli to, że jak z jakiegokolwiek powodu rząd polski powie mi, ze mam wracać, to mam wracać bez względu na to, co powie na to rząd niemiecki. Poza tym niektórzy posiadają stałe dochody z Polski itd. To też się z tym wiąże. |
Prosze Kolezanke...
Juz widze ze JAKIKOLWIEK rzad wymaga powrotu...
Prawdopodobienstwo oceniam na zerowe. Kolezanka ma rozumiem inne zdanie?
| irmencja666 napisał/a: | ] Grochem o ścianę.
Zamień sobie "Burkina Faso" na Niemcy, a "murzynów" na "szwabów". To taka PARAFRAZA, mój drogi |
To akurat u mnie bylo bez parafrazy. Jako argument uznaje, ze ktos chce byc reprezentowany przez pasujaca mu/jej osobe. Kolezanka wyczuwa parafrazy gdzie ich brak et vice versa...
Btw. : Burkina Faso to tez rodzaj zartu byl, a Kolezanka sie wgryzla jak...
Disclaimer: |
|
|
|
 |
Jack Daniels
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2010-06-09, 22:27
|

|
|
Ja tam przepraszac, ze sie wtrace nie bede, no dobra - z ikonka .
I tylko chcialem swoje zdanie wyeksponowac, dobra, tez ikonka
a niech bedzie.
Otoz, moim zdaniem (choc z racji charakteru wyolbrzymionym, znowu: )
mysle, ze "najprostsze" jest lepsze. Jesli ja pomysle: a tam, ja nie pojde
(do wyborow), bo i tak nie pomoze, to postawa zla. Taka postawa pokutuje
do dzis w Polsce.
Niestety... wiem, nie wszyscy sa optymistami. Ale patriotow tez nie ma, albo brakuje.
Wiec moze pojdzmy wszyscy do stajenki tym razem...
aha... troche ikonek na wypadek wszelki
[ Dodano: 2010-06-09, 23:31 ]
No dobra: Miodek popelnia tez bledy.... a niech tam. Nie poprawiam IKONKA
[ Dodano: 2010-06-09, 23:33 ]
I jeszcze raz:
Jak zwykle my Polacy potrafimy dyskutowac... oj, jak dyskutowac,
moze po prostu pojdzmy i wybierzmy. |
|
 |
irmencja666
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2010-06-10, 01:09
|

|
|
| Jack Daniels napisał/a: | | moze po prostu pojdzmy i wybierzmy. | i tym optymistycznym akcentem...
na marginesie, dziękuje Panu JM za brawa wyklaskane na pw, Facebooku i GG. Appreciated! |
_________________ Come on and do the jailhouse rock with me! |
|
|
|
 |
Pausenclown
Nieaktywny

|
Wysłany: 2010-06-10, 17:18
|

|
|
Nie ma za co... zeby natomiast sie tak tym chwalic i w piórka ubierac... no, ale... w tym wieku, badzmy wdzieczni za samo zainteresowanie w/w tematami... |
|
|
|
 |
irmencja666
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2010-06-11, 01:08
|

|
|
| Pausenclown napisał/a: | w tym wieku, badzmy wdzieczni za samo zainteresowanie w/w tematami... |
Zdarzają się perełki.
Za to Tobie wdzięczni jesteśmy, że w Twoim jest jeszcze zainteresowanie internetowymi rozmowami |
|
|
|
 |
Pausenclown
Nieaktywny

|
Wysłany: 2010-06-11, 18:17
|

|
|
| irmencja666 napisał/a: | Za to Tobie wdzięczni jesteśmy, że w Twoim jest jeszcze zainteresowanie internetowymi rozmowami |
Wolne zarty, Kolezanko...
Jak ja prowadzilem internetowe rozmowy, Kolezanka skakala z dywanu na podloge. |
|
|
|
 |
mariogozzi
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2010-06-11, 19:24
|

|
|
.... i na ksiedza Zorro wolala .... |
_________________ Jeśli a oznacza szczęście, to a=x+y+z, gdzie x - praca, y - rozrywki, z - umiejętność trzymania języka za zębami. |
|
|
|
 |
Portowiec
Staly bywalec forum Krzysztof Jarzyna ze Szczecina

