| Autor |
Wiadomość |
alisa
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2005-10-09, 21:55
|

|
|
ja?????????????? a po co?
ja w tym wieku już jestem że wszelkie porywanie się z motyką na słońce jest mi obce i niewygodne zostawiam ideały i nadzieje młodszej generacji .Niech oni teraz budują nowy lepszy świat .Wyborów w swoim życiu już trochę przeżyłam ,obojętnie na kogo głosowałam zawsze było gorzej i do dupy ,to co się będe jeszcze teraz na stare lata wygłupiać i ośmieszać? |
|
|
|
 |
Kamila
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2005-10-10, 08:07
|

|
|
Niemiecka prasa: Czy w Polsce liberał wygra z konserwatystą?
Choć w sztabie wyborczym Donalda Tuska, który nieznaczną przewagą głosów pokonał w pierwszej turze wyborów Lecha Kaczyńskiego, strzelały korki szampanów, do decydującego starcia dojdzie dopiero za dwa tygodnie – piszą niemieckie gazety.
Ta sytuacja może jednak poważnie utrudnić stworzenie nowego rządu.
Polacy odłożyli swoją decyzję o tym, kto będzie głową państwa, na 23 października. Szykuje się zacięta walka. Staną do niej już tylko dwaj kandydaci. 48-letni historyk z prawicowo-liberalnej Platformy Obywatelskiej, zwolennik polityki sprzyjającej przedsiębiorczości, opowiadający się za obniżeniem podatków i dalszym wycofaniem się państwa ze sfery gospodarki, oraz 56-letni prezydent Warszawy, narodowy konserwatysta, który optuje za aktywną polityką socjalną i silniejszym zaangażowaniem państwa w zwalczanie bezrobocia – pisze "Berliner Zeitung".
Na razie obaj rywale idą łeb w łeb – zauważa "Süddeutsche Zeitung".
Kaczyński i Tusk należą do dwóch różnych konserwatywnych partii, które choć mają wspólne korzenie w antykomunistycznym ruchu związkowym, proponują dwa odmienne modele społeczne – komentuje "Die Welt". Kandydat PO opowiada się ponadto za silniejszym związaniem swego kraju z Unią Europejską, jego przeciwnik zaś chce większego zbliżenia z USA. Kaczyński zapowiedział już, że jeśli wygra wybory, pierwszym celem jego podróży zagranicznej będzie Watykan, "bo większość Polaków to katolicy", następnym zaś Stany Zjednoczone. Tak czy inaczej po 10 latach prezydentury Aleksandra Kwaśniewskiego w Polsce zapowiada się gwałtowny zwrot na prawo – konkluduje "Die Welt".
Dziennik zwraca również uwagę na niską frekwencję wyborczą, niewiele wyższą niż dwa tygodnie temu podczas wyborów do parlamentu. Wtedy niemal 60 proc. uprawnionych wstrzymało się od oddania głosu – najwięcej od czasu upadku komunizmu.
Donald Tusk, choć wyraźnie uradowany mówił o "najpiękniejszym dniu w moim życiu", nie chciał wczoraj błyszczeć jako zwycięzca – pisze "Frankfurter Allgemeine Zeitung". Bo zwycięstwo nie jest jeszcze pewne. W drugie turze musi pokonać już nie 11 rywali, lecz "tylko" Lecha Kaczyńskiego. "Drugi zwycięzca" powiedział wczoraj bojowo: "Nie jestem skazany na przegraną. W drugiej rundzie każdy ma szansę, a ja, jak sądzę, mam większą". By ją jeszcze zwiększyć, Jarosław Kaczyński zrezygnował nawet z objęcia stanowiska szefa rządu. Czy ta braterska ofiara przyniesie efekt, okaże się 23 października.
Bracia Kaczyńscy w czasie podwójnej walki wyborczej usiłowali wzbudzić lęk przed ekonomicznym liberalizmem PO, nie cofając się przed żadną polemiką. Donald Tusk nie wygląda jednak na przestraszonego.
"Nie ma konfliktu między solidarnością a wolnością – powiedział. – Zrozumiały już to miliony Polaków".
Takiego finału spodziewano się w Polsce – i obawiano się go – komentuje "FAZ". Teraz bowiem stworzenie nowego rządu stanie się jeszcze trudniejsze. Osobiste ambicje i przedłużająca się kampania wyborcza mogą przeszkodzić rokowaniom koalicyjnym między PiS i PO. W przyszłym polskim rządzie, od początku będącym raczej małżeństwem z rozsądku niż z miłości, żadna ze stron z pewnością nie wypowie sakramentalnego "tak", zanim nie będzie znane nazwisko prezydenta.
Źródło: onet.pl |
_________________ KochamFotografie |
|
|
|
 |
alisa
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2005-10-10, 12:07
|

