forum.poloniaberlin.de
 Portal  Album FAQ  Szukaj Grupy Użytkownicy Firmy Tematy Kontakt   Rejestracja   Profil   Sprawdz wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

Wyjazd z polski do Niemiec w poszukiwaniu szcęscia:)

Autor Wiadomość
Kamila8520
Nowy

Wysłany: 2011-06-18, 21:15   Wyjazd z polski do Niemiec w poszukiwaniu szcęscia:)

Witam wszystkich serdecznie, :wink:
mam pytanko do ludzi mieszkających w berlinie.
Planujemy z mężem i ośmiomiesięczna córeczka przeprowadzić się do Niemiec,-Padło na berlin. Ja mam wyższe wykształcenie mowie po niemiecku i komunikatywnie po ang, mąż-średnio na jeża-jest zawodowym kierowcą. Mamy odłożonych parę groszy żeby przetrwać góra 2 miesiące. Czy sadzicie ze w takim czasie uda nam się znaleźć prace? jeżeli nie obydwojgu to czy za jedna pensje dałoby się wyżyć z 8-miesięcznym dzieckiem> /Czy gdyby jedno z nas nie pracowało a drugie byłoby zatrudnione na stale to czy przysługiwałby nam Kindergeld i jeżeli byśmy nie wyrabiali to jeszcze jakiś socjal? Jeżeli natomiast obydwoje znaleźlibyśmy prace to czy polecacie oddanie dziecka do niemieckiego żłobka? czy lepiej Waszym zdaniem wynająć nianie? W jakiej dzielnicy mieszka sie Waszym zdaniem najlepiej? i za rozsadna cenę? i czy ciezko jest znalezc mieszkanie? :wink:
pozdrawiam :wink: :wink: :wink:

beata1983
Nowy

Wysłany: 2011-06-18, 21:46   

witam wybieram się do hamburga na miesiąc i bym chciala się dowiedzieć jakie są ceny żywności i biletów miejskich pozdrawiam :lol:

Kamila8520
Nowy

Wysłany: 2011-06-18, 22:03   

Pewnie nie jestem pierwszą która zadała to pytanie, i macie dość odpowiadania na tego typu posty, jednak bardzo bardzo mocno zależy mi na tych informacjach, wiec jeśli ktoś zechcialby poświęcić 5 minut swojego cennego czasu i odpowiedzieć na post byłabym bardzo wdzięczna:)

Rydwan
Poczatkujacy

Wysłany: 2011-06-18, 22:04   

Co do warunkow socialnych to nie wiem dokladnie jak to sie odbywa, ale z praca to nie ma problemow zwlaszcza ze twoj maz to kierowca a kierowca znajdzie prace szybko.Ale radzil bym sie wam dobrze zastanowic zanim zdecydujecie sie wyjechac z Polski , jest wiele zeczy warzniejszych niz pieniadze np przyjazn itp.

niki 
Dyskutant

Wysłany: 2011-06-18, 22:09   

jezeli jedno z was podejmie prace naleza sie dodatki socjalne/doplata do utrzymania, ale po 3 miesiacach..a Wohngeld (to tez doplata ,ale do mieszkania)nalezy sie chyba od zaraz , najpierw praca

Kindergeld oczywiscie od dnia podjecia pracy.

Kamila8520
Nowy

Wysłany: 2011-06-18, 22:17   

Rydwan zdecydowaliśmy się na berlin bo z miasta w którym obecnie mieszkamy do berlina jest niecałe 2h drogi, wiec zawsze można się odwiedzić:) wiadomo ze to nie to samo co mieszkanie w jednym miejscu ale...Wiesz nie jest to przeprowadzka pod tytułem "pogoń za niewiadomo jaką kasa" chcielibyśmy trochę tam pomieszkać trochę odłożyć i raczej wrócić na stare śmieci.-choiaż gdyby życie tam okazało się być dużo bardziej zacne niż w Polsce to czemu nie??? bardziej niż przyjaźń- przynajmniej dla mnie - liczy sie rodzina.

