forum.poloniaberlin.de
 Portal  Album FAQ  Szukaj Grupy Użytkownicy Firmy  Tematy  Rejestracja   Profil   Sprawdz wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Zbór chrzescijan
Autor Wiadomość
ula 
Bardzo Aktywny

Wysłany: 2010-03-29, 13:58   

to fakt, ze gdyby Cyrylemu i Metodemu misja sie powiodla to Polska bylaby dzis prawoslawna. schizma byla wynikem roznic pomiedzy Rzymem a Bizancjum i w XI wieku ja tylko oficjalnie przypieczetowano. Polska przez stulecia byla panstwem wielowyznaniowym-mieslismy katolikow, protestantow (od XVII w. malo) prawoslawnych, izraelitow i muzulmanow. Zostal u nas absurdalny katolicki antysemityzm i uznawanie wszystkich innych poza katolikami za sekciarzy. Przy czym polski katolik w ogromnej wiekszosci nie ma bladego pojecia w co i dlaczego wierzy, ale wierzy ze i tak jest lepszy od tego czy innego innowiercy. Im wieksza niewiedza tym wiecej jadu-czyli zwyczajowa reakcja obronna.

Merlon 
Poczatkujacy

Wysłany: 2010-03-29, 15:21   

@ula - to nie jest w porządku, co piszesz. Zarzucasz polskim katolikom jad, antysemityzm, wywyższanie się ponad wiernych innych wyznań, ignorancję. Czy to uprzedzenie? Czy to ma prowadzić do jakiejkolwiek dyskusji?
Tak się składa, iż spotkałem kiedyś osoby, będące wcześniej katolikami, które posługiwały się podobnym językiem. Też z nimi nie szło dyskutować. Na wszystko odpowiadały; - A bo Kościół Katolicki... Zdaje się, iż to Ty napisałaś, że należy zaczynać od siebie. Zmieniać siebie. Zapewne też w rozmowach z kimś, z kim się nie zgadzamy. Wówczas może dojdzie się do jakichś wspólnych wniosków?
@irmencja666 - Księstwo Wielkomorawskie obejmowało też w swoim czasie ziemie Polan, stąd nauka i wpływy Cyryla i Metodego mogły trafić do tamtejszych mieszkańców, ale - przyznaję, nie słyszałem, by do nas trafili. (No i też nie za bardzo chce mi się teraz szukać na Wikipedii) - :wink:

ula 
Bardzo Aktywny

Wysłany: 2010-03-29, 15:52   

Dyskusja polega chyba na mozliwosci wypowiadania opinii, jedni maja taka inni siaka itd. Przyznasz chyba, ze polski antysemityzm to problem kosciola- nawet nie trzeba szukac argumentow, bo to sprawa oczywista. Jednym to przeszkadza-np.mnie- innym nie, jeszcze inni ciesza sie ze tak jest. Czy to znaczy, ze kazdy ma racje?
A ze dostrzegam tysiace wad polskiego katolicyzmu wynika po prostu z tego, ze dobrze go znam i polska misja katolicka nie nalezy do listy moich adresow. Dostrzegam tez wady protestantyzmu, bo tez dobrze go znam, ale podatki place:))

sisi 
Dyskutant
Rycerz Jedi

Wysłany: 2010-03-29, 15:59   

ula napisał/a:
A ze dostrzegam tysiace wad polskiego katolicyzmu wynika po prostu z tego, ze dobrze go znam i polska misja katolicka nie nalezy do listy moich adresow. Dostrzegam tez wady protestantyzmu, bo tez dobrze go znam, ale podatki place:))

A czy mogla bys napisac, co to znaczy, ze obie te religie dobrze znasz?

ula 
Bardzo Aktywny

Wysłany: 2010-03-29, 16:11   

chcesz wiedziec jakiego wyznania jestem? o to chodzi w pytaniu?
znam - znaczy ze posiadam duzo wiedzy na ten temat.

Pausenclown 
Super Dyskutant

Wysłany: 2010-03-29, 16:22   

ula napisał/a:
znam - znaczy ze posiadam duzo wiedzy na ten temat.

