|
| Autor |
Wiadomość |
Anetta
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2004-12-18, 10:19 Uwaga na GG!
|

|
|
Dziury w Gadu-Gadu
Monika Lamęcka-Pasławska, Poznań 17-12-2004 , ostatnia aktualizacja 17-12-2004 20:16
Poznańscy informatycy wykryli "dziury" w najpopularniejszym polskim komunikatorze Gadu-Gadu. Niepowołane osoby mogą przejąć kontrolę nad komputerem, na którym uruchomiony jest ten program
Ponad 3 mln użytkowników, milion logowań dziennie - Gadu-Gadu to najpopularniejszy i pierwszy polski komunikator internetowy, czyli program umożliwiający pogawędki na żywo. Używany jest nie tylko w domach, ale i w firmach, w komputerach służbowych. I tu Gadu-Gadu mogło stanowić największe zagrożenie. - Błędy w programie umożliwiały komuś z zewnątrz przejęcie całkowitej kontroli nad komputerem - mówi Jarosław Sajko z Zespołu Bezpieczeństwa Poznańskiego Centrum Superkomputerowo-Sieciowego. Właśnie on wraz Błażejem Migą wykrył błędy w Gadu-Gadu. - "Dziury" umożliwiały np. przejęcie hasła do komputera, podpatrzenie tego, co robimy w banku internetowym, kopiowanie plików, wejście do sieci w firmie - mówi Miga.
Poznaniacy natychmiast skontaktowali się z autorem Gadu-Gadu Łukaszem Fołtynem z warszawskiej firmy sms express. Ze strony www.gadu-gadu.pl można już ściągnąć odpowiednią poprawkę do programu.
- Miałem zainstalowane Gadu-Gadu w domu. Moje podejrzenia wzbudziło to, że choć nie siedzę przy komputerze, to intensywnie pracuje twardy dysk a nawet stacja dyskietek - opowiada Jarosław Sajko.
Komunikatory są niezwykle popularne wśród polskich internautów - według TNS OBOP tylko w ciągu ostatniego miesiąca korzystało z nich prawie 70 proc. polskich użytkowników sieci. Większość - aż 61,4 proc. - używała Gadu-Gadu. Drugi pod względem popularności jest Tlen firmy O2 (17,3 proc.), a trzeci - Onet Komunikator (10,8 proc.).
Zrodlo: http:// miasta.gazeta.pl/poznan/1,36001,2452640.html |
_________________ pozdrawiam
 |
|
|
|
 |
falcor76
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2004-12-18, 11:14
|

|
|
To straszne z moim szczesciem mam przechlapane,jeszcze mi na szczescie kompa nie oddali |
_________________ Czasami mam ochotę iść w cholerę,ale nie wiem którędy. |
|
|
|
 |
Angelika25
Uzytkownik

|
Wysłany: 2004-12-18, 11:16
|

|
|
ja na szczescie nie mam nic wielkiego do starcenia w moim komputerze. nie korzystam z kont internetowych bankow - zbyt duze zagrozenie, a z wirusami to ja za pan brat |
|
|
|
 |
tomekk
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2004-12-19, 11:50 Mobilne GG - Gadu gadu przez internet (web gadu gadu)
|