cyganka 
Super Dyskutant

Wysłany: 2011-06-19, 00:24   

niki napisał/a:
jezeli jedno z was podejmie prace naleza sie dodatki socjalne/doplata do utrzymania, ale po 3 miesiacach..a Wohngeld (to tez doplata ,ale do mieszkania)nalezy sie chyba od zaraz , najpierw praca

Kindergeld oczywiscie od dnia podjecia pracy.

niby tak,ale na wohngeld od zlozenia wniosku troche sie czeka nawet do pol roku:( ,kindergeld tez nie jest z tym za rozowo ....poczytac mozna o tym na forum ,absolutnie nieche nikogo zniechecac ,ale trzeba sie liczyc z tym ze tutaj juz nie jest tak pieknie jak kiedys:( ,ale czemu nie sprobowac przeciez do odwaznych swiet nalezy:) powodzenia

galejola 
Aktywny uzytkownik
zorro

Wysłany: 2011-06-19, 20:08   

Próbujcie kochani, świat przed Wami stoi otworem i Berlin też. Bedziecie bogatsi w nowe doświadczenia tym bardziej ze macie dokąd wrócic gdy się nie spodoba. Ja też nie mieszkam tu zbyt długo i wprawdzie pod Berlinem ale mam doń tylko 5 km do granic ale jestem zadowolona. Małe przytulne miasteczko cisza i spokój. Jak muszę jechac do stolicy samochodem to mnie po prostu krew zalewa ile tam się traci czasu na światła i korki.
Dobrze by było gdy by jedno z was najpierw znalazło pracę i zaczęło załatwiac te różne sprawy, a jest za czym latac. Czeka się trochę ale warto. Powodzenia! Pozdrawiam.

jasgal 
Uzytkownik

Wysłany: 2011-06-20, 12:05   

każdy jest kowalem swojego losu i chyba w naturze ludzkiej leży podążanie za poszukiwaniem lepszego jutra dla siebie i swoich dzieci.Oczywiście Niemcy nie są już takie same jak 20 czy 30 lat temu-nie są krajem miodem i mlekiem płynącym-trzeba sobie wszystko wywalczyć i wydrapac ale jeżeli ktoś już podejmie taką decyzje,stąpa twardo po ziemi i zna w miarę realia współczesnych Niemiec-to zachęcam do zmiany.Mieszkamy z żoną od roku tutaj i chyba radzimy sobie jakoś w tej nowej rzeczywistości-najważniejsze jest,że jesteśmy razem.Oczywiście początki były trudne ale z perspektywy tego roku z czystym sumieniem mogę powiedzieć,że było warto i gdybym był postawiony przed ponownym wyborem postąpiłbym tak samo-pozdrawiam,do odważnych świat należy.
twoje winy

KrzysiuSM49495
Nowy

Wysłany: 2011-06-20, 15:46   

Dlaczego nie szukacie szczescia w polsce ? Ja odradzam przyjazdu do niemiec, tutaj tylko gorzej sie robi, duzo ludzi nazeka, a w polsce coraz lepjej, wystarczy popatrzec na ostatnie 10 lat ile sie zmienilo, za 10-15 lat bedzie w polsce lepjej niz w niemczech, i wtedy beda wszyscy uciekac spowrotem :mrgreen: :mrgreen:

Portowiec
Bardzo Aktywny
Krzysztof Jarzyna ze Szczecina

Wysłany: 2011-06-20, 16:08   

Kamila8520 napisał/a:
Rydwan zdecydowaliśmy się na berlin bo z miasta w którym obecnie mieszkamy do berlina jest niecałe 2h drogi, wiec zawsze można się odwiedzić:) wiadomo ze to nie to samo co mieszkanie w jednym miejscu ale...Wiesz nie jest to przeprowadzka pod tytułem "pogoń za niewiadomo jaką kasa" chcielibyśmy trochę tam pomieszkać trochę odłożyć i raczej wrócić na stare śmieci.-choiaż gdyby życie tam okazało się być dużo bardziej zacne niż w Polsce to czemu nie??? bardziej niż przyjaźń- przynajmniej dla mnie - liczy sie rodzina.

przyjedzcie sobie wpierw na dzien dwa do Berlina i zobaczcie czy dacie rade tutaj ze wszystkimi narodami swiata (w wiekszosci sa to Turcy i muzelmanie z krajów arabskich turcji) zyc. Jechac na Neukölln, wysiasc na Hermannplatz, jechac na Wedding Leopoldplatz/Müllerstrasse. Dla niektórych rodaków to jest lekki szok.

