Wyjazd z polski do Niemiec w poszukiwaniu szcęscia:)
| Autor |
Wiadomość |
Kamila8520
Nowy

|
Wysłany: 2011-06-23, 15:55
|

|
|
| Malinaandtom, kiedy masz zamiar wyjechać do tego Drezna? i w jaki sposob chcesz sobie zoorganizowac mieszkanie? bo slyszlam ze z tym straszna lipa... mieszkajac w polsce nie bardzo da sie wynajac mieszkanie tam bo chcca zaswiadczenie o zatrudnieniu w niemczech niektorzy zycza sobie wyciagi z konta bankowego z dochodami z ostatnich szesciu miesiecy... |
|
|
|
 |
malinaandtom
Bardzo czesto tu bywa

|
Wysłany: 2011-06-23, 16:48
|

|
|
| chce jechać 4go i mam nadzieję ze się z kims dogadam, że znajde nore której nkt nie chce i będe mogła się zameldować. oczywiscie najpierw poszukam pracę zeby nie było. ew przekupię jakos Vermietera np od razu kaucja i dwa miechy z góry czy jakoś tak. |
|
|
|
 |
al
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2011-06-25, 12:26
|

|
|
| Ja bynajmniej również planuję wyjazd. Nie kieruję się pryzmatem sprzed kilku lat (Niemcy-to eldorado), chodzi bardziej o to aby rano jechać do pracy niedziurawą drogą, mijać uśmiechniętych ludzi i mieć świadomość, że za podatki mam ochronę prawną, medyczną etc. |
_________________ Wygranymi są przegrani, którzy spróbowali jeszcze raz... |
|
|
|
 |
al
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2011-06-25, 12:41
|

|
|
Poczytaj sobie jeszcze opinie zawarte w tym wątku:
Pozdrawiam i powodzenia,
http://www.poloniaberlin....ech-vt15784.htm |
_________________ Wygranymi są przegrani, którzy spróbowali jeszcze raz... |
|
|
|
 |
malinaandtom
Bardzo czesto tu bywa

|
Wysłany: 2011-06-25, 14:15
|

|
|
wiem al, ja nawet nie mam zamiaru oszczędzać, i juz nawet nie chodzi o te drogi, chcemy zobaczyć jak się żyje gdzes indziej niż w Polsce, nawet jeśli miałoby być gorzej i ja osobiście chcę poużywać niemieckiego nie tylko w szkole jak całe życie. Po studiach germanistycznych a ja dalej mam czasem problemy komunikacyjne bo jestem "nieosłuchana" więc bardzo mnie ciągnie do tego żeby jadąc Bahnem słyszeć "nachste Haltestelle..." usf |
|
|
|
 |
Pogodniak
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2011-06-25, 14:40
|

|
|
To moze daj sobie spokoj z tym Dreznem, bo dialekt saksonskich nalezy do najbardziej wysmiewanych i wstretnych dialektow w Niemczech.
Jedz do Hanoweru, tam mowia poprawnym Hochdeutschem |
|
|
|
 |
malinaandtom
Bardzo czesto tu bywa

|
Wysłany: 2011-06-25, 17:21
|

|
|
no co ty ein zwo drei, Montach, Dienstach, was hast gesacht? Miodzio |
|
|
|
 |
lightblue
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2011-06-26, 00:49
|

|
|
| Pogodniak napisał/a: | To moze daj sobie spokoj z tym Dreznem, bo dialekt saksonskich nalezy do najbardziej wysmiewanych i wstretnych dialektow w Niemczech.
|
"Is das nisch Boesie, is das nisch scheen? Man muss den Sachs'n nur rischtisch versteh'n." |
_________________ Błogosławieni Ci, którzy nie mając nic do powiedzenia, nie oblekają tego faktu w słowa.
Julian Tuwim |
|
|
|
 |
|
|