|
|
Komunikator Gadu-Gadu od grudnia dostępny jest również z poziomu WWW, bez konieczności instalowania programu w komputerze. Web Gadu-Gadu jest uzupełnieniem wersji mobilnej GG używanej w telefonach komórkowych oraz tradycyjnej instalacyjnej. Dzięki temu najpopularniejszy polski komunikator jest dostępny niemal bez ograniczeń.
Web Gadu-Gadu wychodzi naprzeciw wymaganiom użytkowników i pozwala na czatowanie ze znajomymi i rodziną przy minimalnych wymaganiach programowych.
Główne zalety Web Gadu-Gadu to możliwość prowadzenia rozmów z poziomu przeglądarki stron WWW, bez konieczności instalowania programu. To doskonałe rozwiązanie wówczas, gdy chcemy korzystać ze swojego numeru GG u znajomych, w kawiarence internetowej, w biurze i wszędzie tam, gdzie istnieje dostęp do komputera podłączonego do Internetu, lecz nie jest zainstalowany w nim program GG, bądź też nie chcemy rejestrować konta na obcym komputerze.
- Nowa wersja Gadu-Gadu w formie WWW to odpowiedź na propozycje użytkowników - mówi Krzysztof Szalwa z firmy SMS Express Sp. z o.o., zarządzającej GG. - Jesteśmy przekonani, że doskonale uzupełni ona całą ofertę.
Łukasz Fołtyn, założyciel Gadu-Gadu dodaje: - Uważamy, że uruchomienie tej wersji to naturalny kierunek dalszego rozwoju komunikatora, który z uwagi na swoje przeznaczenie powinien być dostępny w każdej chwili i w możliwie każdej konfiguracji.
Korzystanie z Web Gadu-Gadu jest bardzo proste: wystarczy wejść na stronę http://web.gadu-gadu.pl/ i zalogować się do swojego konta.
Wersja Web Gadu-Gadu posiada podstawowe funkcje, m.in. statusy dostępności użytkownika, bibliotekę popularnych "buziek", czyli emotikonów oraz książkę adresową, do której można importować kontakty z innych wersji programu. Pełna i łatwa wymiana danych i ustawień oraz prosta obsługa sprawiają, że popularne GG również w wersji WWW jest przyjazne i łatwo dostępne.
Aby móc korzystać z Web Gadu-Gadu wystarczy mieć podłączenie do Internetu, przeglądarkę WWW (Microsoft Internet Explorer 4.0 lub nowszy, Netscape 6.0 lub nowszy, Opera) oraz włączoną obsługę tzw. okienek pop-up. Web Gadu-Gadu działa na każdej przeglądarce WWW (również tych dostępnych w systemie Linux), wyposażonej w Java oraz włączony Javascript. W przypadku przeglądarek pod Linuksa, należy zainstalować obsługę Javy. Jednym z wielu udogodnień i zalet jest działanie komunikatora nawet mimo stosowanych często w sieci ograniczeń w połączeniach. Dodatkową ważną zaletą Web Gadu-Gadu jest znaczne zmniejszenie zagrożenia wirusowego ze względu na uruchamianie programu w wirtualnej maszynie Java, która uniemożliwia dostęp programu do danych na komputerze.
Web Gadu-Gadu to kolejna wersja programu, spełniająca potrzeby użytkowników. Dotychczasowe wersje wprowadziły m.in. możliwość korzystania z Gadu-Gadu w telefonach komórkowych (mobilne GG). |
|
|
|
 |
Iza
Nowy

|
Wysłany: 2004-12-21, 12:47
|

|
|
| A mnie się zdarzyło, że jakiś złodziej ukradł mój "bardzo początkowy" czterocyfrowy numer GG. Musiał się włamać i ukraść hasło, bo innej możliwości nie ma. |
|
|
|
 |
falcor76
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2004-12-21, 13:01
|

|
|
Wiecie,ze mojej sasiadce z gory,wczoraj tez ktos ukradl numer.I tez miala haslo |
|
|
|
 |
uko
Super Dyskutant /..-/-.-/---/

|
Wysłany: 2004-12-21, 17:37
|

|
|
to moze powiem tak...
Nie zebym byl jakis haker czy cos;)))
ale jak chcecie, to moge wam podac wasze hasla do gg;)))))
odrobina wiedzy i po klopocie;) |
_________________ uko |
|
|
|
 |
falcor76
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2004-12-21, 18:06
|

|
|
| No to swietnie |
|
|
|
 |
Angelika25
Uzytkownik

|
Wysłany: 2004-12-21, 20:42
|

|
|
| uko napisał/a: | to moze powiem tak...
Nie zebym byl jakis haker czy cos;)))
ale jak chcecie, to moge wam podac wasze hasla do gg;)))))
odrobina wiedzy i po klopocie;) |
no nie, alez nikt tu ciebie nie osądza że jakiś haker z ciebie no to podaj na priv moje hasło |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|