@ krzysia post powyzej, jak tak sadzisz, to dlaczego nie wrócisz do Polski?

KrzysiuSM49495
Nowy

Wysłany: 2011-06-20, 19:37   

@ krzysia post powyzej, jak tak sadzisz, to dlaczego nie wrócisz do Polski?[/quote]

Co to za bezsensowny komentarz! Tematen jest czy wyjechac do niemiec (berlin) czy nie?

A tak przy okazji to ja i tak spedzam polowe roku w polsce jak by nie to ze tutaj szkoly pokaczyc musze to by mnie w tej biedocie nie bylo. :D

Kamila8520
Nowy

Wysłany: 2011-06-20, 20:15   

Dzieki wszystkim za odpowiedzi,

dodaliscie mi sporo otuchy, bo przyznam się ze jest to dla mnie nie lada wyczyn.. a powiedzcie mi jeszcze ktora dzielnice polecacie - tzn ktora najlepiej by sie nadala dla rodziny z malym dzieckiem. Chodzi mi o to zeby w poblizu byl park i zeby byla to spokojna dzielnica.?

PORTOWIEC ja juz mieszkalam w Niemczech:) ale to bylo jeszcze za czasow studiow i troche bardziej na zachodzie np...we Frankfurcie nad Menem wiec wiem ze moge sie zdrzerzyc z wszystkimi narodowascioami swiata:) i to mnie jakos za bardzo nie przeraża

MichalzB
Nowy

Wysłany: 2011-06-20, 23:08   

Poszukiwanie szczescia... To zalezy co dla kogo szczescie. Jak glownie powodzenie finansowe i "urzadzenie sie" to pewnie Wam wyjdzie, jak bedziecie pracowici, wytrwali, sprytni i wezmiecie sie za cos co bedzie mialo rece i nogi.

Mieszkam tu juz tak dlugo, od 1983 i tak czesto widzalem jak ludzie sie zmieniaja podczas tego "wyscigu". Czesto na gorsze jak tylko pieniadz zaczyna zadzic. Moge Wam powiedziec ze moja rodzina sie w pewnym okresie tez tym zachlysnela. Szczescia w dobrobycie nie znalazla! Raczej wrecz przeciwnie :sad: . Dopiero znalazla duzo pozniej po powaznych przejsciach ale to juz inna historia.

Jak sie przede wszystkim kochacie, szanujecie, chcecie zyc uczciwie i szczescia nie pokladacie glownie w rzeczach materialnych, to moze wam wyjdzie "to z tym szczesciem" :wink: .
Zycze Wam tego jak naj bardzej!!!
Pozatym Berlin jest piekny! Tutaj jest poprostu wszystko :grin: . Zielona dzielnica gdzie wszystko jest w poblizu? Charlottenburg byl by idealny!

Pozdrawiam serdecznie / Michal

Die meisten reisen nur, um wieder heimzukommen - Michel de Montaigne

Kamila8520
Nowy

Wysłany: 2011-06-21, 10:02   

ojej teraz wyszło na to że jesteśmy materialistami i rządzi nami kasa:(. Powiem szczerze że jedynym naszym marzeniem jest mieć własny kąt na tej ziemi. Chodzi mi o mieszkanie. Bardzo ale to bardzo chcielibyśmy mieć własne. A w Polsce wiadomo żeby takowe kupić trzeba się wpierniczyć po pachy w kredyt do końca życia. W Niemczech- wiadomo zarobki są lepsze wiec możne tam by było troszkę łatwiej odłożyć trochę grosza. Nie chce być postrzegana jako materialistka biorąca udział w wyścigu szczurów bo napewno nie należe do tej grupy społecznej:) Najważniejsza jest dla mnie rodzina w składzie: mąż i córka i chciałabym żeby nam się dobrze żyło, nie mam tu na myśli wielkiego bogactwa chciałabym żeby nam niczego nie brakowało, żebyśmy mogli chociażby co roku pojechać na wakacje:)