|
|
|
|
 |
Le Banner
Bardzo czesto tu bywa Herr Le'Banner

|
Wysłany: 2010-06-30, 08:49
|

|
|
Szanowni forumowicze przypominam o wyborach 4 lipca.
Pójdzmy zagłosować żeby pierwsza dama nie musiała sikać do kuwety! |
|
|
|
 |
kochanie_moje
Dyskutant

|
Wysłany: 2010-06-30, 09:56
|

|
|
| Maciejewski napisał/a: | | Pójdzmy zagłosować żeby pierwsza dama nie musiała sikać do kuwety! |
dobre |
_________________ "if you dont treat her right, dont be upset when someone else does..." |
|
|
|
 |
irmencja666
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2010-06-30, 10:14
|

|
|
| Maciejewski napisał/a: | Pójdzmy zagłosować żeby pierwsza dama nie musiała sikać do kuwety! | Święta prawda Wstyd i hańba! |
|
|
|
 |
Mughda
Nowy

|
Wysłany: 2010-06-30, 10:18
|

|
|
Witam, ja troche z innym pytaniem, ale jak najbardziej w temacie tegorocznych wyborów.
Czy w pierwszej turze były spore kolejki pod Instytutem Polskim?? Pytam bo wybieram się na wybory, ale musze iść z małym dzieckiem i chciałabym uniknąć długich kolejek. Którą porę dnia polecacie na szybkie załatwienie sprawy...
A co do tematu który się toczy, sama się zastanawiałam czy np Polonia w USA która raz na jakiś czas przyjeżdza do Polski ma prawo decydowania w jakim kraju ja żyje?? W Niemczech jestem tylko na chwilkę... Tak naprawdę ciężko o jednoznaczną odpowiedz, zwłaszcza kiedy teraz ludzie są mobilni i mieszkają (pomieszkują?) w różnych częściach świata..
Swoją drogą wszystko będzie się zmieniać, jak ( o ile) zmienią się przepisy i łatwiej będzie mieć podwójne obywatelstwo ..( a myślę że to kwestia czasu..) to o losach Polski, będą mogli decydować ludzie o innych narodowościach niż tylko Polacy...Patrząc na Berlin, myślę że to kwestia czasu by nasze miasta stały się kosmopolityczne...
to takie moje przemyślenia w tej sprawie..
ps, Będę wdzięcza za odp w sprawie kolejek!!! |
|
|
|
 |
mariogozzi
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2010-06-30, 13:18
|

|
|
| Maciejewski napisał/a: | Szanowni forumowicze przypominam o wyborach 4 lipca.
Pójdzmy zagłosować żeby pierwsza dama nie musiała sikać do kuwety! |
ale masz "Stary" plusa !!!
... przedni text ! |
_________________ Jeśli a oznacza szczęście, to a=x+y+z, gdzie x - praca, y - rozrywki, z - umiejętność trzymania języka za zębami. |
|
|
|
 |
Le Banner

|
Wysłany: 2010-06-30, 16:43
|

|
|
| Mughda napisał/a: | Witam, ja troche z innym pytaniem, ale jak najbardziej w temacie tegorocznych wyborów.
Czy w pierwszej turze były spore kolejki pod Instytutem Polskim?? Pytam bo wybieram się na wybory, ale musze iść z małym dzieckiem i chciałabym uniknąć długich kolejek. Którą porę dnia polecacie na szybkie załatwienie sprawy...ps, Będę wdzięcza za odp w sprawie kolejek!!! |
Na pierwszej turze byłem przed 11.00 i nie było tłumów ale ludzie się schodzili, myśle że z rana to dobra pora bo nie ma tylu ludzi i takiego upału co męczy dzieci jak i dorosłych.
A potem na Gofry |
|
|
|
 |
Mughda
Nowy

