| Autor |
Wiadomość |
irmencja666
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2011-12-01, 21:46 Świąteczne pierniki
|

|
|
Czy ktoś z Was piecze pierniki na święta? Ja w tym roku zamierzam porządnie się za to zabrać, ale mam mały problem...
W internecie nie brak przepisów i dobrze.
Klasycznie:
http://www.lebkuchen-reze...-klassisch.html
albo po norynberdzku:
http://www.lebkuchen-reze...-lebkuchen.html
To tylko przykłady, ale zauważyłam, że wszędzie są przepisy na pierniki, które nadają się do spożycia od razu. A pamiętam, że jak byłam dzieckiem piekłam z koleżankami pierniczki, które wcześniej jakiś miesiąc trzeba było trzymać w zamkniętym naczyniu, o ile dobrze pamiętam... No właśnie, dobrze nie pamiętam - jest ktoś, kto przypomni?
Albo może macie swoje własne wypróbowane przepisy na pierniki?
Święta tuż tuż |
_________________ Come on and do the jailhouse rock with me! |
|
|
|
 |
falcor76
Super Dyskutant

|
|
|
|
 |
irmencja666
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2011-12-01, 23:22
|

|
|
Ha! widać źle, że szukałam na niemieckich stronach... Czy niemieckie pierniki różnią się więc czymś znaczącym? |
|
|
|
 |
Pia
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2011-12-02, 09:27
|

|
|
takie prawdziwe ciasto na pierniki to sie robi 6 tyg przed swietami i musi odlezec ))
http://mojewypieki.blox.pl/2007/11/Pierniczki.html
proporcje na ilości przemysłowe ( dla całej rodziny), ale mozna zmiejszyć:)
2,5 - 3 kg mąki
0,5 kg miodu
1kg cukru
3 łyżki kawy
6-8 jajek
0,5 kg tłuszczu ( margaryna)
10 dkg sody
bakalie( najlepiej różne orzechy i migdały)- bardzo drobno posiekane
4 przyprawy do pierników
3 łyżki kakao ( lub więcej - nawet paczka)
cynamon, goździki, gałka muszkatałowa ( zmielone)
Mąka + cukier+ soda+suche przyprawy i bakalie wymieszać.
Dodać do tego miód ( wcześniej wstawić go do gorącej wody, żeby zmiękł).
Jajka roztrzepać i wlać do mąki razem z zaparzona kawą. Potem dodać roztopioną przestudzoną margarynę. Wyrobić dokładnie.
Wałkować na cienkie placki. Można a nawet trzeba piec od razu:)
Uwaga: Bakalie sprawiają, że trudno się wykrawa pierniczki, jak ktoś nie chce może je sobie darować, ale z orzechami lepsze:)
Miękną dość długo co najmniej 2 tygodnie
tu te lezakujace
Składniki:
1 kg mąki
1/2 litra miodu
2 szklanki cukru
1 kostka smalcu
1/2 szklanki mleka
3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
3 jajkaszczypta soli
1 torebka gotowej przyprawy do pierników, ale to nie wystarczy, do tego osobno: imbir, cynamon, gałka muszkatołowa, kardamon (czasem trudno kupić, więc można opuścić)mielone goździki.
W dużym rondlu na małym ogniu rozpuszczamy miód, smalec i cukier na jednolitą masę i czekamy. Kiedy ostygnie dodajemy mieszając i ugniatając rękami mąkę, jajka, sodę rozpuszczoną w chłodnym mleku, szczyptę soli oraz przyprawy - do gotowej mieszanki dodajemy oryginalnych przypraw, tak by wszystkich było pół szklanki (jak ktoś nie lubi aromatycznie to można wziąć troszkę mniej, ale ja polecam tą pełnię korzennych aromatów).
Zagniatamy na jednolitą masę, odklejamy ręce, miskę okrywamy ręcznikiem i folią, ale nie całkiem
szczelnie i stawiamy w chłodnym miejscu (balkon, lodówka) na 4-5 tygodni.
Przed świętami wałkujemy ciasto, niezbyt cienko, bo będzie twarde i wycinamy fantazyjne wzory. Pieczemy 10-15 minut do zarumienienia, czas zależy od grubości i wielkości pierniczka, wyjmujemy i jak ostygną bierzemy się za artystyczną robotę:
Przygotowujemy lukier z cukru pudru i białka, pisaki tortowe, którymi też możemy zabarwić go na różne delikatne kolory, polewę czekoladową, wiórki kokosowe, rozdrobnione orzeszki, płatki migdałów, kolorową cukrową posypkę i mamy cudnie pachnącą zabawę na cały wieczór. Potem układamy w kartonie i przykrywamy folią, by na Wigilię były miękkie. Aha - twarde też są pycha. |
_________________ pozdrawiam Pia |
|
|
|
 |
Pia
Super Dyskutant

|
|
|
|
 |
irmencja666
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2011-12-02, 18:27
|

|
|
Super, dzięki ) Po weekendzie zabieram się za pieczenie ) |
|
|
|
 |
vivien24
Uzytkownik