agnieszkagosc 
Bardzo Aktywny

Wysłany: 2011-06-21, 12:03   

Ja polecam Berlin na wakacje.
Nikt cie nie bedzie spostrzegal jako materialistke - spokojna glowa.Ja rozumiem, ze kazdy chce jakos zyc i miec za co zyc.Wiekszosc polakow jest wlasnie z takiego powodu tutaj.
Jednak czasy sie zmienily i nie ma lekko.....z praca, zaklimatyzowaniem sie, przyjaznia, pieniedzmi...etc
Moze lepiej by bylo aby maz sprobowal swoich sil, dorobil pare groszy ? Bo opcja zjazdu z cala rodzina nie wydaje mi sie dobrym pomyslem.Gdybyscie mieli juz cos nagrane to inna sprawa , ale tak w ciemno- no nie wiem.Macie pieniedzy na 2 miesiace - ja odradzam ale zrobicie jak zechcecie - powodzenia

malinaandtom 
Bardzo czesto tu bywa

Wysłany: 2011-06-22, 23:17   

A ja chce z mężem wyjechać do Drezna, 4go lipca, totalnie w ciemno, najpierw hostel pózniej szukanie pracy i mieszkania, kasy mamy na max 1.5 m-ca, ja niemiecki perfekt on wcale. Zamiar mamy inny niż wszyscy, olewamy odkładanie, chcemy sobie pożyć trochę w tym mieście, które uwielbiamy, w innym kraju z dala od polaczkowości, przygoda itp :) Chodzi nam tez o to, że mąż jest artystą,, musi się skupić na swojej sztuce a w Polsce niemożliwe by było utrzymanie się gdy pracuje tylko jedna osoba bo dwie na Vollzeit i tak ledwo wiąża koniec z końcem, a po wyliczeni wydatków w Niemczech i kupowaniu w aldi zdaje się być realne że utrzymamy się z jednej pensji ok 1000 euro. Mamy do czego wrócić w razie niewypału ale bardzo tego nie chcemy. Do tej pory dopisywało nam we wszystkim szczęscie. Myslicie ze mam szanse na jakiś godny zarobek- po germanistyce tylko, bez żadnych innych jezyków i prawa jazdy ale za to młoda, ładna i komunikatywna. Mogła bym być przykładowo Backwarenverkauferin na Vollzeit- plus drugi mały etacik w ostateczności. Myslicie ze uda nam się czy tylko zrobimy sobie fajne wakacje i wrócimy z dupą zbitą?

agnieszkagosc 
Bardzo Aktywny

Wysłany: 2011-06-22, 23:30   

alez oczywiscie, ze macie szanse!!!! Maz np moglby jako statula lub kowboj przy bramie brandenburskiej stanac z wystawionym kapeluszem - jako artysta z pewnoscia sobie poradzi.Teraz okres wakacyjny, pelno turystow tu i tam i chetnie wrzucaja monety...Ty jak taka ladna , mloda to od razu do banku lub do urzedu skarbowego - nie trac czasu na jakies pierdoly czyt. socialgeld albo harz IV.
powodzenia

malinaandtom 
Bardzo czesto tu bywa

Wysłany: 2011-06-23, 00:54   

hahhaha dziękii :) mąż artysta ale malarz dlatego chce Drezno bo jest tam co malować :) apropos- mógłby sobie tak stać na ulicy i sprzedawać czy jakiś niemieck Urząd Skrabowy mógłby się czepiać ? :) od biedy mamy gitarę on może grać a ja będe tańczyć hahah ale to juz jak bida będzie straszna :D
A do urzędu czy banku za ładną facjatę niestety nie przyjmują chyba :) aa i pytam o Drezno co sądzicie o tym miescie??

irmencja666
Super Dyskutant

Wysłany: 2011-06-23, 01:33   

malinaandtom napisał/a:
i pytam o Drezno co sądzicie o tym miescie??
Moja przyjaciółka tam studiuje. To piękne miasto, a do tego stosunkowo tanie ;)

Odpowiedz do tematu