|
|
OLABOGA! – Co za czasy!,
rzecz to nie pojęta!
Każdy może w Polsce zająć,
Fotel Prezydenta! |
|
|
|
 |
ula
Bardzo Aktywny

|
Wysłany: 2005-10-10, 12:58
|

|
|
A ja dodam, ze wczoraj w ambasadzie bylo sporo ludzi, stalam nawet w kolejce po karte do glosowania.
Cieszy mnie to! To znaczy, ze nie wszyscy zajmuja sie tylko jeczeniem i narzekaniem, ale ze niektorzy maja swiadomosc i korzystaja ze swoich praw obywatelskich. Tak trzymac. |
|
|
|
 |
alisa
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2005-10-10, 22:21
|

|
|
| ula napisał/a: | , stalam nawet w kolejce po karte do glosowania.
Cieszy mnie to! Tak trzymac. |
mnie też cieszy .A jeszcze bardziej mnie ucieszy gdy nowo wybrani wyciągną Polskę z ekonomicznego bankructwa .Ciekawe czy z własnej kieszonki dołożą by spłacić ponad 125 miliardów $ zadłużenia? |
|
|
|
 |
Kamila
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2005-10-23, 20:58
|

|
|
Nieoficjalnie prezydentem zostal L. Kaczynski |
|
|
|
 |
malina
Bardzo Aktywny

|
Wysłany: 2005-10-23, 21:03
|

|
|
Dla mnie tragediiiiia |
|
|
|
 |
marzena
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2005-10-23, 22:33
|

|
|
Co ja na to??????
Czwarta rzeczpospolita Kaczorow!!!! |
|
|
|
 |
Tomek79
Poczatkujacy

|
|
|
|
 |
Robert
Bardzo czesto tu bywa

|
Wysłany: 2005-10-24, 08:38 wybory
|

|
|
Stalo sie, nalezy teraz pogratulowac Prezydentowi Wszystkich Polakow. Na szczescie jest jeszcze sejm, senat i premier. Hm, PiS ma wiekszosc w senacie, sejmie i swojego premiera...
Berlin moze na tym skorzystac stajac sie najbardziej na wschod wysunietym cywilizowanym miastem Europy.
serdecznie pozdrawiam,
Robert. |
|
|
|
 |
MagicMoni
Aktywny uzytkownik

|
Wysłany: 2005-10-24, 09:29
|

|
|
Szkoda słów. Ja opuszczam ten kraj. Paranoja |
|
|
|
 |
Piotr735
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2005-10-24, 10:09
|

|
|
| No to teraz sprawa jasna. W polsce nie ma co siedzieć!!! |
|
|
|
 |
ula
Bardzo Aktywny

|
Wysłany: 2005-10-24, 11:26
|

|
|
| no i stalo sie tak, ze szkoda gadac. niech sobie pluja w brode ci co niby byli za tuskiem, ale nie poszli glosowac, bo...... itp. szkoda slow, spoleczenstwa obywatelskiego nie da sie stworzyc w 15 lat. |
|
|
|
 |
uko
Super Dyskutant /..-/-.-/---/

|
Wysłany: 2005-10-26, 10:58
|

|
|
| ula napisał/a: | | no i stalo sie tak, ze szkoda gadac. niech sobie pluja w brode ci co niby byli za tuskiem, ale nie poszli glosowac, bo...... itp. szkoda slow, spoleczenstwa obywatelskiego nie da sie stworzyc w 15 lat. |
"z ust mi wyjełaś"... |
_________________ uko |
|
|
|
 |
Kamila
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2005-10-26, 11:17
|

|
|
Boooosz wszędzie tylko słyszę i czytam narzekania po wyborach
Czy macie pewność, ze gdyby wygrał Tusk to byłoby lepiej? Czy nagle każdy miałby prace i nie byłoby biedy? Czy nagle pojawiłyby sie pieniądze na służbę zdrowia?
Kaczyński nie był moim faworytem, Tusk natomiast był "mniejszym złem" tylko dla tego, ze Kalczyński wszedł w konszachty z Rydzykiem i jego sektą.
Gdyby tylko był w tych wyborach kandydat któremu mogłabym w 100% zaufać i wiedziałabym , ze on jest uczciwy i zależy jemu na społeczeństwie to na pewno na wybory bym sie kopneła. Tym razem nie widziałam sensu...
Jak juz gdzieś wcześniej pisałam, pożyjemy-zobaczymy. Bo jak narazie argumenty typu: Kalczyński jest złym prezydentem, bo... jest niski, ukradł księżyc, jego zona wygląda jak Lord Vader, nie dopuścił do parady pedałów.... nie przemawiają do mnie. |
|
|
|
 |
|
|