| Autor |
Wiadomość |
maremarie
Staly bywalec forum

|
Wysłany: 2008-04-22, 12:24
|

|
|
agnieszka, polecam muzeum techniki (ale jeden dzien to za malo)
chlopaki nie przesadzajcie z tym obleganiem nowych kolegow, staramy sie pogadac z kazda grupka, zeby wlasnie nie tworzyly sie takie zamkniete grupki. Jak wam samotnie to sie przylaczcie - przeciez nie bedziemy was braly za raczke
co za piekny dzionek dzisiaj!!!!! gdybym nie byla w biurze to bym sobie gromko zawolala: HURRRRAAAAAAA |
|
|
|
 |
Nemo
Dyskutant

|
Wysłany: 2008-04-22, 12:39
|

|
|
Dziewczyny interesujace sie militariami i technika to chyba nowosc... |
|
|
|
 |
natalia
Bardzo czesto tu bywa

|
Wysłany: 2008-04-22, 13:43
|

|
|
| Jaegermeister napisał/a: | | maremarie napisał/a: | jägermeister - twoj nick to blef ani jedego jägermeister nie wypiles! |
Hehehehe, a skad wiesz, co pilem zanim zaszczycilas nas swa obecnoscia?
Zreszta obecnym (prawie) punktualnie wyjasnilem, ze nick jest od imienia - patrona mysliwych.
(Nick Long Island Ice Tea bylby za dlugi... :cool: ) |
PIWO -patrz jakie to krotkie
tez wszystkiem dziekuje, fajnie bylo
kto obgadywal, kto ?
[ Dodano: 2008-04-22, 13:47 ]
no i sprawdzilam te konie:
Słowniki informują, że narzędnik lm od koń brzmi końmi, nie inaczej. Tylko Inny słownik języka polskiego, nad którym miałem przyjemność pracować, notuje, że gdy słowo to jest odnoszone do ludzi, przyjmuje oboczną postać koniami, np.: „Myśli, że jest dorosły, że wspomina razem z tymi dwoma starymi koniami dawne czasy, a nawet, że trochę łysieje” (T. Różewicz, Opowiadania).
Przy drugorzędnych znaczeniach jakiegoś słowa odchodzenie od form tradycyjnych, a przy tym nieregularnych nie jest zjawiskiem odosobnionym. Mówimy temu osłu (osłowi) (zwierzęciu), ale zwykle temu osłowi (człowiekowi). Mówimy Bogu (Wszechmogącemu), ale bogu lub bogowi (bóstwu). Gdy więc mowa o koniach trojańskich, nazywanie ich koniami trojańskimi nie jest pozbawione podstaw.
Reszta zależy już od mówiących: jeśli wybiorą formę z dominującą dziś końcówkę -ami, autorzy słowników będą musieli to uszanować. W internetowym archiwum Gazety Wyborczej przewaga formy z -ami nad formą z -mi jest dwukrotna, ale liczby bezwględne są nieduże. Można sprawdzić jeszcze, jakie wyniki dają wyszukiwarki internetowe.
— Mirosław Bańko |
_________________ nata
mama jeremiego i konstancji |
|
|
|
 |
Patrycja
Bardzo czesto tu bywa

|
Wysłany: 2008-04-22, 13:54
|

|
|
Te 5 zdjec to ma byc wszystko?
Prosze o sprostowanie, bo nie bardzo rozumiem gdzie sie podziala reszta?
Adam gdzie te foty??? |
|
|
|
 |
natalia
Bardzo czesto tu bywa

|
Wysłany: 2008-04-22, 13:59
|

|
|
| Patrycja napisał/a: | Te 5 zdjec to ma byc wszystko?
Prosze o sprostowanie, bo nie bardzo rozumiem gdzie sie podziala reszta?
Adam gdzie te foty??? |
na twoim aparacie ? |
_________________ nata
mama jeremiego i konstancji |
|
|
|
 |
pikesz
Bardzo Aktywny

|
Wysłany: 2008-04-22, 14:08
|

|
|
Monika!
Wydawalo mi sie, ze tez strzelalas jakies foty?:-)
Czy sie myle....:-)
Moj Max ma ...zapalenie pluc!
Marzenka! Dziekuje Ci bardzo za porade! Pani Wronska pobrala mu natychmiast krew, wyslala mocz do posiewu i wyslala nas na zdjecie rentgenowskie.....
Sorki, ze pisze to tutaj, ale w sumie temat troche dotyczy spotkania...
Mam nadzieje, ze do next spotkania maje babelki wyzdrowieja i moze przytargam meza...(tylko kurcze, nie dam rady za wlosy, bo ich nie ma-jak slusznie Marzena na spotkaniu zauwazyla;-))
|
_________________ Pozdro
Ewa |
|
|
|
 |
Joker Adams
Moderator

|
Wysłany: 2008-04-22, 14:11
|

|
|
Nie przesadzajcie... staralem sie robic zdjecia, zeby kazda z grupek miala. Jak wam za malo, to trzeba przyniesc wlasny aparat - przeciez raz moglbym wpasc na pomysl przyjsc bez... nie musze wszystkich brac za raczke i zmuszac przed kamere, zeby tez kazda/y mial/a zdjecie i to najlepiej z najkorzystniejszej perspektywy i najmniej 20 w ciagu wieczora. |
_________________ The knight... |
|
|
|
 |
marzena
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2008-04-22, 21:11
|

|
|
Ciesze sie ze mialam racje mowilam od razu konmi!!!!!!!!!!!!!!! (dobra jestem-oj polonistka!)
Ewka ciesze sie bardzo ze w koncu sie cos ruszylo z malym tylko bardzo zasmucila mnie informacja o jego plucach (niech szybko dochodzi do zdrowia)!!!!!!
Oj Adam nie placz, przestan sie mazac juz od dawna jestes nadwornym fotografem i czy sie podoba czy nie nie masz innego wyjscia
Jeszcze troche i Cie zastapie |
|
|
|
 |
Joker Adams
Moderator