Aha... nastawienie troche anty-wszystko... ale skoro masz wiedze... to ok... :mrgreen:

ula 
Bardzo Aktywny

Wysłany: 2010-03-29, 16:53   

wycieczki osobiste, ani bycie mila czy niemila kompletnie mnie tutaj nie interesuja. jak masz cos do wniesienia do dyskusji to chetnie poczytam i dowiem czegos czego jeszcze nie wiem.madrych zawsze chetnie slucham. mnie interesuje po prostu temat a kilka osob ma tutaj cos do powiedzenia.

irmencja666 
Dyskutant

Wysłany: 2010-03-29, 19:56   

ula napisał/a:
Zostal u nas absurdalny katolicki antysemityzm i uznawanie wszystkich innych poza katolikami za sekciarzy. Przy czym polski katolik w ogromnej wiekszosci nie ma bladego pojecia w co i dlaczego wierzy, ale wierzy ze i tak jest lepszy od tego czy innego innowiercy. Im wieksza niewiedza tym wiecej jadu-czyli zwyczajowa reakcja obronna.
Zgadzam się absolutnie!!!

Oczywiście, pisząc takie rzeczy dokonujemy dosyć sporych i często krzywdzących uogólnień, ale to, co napisała Ula to w większości przypadków prawda.

[ Dodano: 2010-03-29, 20:00 ]
Merlon napisał/a:
Czy to uprzedzenie? Czy to ma prowadzić do jakiejkolwiek dyskusji?
Tak się składa, iż spotkałem kiedyś osoby, będące wcześniej katolikami, które posługiwały się podobnym językiem. Też z nimi nie szło dyskutować. Na wszystko odpowiadały; - A bo Kościół Katolicki...
Nie tzreba być Anty- , zeby dostrzegać wady czegoś. To się ze sobą nie kłóci. I to nie uprzedzenie, a krytyczne spojrzenie.

jestem katoliczką, chociaz nie podoba mi się wyżej wspomniany antysemityzm u Polaków i wiele poczynań Kościoła katolickiego. Ale wiara w coś jest wiarą w dogmaty, a nie stosunki międzyludzkie w społeczeństwie czy stan portfela Kościoła na przykłąd.

ula 
Bardzo Aktywny

Wysłany: 2010-03-29, 21:15   

ze swiatlym chrzescijaninem-niewazne jakiego wyznania naprawde mozna ciekawie podyskutowac -bo jest wspolna plaszczyzna, kod kulturowy a roznica pogladow ubogaca dyskusje a nie jest zagrozeniem. Uzywanie rozumu nie jest antyreligijne, wiedza nie wyklucza wiary.

sisi 
Dyskutant
Rycerz Jedi

Wysłany: 2010-03-29, 21:59   

ula napisał/a:
ze swiatlym chrzescijaninem-niewazne jakiego wyznania naprawde mozna ciekawie podyskutowac -bo jest wspolna plaszczyzna, kod kulturowy a roznica pogladow ubogaca dyskusje a nie jest zagrozeniem. Uzywanie rozumu nie jest antyreligijne, wiedza nie wyklucza wiary.

A czy Wasza / Twoja wiedza, niewykluczajaca wiary, nie pomylila czasem religii katolickiej z klerykalizmem?

Pausenclown 
Super Dyskutant

Wysłany: 2010-03-29, 23:27   

ula napisał/a:
Zostal u nas absurdalny katolicki antysemityzm

ula napisał/a:
Przy czym polski katolik w ogromnej wiekszosci nie ma bladego pojecia w co i dlaczego wierzy

Aż się nie chce tych ciężkich bzdur komentować........ :)

ula napisał/a:
wycieczki osobiste, ani bycie mila czy niemila kompletnie mnie tutaj nie interesuja.

Kto to mówi.............. :) )))))))

ula 
Bardzo Aktywny

Wysłany: 2010-03-30, 07:13   

wasza-czyli nie nasza-tak sie wyklucza-ciekawe czyja? hmmm :lol:
nie wiedzialam ze polacy wyznaja klerykalizm hmmm cenne
co do antysemityzmu w pl-poczytaj w necie badania socjologiczne a potem jakos to skomentuj. nie chce mi sie szukac linkow.

sisi 
Dyskutant
Rycerz Jedi

Wysłany: 2010-03-30, 09:43   

ula napisał/a:
nie wiedzialam ze polacy wyznaja klerykalizm hmmm cenne
Nie wiedzialam, ze klerykalizm mozna wyznawac hmmm bezcenne
ula napisał/a:
co do antysemityzmu w pl-poczytaj w necie badania socjologiczne a potem jakos to skomentuj. nie chce mi sie szukac linkow.
nie ma to jak wiarygodne zrodlo informacji ;)

ula, no to ja jaki temat Ty w koncu chcesz dyskutowac? Nie dalo sie bowiem nie zauwazyc, ze zmienilas go juz kilka razy i nie wiem, do ktorych z Twoich teorii, opartych na Twojej szerokiej wiedzy (bo masz przeciez wiedze, bo duzo wiesz) mam sie odniesc. Piszemy o chrzescijanskich korzeniach Europy, Kosciele Katolickim, czy o - co teraz rozpoczelas - antysemityzmie w Polsce? :roll:

