forum.poloniaberlin.de
 Portal  Album FAQ  Szukaj Grupy Użytkownicy Firmy Tematy Kontakt   Rejestracja   Profil   Sprawdz wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

Wybór nowego papieża - Temat tabu ?

Autor Wiadomość
alisa 
Super Dyskutant

Wysłany: 2005-04-14, 19:42   Wybór nowego papieża - Temat tabu ?

Ponieważ na całym świecie jednym z wiodących tematów jest wybór nowego papieża i wszystkie media trąbią o tym wszem i wobec nie zostawajmy i my w tyle.

Dziś rano gdzieś wyczytałam że kardynał Ratzinger ma wielkie szanse ,w tej chwili czytam że :

"Vier Tage vor Konklave "Veto" gegen Ratzinger?

Rom (dpa) - Gegen den von vielen Kardinälen favorisierten Kandidaten Joseph Ratzinger formiert sich nach italienischen Presseberichten Widerstand: "Amerikaner und Deutsche legen ihr Veto ein gegen Ratzinger. "

Ze Amerykanie są przeciw to wytłumaczalne i zrozumiałe,ale sami Niemcy też nie chcą go poprzeć?Podobno nie posiada odpowiedniego "potencjału przywódczego" i będzie zdawał się na głos kurii,podobno jest konserwatystą ,podobno nie zgadza się by rozwodnicy przystępowali do sakramentu komunii,podobno chce ograniczyć wpływ świeckich osób na życie gmin katolickich itd.itd.

Niemiec papieżem? Czarnoskóry papież?może Azjata? Znając o tyle o ile historie KK ,nie wydaje mi się to możliwe.

uko 
Super Dyskutant
/..-/-.-/---/

Wysłany: 2005-04-14, 19:47   

Jedno jest pewne - bedzie to krótki pontyfikat (czytaj: wybiorą kogoś kolo 70-siątki).

Niemiec? (JP II - poparłby pewnie tą kandydaturę, przecież to był jeden z jego zaufanych wspólpracowników) Moze być - moze Niemcy zaczną w końcu do kościoła chodzic:)

Agnieszka 
Super Dyskutant

Wysłany: 2005-04-14, 19:55   Re: Temat tabu ?

alisa napisał/a:
,podobno nie zgadza się by rozwodnicy przystępowali do sakramentu komunii.

a jakie jest tego uzasadnienie :| ?

alisa 
Super Dyskutant

Wysłany: 2005-04-14, 19:57   

Wybór Karola Wojtyły był zdaje się dziełem konieczności ,sytuacja polityczna na świecie zmusiła kościół katolicki do posadzenia na Piotrowy tron tak "młodego" duchownego.O ile mi wiadomo ,to miejsce było przeznaczone dla kardynała Wyszyńskiego ,który sam zrezygnował z wyborów ze względu na stan zdrowia i właśnie podeszły wiek.

W Niemczech większość społeczeństwa jest ewangelikami....................jaki z tego wniosek?

alisa 
Super Dyskutant

Wysłany: 2005-04-14, 19:58   Re: Temat tabu ?

Agnieszka napisał/a:
alisa napisał/a:
,podobno nie zgadza się by rozwodnicy przystępowali do sakramentu komunii.

a jakie jest tego uzasadnienie :| ?

Aga ,to powinien każdy katolik wiedzieć :mrgreen: wiesz czym jest ślub kościelny?

Agnieszka 
Super Dyskutant

Wysłany: 2005-04-14, 20:01   Re: Temat tabu ?

alisa napisał/a:

Aga ,to powinien każdy katolik wiedzieć :mrgreen: wiesz czym jest ślub kościelny?

chyba wiem, sama bralam :lol: ale jak mnie np. maz pusci kantem to niby dlaczego sie komunikowac nie bede mogla? :mrgreen:

alisa 
Super Dyskutant

Wysłany: 2005-04-14, 20:04   

według kościoła katolickiego MUSISZ tak postępować by szanowny małżonek nie był w stanie Cię kantem puścić,jeśli do tego dojdzie to znaczy że to Twoja wina ,bo nie wykazałaś odpowiedniego "entuzjazmu" i umiejętności .Dyskredytuje Cię jako katolicką kobietę ,żonę,matkę etc ................czyli nie jesteś godna przyjmować sakramentów.