|
Wysłany: 2010-06-30, 17:43
|

|
|
| Dzieki wielkie! pozdrawiam |
|
|
|
 |
no_name_
Dyskutant

|
Wysłany: 2010-06-30, 19:46
|

|
|
Witam sedecznie, bardzo wazna i sprawdzona informacja odnosnie drugiej tury wyborow 4 lipca: dostalam maila podobnej tresci od znajomej, prosila, aby rozpowszechnic informacje, co tez niniejszym czynie
Osoby, ktore braly udzial w pierwszej turze nie musza sie na nowo rejestrowac, moga isc bezposrednio glosowac. Natomiast osoby, ktorym w pierwszej turze wyborow nie udalo sie zaglosowac, poniewaz sie nie zarejestrowaly, moga do 1.07.2010 zglosic sie na liste wyborcow i brac udzial w wyborach.
Ponizej info z Ambasady:
zgodnie z uchwałą PKW z dnia 21 czerwca 2010 r. możliwe jest dopisanie się po I turze głosowania do spisu wyborców prowadzonego przez konsula.Dopisanie możliwe będzie do 01 lipca 2010 r. godz. 24.00. Na stronie internetowej Ambasady uruchomiony został ponownie internetowy formularz zgłoszeniowy.
Pozdrawiam i zycze milego wieczoru
sisi |
|
|
|
 |
Le Banner

|
Wysłany: 2010-07-01, 09:47
|

|
|
Dobrze że napisalaś właśnie żonę zarejestrowałem, paszport sie odnalazł.
Dzięki !
https://wybory.msz.gov.pl/ |
|
|
|
 |
malyberlin
Bardzo Aktywny

|
Wysłany: 2010-07-01, 21:36
|

|
|
| no to do zobaczenia w Niedziele i zeby bylo nas jak najwiecej!!!!!! |
|
|
|
 |
escada1987
Bardzo czesto tu bywa

|
Wysłany: 2010-07-01, 22:07
|

|
|
"Polacy z podwójnym paszportem albo z zielona kartą niech sobie głosują na przywódców kraju w którym aktualnie zamieszkują, a Ojczyźnie niech dadzą spokój bo inną wybrali."
" OSOBY KTÓRE ŻYJĄ 20 LAT W USA I ZAPOMINAJĄ JĘZYKA NAAWET NIE MAJĄ PRAWA GŁOSU"
"Co wy nazywający się polakami tam w waszej ameryce możecie wiedzieć o życiu w Naszej Ojczyźnie.Nie powinniście głosować.Przycisnęło was i daliście nogę i za nas chcecie decydować kto tutaj ma być prezydentem"
"Hołota i banda zdrajców Polski, nie powinna mieć nawet Polskiego obywatelstwa, o głosowaniu nie wspominając. Prawdziwy i uczciwy Polak kochający OJCZYZNĘ pluje wam w pysk zdrajcy. "
"Za granicą nie powinno być możliwości głosowania (to samo się tyczy USA gdzie wygrał kaczor i większości Europy gdzie wygrał Komorowski). Ludzie którzy są "polakami" tylko na papierze nie powinni mieć prawa głosu. Sami w USA zarabiają wielkie $$$, więc co oni mogą wiedzieć o sytuacji w Polsce. Wybrali tam sobie Obame i starczy. Czemu mają dodatkowo decydować kto będzie rządził nami, prawdziwymi polakami, którzy nie uciekli za granicę tylko próbują ułożyć sobie życie we własnym kraju? "
"Jakim prawem ludzie, którzy wiele lat mieszkają za granicą i nie planują powrotu albo stale odkładają go na święte nigdy, mogą głosować na prezydenta w Polsce?! Niech sobie głosują w Stanach albo innym kraju, a nam się nie mieszają, bo ty my tu musimy żyć."
"A ja uważam, że tak zwana Polonia wogóle nie powinna się mieszać do nas - Polaków żyjących w Polsce! To my musimy się w tym syfie męczyć a nie oni. Oni wiedzą tylko tyle, ile im w główkach namieszają wysłannicy pana K. i mają sfałszowane poczucie prawdy wynikające z przemówień w mediach. A do pana Piotra - szczerze wątpię aby kiedykolwiek pan tutaj wrócił... moja rodzina wraca juz 40 lat i jakoś wrócić nie może! Więc nie mieszajcie nam drodzy parafianie w NASZEJ polityce"
"Polonia rwie się do wyborów, chociaż to my w kraju będziemy cierpieć za ich błędne decyzje. Jeśli opuścili Polskę, to wara też od krajowych wyborów"
to tylko mala czesc opinii,niestety wiekszosc ludzi w polsce nie chce zebysmy mieli prawo glosu i w pewnym stopniu ich rozumiem,dlatego ja nie ide glosowac,decyzje pozostawiam tym ktorzy zyja w kraju bo to oni beda ponosic konsekwencje |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
• phpBB & Przemo © 2000-2011 poloniaberlin.de • polskojezyczne forum dyskusyjne z Berlina |
|
|
|