Przepraszam, ale nie mam az tak obszernej wiedzy jak Ty i zboczylam niegrzecznie z tropu...

bellamafia 
Staly bywalec forum

Wysłany: 2010-03-30, 10:20   

Wydaje mi sie, ze juz wszyscy (oprocz Uli naturalnie) kilka razy stracili watek, pozniej naiwnie myslac, ze go znowu odnalezli i sa na tropie tematu przewodniego. :lol:
Proponuje zostac przy antysemityzmie. Wtedy zacznie sie naprawde goraca wymiana kontrowersyjnych zdan i pogladow (gdzie po cichutku licze na blyskotliwe teorie najbardziej "oswieconych" forumowiczow)

Serdecznie pozdrawiam i z niecierpliwoscia czekam ciag dalszy :grin:

irmencja666 
Dyskutant

Wysłany: 2010-03-30, 11:05   

Postanowiłam pomóc trochę leniwej Uli i pogrzebałam:

http://niniwa2.cba.pl/wsp.htm
artykuł może nie ostatniej świeżości, ale jednak

http://wiadomosci.polska....m,id,145666.htm
kilka przykrych prawd

http://pl.wikipedia.org/w..._Polsce#Po_1989
Kilka faktów z naszej ukochanej wikipedii

http://info.wyborcza.pl/t...mityzm+w+polsce
wisienka na torcie

bellamafia 
Staly bywalec forum

Wysłany: 2010-03-30, 12:15   

Moze ten artykul rzuci inne swiatlo na "pewien problem"...
Nalegam na przeczytanie komentarzy do niego, gdyz one wyjasniaja juz bardzo duzo :wink: :mrgreen:

http://www.sfora.pl/Wyzsz...-w-genach-a5460

ula 
Bardzo Aktywny

Wysłany: 2010-03-30, 14:03   

dziekuje za wrzucenie linkow nt antysemityzmu i IQ:)
a teraz chyba powinnam napisac, ze mi przykro i sie ogolnie wstydze, ze napisalam, ze mam wiedze :lol: ale napisze, ze jestem tez wyksztalcona :lol: teraz zapadam sie pod ziemie i juz sie nie wygrzebuje- tylko po to by innym poprawic humor.
ale co do tematu- to w zasadzie jestesmy bardziej w niz poza. Judaistyczne korzenie Europy- w interpretacji chrzescijanskiej.

Pausenclown 
Super Dyskutant

Wysłany: 2010-03-30, 18:44   

ula napisał/a:
mam wiedze :lol: ale napisze, ze jestem tez wyksztalcona :lol:

Jestem pod ciężkim wrażeniem... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Jaki był temat? ;)

Aha...

irmencja666 napisał/a:
Postanowiłam pomóc trochę leniwej Uli i pogrzebałam:

http://pl.wikipedia.org/w..._Polsce#Po_1989
Kilka faktów z naszej ukochanej wikipedii

No i wcale to strasznie nie wygląda .....

irmencja666 napisał/a:
http://info.wyborcza.pl/temat/wyborcza/antysemityzm+w+polsce
wisienka na torcie

"Gejzeta Wybiórcza" (alias "Gówno Prawda" alias "Kosher Zeitung") nie jest nijakim autorytetem - a na pewno już nie w tej sprawie.

danutann 
Staly bywalec forum

Wysłany: 2010-03-30, 18:46   

W sumie jak się tak to poczyta co piszecie to wniosek jest jeden ; wesoło tu macie.
Dziwię się jednak, że w tak tolerancyjnym mieście jakim jest Berlin nie potraficie wzajemnie szanować swoich przekonań.

;)

irmencja666 
Dyskutant

Wysłany: 2010-03-30, 20:04   

danutann napisał/a:
W sumie jak się tak to poczyta co piszecie to wniosek jest jeden ; wesoło tu macie.
Bo wyszedł jakiś taki ogólnoreligijny misz-masz i każdy pisze w zasadzie o czym innym ;)

Cytat:
Dziwię się jednak, że w tak tolerancyjnym mieście jakim jest Berlin nie potraficie wzajemnie szanować swoich przekonań.
Bolesna prawda.

Odpowiedz do tematu