Agnieszka 
Super Dyskutant

Wysłany: 2005-04-14, 20:10   

bosszzzeee, to sie przerazilam, lece zapytac Wojtka czy spelniam jego wymagania, jak nie spelniam to sie poprawie :?

Marcin
Administrator

Wysłany: 2005-04-14, 20:22   

czemu ,Ratzinger to (moim zdaniem) bardzo dobry kandydat.

Wyczytalem gdzies niedawno ze ma bardzo duze poparcie u innych kardynalow (prawie polowa jest sklonna go poprzec)

Wydaje mi sie ze on chyba bedzie kolejnym papiezem

alisa 
Super Dyskutant

Wysłany: 2005-04-14, 20:36   

byłabym bardzo zaskoczona i mój cały światopogląd ległby w gruzach :mrgreen: ,gdyby Niemiec został głową KK.Nie wydaje mi się by było to możliwe .Przedewszystkim ze względu na baaaaaaaaaaardzo niechlubną historie Niemiec.Oni bądą ponosić konsekwencje jeszcze przez długie ,długie lata.Podobnie jak niemożliwe jest by czarnoskóry został papieżem ,wprawdzie cały cywilizowany świat ,trąbi o swojej "nierasistowskiej " postawie ,ale......................w praktyce wygląda to trochę inaczej

Ja jako neutralny obserwator stawiam na Włocha,wydaje mi się że to ostudzi trochę i przywoła do porządku "katolickie społeczeństwo" i wszystko wróci na dawne tory ,w myśl zasady "oddajcie bogu co boskie a cesarzowi co cesarskie"

uko 
Super Dyskutant
/..-/-.-/---/

Wysłany: 2005-04-14, 20:40   

Moj typ Marian Jaworski

Jak Papież to tylko Polak...

...modne są teraz ukraińskie kierunki... a nóż, widelec...

Gosia 
Bardzo Aktywny

Wysłany: 2005-04-14, 20:40   

Umggghhh...

Taka jestem swiezutka i juz sie naraze ;) Mam nadzieje, ze nie za powaznie ;)

A ja mam nadzieje, ze nie bedzie to Ratzinger. Po pierwsze z tym rozwodem to w tej chwili jak Cie maz kantem pusci i sie rozwiedzie, to w obliczu Boga i tak jestes jego zona i jesli nadal bedziesz sie jak przykladna zona rzeczonego zachowywac, to jak najbardziej do komunii przystepowac mozesz.

Ale akurat nie to jest dla mnie argumentem przekonywujacym. Wolalabym chyba papieza, ktory troche bardziej zajal by sie tymi zaniedbanymi 75% katolikow - tych z Ameryki Lacinskiej, Azji, Afryki. Nie sadze, zeby wybor papieza Niemca (Ratzingera) cokolwiek zmienil w stosunku Niemcow do religii (jesli w ogole, to chyba tylko by go pogorszyl). A te 75% zasluguje na zajecie sie ich problemami troche bardziej serio.

No i jakos malo mi sie to ekumenicznie i w ogole widzi, zeby papiezem zrobic przewodniczacego (czy jak go tam zwa) Kongregacji Wiary, ktora bylo nie bylo jest bezposrednia spadkobierczynia Swietej Inkwizycji.

No i moim zdaniem on jakis taki malo medialny i malo sympatyczny. Po Janie Pawle II jakos bym go nie chciala.