|
|
|
|
 |
Dobosz65
Nowy

|
Wysłany: 2011-12-08, 14:35
|

|
|
no żonie się przyda, jak wrócę na miejsce, to znaczy do polski na święta |
|
|
|
 |
irmencja666
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2011-12-08, 15:19
|

|
|
No więc, Pia, wykorzystałam ten pierwszy przepis, który podałaś Co prawda ilość zmniejszyłam o połowę, ale i tak wyszło dużo! Trochę mi popękały w piekarniku, ale czy są smaczne, okaże się za 2 tygodnie
 |
|
|
|
 |
falcor76
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2011-12-08, 15:39
|

|
|
| Jaka maja nazwę te przyprawy do pierników,Kinga takie ładne,ze ten w sobotę zagonie dzieci :p |
_________________ Czasami mam ochotę iść w cholerę,ale nie wiem którędy. |
|
|
|
 |
irmencja666
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2011-12-08, 15:45
|

|
|
Oj kurcze, już nie pamiętam... z Polski przywiozłam jakiś czas temu... Z Gellwe, o ile dobrze pamiętam... Chyba się nazywały po prostu "Przyprawa do pierników" |
|
|
|
 |
Pia
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2011-12-08, 22:02
|

|
|
| falcor76 napisał/a: | | Jaka maja nazwę te przyprawy do pierników,Kinga takie ładne,ze ten w sobotę zagonie dzieci :p |
lebkuchengewürz
Irmencja ladne ) to zeby oslodzic sobie czekanie upiecz te sa przepyszne )
http://mojewypieki.blox.p...z-Rudolfem.html |
_________________ pozdrawiam Pia |
|
|
|
 |
irmencja666
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2011-12-08, 23:54
|

|
|
| Pia napisał/a: | Irmencja ladne ) to zeby oslodzic sobie czekanie upiecz te sa przepyszne ) | U mnie trochę kiepsko z czasem, ledwo na te pierniki znalazłam wolne popołudnie i później musiałam niemalże w nocy je ozdabiać, bo nie było czasu...
Ale muszę przyznać, że pieczenie ciasteczek mi się spodobało i na pewno zamierzam rozwijać swoje umiejętności w tym kierunku Te waniliowe ciasteczka zrobię dopiero po świętach, ale na pewno pochwalę się rezultatem )) |
|
|
|
 |
Malgorzata
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2011-12-09, 07:24
|

|
|
ladnie Ci wyszly mniam
ja upieklam te ciasteczka waniliowe,sa extra!!!!!!!! i jeszcze ciasteczka jogurtowe z przyprawa "spekulatius".W planach jeszcze na pewno Vanille Kipferl i Zimtsterne,poza tym chcialabym zrobic sama Dominosteine,ale nie wiem jeszcze jak z czasem sie wyrobie |
|
|
|
 |
irmencja666
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2011-12-09, 15:30
|

|
|
| Malgorzata napisał/a: | ja upieklam te ciasteczka waniliowe,sa extra!!!!!!!! i jeszcze ciasteczka jogurtowe z przyprawa "spekulatius".W planach jeszcze na pewno Vanille Kipferl i Zimtsterne,poza tym chcialabym zrobic sama Dominosteine,ale nie wiem jeszcze jak z czasem sie wyrobie | Podziwiam! Musisz mieć gigantyczną rodzinę, kto to wszystko zje?! |
|
|
|
 |
pazurska
Aktywny uzytkownik

|
Wysłany: 2011-12-13, 20:39
|

|
|
| irmencja666 napisał/a: | | Malgorzata napisał/a: | ja upieklam te ciasteczka waniliowe,sa extra!!!!!!!! i jeszcze ciasteczka jogurtowe z przyprawa "spekulatius".W planach jeszcze na pewno Vanille Kipferl i Zimtsterne,poza tym chcialabym zrobic sama Dominosteine,ale nie wiem jeszcze jak z czasem sie wyrobie | Podziwiam! Musisz mieć gigantyczną rodzinę, kto to wszystko zje?! |
Eee tam, gigantyczna rodzina. Wystarczy, ze w tej rodzinie jest ktos taki jak ja
Tez planuje rozpoczac pieczenie, ale w tym roku jade do Polski na Swieta, wiec juz bede piec w Polsce. Kupilam mnostwo roznych slicznych foremek do wykrajania i nie moge sie juz doczekac eksperymentowania |
|
|
|
 |
Malgorzata
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2011-12-14, 09:28
|

|
|
| irmencjo akurat gigantycznej rodziny nie posiadam,jestesmy,ze tak powiem w trojeczke,ale i przed swietami sie podzera,w czasie swiat i po swietach tez,poza tym jest to fajny prezent dla rodziny czy nawet znajomych |
|
|
|
 |
pazurska
Aktywny uzytkownik

|
Wysłany: 2011-12-14, 11:18
|

|
|
Ogromne dzieki za tego linka - genialne przepisy na pierniki dla spoznialskich Nawet przepis na Lebkuchen jest |
|
|
|
 |
|
|