|
Wysłany: 2008-04-22, 21:17
|

|
|
| marzena napisał/a: | Jeszcze troche i Cie zastapie |
Prosze bardzo. |
_________________ The knight... |
|
|
|
 |
Jaegermeister
|
Wysłany: 2008-04-23, 19:31
|

|
|
| Nemo napisał/a: | | Hubert ty chyba naprawde miales dziadka w Wehrmachcie. |
Nie, dziadek byl w drugiej wojnie juz za stary - do tego mial trwala kontuzje reki z pierwszej! Ale w Wehrmachcie byl dziadka brat - liczy sie?
A tak btw. ja bylem kiedys w Royal Air Force Museum w Hendon w Londku (Zdroju) - mimo ze nikt z rodziny w RAF nie byl.
| Nemo napisał/a: | | Nastepne spotkanie bedzie na poligonie pod Twoja komenda .-) Ja jednak preferuje polskich huzarow |
Oj Andrzejku... ja tez lubie koniki, ale czasy nie te! Ale w ulanach mialem pradziadka! (nigdy nie poznalem).
A wlasnie - co z tymi konikami tudziez KONMI?
| maremarie napisał/a: | Jak wam samotnie to sie przylaczcie - przeciez nie bedziemy was braly za raczke |
Dlaczego nie? Ja chce byc za raczke! (od czasu do czasu chociaz, mozemy sie zmieniac! )
| Nemo napisał/a: | Dziewczyny interesujace sie militariami i technika to chyba nowosc... |
Nie tylko nowosc - TO SKARB! |
|
|
|
 |
Agnieszka
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2008-04-23, 20:54
|

|
|
| Jaegermeister napisał/a: | | Agnieszka napisał/a: | ja bylam w muzemu luftwaffe |
No nareszcie ktos z ciekawymi zainteresowaniami......... |
maz mi kazal
tak na serio to bylo calkiem fajnie. |
|
|
|
 |
marzena
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2008-04-24, 07:46
|

|
|
Jaegermeister napisal!
"A wlasnie - co z tymi konikami tudziez KONMI? "
Jakbys pozadnie wczytal sie w temat znalazlbys juz odpowiedz!
Kto szuka"dobrze" nie bladzi i nie zadaje niepotrzebnych pytan! |
|
|
|
 |
Nemo
Dyskutant

|
Wysłany: 2008-04-24, 09:19
|

|
|
| Jaegermeister napisał/a: | | Nemo napisał/a: | | Hubert ty chyba naprawde miales dziadka w Wehrmachcie. |
Nie, dziadek byl w drugiej wojnie juz za stary - do tego mial trwala kontuzje reki z pierwszej! Ale w Wehrmachcie byl dziadka brat - liczy sie?
A tak btw. ja bylem kiedys w Royal Air Force Museum w Hendon w Londku (Zdroju) - mimo ze nikt z rodziny w RAF nie byl.
| Nemo napisał/a: | | Nastepne spotkanie bedzie na poligonie pod Twoja komenda .-) Ja jednak preferuje polskich huzarow |
Oj Andrzejku... ja tez lubie koniki, ale czasy nie te! Ale w ulanach mialem pradziadka! (nigdy nie poznalem).
A wlasnie - co z tymi konikami tudziez KONMI?
| maremarie napisał/a: | Jak wam samotnie to sie przylaczcie - przeciez nie bedziemy was braly za raczke |
Dlaczego nie? Ja chce byc za raczke! (od czasu do czasu chociaz, mozemy sie zmieniac! )
| Nemo napisał/a: | Dziewczyny interesujace sie militariami i technika to chyba nowosc... |
Nie tylko nowosc - TO SKARB! |
Jesli brat dziadka to sie nie liczy ale jak widac ma wplyw. moj pra sluzyl w Mandzurii, Oficer carskiej armii.
Masz racje ze konie to juz prawie przeszlosc i tu moja propozycja zastepstwa
http://www.youtube.com/watch?v=y3W8dm5JxFc
Co do skarbu to moj wyglada troche innaczej... Ale coz... Kazdemu wedlug... marzen. |
|
|
|
 |
Jaegermeister
|
Wysłany: 2008-04-24, 10:43
|

|
|
| marzena napisał/a: | Jakbys pozadnie wczytal sie w temat znalazlbys juz odpowiedz!
Kto szuka"dobrze" nie bladzi i nie zadaje niepotrzebnych pytan! |
No to jestem chyba slepy juz...
Bo jedyne co znalazlem to:
| natalia napisał/a: | | no i sprawdzilam te konie: |
... plus opis.
Ale skad sie to wzielo i dlaczego konmi czy koniami... nie znalazlem...
Sorki za niepotrzebne pytanie. |
|
|
|
 |
Nemo
Dyskutant

|
Wysłany: 2008-04-24, 13:13
|

|
|
Mianownik l. poj. mn.
Kto? Co? Kun Kunie
Dopełniacz
Kogo? Czego? Kunia Kuni
Celownik
Komu? Czemu? Kuniu Kuniom
Biernik
Kogo? Co? Kunia Kunie
Narzędnik
Z kim? Z czym? Kuniem Kuniami
Miejscownik
O kim? O czym? Kuniu Kuniach
Wołacz
O! Kun Kunie
Tak mi odpisala babcia Gawronska z wsi Wachock skansenu czystej polszczyzny.
(ze wsi sie chyba pisze ale znowu musze sie spytac babci):-) |
|
|
|
 |
|
|