To moje prywatne zdanie, nie silace sie na obiektywnosc w najmniejszym stopniu, bo nie ja wybieram, wiec co mi zalezy moge sobie byc subiektywna do wypeku ;)

Gosia

alisa 
Super Dyskutant

Wysłany: 2005-04-14, 20:45   

Gosia napisał/a:

. Wolalabym chyba papieza, ktory troche bardziej zajal by sie tymi zaniedbanymi 75% katolikow - tych z Ameryki Lacinskiej, Azji, Afryki. A te 75% zasluguje na zajecie sie ich problemami troche bardziej serio.

Gosia

to znaczy co miałoby się dla nich zmienić?

Marcin
Administrator

Wysłany: 2005-04-14, 20:55   

a tu jest caly poczet kardynalow bioracych udzial w wyborach

Gosia 
Bardzo Aktywny

Wysłany: 2005-04-14, 21:11   

alisa napisał/a:

to znaczy co miałoby się dla nich zmienić?

Planu gotowego w 100% nie mam niestety ;)

Ale epidemia AIDS, ktora tam panuje nie da sie opanowac bez sporej pomocy. Jesli juz w zaden sposob nie mozna zaakceptowac prezerwatyw, to moim zdaniem KK powinien bardzo aktywnie wlaczyc sie w edukacje spoleczenstwa. Bo niestety tam zakazenie to nie sprawa kontaktow pozamalzenskich, ale niestety wszystkich. Nie wiem, sponsorowac badania nad wynalezieniem prezerwatyw, ktore nie chronia przed ciaza, ale chronia przed AIDS? Edukowac, zeby sie badali przed slubem? Zajmowac sie tysiacami sierot, ktorych rodzice zmarli na AIDS?

Oprocz tego jest tam troche innych problemow, ale akurat ten jest dosc palacy. I takie mam wrazenie, ze zepchniety na margines zainteresowania KK, ktory wydaje mi sie dosc europocentryczny.

alisa 
Super Dyskutant

Wysłany: 2005-04-14, 21:23   

I to miałoby być zadaniem i naczelnym posłanictwem KK? i nowego papieża? Do tej pory nic dla nich nie zrobili ,to pewnie i tak zostanie.Poza rozdaniem różańców i wybudowaniem ich siłami nowych kościołów ,na więcej się nie zdobędą.Bo nawet papież musi się liczyć ze światową polityką.a możni tego świata nie mogą pozwolić by te zaniedbane ,nędzne kraje ,przestały być zaniedbane .byt określa świadomość ....jak wiemy z doświadczenia .Więc niech żyją sobie tak w tej nieświadomości.

Gosia 
Bardzo Aktywny

Wysłany: 2005-04-14, 21:29   

Alisa, totez ja tak sobie filozuje :) Poboznie sobie zycze i na tym poprzestaje, nadmiernych zludzen w temacie nie mam ;)

alisa 
Super Dyskutant

Wysłany: 2005-04-14, 21:30   

:mrgreen: no to doszłyśmy do wspólnego mianownika.

a ja i tak Włocha typuje :lol:

Gosia 
Bardzo Aktywny

Wysłany: 2005-04-14, 21:36   

Ja w sumie chyba tez wlasciwie Wlocha typuje. Sie przekonamy..

** no, no wspolny mianownik ze Starsza Haczykowa, no, no...**

Kamila
Super Dyskutant

Wysłany: 2005-04-15, 09:48   

Bukmacherzy przyjmują zakłady na nowego papieża. Według nich papieżem będzie: kardynał Francis Arinze z Nigerii, Włoch Dionigi Tettamanzi lub Oscar Rodriguez Maradiaga z Hondurasu...

Mogłaby jeszcze jakaś TV pozakładać kamery w "sali obrad", w toalecie obowiązkowo też! Każdemu kardynałowi dać mikroport i cały świat śledziłby wybory nowego papieża... Coś w rodzaju Big Brother z Vatykanu! Co Wy na to? Jak dla mnie rewelka! Trzeba iść z duchem czasu a i komercja musi być!

Odpowiedz do tematu